300 millió dollárt fektet Micro-LED gyártásba az Apple?

A vállalat persze nem egyedül épít gyárat, hanem két nagy és neves partnerrel karöltve, akik sokat segíthetnek a fejlesztésben, a termelésben, illetve az üzemeltetésben is.

300 millió dollárt fektet Micro-LED gyártásba az Apple?

Elég régóta kering az a pletyka, amely arra utal, hogy az Apple a nem is oly távoli jövőben megkezdheti a Micro-LED kijelző-technológia alkalmazását egyes termékeinél, ám ezzel kapcsolatban hivatalos információ még nem érkezett, ami tulajdonképpen nem is meglepő, hiszen az új technológiákat jellemzően csak a termékek bejelentésekor részletezi a vállalat, előbb nem.

A Micro-LED technológia dióhéjban összefoglalva jobb színhűséggel, magasabb dinamikus tartománnyal, magasabb maximális fényerősséggel, valamint szélesebb betekintési szögekkel, magasabb maximális képfrissítési rátával, illetve alacsonyabb fogyasztással kecsegtet az aktuális megoldásokhoz képest. A technológia sajátosságai miatt a vele készült kijelzők is vékonyabbak lehetnek, ami a hordozható eszközök esetében előnyt jelent, hiszen ugyanakkora vastagság mellett több komponens férhet a házba, de az előnyt vékonyabb dizájn kialakítására is lehet majd fordítani.

Galéria megnyitása

A tajvani CNES szerint az Apple jelenleg is azon dolgozik, hogy a Micro-LED technológia mielőbb bevethetővé váljon egyes termékkategóriáiban, ennek részeként 300 millió dollárral szállt be egy új Micro-LED üzem építésébe, ami a korábbi pletykák alapján logikus lépésnek tűnik, hiszen így biztosíthatja a kellő mennyiségű panelt a következő generációs iPad Pro és MacBook Pro eszközökhöz – illetve minden máshoz is, amiben alkalmazható lesz az új technológia.

Az Apple természetesen nem saját üzemet épít, hanem betársult két nagy piaci szereplő projektjébe: az egyik Tajvan legnagyobb LED gyártója, az Epistar, míg a másik a neves tajvani LCD panel fejlesztő és gyártó vállalat, az AU Optronics. A tapasztalt partnereknek köszönhetően az Apple sikeresen gyárthatja majd a Micro-LED paneleket, ám arról nem esett szó, pontosan mikor indul meg a termelés, valamint azt is homály fedi egyelőre, hogy a három vállalatnak pontosan mekkora részesedése lesz az új üzemben.

A Micro-LED önálló kijelzőként, illetve modernebb, jól szabályozható háttérvilágításként egyaránt elképzelhető a következő generációs kijelzőkben – az egyelőre nem világos, hogy az Apple melyik felhasználási mód mellett dönt, valamint az sem tisztázott, mennyibe kerülnek majd a Micro-LED alapú kijelzők, akár önállóan működnek, akár csak a háttérvilágítás Micro-LED alapú. Előbbire több lehet az esély, ugyanis több előnnyel kecsegtet, már amennyiben ott tart a technológia, hogy önálló kijelző gyártására is alkalmas.

Idővel remélhetőleg minden kérdésre érkezik válasz – legkésőbb akkor, ha végre megjelenik az első Micro-LED kijelzővel szerelt Apple termék.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap