32 CPU maggal érkeznek a Zen alapú Opteronok?

És a csúcsmodell 64 MB-nyi utolsó szintű gyorsítótárat, nyolccsatornás DDR4-es memóriavezérlőt, illetve 128 PCI Express 3.0-s sávot is tartalmazhat.

32 CPU maggal érkeznek a Zen alapú Opteronok?

A következő generációs, Zen architektúra köré épülő Opteron szerverprocesszorok körül meglehetősen nagy a pezsgés: sokan várják a termékeket, így meglehetősen sok pletyka röppen fel velük kapcsolatban. Korábban egy CERN mérnök például már beszélt arról, hogy a Zen alapú Opteronok modelltől függően akár 32 processzormaggal és nyolccsatornás DDR4-es memóriavezérlővel is rendelkezhetnek majd.

Most újabb pletykák röppentek fel, amelyekből kiderül, a Naples kódnévre hallgató processzor 64 MB-nyi utolsó szintű gyorsítótárral, 128 PCI Express 3.0-s sávval és SP3-as tokozással érkezhet. Persze nem csak 32 magos példányokat rejt majd az új Opteron-kínálat: kettőtől harminckettőig terjed majd a CPU magok száma, azaz minden szerverekkel és munkaállomásokkal kapcsolatos igényre lesz megoldás. TDP terén 35 wattról indul a család, a csúcsmodellek esetében pedig már 180 wattra kell felkészülni. A szivárogtatók még azt is hozzátették, hogy a Naples lapka fedélzetén a felsoroltak mellett egy 10 Gigabites Ethernet vezérlő is helyet kap.

A fenti állításokat egyelőre érdemes kellő gyanakvással kezelni, viszont az tény, hogy a korábbi híresztelésekkel nagyrészt összhangban vannak a friss állítások. Korábban arról volt szó, hogy a 32 magos processzor MCM modul formájában érkezik, azaz több 8- vagy 16 magos lapka kerül a tokozáson belülre. Ha nyolcmagos lapkával számolunk, amely 16 MB-nyi utolsó szintű gyorsítótárral, 32 PCIe 3.0-s sávval és kétcsatornás DDR4-es memóriatámogatással rendelkezik, pont ki is jönnek a fenti számok.

Pletykák ide vagy oda, néhány hónap múlva mindenképpen kiderül, mit tartogat az AMD a szerverpiacra. A dolgok jelenlegi állása szerint a Zen alapú Opteronok 2017 folyamán válhatnak elérhetővé, de formális rajtjukra akár már 2016 végén is sor kerülhet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward