3 GHz-es ARM chipek érkezhetnek jövőre

A gyártástechnológia fejlődése hozhat jelentős gyorsulást 2014-re. 

3 GHz-es ARM chipek érkezhetnek jövőre

A világ két legnagyobb bérgyártója, a GlobalFoundries és a TSMC nem a jelennel foglalkozik már, hanem minden erejével a következő generációs ARM chipek számára (és nyilván más felhasználási célokra) készítik elő a 20 nm-es gyártási technológiát.

A csíkszélességek folyamatos csökkenésével mindig előkerülnek a már meglévő architektúrákból is a korábban nem látott erőtartalékok. Ez annak köszönhető, hogy a keskenyebb - esetünkben 20 nm-es - csíkszélességen előállított termékek alacsonyabb fogyasztással rendelkeznek, a gyártók így nagyobb mozgásteret kapnak az órajelek és a fogyasztás összehangolásakor. Az elemzések alapján a 2014-ben tömegtermelésbe kerülhetnek a világ első 3 GHz-es órajelen dolgozó chipjei.

Jelenleg a legtöbb lapka 32 és 28 nm-en készül világszerte, az órajelet tekintve pedig 2,3 GHz jelenti a plafont (Snapdragon 800, Tegra 4i). Korábbra, a 40-45 nm-es korszakra visszatekintve meg 1,6-1,7 GHz (Tegra 3, Snapdragon S3, RockChip RK3xxx) körül húzódott az a lélektani határ, ameddig a gyártók jobbára nyugodtan elmerészkedhettek - itt még viszonylag normális fogyasztással tudták munkára bírni a chipeket. De nem csak az energiaigény a korlátozó tényező: a túlmelegedésre is figyelni kell, hiszen szinte kizárólag passzív megoldásokról beszélhetünk mikor az ilyen lapkák felhasználási területeit szedjük listába.

A magasabb órajel egyébként azért „barátja” a fejlesztőknek és a gyártóknak, mert jelentős gyorsulást nyújt, a fizikai méretre meg végső soron nincs hatással, így az előállítási költséget nem befolyásolja lényegesen. Kisebb módosításokat persze azért a szélsőségesebb megoldások igényelhetnek, ami némi plusz tranzisztor formájában fizikailag is megjelenhet. Erre példa a Tegra 4i-ben is feltűnő Cortex-A9 R4 magok. A 3 GHz-es frekvencia elérésével többen is próbálkoztak, de egyelőre kézzelfogható eredmény nélkül. A megboldogult ST-Ericcson a 28 nm-es FD-SOI eljárással próbálta létrehozni a saját 3 GHz-es lapkáját, ám a NovaThor L8580 a vállalat leépítése után már sosem fog élesben bevetésre indulni. Egy másik vágányon pedig a szintén 28 nm-es HPM eljárással próbálkoznak 3,1 GHz-ig gyorsítani, ezúttal is egy Cortex-A9 magot, illetve annak valamilyen leszármazottját.

A szóban forgó, óriási mérföldkőnek számító érték tehát már egy ideje izgatja a mérnökök fantáziáját, de az igazán élet- és ütőképes megoldásokhoz vélhetően a következő évben debütáló 20 nm-es gyártástechnológia jelentheti majd a legjobb utat. Az viszont nem kizárt, hogy időközben egy lelkesebb próbálkozó végül 28 nm-en is sikerrel jár.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward