Shop menü

360 FOKBAN HAJTOGATHATÓ MOBILT VILLANTOTT A SAMSUNG

Az eszköz nemcsak a Galaxy Z Foldokhoz hasonlóan nyitható vagy zárható, hanem körbe is lehet hajtani a képernyőjét, mint a Huawei Mate X-nek.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
360 fokban hajtogatható mobilt villantott a Samsung

A hajtogatható okostelefonok már 2018 óta velünk vannak, de igazából a kereskedelmi forgalomban kapható eszközök a működésüket tekintve semmit nem változtak ez idő alatt. Ez egészen elszomorító, de talán már nem kell sokáig várni arra, hogy végre valami új érkezzen. A Samsung szűk közönségnek nemrégiben mutatott egy olyan modellt, amit teljesen körbe lehet hajtogatni, végre eltér attól, amit eddig láttunk.

A Samsung toronymagasan vezet ezen a területen, ás egyedüliként tartja a kezében a képernyők fejlesztését és a mobilok tervezését is, ami nagy előnyt jelent a számára. Meg persze a legismertebb mobilmárka globálisan, ami azért szintén segíti az előmentelét, de ez nem lenne elég ahhoz, hogy a technológiai fejlesztésekkel is az élen tudjon maradni. A Samsung érdeme, hogy ma már milliós példányszámban kelnek el havi szinten a hajtogatható okostelefonok, és sokan a Samsungtól várják azt is, hogy megtegye a következő lépést ezen a fronton.

Galéria megnyitása

A vállalat a CES-en néhány ember számára már megmutatta, hogy milyen a 360 fokban hajtogatható okostelefonja, ami az egyik következő lépcsőfoka lehet ezeknek a termékeknek. Egyelőre még csak egy prototípus volt, amit a Samsung az érdeklődőknek megvillantott, de ebből kiindulva jó esély lehet arra, hogy a Galaxy Z termékcsaládon belül a már bejáratott Fold és Flip modellek mellett ez legyen a harmadik csapásirány.

A Huawei Mate X és a Galaxy Z Fold egyesítéseként tekinthetünk a készülékre a működés szempontjából. Ahhoz, hogy ez megfelelően „mozogjon”, a mobilnak egy speciális zsanért terveztek a fejlesztők, ami lényegébe teljesen szabadon mozog a központi tengelye körül. Van egy kép, amin egy Galaxy Z Fold mellé van téve a szerkezet, és azt lehet látni, hogy még a normál zárt állapotában is jobb annál, ugyanis a két rész zárt helyzetben egymásra simul, nincs hézag a zsanér mentén. Ezt állítólag már a Galaxy Z Fold5 is meg fogja oldani.

Galéria megnyitása

Érdekesség még, hogy a készülék peremén úgy tűnik, hogy képes csúszni a keret nagyjából egy centimétert. Ez valószínűleg azért kell, mert a 360 fokos hajtogatás során olyan mozgásnak van kitéve a zsanér és a képernyő, hogy bizonyos pontokon muszáj kompenzálni, így a képernyő például nem kap káros terhelést, nem feszül túlzottan. A szerkezet egészen jól kidolgozott volt, nem úgy nézett ki, mint például a BOE nevű kijelzőgyártó által bemutatott 360 fokos hajtogatásra alkalmas prototípus, ami azért igencsak kezdetlegesen nézett ki annak idején.

Galéria megnyitása

A Samsung által készített eszköznél az előlapi kamera is el van rejtve a képernyő mögé, mint a Galaxy Z Foldok esetében. Ebből azt lehet leszűrni, hogy a legkevésbé sem vette félvállról a tervezést a gyártó. Valószínűleg idén még nem érdemes ilyen készülék megjelenésére számítani, de elképzelhető, hogy jövőre végre előrukkol egy olyan konstrukcióval a vállalat.

A flexibilis képernyőket használva a másik újítás a tekeredő képernyős szerkezet lenne még, de egyelőre ezt sem tudta senki úgy összehozni, hogy az kereskedelmi forgalomba hozható legyen. Az LG nagyjából két éve ennek nekifutott, és úgy tűnt, hogy összejön neki, de az LG Rollable végül sosem került a boltokba, mivel a vállalat kivonult a mobilpiacról néhány hónappal az előtt, hogy a termék a boltok polcain landolt volna.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére