4K-s Samsung monitor vonzó árcédulával

Az új monitor a maga 700 dolláros árával a költséghatékony 4K-s monitorok táborát erősíti.

4K-s Samsung monitor vonzó árcédulával

A korábbi bejelentések miatt már régóta nem titok, hogy a költséghatékonyabb 4K-s monitorok első hulláma az idei év folyamán kerül a boltok polcaira. Az elmúlt hónapokban több olyan monitorral kapcsolatban is érkezett hír, amelyek 800 dolláros árcédulával büszkélkednek, sőt, egy 700 dolláros példány is szerepelt már egyik hírünkben. Most egy komoly mérföldkőhöz értünk, ugyanis a Samsung is előrukkolt költséghatékony 4K-s megjelenítőjével, amely 700 dollárba kerül, és amely az Amazon kínálatában már jelen is van, igaz, egyelőre még csak előrendelés leadására van mód.

A Samsung U28D590D típusjelzéssel ellátott 4K-s megjelenítője 28 hüvelykes képátlójú TN+Film panelt kapott, amely egymilliárd színárnyalat megjelenítésére képe, de csak ditheringgel. Azok a 4K-s LCD panelek, amelyek IPS vagy IGZO panelre alapoznak, efféle trükkök nélkül is képesek ennyi színárnyalat megjelenítésére, viszont rendszerint sokkal többe kerülnek 700 dollárnál.

A TN+Film panelek nagyon alacsony válaszidővel rendelkeznek – pont ezért választják őket gamer monitorok alapjául, akár 3D támogatással is karöltve. Az U28D590D esetében a TN+Film panelnek egyetlen ezredmásodpercre van szüksége a szürkéből szürkébe történő színátmenet elvégzéséhez. A fényerősség 370 cd/m2-es, a kontrasztarány pedig 1000:1 értéket képvisel. A kijelző natív felbontása 3840 x 2160 pixel.

A monitor hátulján két darab HDMI és egy DisplayPort videó bemenet lapul. A DisplayPort videó bemenet az 1.2-es szabványra épül, így a 4K-s tartalmak 60 Hz-es képfrissítési ráta mellett is továbbíthatóak a monitorra. Az nem világos, hogy a Samsung újdonsága Multi-Stream Transport típusú monitor-e. A legtöbb 4K-s monitor MST-re alapoz, amelynek lényege, hogy egy kábelen keresztül több adatfolyam halad a monitor felé, amelyek egyesítés után egy nagy 4K-s képként jelennek meg (a rendszer úgy látja, mintha két monitor lenne rádugva). A HDMI videó bemenetek 1.4a szabványúak, azaz ezeken keresztül csak 30 Hz-es képfrissítési ráta mellett továbbíthatóak 4K-s tartalmak. A sorban egy fejhallgató kimenet is jelen van.

Azt leszámítva, hogy egy kedvező árú 4K-s monitorról van szó, az U28D590D modell semmi más extrát sem kínál. Állványa teljesen átlagos, még magasságállításra sem ad lehetőséget, VESA furatok pedig nem állnak rendelkezésre a megjelenítő hátulján, így az falra sem szerelhető – legalábbis VESA szabvány köré épülő megoldásokkal nem.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward