4:3-as képaránnyal érkeznek Galaxy Tab A és A Plus tabletek

A Samsung két újdonsága egészen vonzóra sikeredett, de sajnos nem kompromisszummentesek.

4:3-as képaránnyal érkeznek Galaxy Tab A és A Plus tabletek

Már egy ideje hallani lehetett arról, hogy a Samsung boszorkánykonyhájában ezúttal olyan táblagépeken dolgoznak a tervezők, amelyek 4:3-as képaránnyal rendelkeznek majd, és most be is mutatkozott a Galaxy Tab A család.

A Samsung az újdonságoknál elhagyta a képátló megjelölését, a kisebbik tablet egyszerűen a Galaxy Tab A, a nagytestvére pedig a Galaxy Tab A Plus névvel került bemutatásra. Az előbbinél 8, az utóbbinál pedig 9,7 hüvelykes a bevetésre küldött TFT kijelző. A Samsung ugyanazt a receptet követte mindkét terméknél, így csak nüansznyi különbségek vannak közöttük, ez pedig azt jelenti, hogy a felhasználók leginkább az alapján dönthetnek majd, hogy mekkora táblagépet szeretnének. A Galaxy Tab A a 320 grammos tömegével azoknak lehet ideális választás, akik sokat utaznak nap mint nap, a Galaxy Tab A Plus pedig inkább a lakás részét képezheti majd, az otthoni szórakoztatásért fog felelni. Kompaktnak egyébként egyik sem nevezhető, hiszen elég vaskosak a kereteik, viszont a 7,5 milliméteres vékonyságra nem lehet panasza a felhasználóknak. No, de nézzük, mire is számíthatnak pontosan az érdeklődők.

A Galaxy Tab A modellek mindketten 1024 x 768 képpontos felbontással érkeztek, ami igazán sajnálatos. A bekapcsolásukat követően az Android 5.0 Lollipop rajzolódik majd ki a felületükön, ami az eddigi tendenciához hasonlóan most is a TouchWiz felhasználói felületbe lesz „öltöztetve”, és egy sor hozzáadott tartalmat, alkalmazást és szolgáltatást vonultat majd fel. A kamararendszerük táblagépek szintjén elmegy, de nem fognak maradandó élménnyel szolgálni a fényképek és a videók minőségét figyelembe véve. A videóhívások és a szelfik felelőse egy 2 megapixeles egység, a múló pillanatok megörökítéséről meg egy 5 megapixeles megoldás gondoskodik majd mindkét Galaxy Tab A esetében. Sajnos a főkamerák mellé LED-es segédfény sem fért már, tehát a fényviszonyok romlása rányomja majd a fotókra és mozgóképfelvételekre a bélyegét.

A Samsung ezeknél az eszközöknél a Qualcomm belépő 64 bites chipjét, az MSM8916-ot vette használatba. A Snapdragon 410 család tagja négy darab Cortex-A53 magot állít csatasorba, a grafikus feladatok végrehajtása pedig egy Adreno 306 IGP-re lesz bízva. A sok közös nevező között némi különbség, hogy a Galaxy Tab A csak 1,5 GB-nyi rendszermemóriával van felvértezve – ami egyébként nem kevés ilyen környezetben –, a Galaxy Tab A Plus azonban már 2 GB RAM-mal gazdálkodhat. A háttértáraik 16 GB-os kapacitással szolgálnak, ha pedig ezek kevésnek bizonyulnának az idő előrehaladtával, mindkét táblagépet pillanatok alatt lehet bővíteni microSD kártyával. A kapcsolati képességeik tükrében két kivitel lesz kereskedelmi forgalomban megvásárolható. Haza lehet majd vinni a Galaxy Tab A páros tagjait 4G LTE hálózati modemmel is, azonban csak Wi-Fi-vel ellátott variánssal is szolgál a gyártó, ha valaki ezt is elegendőnek érzi – vagy a pénztárcája nem enged többet.

A kijelző, a méret és a rendszermemória mellett különbség még, hogy a Galaxy Tab A mindössze egyetlen hangszóróval lett ellátva, míg a Tab A Plus alján már két hangkeltő várja, hogy munkába állhasson. Az üzemidejük előre láthatólag hasonlóan fog alakulni, 10 órán át bírhatják majd a kiképzést egyetlen feltöltéssel, ám ehhez a kisebbik táblánál egy 4200 mAh-s telepet küldtek bevetésre, míg a 9,7 hüvelykest már egy 6000 mAh-s kapacitású egység kegyeire bízták a szakemberek. Ha a tartalékaik már fogytán vannak, az újratöltésük vezetékelés nélkül is megoldható, ugyanis a tervezők indukciós töltőt is beépítettek a hátlapjaik mögé.

A Samsung Galaxy Tab A és A Plus táblagépek Oroszországban kerültek reflektorfénybe. Sajnos a Samsung meglehetősen túlárazta a készülékeket a tudásukhoz képest. A Galaxy Tab A átszámítva 275 dollárról fog indulni, míg az LTE modemmel is szolgáló kivitele már 340 dollárt kóstál majd, a Galaxy Tab A Plus pedig 340 és 405 dollárba fog kerülni. Azt most még nem tudjuk, hogy szélesebb körben mikor kerülhetnek a boltokba.

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward