802.11 AC-s WiFi router az ASUS-tól, USB-s WiFi adapterrel

A WiFi routerből és USB-s WiFi adapterből álló csomag jó választás lehet, ha 802.11ac WiFi-re szeretnénk váltani.

802.11 AC-s WiFi router az ASUS-tól, USB-s WiFi adapterrel

Az ASUS lerántotta a leplet legújabb routeréről, az RT-AC52U modellről, amely kétsávos 802.11ac WiFi támogatást kínál, dobozában pedig még egy USB-s WiFi adapter is lapul, ami az USB-AC50 típusjelzést viseli, így a csomaggal azonnal kiaknázhatjuk a 802.11ac technológiában rejlő lehetőségeket.

A 2,4 GHz-es és 5 GHz-es tartományban egyaránt üzemelő router speciális tervezésű beépített antennáinak és nagyteljesítményű erősítőinek köszönhetően 150%-kal nagyobb területet tud WiFi jelekkel lefedni, mint a konkurens megoldások. A termék összesen 733 Mbps-os sávszélességet kínál: a 2,4 GHz-es frekvenciatartományon belül 300 Mbps-os, az 5 GHz-es frekvenciatartományon belül pedig 433 Mbps-os adatátviteli sávszélesség áll rendelkezésre – ezek természetesen egyszerre is kihasználhatóak. Utóbbi annyit jelent, hogy a termék a 802.11n eszközöket maximum 300 Mbps-os, a 802.11ac eszközöket pedig maximum 433 Mbps-os WiFi kapcsolattal tudja kiszolgálni.

A zsúfoltabb, 2,4 GHz-es tartomény ideális lehet általános feladatok alkalmával – például internetezéshez, e-mailek küldéséhez és fogadásához –, míg az 5 GHz-es tartomány játékhoz és filmnézéshez jöhet jól, ugyanis stabil, zavaroktól és interferenciától mentes WiFi kapcsolatot kínál.

Az új router a négy darab 10/100 Mbps-os LAN és az egy darab, ugyancsak 10/100 Mbps-os WAN port mellett egy USB 2.0-s portot is kapott, ami számos hasznos dologra fogható be. Az USB port egyrészt fogadhat külső merevlemezt, így a router akár fájlszerverként is helytállhat, még akár felhő alapon is (AiCloud), de a nyomtatószerver funkció jóvoltából akár nyomtató is csatlakozhat a rendszerhez.

Az AiCloud segítségével fájljainkat bárhol, út közben is elérhetjük, amennyiben éppen rendelkezésre áll internetkapcsolat. Sokak számára jó hír lehet, hogy igény esetén akár 3G/4G adaptert is fogad az említett port, így szükség esetén két internetkapcsolattal is gazdálkodhatunk (WAN,& 3G/4G). Az USB 2.0-s port akár táblák vagy okostelefonok akkumulátorának töltésére is használható, így a router "töltőközpontként" is helytállhat.

A fedélzeten az ASUS WRT szoftvere teljesít szolgálatot, amely lehetőséget biztosít a sávszélesség-kihasználás monitorozására és a sávszélesség korlátozására is. Emellett szülői felügyelettel kapcsolatos beállítási lehetőségek, VPN beállítási lehetőségek, médiaszerver funkció, QoS beállítási lehetőségek és egy ütős letöltőkliens is szerepel a repertoárban – utóbbi természetesen BitTorrent protokollt is támogatja. A router tűzfallal és Samba/FTP szerver funkcióval is rendelkezik. A WiFi kapcsolatot a szokásos adattitkosítási lehetőségekkel védhetjük, plusz 802.1x Radius támogatás is rendelkezésre áll.

A WPS támogatással is ellátott, 30 másodperc alatt üzembe helyezhető újdonság mellé egy USB 2.0-s WiFi adaptert is kapunk, ami az USB-AC50 típusjelzést viseli. Ez a kiegészítő meglévő noteszgépünket vagy asztali számítógépünket vértezi fel 802.11ac WiFi támogatással, így az 5 GHz-es frekvenciatartományon belül maximum 433 Mbps-os vezeték nélküli adatátviteli sávszélességgel gazdálkodhatunk. A kompakt WiFi adapter 30,98 x 16 x 8,64 milliméteres mérettel bír, tömege pedig nem több 4 grammnál.

Az RT-AC52U router, illetve a mellé csomagolt USB-AC50 WiFi adapter február közepén válhat elérhetővé kereskedelmi forgalomban. Az egyelőre nem derült ki, hogy a csomag pontosan mennyibe kerül majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward