4K-s AMOLED kijelző mobil méretben egyenesen Kínából

Az Everdisplay egészen lenyűgöző paraméterekkel rendelkező kijelzőt mutatott be.

4K-s AMOLED kijelző mobil méretben egyenesen Kínából

Az okostelefonok méretének megfelelő megjelenítők körében egyáltalán nem példátlan már a 4K-s felbontás, több gyártó is dolgozik ilyen terméken, így például a Sharp és az AU Optronics is. Ezek azonban nem AMOLED technológiát, hanem IPS vagy IGZO eljárást alkalmaztak.

Az EverDisplay a világon elsőként számolhatott be arról, hogy mobilos méretben elkészültek az első 2160p-s AMOLED kijelzővel. Ez nagyszerű eredmény, főleg azt figyelembe véve, hogy kiről is van szó. Valószínűleg az olvasóink java soha nem hallotta még az EverDisplay Optronics nevét, és ez egyáltalán nem meglepő. Egy olyan kínai gyártóról beszélhetünk, ami rettentően fiatal. A vállalat csak 2012-ben kezdte meg a tevékenységét azzal a céllal, hogy 2014-re kellő gyártói kapacitást tudjanak felállítani. A kezdetektől az LTPS gyártási eljárással készülő AMOLED technológiás megjelenítők fejlesztésére és gyártására koncentráltak, így nem meglepő, hogy éppen ebben jeleskednek. Mostanra felálltak a gyártósorok, és minden jel szerint egészen komoly lendülettel vette kezdetét a különleges megoldások fejlesztése is. Olyannyira, hogy világon elsőként mutattak be maroknyi AMOLED panelt 4K-s felbontással – kenterbe verve ezzel például a Samsungot –, és egyéb érdekes termékeik is akadnak. Bizony, Kína már nem kizárólag a gyártásban nagyhatalom, egyre többször látni azt, hogy a fejlesztésekben is az élvonalat képviseli.

Az újdonság nem kicsi, kereken 6 hüvelykes az átlója, szóval azért nem éppen ideális az okostelefokba, de ahogy az az alábbiakban látható lesz, ez egyáltalán nem jelent gondot, akad számára más felhasználási mód is. A felületét pontosan 3840 x 2160 képpont népesíti be, ami egészen lenyűgöző, 734 PPI-s pixelsűrűséget eredményez. Ez a részletgazdagság jóval túlmutat azon, melyet például egy Galaxy S6 tud felmutatni pillanatnyilag a maga 577 PPI-ével, márpedig ilyen tekintetben a jelenleg elérhető mobilok körében a Samsung gépe az etalon. Az EverDisplay az első működő példányokat már le is gyártotta, azonban most még csak demonstrációs céllal, a tömegtermelés megkezdésére nem tudni, hogy mikor kerülhet sor.

Az ilyen elképesztően nagy pixelsűrűséggel rendelkező megoldások a méretüknél fogva ugyan beépíthetőek okostelefonokba, ez tény és való, de ezekre inkább már egy egészen más terület lehet vevő. Igen, a virtuális valóságról beszélünk, ahol a felhasználók szemétől mindössze néhány centiméterre található a megjelenítő. A különböző VR eszközkészítők minden bizonnyal üdvözölni fogják a kínai vállalat munkájának gyümölcsét, és az eddigi tapasztalatok szerint ez a felbontás itt még nem is túlzó. Nem véletlen az, hogy a Samsung már olyan panelen dolgozik (sokad magával), ami 11K-s és így nagyjából 2250 PPI-s a pixelsűrűsége. A VR értelmet adhat ezeknek a megjelenítőknek, és ez egyben azt is jelenti, hogy a „mobilméretű” kijelzők felbontásának növelése a közeljövőben biztos nem fog mérséklődni.

Arról egyelőre nem esett szó, hogy mikor és miben ölthet elsőként testet az EverDisplay 4K-s panelje, de a vállalat bizakodó. A kínaiak más fejlesztéseikről is beszámoltak, és bizony jól látható az, hogy megfontoltan, az igényeket egészen jól feltérképezve dolgoznak. Egyéb felbontásokkal is készítenek például 5,5 és 6 colos paneleket, illetve úton van már egy kör alakot leíró, okosórákba szánt megoldás is, ami 1,4 hüvelykes és 400 x 400 képpontos felbontású – természetesen ez is AMOLED, szóval a fogyasztása is kiválónak ígérkezik, nem csak a képminősége. Még az autógyártók számára is tartogat érdekességet az EverDisplay egy 8 colos, Full HD megjelenítő képében, ami a fedélzeti számítógép kijelzője lehet. Ennek direkt nagyon alacsony (2 ms) a válaszideje, és egészen szélsőséges hőmérsékleti viszonyoknál (-40 és 85 fok) is helytáll.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward