3D-s tévék a nappaliban

A Philips Electronics háromdimenziós kijelzői mindenféle szemüveg, szűrő vagy egyéb alkalmatosság nélkül is tökéletes, térbeli képet alkotnak a megdöbbent felhasználó szeme láttára.

3D-s tévék a nappaliban

A Philips Electronics háromdimenziós kijelzői már ismertek a mai piac élvonalában -  ezek a "monitorok" mindenféle szemüveg, szűrő vagy egyéb alkalmatosság nélkül is tökéletes, térbeli képet alkotnak a megdöbbent felhasználó szeme láttára. A látvány mintegy "kiugrik" a monitor síkjából, aminek kétségtelenül hihetetlen figyelemfelhívó hatása van. Épp ezért a gyártó cég ezeket a kijelzőket főként bevásárlóközpontoknak, kaszinóknak, vendéglőknek vagy múzeumoknak ajánlja, természetesen reklámcélokra. Azt viszont csak a legnaivabb, serdületlen, zsenge kezdők hihetik el, hogy a szenzációs látvány meg fog rekedni a közterületi felhasználások szintjén. Ahogy elérhető lesz a piacon - és hamarosan az lesz - meg fog jelenni az otthonokban is.

Ugyan nem ebből a célból készült, de valószínűleg ezen a területen fog a legnagyobbat kaszálni a kijelzőkhöz fejlesztett szoftvercsomag. A Philips kifejlesztett egy 3D tartalom-adaptáló szoftvert WOWvx 3D néven, amely a felhasználó új és régi 2D anyagait képes kezelni egy "2D-plusz mélység" formátumban megjelenítve. Tartalmaz plugin-okat is az animációs szoftverek számára, Open GL kontrollt a valós idejű alkalmazásokhoz, félautomata videókonverziót síkból térbe és valós idejű sztereo hangot a 3D konverziós eszközökhöz. A sík-tér konverziós eszköz létező HD 2D videót használ bemenetként, és a felhasználó - vagy az operátor - határozhatja meg a képhez adandó mélységet. Ha ezt egyszer beállítottuk, a jelenet további részének minden képfázisához hozzáadódik ez a tulajdonság. A CES 2007-en a Philips igen meggyőzően mutatta be a kétdimenziós anyagok tökéletes térbeli konverzióját.

A WOWvx 3D tartalomadaptáló szoftver, az Open GL kontroll és a 3D animációs plug-in már beszerezhető a fejlesztő cégtől, a sík-tér konverziós eszköz és a sztereo-3D konvertáló pedig 2007 második negyedévében kerül majd piacra. Viszont egyes vásárlók már az idei év februárjától megrendelhetik a konvertálásokat a Philipstől. A cég egyébként bevallottan egyelőre a professzionális felhasználói piacot célozza meg a 3D eszközökkel, és ugyancsak törekszik ezek bevezetésére a házi alkalmazásokban és a játékokban. Mármost itt a bökkenő. Mindenki beláthatja, mekkora áttörést jelenthetne ez a technológia a szórakoztatóiparban. Az, hogy eleinte mérhetetlenül drága lesz, kétségtelen. Évek múlva válik majd megfizethetővé, amikor is felmerül a kérdés: honnan vegyünk szoftvert hozzá? Írni kell, amiről majd biztos, hogy gondoskodnak majd az illetékesek. A játékgyártó és -fejlesztő cégek alkalmazkodási készsége szinte határtalan. Vagy ha nem akarnak lemondani az eddigi nyereség egy részéről, hát konvertálják majd a régi, jól bevált klasszikusokat ezzel a szoftverrel. Már amelyiket érdemes lesz. Most már csak az a kérdés, hogy érdemes lesz-e súlyos milliókat fektetnie egy magánembernek abba, hogy a Medal of Honourban szívrohamot kaphasson az életszerű harcoktól?

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward