500Mb/s-os adatátvitel LED-ekkel

Érdekes eredménnyel büszkélkedhet a Siemens: fehér LED-ek felhasználásával nem kevesebb, mint 500Mb/s-os vezeték nélküli adatátvitelt valósítottak meg, megdöntve így a korábbi, "mindössze" 200Mb/s-os, szintén saját rekordjukat.

500Mb/s-os adatátvitel LED-ekkel

Érdekes eredménnyel büszkélkedhet a Siemens: fehér LED-ek felhasználásával nem kevesebb, mint 500Mb/s-os vezeték nélküli adatátvitelt valósítottak meg, ezáltal megdöntve a korábbi, "mindössze" 200Mb/s-os, szintén saját rekordjukat.

A fény útján történő adatátvitel persze nem feltétlenül praktikus minden esetben, ám határozottan jól jön olyankor, ha az ember ilyen vagy olyan okokból kerülni akarja a felesleges rádióhullámokat - például kórházakban, már amúgyis keményen WiFi-sített helyeken, vagy repülőgépek fedélzetén.

Ami az új rendszer hatótávolságát illeti, arról egyelőre még nem közöltek túl sok információt, mindössze annyit, hogy a tesztüzem 5 méteres távon folyt, valamint utaltak rá, hogy öt LED egyesített erővel már valóban "nagy távolságra" (a szövegkörnyezetből kiindulva ez kb. szobányi távot jelenthet) is tud küldeni adatokat, ám ez esetben a sebesség visszaesik 100Mb/s-ra.

Vitathatlan előnye azonban az új megoldásnak egyrészt az, hogy a forgalomba nem lehet "belehallgatni", mivel csak a fénysugár fókuszpontjában álló vevő tudja fogadni az adást. Elvileg úgy tűnik, megoldható a fókuszálatlan, "terített" adás is (régebbi elgondolás már ugyanis, hogy egy szoba mennyezeti fényforrásaival készítenének helyi hálózatot), de biztonsági szempontok miatt feltehetőleg a fókuszált lesz a preferált.

Reményeik szerint még az idei év vége előtt befejezhetik a fejlesztési munkálatokat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward