30 évesek a CD-k

30 éves lett régi kedves adat- és főleg zenetárolónk, a CD, melyet mostanra ugyan már szinte teljesen kiszorítottak a DVD-k, pendrive-ok és hordozható merevlemezek adattárolás, és az MP3-fájlok zeneformátum szempontjából, ám a CD azonban így is igen sokáig szolgált igen derekasan:

30 évesek a CD-k

30 éves lett régi kedves adat- és főleg zenetárolónk, a CD, melyet mostanra ugyan már szinte teljesen kiszorítottak a DVD-k, pendrive-ok és hordozható merevlemezek adattárolás, és az MP3-fájlok zeneformátum szempontjából, ám a CD így is igen sokáig szolgált igen derekasan:

1979-ben állt elő a Philips az első példányokkal egy Eindhovenben megrendezett optikai digitális audio-korong bemutató alkalmával, de innen még több időre, valamint a Sony hathatós közreműködésére volt szükség ahhoz, hogy szabványosíthassák a formátumot Red Book néven, összefoglalva mindent a játékidőtől (eleinte 60 perc) a korong átmérőjén át a keverési frekvenciáig. A CD-t tehát példamutatóan, közös erővel alkotta meg és vitte sikerre a "két nagy" egyesített gárdája.

1982 október elsején került kereskedelmi forgalomba Japánban az első zenei CD, nevezetesen Billy Joel 52nd Street c. alkotása, a Sony vadonatúj CDP-101 CD-lejátszójával együtt, új irányt szabva így a történelemnek. 1983-tól pedig egymás után jelentek meg az újabb és újabb lejátszók. Innentől kezdve a CD-k csillaga egyre fényesebben tündökölhetett egészen a 2000-es évek elejéig-közepéig, amikor is a trón új várományosa, az MP3 elkezdte folyamatosan visszaszorítani a CD-ket.

A CD-ken nem volt másolásvédelem, és ha bárki ilyesmivel próbálkozott, azoktól a Philips dicséretre méltó előrelátással egyszerűen megtagadta a hivatalos Compact Disc Digital Audio logót. Ma is láthatjuk, mennyi baj van a különböző "védett" médiaformátumokkal; ugyanez volt a helyzet a védett CD-kkel is, amelyek már akkor is csak az ember idegesítésére voltak jók azzal, hogy egy sor lejátszó egyszerűen nem tudtt mit kezdeni velük. A Philips ezt jó előre tudta, és így is állt hozzá a dologhoz. Sokan vehetnének példát róluk ma is.

Boldog 30. születésnapot hát a CD-knek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward