5x5: új alaplap-formátum az Inteltől

Az Intel NUC és a Mini-ITX formátum közé érkező újdonság számos új lehetőséget kínál, így érdekesnek ígérkezik.

5x5: új alaplap-formátum az Inteltől

A PC piac sajnos elég régóta gyengélkedik, aminek a gazdasági helyzet mellett leginkább az a fő oka, hogy a vásárlók elfordultak a klasszikus számítógépektől. A helyzetre néhány gyártó meglehetősen frappánsan reagált: új számítógép-formátumokkal támadták le a piacot, amelyek iránt érdeklődni kezdtek a vásárlók.

Intel fronton remek példa erre a NUC sorozat bemutatása, ami igazi lavinát indított el a piacon, hisz az apróság sikerét látva más gyártók is úgy döntöttek, szerencsét próbálnak e szegmensben. Gondoljunk csak a Gigabyte Brix sorozatára, a Zotac C-series nano megoldásaira vagy az ASRock Beebox konfigurációjára. A NUC mellett még kisebb számítógép-formátumok is feltűntek: ilyen az ECS aprósága, a Mini Lake dizájnt alkalmazó LIVA, valamint az Intel Compute Stick-je is – utóbbi megint egy kisebb lavinát indított el a piacon, rengeteg hasonló gép született.

A NUC kategória bevezetésével Intel fronton elterjedtek a piacon a 102 x 102 milliméteres alapterületű alaplapok, amelyek DC tápellátással rendelkeznek, integrált processzort tartalmaznak és So-DIMM memóriafoglalatokkal rendelkeznek. Ezek az alaplapok a Mini-ITX formátumú modellekhez képest jelentősen kisebbek, így a két formátum között némi űr keletkezett, amit az Intel természetesen meg is próbál hatékonyan kitölteni.

A vállalat az IDF 2015 alkalmával rántotta le a leplet legújabb alaplapformátumáról, amely az 5x5 nevet viseli. A 147 x 140 milliméteres alapterületű deszka a Mini-ITX és a NUC formátum egyes tulajdonságait ötvözi. Az 5x5-ös alaplapok DC tápellátást használnak, So-DIMM memóriafoglalatokkal rendelkeznek, viszont nincs rajtuk klasszikus, teljes hosszúságú PCIe bővítőhely. A processzor azonban szerencsére nem integrált, vagyis szabadon cserélhető, hála az LGA foglalatnak.

Az Intel szerint az 5x5 formátumú alaplapok köré épülő rendszerek nagyon kompaktak lesznek, hiszen akár már 39 milliméter magas házban is elférnek, amelynek űrtartalma nem több 0,89 liternél. Ekkor a házban M.2-es formátumú adattárolónak kell lennie, a processzor TDP-je pedig nem lehet 35 wattnál magasabb. Ha 2,5 hüvelykes formátumú adattárolót és 65 wattos TDP-vel rendelkező processzort szeretnénk használni az 5x5 formátumú alaplappal ellátott rendszerben, akkor természetesen magasabb házra lesz majd szükség az adattároló és a hűtés extra helyigénye miatt.

Az új alaplapformátum jóvoltából most már szinte minden teljesítményigényt és minden felhasználási területet le tudnak fedni a kompakt asztali számítógépek. Az 5x5 formátumú alaplapok, illetve a velük felszerelt konfigurációk rövidesen megjelenhetnek. Az újdonságokkal kapcsolatban további tájékoztatás később várható.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward