600 dolláros ultrabookok Ivy Bridge CPU-val?

Az ultrabook noteszgépek az utóbbi hetekben központi témának minősültek: hol arról zajlott a vita, hogy az Intel által megállapított anyagköltségek tarthatatlanok, hol pedig arról kaptunk egy-egy kósza pletykát, hogy pontosan mely gyártók kínálatában találkozhatunk majd olyan olcsó és kecses noteszgépekkel, mint amilyenek az ultabookok.

600 dolláros ultrabookok Ivy Bridge CPU-val?

Az ultrabook noteszgépek eléggé a középpontban vannak mostanában: hol arról zajlott a vita, hogy az Intel által megállapított anyagköltségek tarthatatlanok, hol pedig arról kaptunk egy-egy kósza pletykát, hogy pontosan mely gyártók kínálatában találkozhatunk majd kész termékekkel (és, hogy tartani tudják-e az 1000 dollár alatti árat).

Azóta már szép számmal láthattunk ultrabook konfigurációkat is az egyes gyártók kínálatában – például a Toshibáéban, az Acerében és a Lenovoéban. A konfigurációk egy része első blikkre nem tűnik rossznak, ám a jelenlegi árak helyett jövőre még jobbak érkezhetnek, ha megjelenik az Intel új mobil platformja és a hozzá tartozó mobil Ivy Bridge processzorok.

A fentiek miatt a következő év tavaszán már nem lesznek elképzelhetetlenek a 600 dolláros ultrabook konfigurációk sem. Az ASUS első embere, Jerry Shen a DigiTimes munkatársainak adott nyilatkozatában elmondta, hogy az ASUS a 600 és a 900 dollár közötti szegmensbe szánja majd a jövőre megjelenő, Ivy Bridge alapú ultrabook noteszeit. A szóban forgó konfigurációk várhatóan valamikor 2012 áprilisában érkeznek majd. Ehhez képest a cég Sandy Bridge alapú noteszgépei – ugyancsak a DigiTimes szerint – a 899 dollártól felfelé eső árkategóriákban fognak elhelyezkedni.

Amennyiben jövőre tényleg szép számmal kerülnek majd a boltok polcaira 600 dolláros ultrabookok, az a hagyományos noteszgépek szemszögéből nézve igen kellemetlen lesz, már ha ezek a noteszek normál méretű társaikhoz képest nem kényszerítik a felhasználókat teljesítménnyel és akkumulátoridővel kapcsolatos kompromisszumokra.

Az Intel korábbi tervei szerint már a 10-15W körüli TDP-vel ellátott mobil processzorokra sem kell sokat várni. Napjainkban a hagyományos, normál feszültséggel működő Sandy Bridge processzorok 35W körüli TDP-vel rendelkeznek, míg az alacsony feszültség és alacsony fogyasztás mellett üzemelő példányok 25W körüli, illetve az alatti TDP-vel bírnak – persze ezek a processzorok drágábbak is, mint hagyományos társaik. Amennyiben napjaink alacsony feszültségű processzorai TDP tekintetében a jövőben normál feszültségű processzoroknak felelnek majd meg, úgy a jövőben megjelenő, belépő szintet képviselő noteszgépek jóval vékonyabbak és könnyebbek lehetnek, mint a ma használatos konfigurációk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward