Shop menü

480 MB-RA NÖVEKSZIK AZ L3 CACHE MAXIMLIS KAPACITÁSA A KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS INTEL XEON SOROZATNÁL

A növekedésből számos munkafolyamat profitálhat majd, valamint segít abban is, hogy az AMD-vel szembeni hátrány tovább csökkenjen L3 Cache kapacitás terén.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
480 MB-ra növekszik az L3 Cache maximlis kapacitása a következő generációs Intel Xeon sorozatnál

Az Intel kínálatában jelenleg az 5. generációs Xeon Scalable processzorok a legmodernebbek, már ami a szerverpiaci kínálatot illeti, de idén egy újabb sorozat érkezhet, amelyek a Granite Rapids kódnevet viselik. Az aktuális felhozatalban szereplő Emeralds Rapids modellek a korábbi Sapphire Rapids szerverprocesszorokhoz képest jelentősen, 2,8x több megosztott harmadszintű gyorsítótárat kaptak, így a maximális kapacitás 112,5 MB-ról egészen 320 MB-ra ugrott, és a jelek szerint ez trend az érkező Granite Rapids processzoroknál is folytatódni fog.

Erről az Intel Software Development Emulator (SDE 9.33.0) szoftver legújabb változata adott hírt, ebben ugyanis a Granite Rapids modellek, amelyek a 6. generációs Intel Xeon Scalable sorozatot adják, jelentősen magasabb maximális L3 Cache kapacitással rendelkeznek, mint Sapphire Rapids alapú társaik. Az új processzorok, amelyek teljesen új platformot használnak, vagyis új alaplapok is készülnek hozzájuk, immár 480 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral szerelve is elérhetőek lesznek, természetesen modelltől függően.

Galéria megnyitása

Az L3 Cache kapacitásának alakulása Intel és AMD fronton:

  • Intel Xeon Scalable Sapphire Rapids: 112,5 MB (Forgalomban van)
  • Intel Xeon Scalable Emerald Rapids: 320 MB (Forgalomban van)
  • Intel Xeon Scalable Granite Rapids: 480 MB (Később jelenik meg)
  • AMD Epyc Milan: 256 MB (Forgalomban van)
  • AMD Epyc Milan-X: 768 MB (Forgalomban van)
  • AMD Epyc Genoa: 384 MB (Forgalomban van)
  • AMD Epyc Genoa-X: 1152 MB (Forgalomban van)
  • AMD EPYC Turin Classic: 384 MB (Később érkezik)
  • AMD EPYC Turin Dense: 512 MB (Később érkezik)

Noha az L3 Cache kapacitásának bővítése igencsak komoly tempóban zajlik az Intel háza táján, ahogy azt a fentiekből is láthattuk mégis marad még lemaradás az AMD EPYC sorozatú szerverprocesszoraihoz képest. A normál Genoa modelleknél az L3 Cache már 384 MB-os kapacitással bír, míg a 3D V-Cache technológiával felvértezett Genoa-X szerverprocesszoroknál már akár 1152 MB-nyi L3 Cache is elérhető. Utóbbi processzoroknál a lapka fölé extra SRAM kerül, így sikerült áttörni az 1 GB-os álomhatárt, már ami az összesített L3 Cache kapacitást illeti. Az Intel háza táján egyelőre nem áll rendelkezésre efféle technológia, legalábbis sorozatgyártásban, de a későbbiekben a vállalat is ráléphet az AMD által kitaposott ösvényre egy saját megoldással.

Az AMD EPYC sorozatának tagjai jelenleg meglehetősen erős versenyzőknek minősülnek a szerverpiacon, így nem meglepő, hogy az Intel csapata próbálja lefaragni a riválissal szembeni lemaradásait annak érdekében, hogy processzorai még ütőképesebbek lehessenek. Az extra L3 Cache sok esetben jön jól, segít a teljesítmény jelentős növelésében, ahogy azt az Emeralds Rapids modelleknél is láthattuk: utóbbi processzorok a Sapphire Rapids modellekhez képest gyorsultak AI dedukció, adatközpontokban jelentkező terhelésformák, illetve videó kódoló terhelésformák alkalmával, ami mindenképpen jó hír. Mivel az AI egyre nagyobb és nagyobb szerepet tölt be a mindennapokban, így a szerverek világában is, ennek a szegmensnek a kiszolgálására mindkét vállalat nagy figyelmet fordít.

A Granite Rapids sorozatú Intel Xeon Scalable szerverprocesszorok hivatalos megjelenési időpontja egyelőre nem publikus, de a pletykák szerint valamikor az év második felében kerülhet rá sor.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére