4K-s ASUS monitor 3500 dollárért

Az ASUS nem mindennapi megjelenítője egy hónappal ezelőtt mutatkozott be, most azonban az is kiderült, mikor és mennyiért válik elérhetővé.

4K-s ASUS monitor 3500 dollárért

Az ASUS nem mindennapi megjelenítője egy hónappal ezelőtt mutatkozott be, most azonban az is kiderült, mikor és mennyiért válik elérhetővé.

A 31,5 colos képátlójú LCD panellel ellátott monitor különlegességről néhány hete már írtunk: akkoriban szinte minden fontosabb tulajdonságáról lehullott a lepel, viszont azt, hogy mikor érkezik és mennyibe fog kerülni, még nem tudtuk.

A PQ321Q modell egy meglehetősen érdekes darab, ugyanis 31,5 colos képátlójú LCD kijelzője hatalmas, 3840 x 2160 pixeles natív felbontást alkalmaz, azaz egy 2560 x 1600 pixeles felbontású, 30 hüvelykes képátlójú monitorhoz képest több, mint kétszer több pixelt tartalmaz. Ehhez mérten a képpont-sűrűség is nagyobb: előbbinél 140 PPI, utóbbinál pedig csak 101 PPI. Persze ez a képpont-sűrűség a táblák és az okostelefonok legmodernebb kijelzőinek képpont-sűrűségével nem tud versenyezni, de az asztali monitorok piacán igen impresszív értéknek minősül (hiszen azokat nem olyan közelről nézzük).

Maga a monitor egyébként egy Sharp IGZO LCD panelre támaszkodik, amely 176 fokos függőleges és vízszintes betekintési szögeket kínál. A 10-bites támogatással ellátott panelnek a szürkéből szürkébe történő színátmenet végrehajtásához nyolc ezredmásodpercre van szüksége. A kontrasztarány 800:1, a fényerősség pedig 350 cd/m2-es értéket képvisel. A két HDMI porttal, egy DisplayPorttal és egy RS-232C csatlakozóval ellátott monitor PC audió bemenettel és AV audió bemenettel egyaránt rendelkezik, sőt, fejhallgató csatlakozót is kínál - ezek a portok mindannyian 3,5 milliméteresek. Az új monitor az említett csatlakozók mellett két darab, egyenként 2 wattos terhelhetőségű beépített hangszórót is kapott.

A termék 93 wattos tipikus fogyasztás mellett üzemel, energiatakarékos módban pedig 6 wattnál is kevesebbet kér. A remek állványnak köszönhetően a megjelenítő döntésére, elforgatására és magasságának állítására egyaránt van mód, sőt, még konzolra vagy falra is felszerelhetjük, hála a 200 x 200 milliméteres VESA támogatásnak.

A 13 kilogrammos újdonság állvánnyal együtt 750 x 489 x 256 milliméteres mérettel rendelkezik, árcédulája pedig igen borsosra sikeredett, de ez tulajdonságai alapján abszolút nem meglepő. A Dell szerényebb felbontású 30 colos megjelenítője, az U3011-es modell 1200 dollárba kerül, de 100 dollárral többért már 50 colos 4K-s televíziót is lehet kapni - Seiki márkájút. Ehhez képest az ASUS PQ321Q típusjelzéssel ellátott újdonsága 3500 dollárért kapható, de egyelőre csak előrendelésben. Az újdonság szállítása július 16-tól kezdődik.

Érdekesség, hogy egy 4K-s Sharp monitor, ami látszólag ugyanezt az IGZO panelt alkalmazza, már majdnem 5000 dollárba kerül. Ennek fényében az ASUS terméke igazán baráti árat kapott. Persze valószínűleg nem lesznek sokan azok, akik megengedhetnek majd maguknak egy ilyen méregdrága monitort. A termék fentebb említett ára napi árfolyamon nagyjából 790 000 forintnak felel meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward