7 mm vastag hibrid adattárolók a Toshibától

A karcsú hibrid merevlemezek 320 GB-nyi, illetve 500 GB-nyi tárhelyet kínálnak és 8 GB-os NAND Flash tárhellyel is rendelkeznek, amivel öntanuló algoritmus gazdálkodik.

7 mm vastag hibrid adattárolók a Toshibától

A Toshiba két új SSHD adattárolót, azaz hibrid merevlemezt mutatott be, amelyek az adattároló korong mellett némi NAND Flash tárhelyet is tartalmaznak annak érdekében, hogy gyorsítsák a különböző, gyakran használt adatokhoz való hozzáférést.

A vállalat tavaly már előrukkolt két hibrid adattárolóval, amelyek 2,5 colos formátumukkal és 9,5 milliméteres vastagságukkal leginkább az átlagos noteszgépeket vették célba. A 750 GB-os, illetve 1 TB-os adattároló kapacitást kínáló egységek mellé most két új modell érkezett, amelyek már csak 320 GB-nyi, illetve 500 GB-nyi tárterületet kínálnak, cserébe viszont nem vastagabbak 7 milliméternél, így ultravékony noteszgépekben is elférnek. A vékony felépítés természetesen abból adódik, hogy a 320 GB-os, illetve 500 GB-os adattároló kapacitás biztosításához elegendő egyetlen HDD korong is. Az 5400-as percenkénti fordulatszámmal pörgő adattároló korong mellé 32 MB-nyi buffer és 8 GB-nyi NAND Flash tárhely is jár. A hibrid adattárolók SATA 6 Gbps-os csatolófelületet használnak.

A NAND Flash tárhelyre olyan adatok kerülnek, amelyekhez gyakran, gyorsan hozzá kell férnie a felhasználónak. A rendszer öntanuló algoritmus segítségével térképezi fel a felhasználói szokásokat, majd a gyakran használt fájlokat a NAND Flash tárhelyre pakolja, hogy azok gyorsabban elérhetőek legyenek. A NAND Flash lapka miatt így jelentősen csökken az adatok elérési ideje, ami rugalmasabb, gyorsabb rendszert eredményez. Utóbbi leginkább abban nyilvánul meg, hogy az adott alkalmazás gyorsabban indul, egy-egy művelet befejezéséhez kevesebbet kell várni.

Aki már most szeretne MQ01ABFH sorozatú hibrid merevlemezt vásárolni, azt sajnos le kell lomboznunk: a Toshiba bejelentése szerint a 320 GB-os és 500 GB-os SSHD adattárolók főként a különböző gyártók noteszgépeiben tűnhetnek majd fel, arról pedig egyáltalán nincs információ, hogy valaha elérhetőek lesznek-e kiskereskedelmi forgalomban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward