5.1-es hangrendszerek

Az 5.1-es hangrendszerek széles skáláján szemezgettünk, így leltünk rá a Logitech, Genius és a Creative két hangszórókészletére.

5.1-es hangrendszerek

1. Logitech Z-5500

A nagy népszerűségre való tekintettel ma az 5.1-es hangszórórendszerek közül válogattunk egy igen szélesnek mondható árskálán, hogy mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő hangszórókészletet.

A tesztet először a Logitech nagyágyújával kezdjük, mely kimagasló teljesítményével és kényelmes vezérlőegységével hívja fel a figyelmet magára.

Áttekintés

A rendkívüli mérettel és tömeggel rendelkező doboz szállítását az oldalain található bemélyedések segítették, kicsomagoláskor pedig az első dolog, ami szembeötlött, egy összeszerelési útmutató volt. Az 5 méteres hangszórókábeleken, hálózati tápkábelen és 3 ágú jack audio vezetéken kívül még egy részletes leírásra és egy távirányítóra lettünk figyelmesek, melyhez az AAA típusú elemeket is mellékelték. Telepítő lemezt nem kapunk, mivel semmilyen alkalmazás nem szükséges a hangrendszer üzembe állításához.

Az egyutas szélessávú hangszórókhoz talppal ellátott dobozkák tartoznak, melyek közül a center magasságát tudtuk csak állítani. A megfelelő elhelyezésről az 5 méteres vezetékek gondoskodnak, amit csíptetős technikával tudunk csatlakoztatni. A portól hangszóróselymek védik a membránt, ezektől egy könnyű mozdulattal tudtunk megszabadulni és ugyanilyen könnyedén lehet visszahelyezni, bár használatuk erősen javasolt, annak ellenére, hogy nélkülük sokkal jobb vizuális élményben lesz részünk.

Az óriási méretű mélynyomó hátulján felfedezhető hűtőborda és a doboz oldalán tátongó nagy bass-reflex nyílás a hangrendszer teljesítményéről árulkodik. A hűtőborda melletti hangszóró csatlakozók nem csak az eredeti kábelek befogadására képesek, ez némi megnyugvást nyújt, ugyanis a hátsó hangszórókhoz nem minden esetben lesz elég az 5 méter hosszú vezeték. A tápkapcsoló gondoskodik a teljes áramtalanításról, de szerencsére erre nem lesz szükség, mivel készenléti állapotban sem zavaró világítást, sem búgó hangot nem véltünk felfedezni.

A vezérlőegység az egész rendszer lelke, ebben a teszt többi szereplőjével ellentétben példásra vizsgázott, ugyanis hosszú ideje nem találkoztunk ilyen könnyen és egyszerűen kezelhető vezérlő panellel. Az óriási hangerőszabályzó - mely más funkciók szabályzásáért is felelős – mindig pontosan és kényelmesen fordult. A 6 csatornás közvetlen megszólalás mellett beépített Dolby ProLogic II kodek gondoskodik a sztereo jel 6 csatornás szimulációjáról, mely a tesztek alatt igencsak megnyerte tetszésünket. A testreszabhatóságot az állítható surround és center csatornák és egyéb hangzási módok segítették elő, melyek még akkor is megtartották beállításukat, ha átkapcsoltunk Music vagy Movie módba. A mellékelt távirányító közepesen jól teljesített, nagyjából a vevőegységre kellett irányítani, hogy fogadja a jeleket. Jobban örültünk volna, ha bármilyen helyzetben működik, de vadonatúj elemeket behelyezve még kényelmes volt használni. Az analóg bemeneti jelek csatlakoztatása a vezérlő hátulján történik, külön örültünk, hogy digitális jelek fogadására is képes (koaxiális és optikai egyaránt). Ezen kívül fejhallgató kimenettel és egy újabb sztereo bemenettel rendelkezik a dobozka oldalán. Az egyetlen negatívum, amit a vezérlőegységről tudunk említeni, a nehezen nyomható bekapcsoló gomb, de a távirányító használatával ezt ki tudtuk küszöbölni.

Meghallgatás

Közepes hangerő melletti zenehallgatáskor úgy éreztük bármelyik hangrendszer képes erre, átlagos minőségű hangszórói megfelelő magas és középtartománnyal rendelkezik, méllyel viszont nem találkoztunk. Erről a mélynyomó gondoskodik, bár jobban örültünk volna, ha egy állítható keresztváltó is helyet kap a rendszerben (így 60-80Hz körüli értékre állítva csak a kellő mélytartomány szólalt volna meg, ehhez viszont kevés a kisdobozok által nyújtott mélytartomány). Az összkép tehát egy nagyon erőteljes mély, megfelelő magas és énekhangot produkáló rendszer, melyből kihagyhatták volna az öblös, búgó hangzást. Ezt a mély szintjének alacsony fokozatra való állításával tudtuk mérsékelni. Alacsony hangerő mellett nem tapasztaltunk a Z-Cinema-nál felfedezett automatikus ki- és bekapcsolási problémával, magas hangerő mellett pedig meggyőződtünk róla, hogy egy 15 nm-es szobában ennél hangosabb rendszerre valószínűleg soha nem lesz szükségünk.

Filmek megtekintése közben a ProLogic II kodek olyannyira jól végezte dolgát, hogy akár valódi 5.1-es hangzás is szólhatott volna, nemigen vettünk észre különbséget köztük. A hátsó hangszórók hangerejét az elhelyezés függvényében kell beállítani, nagyon hasznosnak találtuk, hogy ezt meg lehet tenni, ugyanis nem mindegyik 5.1-es hangrendszer esetében nyílik erre lehetőség (ekkor pedig elveszik a térhangzás, olyan, mintha 2.1-es rendszer szólna egy centerrel kiegészítve). A kiemelések közül egyedül a magas szintjét hiányoltuk, bár még így is megfelelően szóltak a kisdobozok. A mélynyomó kellően megmozgatta a levegőt körülöttünk, bár az állítható keresztváltó hiányát itt éreztük a legjobban (a külön megvásárolt aktív mélynyomókon általában létezik ilyen potméter, filmezés közben ajánlatos ezt 60Hz-re állítani, így csak ez alatt fog megszólalni a mélynyomó). Teljes hangerő mellett 15 nm-es szobában minden igényt kielégítő hangnyomást sikerült elérni, de egy 25 nm-es szoba hangosításához is elegendő teljesítménnyel rendelkezik. A legmélyebb frekvencia, melyet 15 nm-es szobában, még hallható méretékben elő tudtunk csalogatni, 27 Hz volt, hozzátesszük ehhez rendelkezésünkre állt egy 5 méteres távolság is a szobában. Szűk térben való elhelyezésnél ne számítsunk ilyen alacsony tartományra.

Ha kedvenc játékunk nem támogatja a térhangzási szabványokat, akkor szintén érdemes használni a ProLogic II kodeket, egyéb esetben, ha például az Unreal Tournament harmadik kiadásával játszunk, a 6 csatornás közvetlen megszólalást kell választani (ehhez 5.1-es hangkártya szükséges). Így az élmény garantált lesz, ugyanis a hangcsatornák jól megkülönböztethetően szólaltak meg és meg kell állapítanunk, hogy ebben a szegmensben teljesített legjobban a hangrendszer.

Ítélet

Összefoglalva egy olyan hangrendszerrel volt dolgunk, melynél a kényelmes kezelést és széles testreszabhatóságot helyezték előtérbe. A beépített hangzásmódok és a vezérlőn található LCD kijelző, mely éjjel is látható szintén a kényelmes kezelést segítették elő. Egyetlen problémánk az öblös hangzással volt, ezt leszámítva minden tartományban egyenletes megszólalást volt képest produkálni, mégha ezt nem is kristálytiszta minőségben tette. Tesztünk első helyezését csak a ProLogic II kodeknek köszönheti, enélkül ugyanis csak a második helyezést tudta volna elnyerni. Dicséretére váljon, hogy a gyártó 2 év garanciát vállal, viszont a magas vételár miatt (mely jelenleg 74 ezer forint) nem tartjuk ajánlott vételnek, de egy tetszett minősítést mindenképpen megérdemel.

Webshop: Logitech Z-5500

2. Creative G500

A Creative GigaWorks hangszórócsalád G500-as típusa elsősorban a játékosoknak próbál kedvezni, de megvizsgáltuk, hogyan szerepel a többi felhasználási területen is.

Áttekintés

A szállítást nem könnyíti meg semmi, ugyanis füleket nem találtunk a dobozon, impozáns mérete nagy mélynyomót sejtet, erről tanúskodik átlagon felüli tömege is. A csomagolástól megszabadulva a kellékek minden igényt kielégítő tárháza tárult elénk. A legszükségesebb hangszóró kábeleken és jelkábeleken kívül felcsavarozható talpakra bukkantunk, melyek a falra szerelhetőség lehetőségét hordozzák magukban. Az ehhez szükséges csavarok, jack-RCA átalakító, valamint a két fajta tápkábel szintén a csomag tartozékai voltak. A használati útmutató mellett nem találtunk telepítő CD-t, amit mi inkább pozitívumként értékelünk, ugyanis a vezérlés hardveres megvalósítása minden esetben kényelmesebbnek bizonyul a szoftveresnél.

A kisdobozok egyutas hangsugárzót és bass-reflex nyílást tartalmaznak, melyről a hangszóróselymet levéve meggyőződhetünk, hogy nagy teljesítmény leadására képesek, mivel a széles gumiperem nagy kilengést sejtet. A mélynyomóhoz való csatlakozást a mellékelt 2 m-es illetve 7 m-es kábelekkel tudtuk megoldani, kár, hogy csak a hátsó hangszórókhoz jár a hosszú kábel, ugyanis az elöl lévőkhöz csak akkor lesz elegendő, ha asztal alá helyezzünk a mélyládát. A kábelt helyettesíteni nem fogjuk tudni, de meghosszabbítani igen, mivel a hangszóróknál található végek csupaszon végződnek. Kár, hogy a többi tesztalannyal ellentétben ónozást nem találtunk a végeken, így a helyükre való csíptetést is nehezebben tudjuk kivitelezni.

A mélynyomó teljesítményéhez képest igen diszkrét méretével meglepett minket, a kis térfogatot viszont a kétoldali bass-reflex nyílás ellensúlyozza. A bemeneti jel és egy mp3 lejátszóhoz szánt sztereo jel fogadását a láda hátulján oldották meg, sajnos digitális jel feldolgozására nem képes a hangrendszer. Szintén hátul kell a hangszórókat csatlakoztatni, valamint tápkapcsoló és egy készenléti LED is helyet kapott, mely sötétben egy egész falat képes volt zölden bevilágítani. Hűtőbordát nem találtunk rajta, így talán nem meglepő, hogy a hátul található fém lap kevés használat után is felmelegedett.

A hangrendszer csak vezetékes távirányítóval rendelkezik, ez a vezérlőegység egy könnyű kis tégely formájában hivatott feladatát ellátni, az elmozdulást viszont a gumitalpak ellenére sem lehetett megakadályozni. A láthatóságról fehér szövegcímkék gondoskodnak, melyeket sötétben nem tudtuk leolvasni. A hangerőn kívül a center, mély és elülső hangszórók hangerejét is képes külön kezelni, bár utóbbit treble-ként tüntetik fel, ezzel viszont egyáltalán nem a magas erejét tudtuk megváltoztatni. A némítási funkción kívül lehetőségünk van az upmix mód bekapcsolására is, ez a sztereo jelből képes 5.1-es hangzást előállítani. Ez nem veszi fel a versenyt a Z-5500 képességeivel, mivel nem kapunk olyan széles teret, de, ha csak sztereo jellel rendelkezünk, minden bizonnyal hasznát vesszük majd, mert így a center és surround hangsávok sem maradnak kihasználatlanul. A fejhallgató csatlakozó elöl kapott helyet egy 3,5 mm-es jack csatlakozó formájában.

Meghallgatás

Zenehallgatáskor szintén találkoztunk üreges hangzással, de a mély 3/5-ös állásában ez jól hallhatóan mérséklődött, így már csak a kívánt mélyek szólaltak meg. A gyönyörű magasak és a kellően hallható, de nem túlzó énekhangok tovább javították az összképet, így bátran kijelenthetjük, hogy zenehallgatásban tesztünk ezen résztvevője teljesített a legjobban. A rock és drum and bass műfajában verhetetlen, mivel a legalacsonyabb lesugárzott frekvencia 33 Hz volt, amit nagymértékű levegőmozgatással ért el.

Ezt az érzést filmek alatt tovább fokozta a hangrendszer, ugyanis a kristálytiszta beszédhangok mellett erőteljes basszusok mozgatták meg lábunk mellett a levegőt. Mindezt úgy tette, hogy a mélynyomó egyetlen esetben sem emelt ki párbeszédet, ami zavaró lett volna. Hangzásképeket nem találtunk, így a sztereo filmek hangját csak az upmix opcióval tudtuk 5.1-essé varázsolni, de az összkép így is figyelemre méltó, a hangrendszer nem véletlenül nyert már el számos díjat.

Az előbbiekben megfogalmazott érzésünket játékok alatt szerzett tapasztalataink sem cáfolták meg, a méretét meghazudtoló mélyláda minden igényt kielégítően képest volt visszaadni a robbanások okozta zajokat.

Ítélet

A teszt végére nagyon pozitív összképet sikerült a G500-nak kialakítania bennük. Tetszett, hogy a kristálytiszta magas hangok megszólalásával, érthető beszédhanggal és a mélynyomó megfelelő beállításával éppen olyan hangzást sikerült elérnie, mely minden felhasználási területen megállta helyét. Egyedül a hangzásképek és a távirányító hiányát tudjuk hibaként felróni. Nagy teljesítménye, szép hangzása és a megfelelő árcédulával való párosítása miatt (mely jelenleg 48 ezer forint) ajánlott vételnek tartjuk és tesztünk második helyezését sikerült kivívnia. A gyártó egy év garanciát vállal a termékre.

Webshop: Creative G500

3. Genius SW-HF5.1 4000

A Genius népszerű 5.1-es, fadobozos hangrendszereinek most a legolcsóbb darabját, vagyis a 4000-es típust vettük közelebbről szemügyre. A specifikációk alapján egy komoly készülékről beszélhetünk, meglátjuk mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeinket.

Áttekintés

A doboz kis méretének hála a szállítás nem okozott különösebb problémát. A hozzáadott kellékek között nemcsak az útmutatót, jel- és hangszórókábeleket, de egy távirányítótót és a hozzá való elemeket is megtaláltuk. Telepítő CD-t viszont ebben az esetben sem mellékeltek.

A hangszórók tetszetős, barna dobozkákat kaptak, melyről a hangszóróselyem levehető, bár ezt érdemes rajuk hagyni, nemcsak a por és fizikai sérülések elkerülése végett, hanem mert szebb is így. A gyártó nem csak számítógépes használatra javasolja a hangrendszerét, hanem házimozi kiegészítőjeként, erről a csatlakozók körül található feliratok is tanúbizonyságot tesznek. A hátul található csatlakozók nem csak a gyári kábelek fogadására képesek, ugyanis szintén csíptetős technikát alkalmaznak. Erre sajnos szükség is lesz, ugyanis a hozzáadott 2 méteres vezetékek rendkívül rövidnek bizonyultak (a centerhez valamivel hosszabb, 3 méteres kábel jár). Egyedül a hátsó hangszórók nem igényelnek külön ráfordítást 7 méteres vezetéküknek hála.

Az egészen apró mélyláda elején megtalálható a kezelőszervek egy része és a visszajelzésre szolgáló LED, hátul pedig a csatlakozókon kívül egy tápkapcsolót és a túlmelegedés ellen felszerelt hűtőbordát láthatjuk. A bass-reflex nyílás szintén elöl kapott helyet. Készenléti módban, ahogy egyik tesztalanynál sem, úgy a Geniusnál sem találkoztunk zavaró zúgó hanggal.

A távirányító segítségével érhetjük el az összes használni kívánt funkciót, a mélyládán található kezelőszervek csak a ki-, bekapcsolásra, hangerőszabályzásra, mély szintjének beállítására és bemenő jel választására elégendőek. A center és hátsó hangszórók vezérlését csak a távirányítóról érhetjük el, ez pedig nagyon nehézkesen működött a teszt ideje alatt, annak ellenére, hogy vadonatúj elemekkel próbálkoztunk. A vevőegységre irányítva sem mindig reagált, valamit jelismétlésre sem volt hajlandó, ami bármilyen funkció szabályzásakor nagy hátrányt jelentett. Ha pedig sikerült elérni a megfelelő beállításokat, akkor a maximális hangerő feltekerése után mindenfajta beállítást elfelejtett, ugyanis az összes csatorna jelszintje kiegyenlítődött. A bemeneti jel kiválasztásakor a sztereo analóg bemenetet választva a rendszer felkeveri 5.1-es hangzássá, enélkül kénytelenek leszünk a 6 csatornás közvetlen jeltovábbítást választani, ugyanis ProLogic kodeket vagy hangzásképeket nem találtunk, ahogy digitális bemenetet sem, bár utóbbiak csak a legdrágább hangrendszerek kiváltsága.

Meghallgatás

Zenehallgatás után sajnos csak egy felejthető élménnyel lettünk gazdagabbak, a magasak hiánya, az öblös mélyek egyik műfajnak sem kedveznek. A kis mélynyomó használata rányomta bélyegét az egész hangrendszerre, ekkora mérettel nem lehet átható mélyeket lesugározni. A 15 nm-es szoba behangosítására nem volt elegendő a rendszer teljesítménye.

Véleményünket filmek megtekintése sem változtatta meg, a legalsó frekvencia, melyet közepes hangerő mellett mértünk 55 Hz volt, ami a mélyláda méretének megfelelt, de a mozi hangzáshoz ez sajnos kevés. 5.1-es hangzás kiválasztásakor a mélynyomó elnémult, ennek okát nem sikerült kideríteni, így maradtunk a sztereo jel használatánál.

Játékok során éreztük igazán a mélyláda hiányát, sajnos kénytelenek leszünk ilyenkor is sztereo jelet használni, mert csak ebben az esetben tudjuk élvezni a viszonylag erőteljes, de búgó mélyeket.

Ítélet

A hangszórórendszer nehézkes kezelőrendszerével nem tett ránk jó benyomást, kedvező árához képest (mely 22 ezer forint) viszont sztereo jel esetén megfelelő méllyel rendelkezik. A fadobozos kivitelezésnek köszönhetően a nappaliban is szép látványt nyújthat, bár ez most önmagában kevésnek bizonyult, mivel mai tesztünkben csak az utolsó helyezést sikerült kivívnia. A hangszórórendszer a különösen árérzékeny vásárlóknak ajánlható, egyéb esetben nem javasoljuk. A gyártó 1 év garanciát vállal a termékre.

Webshop: Genius SW-HF5.1 4000

4. Creative I-Trigue 5600

Az I-Trigue család legnagyobb tagja, az 5600 elsősorban stílusos formatervezésével, mintsem nagy teljesítményével próbál magának teret hódítani, ezen tények figyelembevételével kezdtünk a rendszer teszteléséhez.

Áttekintés

A hangszórókészlet tesztünk legkisebb dobozában érkezett, súlya alapján nem gondolnánk, hogy egy mélynyomó is helyet kapott a csomagban. Kellékek terén a gyártó mondhatni szokásához híven nagyvonalú volt, a felszerelt talpakon kívül újabb, falra szerelhető talpakat is mellékeltek a kötelező jelkábelen kívül. A használati útmutatón, mp3 lejátszóhoz használatos jack összekötőkábelen és a szereléshez szükséges csavarokon kívül jelölő matricákat is találtunk a dobozban. Telepíthető alkalmazásokat nem találtunk, de újdonság, hogy az áram átalakításához szükséges adaptert nem a mélynyomóba építve, hanem külön találtuk meg.

A hangszórók egyutas, három hangszórós elvet követve készültek beépített hangszórókábellel, így az összeszereléssel ugyan kevesebb dolgunk lesz, de meghosszabbítani nem fogjuk tudni. Erre viszont szükség lenne, ugyanis a frontok és a center vezetékeinek hossza mindössze 2 méter, a hátsó hangszórók pedig a még éppen elegendő 5 méteres kábelt kapták. A kisméretű dobozkák közül csak a center állványa állítható, ennek köszönhetően nem tudtuk az elülső hangszórók irányát megfelelően beállítani, így az egyébként sem sok magas leadása még kevesebbnek bizonyult. A szélessávú hangsugárzók tapasztalataink alapján csak a beszédhangok visszaadásához voltak elegendőek, így egy fura tölcsérszerű hangzás jött létre.

A mélyláda csatlakozópanelje kísérteties hasonlóságot mutat a G500-as típussal, egyszerű és átlátható, analóg 6 csatornás és sztereo jelek fogadására képes, így a digitális jelfeldolgozás a Z-5500-as típus kiváltsága marad. A jelválasztó kapcsolón kívül tápkacsolót nem találtunk, ugyanis a tápegység a dobozon kívül foglal helyet. Állapotjelző fényt és zúgó hangot szerencsére nem bocsát ki a mélynyomó.

A vezérlőegység egy kör alakú, kis műanyag dobozka formájában került kivitelezésre, melynek anyagminőségével nem voltunk messzemenőkig megelégedve, de a célnak megfelelt. A bekapcsolás és hangerőszabályzás egy potméter segítségével történik, a fejhallgató kimenet, az mp3 lejátszóhoz szánt bemenet és a mély szintjének szabályzója oldalt kapott helyet. Távirányítóval és különféle hangzásmódokkal nem találkoztunk, de a 2 csatornás jel 6 csatornává való átalakítása az upmix mód bekapcsolásának hála elérhető marad számunkra.

Meghallgatás

Zenehallgatásra sajnos a Geniushoz hasonlóan ez a hangrendszer is alkalmatlan, a magas frekvenciák teljes hiányát erőteljes beszédhangok súlyosbítják, a tölcséres hangzás nagyon kellemetlennek bizonyult mindenféle műfajban. Az öblös mélyhangokon viszont a mély szintjének drasztikus csökkentésével segíteni lehetett, de zenehallgatáshoz az összkép mégis kevésnek bizonyult.

Filmnézés közben viszont meglepően jól teljesített a hangszórórendszer. Bár a magasakat még mindig hiányoltuk, de a középtartomány erőteljes megszólalásának köszönhetően a párbeszédek mindig érthetően maradtak, a mélyláda 4/10-es beállítás mellett csak a mozi hangzáshoz szükséges effekteket sugározta le, így ezen a felhasználási területen szépen teljesített, igaz, a rendszer hangereje csak kisméretű szoba esetén vagy esti használat mellett lesz kielégítő. A legalacsonyabb mért frekvencia 35 Hz volt, ami hihetetlenül szép teljesítmény egy ekkora mélynyomótól.

Játék során érdemes az előbb említett mélyláda beállítást alkalmazni, ebben az esetben kielégítő élményben lehet részünk. A hátsó hangszórók hangja sajnos nem igazán volt hallható, mivel ezek és a center hangerejének szintét nem tudtuk külön beállítani, így pedig az elülső hangszórók elnyomták a többi csatorna hangját.

Ítélet

A hangrendszert furcsa kettősség jellemzi. A kis hangszórók hangminősége és a vezérlőegység anyagminősége hagy némi kívánnivalót maga után, a mélynyomó apró méretét meghazudtoló ereje pedig mindenképpen elismerésre méltó. Hangereje miatt viszont, halk vagy nagyon kis szobában való használathoz érdemes választani az I-Trigue 5600-at, de ehhez a feladathoz sokalljuk 38 ezer forintos vételárát, így az ajánlott jelzőt sajnos nem tudjuk odaítélni. A felsorolt erények és hiányosságok értelmében a hangrendszernek tesztünk harmadik helyezését sikerült kiérdemelnie. A gyártó 1 év garanciát vállal a termékre.

Webshop: Creative I-Trigue 5600

Köszönjük a teszttermékeket a CASE Hungary kft.-nek és az Expert Computer kft.-nek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward