Shop menü

28 ESZTENDŐ UTÁN BÚCSÚZIK EGY RÉGI WINDOWS-ALKALMAZÁS, A WORDPAD

A Notepad és a Word között, valahol félúton elhelyezkedő alkalmazásra a Microsoft szerint nincs már szükség, így a következő Windows-kiadások fedélzetéről teljesen el fog tűnni.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
28 esztendő után búcsúzik egy régi Windows-alkalmazás, a WordPad

A Microsoft csapata úgy döntött, elengedik a kezét egy igencsak régóta velünk lévő Windows-alkalmazásnak, amely az elmúlt 28 esztendőn keresztül több Windows kiadásban is elérhető volt. A változás szerel persze tavaly már feltámadt, amikor február folyamán úgy döntöttek, a WordPad alapértelmezett beépített alkalmazás helyett egy szabadon választható opcionális kiegészítő szoftver lesz, amit külön kell majd telepíteni, ha igényt tartunk rá.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, megszületett egy újabb döntés, amelynek értelmében a WordPad a Windows következő kiadásaiban már biztosan nem lesz jelen. Ezzel egy igencsak hosszú, 1995 óta tartó időszak végére került pont, ugyanis a WordPad akkoriban mutatkozott be, még a Windows 95-ös időkben. A friss döntés értelmében a WordPad már biztosan nem kap sem frissítéseket, sem funkcióbővítést, illetve a későbbiekben érkező Windows verziók esetében már elérhető sem lesz.

Galéria megnyitása

Ez szerencsére a nagy többség számára nem egy komoly érvágás, hiszen a WordPad manapság már nem örvend eget verő népszerűségnek, annyi ingyenes szövegszerkesztő alkalmazás áll rendelkezésre, illetve a Microsoft Office szoftvercsomag Word-je is sokkal-sokkal ütőképesebb. A WordPad elsődleges feladata egyébként az volt, hogy egy ingyenes, könnyen használható, mégis sokoldalú szövegszerkesztőt kínálhasson általa a Microsoft a Windows felhasználók számára. A szoftver sokkal több lehetőséget kínált, mint a NotePad, ami elsődlegesen egyszerű szöveges formátumú fájlok (txt), illetve konfigurációs és egyéb fájlok szerkesztésére használható, fejlett formázási, képbeszúrási és link-kezelési képességei egyáltalán nincsenek, de ezekre nincs is igazán szükség.

A kínálat másik végén a teljes értékű szövegszerkesztő alkalmazások helyezkednek el, amelyekkel sokféle dokumentumtípus létrehozására van mód, ám ez a Microsoft esetében fizetős, de ingyenes alternatívák azért manapság is vannak. A WordPad egy köztes szoftver volt, ami a két említett alkalmazás között helyezkedik el: a NotePad képességeit jelentősen felülmúlta,  de a Word vitorlájából azért nem fogta ki a szelet. Úgy tűnik, a Microsoft szerint már nincs akkora felhasználói bázis a szóban forgó alkalmazás mögött, ami miatt érdemes lenne a továbbiakban is foglalkozni a frissítésekkel és az esetleges funkcióbővítésekkel, így az alkalmazást nyugdíjba küldik.

Anno hasonló volt a terv az MSPaint alkalmazással is, ami eredetileg 2017 közepén, egy operációs rendszer frissítést követően vált volna végleg elérhetetlenné, ám végül annyian felsorakoztak a szoftver mögött, hogy a Microsoft szakemberei visszavonulót fújtak és meggondolták magukat. A Windows Paint végül nemcsak hogy továbbra is elérhető maradt, de még kapott egy alapos ráncfelvarrást és funkcióbővítést is, azaz a történet vége „happy end” lett. A WordPad esetében ilyen végkifejletre igazából semmi esély sincs.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére