5 milliméter vastag hibrid merevlemezt készít a WD

A Western Digital műhelyében már készül a világ legvékonyabb 2,5 colos formátumú hibrid merevlemeze.

5 milliméter vastag hibrid merevlemezt készít a WD

A Western Digital illetékesei egy sajtóközlemény keretén belül örömmel jelentették be, hogy a vállalat által kifejlesztett 5 milliméter vastag hibrid merevlemez első mintapéldányainak gyártása megkezdődött. A jelek szerint az Intel kívánsága hamarosan teljesülhet: az új HDD segítségével még vékonyabb merevlemezzel ellátott ultrabookok készülhetnek.

A szóban forgó Western Digital merevlemez tehát 2,5 colos formátummal érkezik és mindössze 5 milliméter vastag, azaz a HDD házának térfogata majdnem fele akkora, mint a tradicionális, 9,5 milliméter magas, ugyancsak 2,5 colos formátumú merevlemezeké.

Maga a hibrid HDD 500 GB-nyi adattároló kapacitást kínál, és nem meglepő módon egykorongos felépítést alkalmaz. A gyorsítótár szerepében MLC NAND flash chipek tetszelegnek, de hogy pontosan mekkorák, azt még nem tudjuk. A gyakran használt adatok ezen az adattároló egységen kapnak helyet a gyorsabb elérés érdekében, így a rendszer rugalmasabban működik és az alkalmazások is gyorsabban indulnak annál, mintha csak egy tradicionális merevlemezt használnánk. A kevésbé gyakran használt adatok a merevlemezen foglalnak helyet. Az egész hasonlít például az Intel SRT-jére, csak éppen nem két meghajtó összekötéséről van szó, natívan maga a HDD gondoskodik a fontos adatok szelekciójáról.

A WD állítása szerint a szóban forgó hibrid merevlemez a hasonló adattároló kapacitást kínáló SSD meghajtókhoz képest tizedannyiba kerül majd.

Érdekesség, hogy a gyártó az idei év folyamán már megkezdte a 7 milliméter vastag mobil merevlemezek szállítását, amelyek ultravékony noteszgépekben kapnak majd helyet. Rövidesen az 5 milliméter magas hibrid merevlemez is bemutatkozhat a nagyközönség előtt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward