48 magos mobil processzor? Az Intel már dolgozik rajta

48 magos mobil processzor? Az Intel már dolgozik rajta

A jövő a sokmagos SoC egységeké

Manapság a mobil eszközökben, azaz a táblákban és okostelefonokban többnyire kettő- vagy négymagos SoC egységek foglalnak helyet, amelyek mellett egy pár shadert tartalmazó integrált videó vezérlő is jelen van – persze sok egyéb komponens mellett. A jelek szerint a jövő mindenképpen a sokmagos mobil SoC egységekben rejlik és erre már az Intel kutatói is régen rájöttek. A kutatók jelenleg olyan sokmagos mobil processzorok fejlesztésén dolgoznak, amelyek hatalmas számítási teljesítményt kínálnak, ugyanakkor rendkívül hatékony energiafelhasználás mellett is üzemelnek ahhoz, hogy a különböző mobil eszközökben helyet kaphassanak. Persze ezek a SoC egységek nem a közeljövőben, hanem 5-10 év múlva debütálhatnak a kereskedelmi forgalomba szánt mobil eszközökben.

[bold]Egyre komolyabb számítási teljesítményre van szükség, egyre fontosabb a multitasking

[/bold]A mobil eszközök esetében egyre több és több számítási teljesítményre van szükség – gondoljunk csak a kiterjesztett valóságot kínál szoftverek számításigényére, a valós idejű beszédfelismerő alkalamzásokra, valamint arra a tényre, hogy a mobil eszközök esetében is egyre fontosabb szerephez jut multitasking, azaz a több szoftver egyidejű futtatásának lehetősége is.

Egy egymagos processzor esetében a feladatokat csak egymás utáni sorrendben lehet végrehajtani, a sokmagos központi egységeknél azonban – hatékonyan üzemelő szoftver esetén – egyidejűleg több feladat hatékony futtatására is mód nyílik. A sokmagos SoC-ok segítségével például folyhat egy titkosított e-mail dekódolása a háttérben úgy, hogy közben erőforrás-igényes alkalmazást futtatunk. Persze a sokmagos SoC-ok videó lejátszásakor is jól jöhetnek. A szóban forgó 48 magos egység segítségével HD videó lejátszásakor például megvalósítható az, hogy az egyes magok egyidejűleg más és más videó képkockát dekódoljanak, így végeredményként sokkal jobb felhasználói élmény áll rendelkezésre és a rendszer is hatékonyabb energiafelhasználás mellett üzemelhet. A kutatók szerint azzal, ha egy processzormagot csúcsra járatunk, magas energiafogyasztást kapunk, ám akkor, ha több processzormag áll rendelkezésre a különböző feladatok párhuzamos végrehajtásához, a fogyasztás összességében alacsonyabb lesz.

Nagyobb számítási teljesítmény lapulhat majd a jövőben a zsebünkben, mint ma az asztalunkon

A sokmagos SoC egységek segítségével a mobil eszközök sokoldalúbbak lehetnek majd, hiszen üresjáratban – azaz a zsebünkben pihenve – leskálázzák a teljesítményt így rendkívül keveset fogyasztanak, de amikor szükség lesz rájuk, mondjuk számítás intenzív alkalmazás futtatásakor, akkor rendelkezésre fog állni az általuk kínált párhuzamos számítási teljesítmény.

Persze a helyzet nem ennyire egyszerű. Ahhoz, hogy a rengeteg processzormagból hatékonyan profitálhassunk, olyan szoftverekre van szükség, amelyek képesek munkára fogni a processzormagokat. Manapság egy PC esetében rendkívül szokatlan dolog egy nyolcmagos processzornál, ha egy szoftver hat magnál többet használ. Ez - azaz a több processzormag használata - az általános alkalmazásoknál nem is jellemző, inkább a videó kódoló és tömörítő szoftverek képesek – kisebb-nagyobb hatékonysággal – kiaknázni a többmagos processzorokban rejlő lehetőségeket. Ezen a téren, azaz a több processzormag hatékony kihasználására képes szoftverek tekintetében még sok munkára van szükség.

[bold]

Az új SoC egységek megjelenésével új lehetőségek nyílnak[/bold]

Egyszer, ha az új, sokmagos SoC egységek elkészülnek és a bennük rejlő lehetőségek kiaknázására képes szoftverek is rendelkezésre állnak, olyan új lehetőségek nyílnak majd meg, amelyek manapság megfelelő számítási teljesítmény hiányában még nem valósíthatóak meg. Például a jövő okostelefonjai akár 2-3 hátlapi kamerával is rendelkezhetnek majd, amelyek folyamatosan be lehetnek kapcsolva. Az adott okostelefon a kamerák segítségével háromdimenziós térképet építhet arról, amit éppen „lát”, és képes lehet majd a különböző objektumok felismerésére is. A jövőben az okostelefonok a bennük rejlő lehetőségeknek köszönhetően akár személyi számítógépként is funkcionálhatnak majd.

Képzeljük el, ahogy nagyjából 10 év múlva belépünk az irodánkba, az okostelefonunk automatikusan, vezeték nélkül csatlakozik asztali monitorunkhoz, az apró mobil rendszert pedig érintéssel, billentyűzettel és hang alapon egyaránt tudjuk majd vezérelni. Az ehhez kellő technológiák már rendelkezésre állnak, csak fejleszteni és kombinálni kell őket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward