5 milliméter vastag merevlemezek WD módra

Az újdonságokból egy WD Blue és két WD Black sorozatú példány érkezik - utóbbiak hibrid, azaz NAND Flash adattárral is rendelkező megoldások.

5 milliméter vastag merevlemezek WD módra

A Western Digital megkezdte első szupervékony, mindössze 5 milliméteres vastagsággal büszkélkedő notebook merevlemezeinek szállítását, amelyek között hibrid példányok is vannak. Az újdonságok ugyan csak 2 milliméterrel vékonyabbak, mint 7 milliméteres társaik, de ez a 28%-os méretcsökkenés rendkívül sokat számít, hiszen ennek köszönhetően még vékonyabbak lehetnek a HDD alapú ultravékony noteszgépek.

Az 5 milliméter vastag újdonságok egységes mechanikus platformra alapoznak, amely egyetlen 500 GB-os HDD korongot alkalmaz. Annak érdekében, hogy a sokktűrő-képesség a lehető legjobb lehessen, a korongot mindkét végén a Western Digital StableTrac motorjának tengelye rögzíti. Az újdonságok mindannyian ugyanazt a Dual-Stage Actuator szerkezetet alkalmazzák, amely a WD nagykapacitású merevlemezeiből már ismerős lehet.

A friss notebook merevlemezek között találunk egy WD Blue sorozatú példányt, amelynek HDD korongja 5400-as percenkénti fordulatszámmal pörög. Emellett két WD Black sorozatú adattároló is érkezik, ám az már rejtély, hogy ezeknél pontosan milyen fordulatszámon üzemel a HDD korong. Az viszont biztos, hogy a két WD Black sorozatú merevlemez hibrid felépítéssel érkezik, azaz a HDD korong mellett némi NAND Flash tárhelyet is tartalmaznak, ami írási/olvasási gyorsítótárként funkcionál.

A NAND Flash gyorsítótár MLC alapokon nyugszik, kapacitása pedig 8 GB-tól 24 GB-ig terjed - modelltől függően. Írási gyorsítótárazás alkalmával az adat egyszerre íródik a NAND Flash tárhelyre és a HDD korongra.

Meglepő tény, hogy a WD Black sorozatú merevlemezből kétféle variáns érkezik: az egyik a WD saját technológiáját használja a NAND Flash tárhely és a HDD korong hatékony egyidejű üzemeltetéséhez, míg a másik példány az ipari szabványnak minősülő SATA I/O technológiára alapoz. Utóbbinak lényegét egyelőre nem fejtették ki a WD illetékesei, de az már most gyanítható, hogy ebben az esetben a következő generációs ultrabookokba szánt, az Intel SRT technológiájához optimalizált hibrid merevlemezről van szó.

A Blue modell esetében érdekesség, hogy a hagyományos SATA port helyett SFF-8784-es portot használ, amit úgy kell elképzelni, mint a videokártyákon található Crossfire, illetve SLI csatlakozókat. Ez a kivitel sokkal jobb választás az ultravékony eszközök esetében, hiszen helytakarékosabb. A WD Black sorozat tagjai szintén elérhetőek lehetnek hasonló csatlakozóval is attól függően, hogy az adott noteszgép gyártónak milyen igényei vannak.

A Western Digital új merevlemezeinek szállítása tehát már megkezdődött, ám ez sajnos nem jelenti azt, hogy a termékek a nagy viszonteladók kínálatában is feltűnnek. Az új merevlemezek a jelek szerint csak és kizárólag az ipari disztribútorok és a rendszerépítők felé tartanak, átlagfelhasználók számára - egyelőre - nem elérhetőek.

A két év garanciával érkező WD Blue 89 dollárba kerül, a WD Black család hibrid tagjainak árazásával kapcsolatban azonban nincs információ. Mivel a WD Black merevlemezek általában 5 év garanciával érkeznek, így valószínűleg az 5 mm vastag újdonságok esetében is ez lehet a helyzet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward