5.1-es hangrendszerek elérhető áron

Három, megközelítőleg azonos árszinten található 5.1-es hangrendszert hasonlítottunk össze, hogy lássuk, mit kaphatunk 20-25 ezer forint környékén.

5.1-es hangrendszerek elérhető áron

1. Bevezető

Három, megközelítőleg azonos árszinten található 5.1-es hangrendszert hasonlítottunk össze, hogy lássuk, mit kaphatunk 20-25 ezer forint környékén.

A sokcsatornás hangszórórendszerek rendkívüli élményt nyújtanak játékok és házimozi alatt, de még a zenehallgatás is élvezetesebbé válhat velük. Legutóbb térhangzásra felkészített fejhallgatókkal foglalkoztunk, melyek csak egy személy számára képesek előállítani az áhított 5.1/7.1-es hangzást. Hangfalakkal már társaságban is élvezhetjük a szettek előnyeit, azonban a hangrendszereknek olyan hátulütői is akadnak, melyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Egyrészt számolnunk kell a kábelrengeteggel, mely mindig láb alatt van, másrészt meg kell találnunk a hangszórók helyét is szobánkban, ugyanis egy 5.1-es készlet elhelyezése térhangzás szempontjából (is) kulcsfontosságú. Bár erre a feladatra különböző méretű állványok is kaphatók, mégis a legjobb és legolcsóbb megoldás, ha a szatellitek egy-egy falban elhelyezett csavarra kerülnek. A szatelliteket játéknál értelemszerűen kell elhelyezni, házimozinál viszont érdemes a következők szerint eljárni: www.hazi-mozi.hu

És a versenyzők…

.......

Specifikációk:

A szettek egyike sem rendelkezik beépített hangkártyával (ezért erről magunknak kell gondoskodni), csatlakoztatásuk analóg módon, jack kábelek segítségével történik.

2. Logitech X-540

Logitech X-540

A Logitech X-540-es hangrendszere az 530-as előd folytatásaként látott napvilágot, mely nem kevesebb céllal született meg, minthogy továbbvigye az elérhető ár és könnyű elhelyezés előnyeit. Az 5.1-es szett immáron átalakított formatervvel és különálló vezérlővel is rendelkezik.

A doboz kicsomagolásával nemcsak a hangszórókészlethez jutunk, de kapunk egy összeszerelési útmutatót, tápegység kábelt, valamint három darab 3,5mm-es jack vezetéket is, mely az analóg kapcsolatról gondoskodik. A mellékelt átalakító segítségével RCA kimenettel ellátott sztereo eszközt is csatlakoztathatunk. Színkódolt vezetékeinek hála a szett összeszerelése nem okoz különösebb bonyodalmat, a jelkábelek és a szatellitek madzagjai is könnyen azonosíthatók. A hátsó hangszórók 5 méteres vezetékei, valamint a középső és első hangszórók 2 méteres kábelei csak épphogy elegendőek, ezért az ideális (és esztétikus) elhelyezés érdekében előfordulhat, hogy hosszabbítást kell alkalmaznunk. Ezt leszámítva elégedettek voltunk, a készlet összeállítása egyszerű és gyors, a számítógépre semmit sem kell telepítenünk, mindössze egy jól működő 5.1-es hangkártyával kell, hogy rendelkezzünk.

A szatellitek matt fekete műanyag burkolata jó minőséggel bír, a membránokat pedig hangszóró rácsok védik. A falra szereléshez a talpakat 180 fokban kell kifordítanunk, majd a lyukak segítségével az előzőleg falba hajtott csavarokra akaszthatók fel. A hangszórók a jó hallhatóság érdekében enyhén döntve, felfelé sugároznak. A center fektetett kialakítást kapott, ezen kívül teljesítménye is jóval nagyobb az első és hátsó hangszórókénál. Dőlésszöge állítható, és a monitor tetejére is felszerelhetjük - így hagyva hasznos helyet az asztalon. A lefelé sugárzó mélynyomó hátulján láthatók a hangrendszer csatlakozói, ugyanis itt található meg az erősítő.

A vezérlőegység fixen csatlakozik a mélynyomóhoz, így az egyébként sem hosszú (nagyjából 1,5 méteres) madzag sajnos nem lát el minket nagy szabadsággal az elhelyezés során. Így két lehetőségünk maradt. Ha a vezérlőegység az asztalra kerül, a mélynyomó pedig az asztal alá, akkor kellemetlen dobozhangzást kapunk eredményül. A másik lehetőség, hogy az asztaltól (és a falaktól is) 20-30cm-re kerül a szubláda, majd onnan vezetjük vissza a vezérlődobozt. Ez utóbbi jobb megoldásnak bizonyult, így ezzel a módszerrel eltűntethetők az asztal által kellemetlenül felerősített mélyhangok és a vezérlés is kényelmes marad. Az irányítódobozka igen könnyű, ezért a merev kábel némileg elmozdíthatja asztalunkon, a gumitalpak legfeljebb üveg felületen segítenek azt stabilizálni. A vezérlőegység egyébként remekül ellátja feladatát, a fő hangerőt és a mélyek szintjét is szabályozhatjuk vele. A kényelem érdekében itt található meg a fejhallgató kimenet is, használatával magától elnémul a rendszer. A vezérlőn a Matrix funkció gombja is helyet kapott (erről a későbbiekben számolunk be), továbbá örültünk, hogy a hangrendszer innen is kikapcsolható, így nem kell a mélynyomóhoz hajolgatnunk.

Hangminőség

A rendszer hangminősége egy soktízezres komolyabb szettel ugyan nem veszi fel a versenyt, árához képest viszont meglepően jól teljesít. A szatellitek frekvenciatartományának semelyik területén nem hallani túlzásokat, a közép- és magas hangok a „helyükön vannak”, a hangszórók igen semleges hangzással rendelkeznek. A mélynyomó már keményebb diónak bizonyult. Hogy minél többet kihozhassunk belőle, az elhelyezésre és a megfelelően beállított hangerőre fokozottan kell figyelnünk. A szubláda kellemetlen dobozhangzásán csökkenthetünk, ha a falaktól legalább 20-30 cm-re keresünk neki helyet és egyharmad állásban tartjuk a mély hangerő szintjét. A szubláda megfelelően egészíti ki a szatellitek hangtartományát, azonban nem győzzük hangsúlyozni, hogy ehhez a mélyek erejét nem szabad túlzott szintre tekerni, különben kihallatszik a rendszerből. A szett teljesítménye egy 15nm-es szobára bőven elegendő, de ha kisebb hangnyomással is megelégszünk, akkor ennél nagyobb szobában is bátran használhatjuk.

Térhangzás

A hangrendszer nem rendelkezik csatornánkénti hangerőszabályzással, ezért az elhelyezéskor különös tekintettel kell eljárnunk. Ezután nagyszerűen képes volt visszaadni szobánkban a mozizás élményét, de leginkább játékok alatt tapasztaltuk meg az 5.1-es rendszer előnyét a hagyományos sztereo hangzáshoz képest. A hanghatások a belépőszintű szett segítségével is nagyon jól élvezhetők, ezért ilyen tekintetben egyáltalán nem kerül hátrányba a drágább hangfalakhoz képest. Érthető módon inkább az alacsonyfrekvenciás mélyhangoknál és a hangnyomásnál éreztük a hiányosságot, mely kétségkívül a rendszer legköltségesebb összetevője. Végül a szettet kipróbáltuk zenehallgatással is. Ilyenkor alaphelyzetben a mélynyomó mellett csak a bal és jobb csatornák szólalnak meg, melyen hangkártyánk felkeverési módjai tudnak segíteni. A Logitech rendszerénél erre nincs szükségünk, ugyanis Matrix módját bekapcsolva 5.1-szerű hangzást jön létre, így a center és térhangzás csatornák sem maradnak kihasználatlanul. A teszt során használt hangkártya (Sound Blaster X-FI XtremeMusic) CMSS-3D hangzásához képest a Matrix mód által generált közép és térhangzás csatornák is élénkebbnek bizonyultak, így a végeredmény mindenképpen dicséretre méltó.

3. Philips SPA 7650

Philips SPA 7650

A Philips 5.1-es szettje alig különbözik a svájci gyártó modellétől. A hangrendszer szintén magában hordozza a széleskörű felhasználás és könnyű elhelyezés előnyeit, mindössze némi formai és vezérlésbeli különbség fedezhető fel köztük.

A dobozban a hangszórókészlet mellett egy összeszerelési útmutatót, három darab 3,5mm-es jack vezetéket és egy vezérlőegységet találunk. A mélynyomó beépített tápegység kábellel rendelkezik, mely a működésben semmit nem befolyásol, ám ha a vezeték megsérül, egy esetleges csere már gondot okozhat nekünk. A jelkábelek és a szatellitek madzagjai színkódoltak, ezért a szett összeszerelése egyszerűen történik. A hátsó (surround) hangszórók 6 méteres kábelei, valamint a középső és első hangszórók 3 méteres vezetékei az ideális elhelyezéshez is megfelelő hosszúságúak. Ha azonban nagyméretű szobában szeretnénk felállítani a hangfalszettet, akkor előfordulhat, hogy hosszabbítást kell alkalmaznunk. A szett összeszerelése könnyen és gyorsan megvalósítható, a számítógépünkre a Philips szettjénél sem kell telepítenünk semmit.

A Philips szatellit sugárzói szürke és fényes fekete műanyag házat kaptak, melyen sajnos jól meglátszanak az ujjlenyomatok. Az anyagminőséget igen jónak találtuk, a megépítés során remek műanyagokat használtak fel. A hangszórók hátulján láthatók a falra akasztáshoz szükséges lyukak, talpukat pedig szivaccsal vonták be, nehogy összekarcoljuk asztalunkat. A center sajnos nem szerelhető a monitor tetejére, és ahogy a többi szatellit sugárzó, így ez is fix dőlésszöggel rendelkezik. A szubláda nem könnyű darab, hiszen az erősítő is benne található meg. Hátul találjuk a csatlakozókat, a passzív hűtésről pedig a hővezető bordák gondoskodnak.

Az érdekes gombóc alakú vezérlődoboz főként a hangerőszabályzás feladatát látja el, de itt tudjuk csatlakoztatni fejhallgatónkat és egy tetszőleges zeneforrást is (például mp3 lejátszót). A mély hangerő szintjét sajnos nem tudjuk szabályozni vele, ehhez minden alkalommal a szubládához kell hajolnunk. A vezérlő hajlamos elcsúszkálni, ezért alul némi szivacsbevonatot is kapott, az így nyert stabilitás viszont nem igazán lett hatásos. A vezérlőegységet egy nagyjából 2 méteres vezetékkel látták el, így viszonylag a mélynyomó közelében kell helyet keresnünk számára, azonban a Logitech rendszerével szemben már némileg nagyobb szabadságunk van. Mivel a hangrendszert elsősorban számítógépes használatra tervezték, a legkényelmesebb, ha a vezérlőt asztalunkon tartjuk, ám a korlátozott kábelhossz miatt ezúttal is vigyázzunk hová kerül a mélynyomó (ne asztal alá). A hangerőszabályzást ötletesen, a csonka gúla felső részének elforgatásával érhetjük el. Mivel a szettet közvetlenül a vezérlőről nem lehet kikapcsolni, az állapotjelző led erős kék fénye folyamatosan világítani fog. Ez csak igen kényelmetlen módon, a tápegység kapcsoló használatával kerülhető el, mely a mélynyomó hátulján található meg. Pozitívum, hogy a fejhallgató kimenet és a sztereo bemenet a vezérlőegységen találhatók meg, így legalább ezek miatt nem kell a mélynyomóhoz hajolnunk.

Hangminőség

A szett hangminőségére nem lehet panaszunk, filmekhez és játékhoz kellő mennyiségű részlet jön át. Szúrós magas hangnak vagy túlzó közép kiemelésnek nyoma sincs, a rendszer hosszútávon is hallgatható marad. A szatellitek frekvenciatartományát jól egészíti ki a mélynyomó, mely csak közepes erővel képes megszólalni, összességében viszont egy jól kiegyenlített, semleges hangzásról számolhatunk be. A mélynyomó elhelyezésénél ezúttal is körültekintően kell eljárnunk, így a meghallgatásnál tapasztalt enyhe dobozhangzás is elkerülhető, a mély hangerő szintjét nagyjából 70%-os állásban találtuk ideálisnak. A hangrendszer teljesítményével sem szégyenkezhet, egy a 15nm-es szoba nem kihívás számára, azonban a közepesen hangos szubláda miatt nagyobb szobában már gyengének érezhetjük a rendszerrel elérhető hangnyomást.

Térhangzás

A Philips hangszórókészlete játékok és filmek alatt is remekül helytállt. Hozzátesszük, ebben a szatellitek könnyű elhelyezése is nagy szerepet vállalt, így nem éreztük hányát a csatornánkénti hangerőszabályzásnak sem. A hangeffektek élethűen szólalnak meg, a rendszer által létrehozott tér valósággal körbeölel minket. Az alacsonyfrekvenciás mélyhangoknál ezúttal jobban érezni az erő hiányát, a szubláda ugyan kellően mélyre megy, de hiányoljuk a komolyabb hangnyomást, mely a hangzás igazi erejét adja. A szett zenehallgatásra is használható, azonban ilyenkor alaphelyzetben a mélynyomó mellett csak a bal és jobb csatornák szólalnak meg, melyen csak hangkártyánk felkeverési képessége segít. A vezérlőn keresztül csatlakoztatott sztereo jel viszont már 5.1-es hangzással szólal meg (melyet a hangrendszer kever fel számunkra), így egyéb forrás esetén sem maradnak kihasználatlanul a center és térhangzás csatornák.

4. Mode Com MC-5050

Mode Com MC-5050

A Mode Com rendszere elsősorban kitűnő vezérlési lehetőségeivel hívja fel magára a figyelmet, a mellékelt távirányítóval a szett hangszórói egyszerűen és kényelmesen konfigurálhatók.

A csomagban a hangrendszer mellett tájékoztató füzetet, távirányítót, elemeket, és három darab jack-RCA vezetéket, valamint egy RCA-RCA összekötőkábelt találunk. Előbbiek felelnek a számítógéppel, illetve sztereo eszközzel való csatlakozásért. Az erősítő a vezérlőegységgel közös dobozba került és beépített tápegység kábellel rendelkezik. A bemeneti jelkábelek színkódoltak, így az összeszerelés is egyszerűen történik. A szatellit sugárzók madzagjai viszont egyformák, ezért itt némi odafigyelés is szükséges. A középső és első hangszórók 3 méteres kábelei, valamint a hátsó hangszórók 6 méteres vezetékei kellően hosszúak egy közepes méretű szobában. Ha viszont nagyobb szobában szeretnénk felállítani a hangrendszert, akkor hosszabbítást kell, hogy alkalmazzunk. A szett üzembe állításához csak a hangszórók és a bemeneti jelkábel csatlakoztatására van szükség, számítógépünkre ezúttal sem kell telepítenünk semmit.

A szatellit sugárzók jó minőségű, matt fekete műanyagból készültek, csak talpuk kapott fényes fekete festést. A formatervre inkább az elfogadható, mintsem a divatos jelző illik. Felépítésre és küllemre teljesen egyformák (ahogy ezt el is várjuk tőlük), viszont jobb lett volna, ha a center inkább a megszokott fektetett kialakítást kapta volna. Így ugyanis nehéz a monitor alatt elhelyezni és a tetejére sem szerelhető fel, ezért vészmegoldásként kénytelenek vagyunk az oldalára fektetni - mely valljuk be, nem egy esztétikus megoldás. A hangszórók a jó hallhatóság érdekében enyhén döntve, felfelé sugároznak, kár, hogy egyikük sem kapott falra szerelési lehetőséget. A szubláda meglehetősen könnyű, ugyanis az erősítő máshol kapott helyet és a csatlakozás sem itt történik.

A többi szetthez képest a Mode Com rendszerének nagy előnye a vezérlésnél mutatkozik. A vaskos fekete doboz nemcsak a kezelőszerveket, hanem az erősítőt is magába foglalja, melynek szellőzéséről a tetején található nyílások gondoskodnak. Ahogy említettük, a hangszórókészlethez távirányító is jár, ráadásul a balansz szabályzása is megoldott, valamint a mélynyomó, középső és szatellit hangszórók is külön szabályozhatók. Ennek köszönhetően korrigálhatunk, ha a csipogókat nem áll módunkban szimmetrikusan elhelyezni. A hangszórókészlet az 5.1-es analóg bemenet mellett képes egy további sztereo jel fogadására is, a csatlakozás a vezérlődobozon mindkét esetben RCA dugaszokkal történik. Az aktuális bemenet állapota megjelenik a vezérlődoboz kijelzőjén (5.1/2.0), mellette pedig a hangerő szintjéről kapunk tájékoztatást (0-80). A szett készenléti állapotban búgó hangot hallat. Bár a környezeti zajok miatt ez nappal nem hallható, éjszaka már zavaróvá válhat, ezért a vezérlődoboz egy főkapcsolót is kapott - használata ajánlott. A fejhallgató kimenetet hiányoltuk, összességében viszont nagyon elégedettek voltunk a hangszórókészlet kényelmes vezérlési lehetőségeivel.

Hangminőség

A rendszer hangminőség és teljesítmény szempontjából sem szégyenkezhet. A tiszta megszólalás mellett tesztünk alatt a legtöbb levegőt a Mode Com hangszórókészletének sikerült megmozgatnia. A szatellitek frekvenciatartományán sehol sem hallani túlzásokat, nyoma sincs zavaró magas- vagy középhangoknak. Nagy teljesítménye miatt a mélysugárzó némileg erőteljesebben szólal meg, mint ahogy azt elvárjuk, de hangerejének csökkentésével jól összehangolhatjuk a szatellitekkel, így elérhető a kívánt semleges hangzás. Emellett a szubláda felsővágási frekvenciáját is jól eltalálták, csak a legmélyebb tartománynál hallható kiemelés, így mindenképpen dicséretet érdemel. Nagy teljesítményének köszönhetően a szett egy nagyobb szobához is megfelel.

Térhangzás

A sok dicséret után jöjjön némi kritika. A Mode Com hangszórókészlete ugyan játékok és filmek alatt is jól megállja helyét, ám a remek térhangzást csak állvánnyal élvezhetjük. Ha szerencsénk van, bútoraink éppen ott helyezkednek el, ahová eredetileg is tenni szeretnénk a szatellit sugárzókat - nekünk szerencsénk volt. A csatornánkénti hangerőszabályzással némileg kompenzálhatjuk a felszerelés hiányosságát, azonban sokkal egyszerűbb lenne, ha falra akaszthatnánk őket. A megfelelő elhelyezést követően valósághű hanghatásokkal és széles térrel gazdagodunk. A subláda ugyan mélyebbre is mehetne, azonban az alacsonyfrekvenciás mélyhangok még így is élvezhetők, a mélynyomó kellő erőt ad a filmeknek és játékoknak. Zenehallgatáskor alaphelyzetben a mélynyomó mellett csak a bal és jobb csatornák szólalnak meg, az 5.1-es hangzás érdekében hangkártyánk felkeverési képességére kell hagyatkoznunk (már ha vágyunk ilyesmire). A különálló sztereo bemenetet (mely a vezérlődoboz hátulján található meg) viszont automatikusan felkonvertálja a hangrendszer, így a center és térhangzás csatornák is megszólalnak. Kár, hogy ezt a funkciót nem terjesztették ki az 5.1-es bemenet frontjaira is, melyet egy kapcsolóval aktiválhatnánk.

5. Értékelés

Tapasztalataink alapján kijelenthetjük, hogy a közel azonos árcetlivel rendelkező szettek hangminősége igen hasonló, ezért ilyen szempontból ne várjunk különbséget. A köztük lévő differenciák leginkább a vezérlés kényelemében, formatervükben és hangerejükben mutatkoztak.

[bold]

Logitech X-540[/bold]

A szett könnyű elhelyezésének hála a remek térhangzás garantált, a rendszert hosszútávon sem fárasztó hallgatni. A Logitech készlete viszonylag erőteljes basszusokra képes, azonban a bántó dobozhangzástól mentes, kiegyenlített megszólalás érdekében a mélynyomó erejét lejjebb kell vennünk. A hangrendszer kikapcsolható, így azon kívül, hogy áramot spórolhatunk, a zavaró led-ek is pihenhetnek. A vezérlődobozt nagyjából rendben találtuk, a kezelőszervek mindegyike itt található meg, a csatornánkénti hangerőszabályzás lehetőségét viszont hiányoltuk. Zenehallgatáskor jön jól a Matrix mód, mely a sztereo jelből hardveresen hozza létre az 5.1-szerű hangzást.

Philips SPA 7650

A Philips hangrendszere a svájci gyártóéhoz hasonlóan teljesített, csak egy-két apróságban bizonyult gyengébbnek nála. A könnyű elhelyezés itt is a remek térhangzást segíti, azonban a centersugárzó nem szerelhető monitorra. A hangminőség jó, a rendszert hosszútávon sem fárasztó hallgatni. A mélynyomó kissé erőtlennek bizonyult, egy közepes méretű szobában azért még így is megfelelően hangos a szett. A legnagyobb hátrány a vezérlésnél mutatkozott, ugyanis a basszus szintjének beállításához és a hangrendszer kikapcsolásához is a mélynyomó hátuljához kell hajolnunk. A csatornánkénti hangerőszabályzás itt sem adatik meg, viszont a vezérlődobozra csatlakoztatható sztereo bemenet és annak felkeverése hasznos és kényelmes lehetőség.

Mode Com MC-5050

A Mode Com rendszerének előnye a vezérlésnél és a hangerőnél mutatkozott. A távirányító segítségével csatornánként konfigurálásra, balansz- és hangerőszabályzásra is lehetőség nyílik, elmondhatjuk tehát, hogy itt találkoztunk a legkényelmesebb vezérléssel. Ha nagyméretű szobába keresünk hangszórórendszert, szintén ezzel járunk a legjobban, a jó hangminőség mellett a legnagyobb hangnyomással is itt találkoztunk. A sok előny mellett azonban számolnunk a negatív oldallal is. A készenlétnél hallható búgás (mely csak a főkapcsolóval szüntethető meg), a falra nem szerelhető szatellitek, és a center ügyetlensége mind-mind árnyalják a képet, ám összességében azt kell mondjuk, a Mode Com szettje mégis egy kellemes hangrendszer benyomását keltette bennünk.

Összefoglalva ár/érték arányban mindhárom rendszer jól teljesített. Bármelyiket elégedetten vihetjük haza, a választás pedig legyen egyéni igény és ízlés kérdése - bár jelenleg leginkább a Logitech szettjét ajánljuk megvételre.

                                 

A teszttermékekért köszönettel tartozunk a Cédrus Számítástechnikai Kft-nek (Logitech, Mode Com) és Ramiris Kft-nek (Philips)!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward