480 GB-os mSATA SSD, trükkös felépítéssel

A Mushkin 480 GB-os mSATA SSD meghajtója nem csak hatalmas adattároló kapacitást, de remek írási/olvasási tempót is kínál.

480 GB-os mSATA SSD, trükkös felépítéssel

Napjainkban az mSATA SSD meghajtók egyre népszerűbbek, ugyanis ezek a termékek nem csak a noteszgépekben, illetve az egybegépekben, hanem egy ideje már közvetlenül az alaplapon is helyet kaphatnak. Az elmúlt hetek folyamán már több olyan deszkával is találkozhattunk, amelyeken jelen van mSATA 3 Gbps-os vagy mSATA 6 Gbps-os bővítőhely.

A fentiek miatt az mSATA meghajtók kínálata is egyre színesebb, így a szabvány nevének hallatán már nem feltétlenül a lassú, kis adattároló kapacitású modellekre kell gondolnunk. A Mushkin nemrégiben mutatott be egy új, hatalmas adatátviteli sebességeket kínáló mSATA meghajtót, ami igazi különlegességnek minősül, most pedig egy másik friss mSATA SSD-vel rukkolt elő, ami hatalmas adattároló kapacitásával tűnik ki a mezőnyből - miközben még gyors is.

Mostantól a Mushkin Atlas sorozatú mSATA SSD meghajtói között 480 GB-os taggal is találkozhatunk, ami ebben a kategóriában egyedülállónak mondható, ugyanis eddig 256 GB volt a maximális adattároló kapacitás. Más kérdés, hogy az említett adattároló kapacitás eléréséhez egy kis trükkre is szükség volt, ahogy az a fenti fotón látható. Alap esetben, a gyártótól származó képek alapján nehéz megállapítani, hogy két nyomtatott áramköri lapra alapoz a termék.

Az újdonság az LSI-SandForce SF-2281-es SSD vezérlőjére támaszkodik, amelyhez összesen nyolc darab, 25 nm-es csíkszélességgel készülő MLC NAND Flash memóriachip csatlakozik. A termék trükkös felépítést alkalmaz, ugyanis két nyomtatott áramköri lapot használ, de még így is megfelel az M0-300 mSATA formátum követelményeinek a maga 50,8 x 29,85 x 4,85 milliméteres méretével.

A felhasználó által is frissíthető szoftverrel érkező Atlas SSD BCH-ECC, Trim, NCQ és S.M.A.R.T. támogatással egyaránt rendelkezik. Hogy sebesség tekintetében mire számíthatunk vele kapcsolatban? A TweakTown friss tesztje alapján ATTO DiskBenchmark alatt, QD4-es Queue Depth, azaz négyes szintű lekérdezési mélység alkalmazása mellett 547 MB/s-os olvasási- és 525 MB/s-os írási tempót ért el a termék. A 4K-s véletlenszerű írási teljesítmény az értesülések szerint 80000 IOPS-os értéket képvisel.

A különleges mSATA SSD meghajtó a jelek szerint tehát nem csak adattároló kapacitás, hanem sebesség tekintetében is kiemelkedik a mezőnyből, így mindenképpen jó választásnak ígérkezik.

Más kérdés, hogy a három év garanciával érkező, MKNSSDAT480GB termékkóddal rendelkező újdonságért 499 dollárt kell majd letenni az asztalra a következő év januárjában, amikor végre hivatalosan is megjelenik az Amerikai Egyesült Államok területén. A termék máshol jövő januárban válik elérhetővé.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward