5 GHz-en üzemel majd az AMD új csúcsprocesszora?

A rejtélyes jövevény az FX-8350-es processzort váltja, ajánlott végfelhasználói ára pedig szédítően magas lesz, de ez nem is csoda, hiszen nagyon kevés kerül belőle a boltok polcaira.

5 GHz-en üzemel majd az AMD új csúcsprocesszora?

Meglehetősen érdekes pletyka kapott szárnyra, amely arról árulkodik, hogy az AMD FX sorozatú asztali processzorainak kínálata hamarosan egy új, meglehetősen érdekes modellel bővül.

Napjainkban a leggyorsabb FX sorozatú AMD processzor szerepét az FX-8350-es modell tölti be. A Vishera lapkára támaszkodó központi egység négy darab kétmagos Piledriver modult alkalmaz és 125 wattos TDP-vel rendelkezik. A "processzormagok" 4 GHz-es alap-, és 4,2 GHz-es Turbo Core órajelen ketyegnek.

Az FX-8350-es modell október óta tölti be a zászlóshajó szerepét, így ideje, hogy átadja a helyét egy gyorsabb, ütősebb processzornak. A jelek szerint hamarosan sor kerülhet a "trónfosztásra", ugyanis a Hexus.net munkatársai megbízható forrásból származó információkra hivatkozva azt állítják, rövidesen megjelenik az AMD új csúcsprocesszora, a Centurion kódnévre keresztelt egység. Az újdonságról egyelőre keveset lehet tudni, szinte csak annyi információ szivárgott ki, hogy a termék garantáltan képes 5 GHz-es magórajel mellett stabilan üzemelni. Apró probléma, hogy az 5 GHz-es órajelről nem árulták el, hogy az alap-, vagy Turbo Core órajelnek minősül-e. Mivel az AMD korábban, az FX-8350-es processzorral kapcsolatban azt állította, némi tuninggal könnyedén elérhetjük vele az 5 GHz-es magórajelet, így egy új, 5 GHz-es magórajelen ketyegő csúcsprocesszor piacra dobása abszolút nem lehetetlen lépés.

Jön az FX-8350 utódja
Jön az FX-8350 utódja

Az AMD kínálatában napjainkban igazi csúcsprocesszor nincs jelen, ám a helyzet a Centurion érkezésével valamelyest javulhat. Más kérdés, hogy még az extrém magasnak tűnő magórajel sem lesz elég ahhoz, hogy az FX család leggyorsabb tagja felnőhessen az Intel igazi csúcsprocesszoraihoz, a Sandy Bridge-E sorozat tagjaihoz.

A végére hagytuk az igazán komoly meglepetést. Az AMD új csúcsprocesszora a hírek szerint nagyon limitált mennyiségben kerül csak forgalomba, így igen-igen drága lesz. A jelenlegi információk alapján 795 dolláros ajánlott végfelhasználói árra számíthatunk, ami közel négyszerese az FX-8350-es modell éppen aktuális árának - utóbbi most nagyjából 200 dollárért kapható.

Ez az összeg nagyon magasnak tűnik, hiszen az újdonság négyszer annyiba kerül, mint az FX-8350, teljesítménye pedig nagyjából 25%-kal lehet magasabb. Ekkora prémiumot valószínűleg kevesen fizetnek majd ki - még akkor is, ha az AMD a szuperdrága processzor mellé esetleg néhány teljes verziós játékot is mellékel.

Az egyelőre rejtély, hogy az új processzor TDP-je hogyan alakul, az viszont szinte biztos, hogy 125 wattnál magasabb lesz. A források szerint az 5 GHz-es órajelet léghűtéssel is stabilan teljesíteni tudja az új processzor. Kíváncsian várjuk a további részleteket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward