800 dollárba kerül a héliummal töltött 6 TB-os HDD

A SATA 6 Gbps-os csatolófelületet használó újdonság egyelőre még csak kevés helyen kapható, így ára elég borsos. A SAS 6 Gbps-os verzióért jelenleg majdnem 900 dollárt kérnek.

800 dollárba kerül a héliummal töltött 6 TB-os HDD

A HGST még tavaly novemberben mutatta be Ultrastar He6 sorozatú 6 TB-os merevlemezét, amely nem csak azért különleges, mert a HDD piacon egyedüliként kínál 6 TB-os adattároló kapacitást, hanem azért is, mert levegő helyett héliumgázzal van feltöltve.

A szóban forgó különlegesség első körben csak néhány kiválasztott vásárló számára vált elérhetővé, a napokban azonban néhány webáruház kínálatában is megjelent, méghozzá igencsak borsos áron. Ezen persze kár csodálkozni, hiszen a termék igazi különlegesség, így akinek nagyon kell, borsos áron is meg fogja vásárolni.

A SAS csatolófelülettel ellátott kiadás a DiscountTechnology kínálatában 895 dollárért van jelen, míg a SATA 6 Gbps-os változatért 798 dollárt kér el az Amazon egyik partnere, a Memory Expo USA. A listák alapján mindkét helyen van raktáron a termékből, így megrendelés esetén elméletileg azonnal megindulhat a kiszállítás.

A fentebb említett árak meglehetősen borsosak: a gigabájtonkénti ár 0,13 dollárra jön ki, ami a 4 TB-os Hitachi UltraStar merevlemezéhez képest majdnem kétszer drágább. Persze a legnagyobb adattároló kapacitást kínáló merevlemezek árába rendszerint némi prémiumot is beépítenek.

A HGST terméke mellett szól az a tény is, hogy légmentesen lezárva, héliumgázzal feltöltve érkezik. Mivel a héliumgáznak kisebb a sűrűsége, így a közegellenállás és a turbulencia is kisebb a HDD belsejében, ami a szokásos 5 helyett 7 HDD korong alkalmazására is lehetőséget biztosít. A héliumgázzal töltött termék az extra HDD korongok ellenére is 4-5 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérsékleten üzemel és 23%-kal kevesebbet fogyaszt, mint hagyományos társai. A HDD korongok természetesen a gyorsabb asztali merevlemezeknél megszokott 7200-as percenkénti fordulatszámon pörögnek.

Előnyök ide vagy oda, 800 dollár egy 6 TB-os merevlemezért mindenképpen borsos ár. Persze ez az összeg egészen biztosan csökken majd, ha a termék szélesebb körben, több helyen is elérhetővé válik, de hogy akkor pontosan mekkora lesz a végleges árszint, az egyelőre rejtély.

Az biztos, hogy a HGST 6 TB-os különlegessége nem sokáig lesz egyeduralkodó: a Seagate a következő negyedév elején mutatja be saját 6 TB-os asztali merevlemezét. A Seagate megoldása persze nem tartalmaz héliumgázt, viszont jó eséllyel a Shingled Magnetic Recording technológiát alkalmazza majd, amit tavaly szeptemberben mutatott be a gyártó.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward