27 %-kal csökkent az Intel profitja a PC-s piacon

A teljes bevétel 3%-kal esett vissza 2012 negyedik negyedévében. Okok és indokok.

27 %-kal csökkent az Intel profitja a PC-s piacon

Kell-e nagyobb bizonyíték arra, hogy a PC piac bajban van? Az Intel, mint legnagyobb processzorgyártó meglehetősen visszafogott eredményekről, csalódott befektetőkről adott jelentést, és az elemzői előrejelzések a közeljövőre nézve sem a legjobbak.

 

A negyedik negyedében az Intel a profitot tekintve 27%-os csökkenést könyvelhetett el, miközben a teljes bevétel 3 %-ot csökkent, 13,9 milliárdról 13,5 milliárd dollárra (~ 2,97 billió forint). A csökkenő mutatók oka egyértelműen a PC-s piac gyenge szereplése, az elemzők a PC eladásokat illetően 3,5 %-os csökkenést vetítettek előre a 2012-es esztendőre.

Ezzel nincs vége, az Intel még nincs kint a slamasztikából (de akár más gyártókat is lehetne említeni). A cég úgy becsüli, hogy az első negyedéves eredmények körülbelül 12,7 milliárd dolláros bevételt fognak mutatni, plusz/mínusz 500 millió dollár. Az elemzők által valószínűsített bevétel összege 12,9 milliárd dollár. Hova tovább, az Intel 13 milliárd dollárra tervezi növelni a tőkekiadásokat, szemben az elemzők által várt 3 milliárd dollárral szemben. Ennek következtében a piackutatók attól félnek, hogy a magas kiadások növelik majd a gyáróriás fix költségeit, és ez keményen meg fog mutatkozni az árakban, ugyanis le kell majd szorítani az árréseket.

 

Az Intel töretlenül bízik abban, hogy ha több pénzt fektet a gyártásba, illetve annak tökéletesítésre és gazdaságosabbá tételére, ami ebben az esetben a 450 mm waferméret bevezetését jelentené, az hosszabb távon jelentős megtakarítást eredményez a kiadási oldalon. Rossz hír, hogy a 450 mm-es szilíciumostya-méret bevezetése csak nagyjából egy év múlva esedékes. Addig is az Intelnek mindenképpen ki kell dolgoznia egy aprólékos tervet, hogy hogyan szerezhetne nagyobb szeletet a mobil piac tortájából, ugyanis ez a szegmens napjainkra óriási üzlet lett a tableteknek és az okostelefonoknak köszönhetően. A gond csak ott van az Intel szempontjából, hogy a mobil vonalon továbbra is az ARM-alapú megoldások dominálnak, amik az ilyen CPU-k gyártásával foglalkozó cégek - például Qualcomm, Samsung, Apple és NVIDIA - pénztárcáját vastagítják.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward