64-bites változatban is elérhető a legújabb Firefox

A 43-as Firefox nem csak a gyorsulással kecsegtető 64-bites változat miatt érdekes, hisz számos egyéb újítás is helyet kapott a fedélzetén.

64-bites változatban is elérhető a legújabb Firefox

A Mozilla fejlesztői elkészültek a Firefox webböngésző legfrissebb kiadásával, ami immár a 43-as verziószámot viseli. Ez a változat komoly jelentőséggel bír, ugyanis immár 64-bites változat is készült belőle.

Firefox 43

A 64-bites kiadás csak Windowsra érhető el, és különálló telepítője van, amit innen lehet letölteni. A 64-bites változat futtatásához 64-bites Windows 7, Windows 8.1 vagy Windows 10 operációs rendszerrel ellátott PC-re van szükség, Windows Vistára sajnos nem telepíthető a szoftver. A 64-bites kiadás esetében a bővítmények támogatása nem teljes körű, azaz előfordulhat, hogy azok a bővítmények, amelyek a 32-bites Firefox alatt hibátlanul működnek, a 64-bites verzióval nem használhatóak – az Adobe Flash plugin "szerencsére" működik.

Újítás, hogy ettől a kiadástól kezdve hatékonyabban zajlik az m4v videók lejátszása, a Firefox Health Report (Firefox Állapotjelentés) pedig immár ugyanazokat az adatgyűjtő mechanizmusokat használja, amelyeket a telemetria is. A privát webböngésző funkció esetében újítás, hogy kiegészített védelmet kínál a harmadik felek által készített felhasználó-követő szkriptek ellen, ami növeli a privát mód hatékonyságát. További újítás, hogy a felhasználók kereséseik alkalmával az Awesome Bar-on, azaz a címsávon keresztül is választhatnak a keresési javaslatok közül, ha engedélyezik a funkciót.

A Mozilla szakemberei innentől kezdve a korábban beharangozott Electrolysis, illetve a multi-process támogatás fejlesztésére koncentrálnak. Az Electrolysis lényege, hogy a webes tartalmak renderelését és végrehajtását egy különálló háttérfolyamatba csoportosítják, ami különböző ipdl protokollokon keresztül kommunikál a fő Firefox folyamattal. Ennek a módszernek két komoly előnye van: növekszik a biztonsági szint és a teljesítmény is. A biztonságot az fokozza, hogy a folyamat "homokozóban" (SandBox) fut, a teljesítmény pedig azért lesz jobb, mert a több folyamat jobban kiaknázhatóvá teszi az adott konfiguráció teljesítményét.

Ezek az újítások várhatóan 2016 közepén mutatkoznak be, ám addig egyéb frissítések érkezésére is lehet számítani. A Firefox legújabb kiadását innen tölthetik le az érdeklődők.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward