3 Gbps-os sávszélesség 542 GHz-en: jönnek a T-hullámok

A T-hullámok, azaz a Terahertzes frekvenciatartomány már most is használatban van, elég csak a reptéri átvizsgáló szkennerekre gondolni, amelyek teljes testes átvizsgálást tesznek lehetővé. Nemrégiben a Terahertzes hullámok egészségügyben történő szélesebb körű felhasználásáról is lehetett hallani, méghozzá rákos sejtek és egyéb elváltozások, illetve káros folyamatok felismerésére.

3 Gbps-os sávszélesség 542 GHz-en: jönnek a T-hullámok

A T-hullámok, azaz a Terahertzes frekvenciatartomány már most is használatban van, elég csak a reptéri átvizsgáló szkennerekre gondolni, amelyek teljes testes átvizsgálást tesznek lehetővé. Nemrégiben a Terahertzes hullámok egészségügyben történő szélesebb körű felhasználásáról is lehetett hallani, méghozzá rákos sejtek és egyéb elváltozások, illetve káros folyamatok felismerésére.

A jelek szerint nem csak a fentiekre, hanem adatátvitelre is használhatjuk majd a Terahertzes frekvenciatartomány bizonyos részét. A tokiói technológiai intézet kutatói éppen ez utóbbival kapcsolatban folytatnak különböző kutatásokat: a szakemberek 542 GHz-en próbálnak nagysebességű, kis hatótávolságú vezeték nélküli hálózati kapcsolatot létrehozni. A jelenlegi fázisban az említett frekvencián 3 Gbps-os adatátviteli sávszélesség mellett üzemelő kapcsolatot sikerült létrehozni, amely nagyjából 10 méteres hatótávolságon belül működik. Az adatátvitelhez, illetve a kapcsolat biztosításához szükséges speciális dióda egyébként rendkívül pici – 0,04 négyzetincsnyi –, így akár okostelefonokban is helyet kaphat a jövőben.

A kutatók szerint az adatátviteli sávszélesség növelhető, ehhez magasabb frekvenciát és magasabb adóteljesítményt kell alkalmazni, így akár 100 Gbps-os adatátviteli sávszélesség elérésére is van lehetőség. Persze a technológia még gyerekcipőben jár, így jó sok víznek le kell még folynia a Dunán, míg megérkeznek a T hullámokkal működő routerek, illetve egyéb eszközök.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward