8 és 22 maggal érkeznek a legújabb Intel processzorok

Az AMD második generációs Threadripper processzoraival szemben már felsorakozott a fogadóbizottság, de a klienspiacon is várható egy kis mozgolódás, ugyanis végre érkezik a régóta pletykált nyolcmagos LGA-1151-es processzor.

8 és 22 maggal érkeznek a legújabb Intel processzorok

Az Intel kínálatában hamarosan új processzorok jelennek meg, amelyek közül a 22 magos példány a HEDT platformot és az LGA-2066-os processzorfoglalatot veszi célba, míg nyolcmagos társa már LGA-1151-es processzorfoglalattal érkezik és a 300-as sorozatú Intel lapkakészletek szolgálhatják ki.

Az LGA-2066-os változat, ami összesen 22 processzormaggal és 22 szállal dolgozik, nem a már jól ismert Skylake HCC lapkára támaszkodik, ami csak maximum 18 magot kínálhat, de nem is a Skylake XCC lapkát használja, ami 28 magig skálázódik, hanem egy friss lapka köré épülhet. Ez a lapka a Skylake HCC-hez képest négy extra „csempét” vonultat fel, így maximum 22 magot biztosíthat, de akár 20 maggal szerelt processzor is készülhet vele. Az Intel az újdonsággal az AMD nemrégiben bemutatott 24 magos Threadripper II központi egysége ellen állíthat konkurenciát, ami a 18 magos Core i9-7980X processzort már magabiztosan lenyomta a technológiai demók alkalmával. Az AMD-től egyébként egy 32 magos Threadripper II processzor is érkezik, ami ellen már a 28 magos Intel különlegesség szállhat harcba. A szóban forgó Intel processzor a Computexen már feltűnt, ahol megmutatták, mire képes, ha minden rendelkezésre álló magja és szálja 5 GHz-es órajelet vethet be. Később aztán kiderült, hogy az 5 GHz-es órajel nem gyári érték, hanem alapos tuning eredménye, de ezt a show alkalmával a nagy izgalom közepette elfelejtették közölni a publikummal.

Az Intel a klienspiacra is készít egy új processzort, ami már „csak” 8 maggal rendelkezik és az LGA-1151-es processzorfoglalatot használja. A két extra mag mellé várhatóan 16 MB-nyi L3 Cache társul, ám a magonkénti gyorsítótár-hierarchia nem változik, és a Coffee Lake processzorokból ismerős iGPU-t sem cserélik le. A lapka továbbra is kétcsatornás DDR4-es memóriatámogatást használhat, a magok pedig a „Ring Bus” dizájn alapján működnek majd.

Az aktuális információk alapján a 8 maggal rendelkező LGA-1151-es processzor, illetve az LGA-2066-os foglalatba illeszkedő 20 és 22 magos újdonságok akár már szeptemberben megjelenhetnek. A frissített Basin Falls HEDT platform, amihez az LGA-3647-es tokozást használó 28 magos processzor is érkezik, a jelek szerint szintén idén jelenik meg. A Cascade Lake-X gyártással kapcsolatos nehézségek miatt késni fog, azaz csak valamikor 2019 második felében érkezhet, vagyis addig az Intelnek a fentebb említett processzorokkal kell állnia a sarat az AMD újdonságaival szemben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward