27 inches prémium kijelző a Samsungtól

Mai tesztünkben a Samsung egyik zászlóshajójával, az S27B970D-vel ismerkedünk meg, mely csúcskategóriás PLS panellel rendelkezik.

27 inches prémium kijelző a Samsungtól

1. Bevezető

Mai tesztünkben kitüntetett figyelmet szentelünk a Samsung egyik csúcsmonitorának, az S27B970D-nek. A kijelző prémium panellel érkezik, méghozzá nem is akármilyennel, a készülék ugyanis a gyártó büszkeségét kapta meg, egy gyönyörű PLS panelt. Mielőtt még azonban rátérnénk ennek kvalitásaira, tekintsük át a specifikációkat:

 

 

2. Áttekintés

Samsung S27B970D

A dél-koreai mamutcég már eddig is számos felsőkategóriás kijelzővel rendelkezett. Gondoljunk csak a dokkolóként használható C27A750x típusra (Ethernet megosztással és USB-n keresztüli video átvitellel), a mozgásérzékelővel és fénymérővel ellátott S27A850D modellre, vagy a 3D-s, tv-tunerrel ellátott T27A950-re, hogy csak a különlegességeket említsük. Ezúttal egy olyan kijelzővel rukkoltak elő, mellyel azokat az otthoni felhasználókat célozták meg, akik a fenti extrákra nem tartanak igényt, viszont fontos számukra a küllem és a képminőség.

A kijelző formájára nem panaszkodhatunk. A látvány már első ránézésre is megkapó, a tükröződő képernyőfelület és a fekete keretes káva együtt úgy néz ki, mintha egy képkeretet néznénk (itt némi hasonlóság fedezhető fel az almás termékekkel). A kijelzőt jó tapintású alumínium lemezzel futtatták körbe, ami nagyon jót tett a minőségérzetnek. A hátlapra már nem fordítottak ekkora figyelmet, ez ugyanis műanyag, ezért az állvány döntögetése közben halk neszek is előfordulhatnak. Ezzel együtt még jó anyagminőséget kapunk, mi úgy éreztük, hogy jól összerakták a monitort.

A menüvezérlési feladatokat érintőgombok látják el, ezek egy érdekes formációban foglalnak helyet, a monitor nyakán. Itt négy kéken megvilágított gombot találunk a bemenet váltásra, hangerőszabályzásra, képprofil váltásra és a főmenü előhívására. Ezen kívül alul megtalálható még a ki/bekapcsoló érintőgomb is, amit szintén megvilágítással láttak el. Amikor a panelt alacsonyra állítottuk be (szerintünk így volt kényelmes), akkor nehézkesen tudtuk használni az érintőgombokat, és a fények sem látszottak, mert a panel eltakarta azokat. Magasabb panelbeállítás mellett ezzel nem volt probléma, de még így is nehezteltünk kicsit az érintőgombokra, mert előfordult, hogy nem reagáltak azonnal. Amikor nem használtuk a gombokat, akkor elhalványulnak, éppen annyira, hogy még látszódjanak, de ne zavarjanak jelenlétükkel.

A sallangmentesség már az állványon is tetten érhető. A monitorhoz egy robusztus példányt kapunk, ami súlyával és méreteivel nagyon jól megtartja a kijelzőt, ezzel nincs semmi gond. A hiányt a konfigurációs képességeknél éreztük, az egyetlen ergonómiai beállítás, amit elvégezhetünk rajta, az a panel megdöntése. A kijelző erre a viszonylag szűk 0 és +15 fokos tartományban képes, bár a kiváló látószögek miatt ennek nem éreztük a hátrányát. A készüléket elforgatni nem lehet, a magasságát viszont megváltoztathatjuk. Erről nincsenek pontos adatok, de mérésünk alapján ezt egy 100mm-es tartományban lehet módosítani, ami már széles tartománynak számít. A magasságállítás és a panel döntögetése is gördülékenyen történt, ezek a minőségérzetnek tesznek jót. Porté mód nincs, a panelt csak vízszintesen lehet használni.

A monitor külső tápegységgel rendelkezik, ezt a talprész hátulján kell csatlakoztatni. Itt található meg az összes video és egyéb csatlakozó is, mivel a panel hátulja teljesen sík. Az ehhez hasonló dizájnmonitoroknál pedig megszokott, hogy a fali rögzítésről le kell mondanunk, mert ennek már nem lenne hely. A készülék video bemeneteinél széles a választék, a VGA-n kívül mindent megtaláltunk, amire csak szükség lehet. Kapunk egy Dual-Link DVI bemenetet és egy DisplayPortot, mellettük pedig egy HDMI csatlakozó is helyet kapott, amit MHL támogatással egészítettek ki (Mobile High-Definition Link). Ahogy említettük, a VGA bemenet ezúttal lemaradt, de ez egyébként sem alkalmas arra, hogy kihasználjuk a monitor legnagyobb felbontását. A kijelző USB 2.0 elosztóként is funkcionál, ehhez egy bejövő és két kimenő kapu tartozik, így 2db eszközt tudunk csatlakoztatni a monitorhoz a talp jobb oldalán. A készülék beépített hangszórókkal is rendelkezik, melyek a káva alján találhatók meg, és lefelé sugároznak. Ezek megfelelő minőségben, de kicsit mélyszegény megszólalás mellett alkalmasak pl. Youtube videók nézegetésére, de zenehallgatásra és filmnézésre már gyengécskék. Sajnos a monitoron nem találtunk audio bemenetet, ezért a hangszórók csak HDMI jelről működnek, külön forrásból nem lehet megszólaltatni ezeket. Kerestük továbbá a fejhallgató kimenetet, de az is hiánycikk. Vezetékből azonban nincs hiány, a melléklet a következőkből áll: Dual-Link DVI kábel, micro-USB(MHL) -> HDMI kábel, DisplayPort kábel, USB 2.0 A-B kábel, valamint egy USB hosszabbító. Ezen kívül a dobozban megtaláltuk még a kijelző tápegységét és annak vezetékét, továbbá jár még egy törlőkendő és egy CD is, amin a kezelési útmutató található meg.

3. OSD és Képprofilok

OSD

Az OSD kinézete már évek óta változatlan, ugyanaz a letisztult és szép menü vár minket, mint a többi Samsung monitorban. Az alapvető képbeállítások természetesen mind megvannak (fényerő, kontraszt, élesség), az első különlegességet a színhőmérsékletnél találtuk: ezt szám szerint 4000K-től 10000K-ig lehet beállítani, 500K-es lépésközzel, így egy elég hosszú listát kapunk. A színhőmérséklet beállítása egyénileg is történhet, amit egy alapszintű, háromcsatornás színskálán lehet megadni. A gamma érték beállítása is szám szerint történik, ezt 1.6 és 2.7 között lehet megadni, egytizedes lépésközönként. A kijelző néhány extrát is felvonultat. Az egyik ilyen az Eco Saving, amivel a fényerő értékét állíthatjuk be fixen 50, 75, 100%-os értékre, de mivel a fényerőt eddig is lecsökkenthettük, ha akartuk, ez nem sok újdonságot hordoz magában. Apróságnak tűnik, de megkönnyíti a menüben történő barangolást a Key Repeat Time funkció. Ebben a részlegben a gombismétlés sebességét állíthatjuk be (gyorsítás, 1s, 2s, nincs ismétlés), ami a hosszú listás tallózást segíti. Az Off Timer egy kikapcsolás időzítő, amivel pihenni küldhetjük a monitort (a beállítás 1 és 23 óra közti intervallumban történik, 1 órás lépésközzel).

Képprofilok

A monitor beépített képprofilokkal is rendelkezik, lehetőségeink pedig a következők: Standard, Calibration, sRGB, Cinema, High Bright. A monitort gyárilag kalibrálva szállítják, de mivel tesztpéldányról van szó, ezek a beállítások már elvesztek, ezért úgy álltuk a kijelzőhöz, mintha egy átlagos kalibrálatlan példány lenne.

Szemmel vizsgálva azt mondhatjuk, hogy a Standard, ahogy a nevéből is adódik, egy általános profil, ami minden helyzetben jól használható. Túlzásoktól mentes színei a legtöbb környezethez megfelelnek, de a fényerőt mi egy kicsit magasnak találtuk. Ezt és a színhőmérsékletet műszer nélkül is korrigálni lehet, a monitor képe ugyanis alaphelyzetben kicsit a hideg árnyalatok felé húz. A Calibration nem csupán egy színprofil, ez egy olyan üzemmód, ami elemzi a kijelző színkarakterisztikáját, és lehetővé teszi a monitor színadatainak ICC profilba történő mentését. Meghatározza, hogy a monitor milyen színteret használjon, és azt, hogyan értelmezze a megjeleníteni kívánt színeket. Kiválasztáskor a képernyőn a monitor saját szoftverével, azaz a Natural Color Expert programmal optimalizált szín, valamint a Calibrated felirat fog megjelenni. A letölthető szoftver viszont nem minden kalibráló eszközzel kompatibilis, sajnos a miénkkel sem volt az, ezért a funkciót nem tudtuk kipróbálni, így a profil mérése a gyári értékeken történt meg.

Az sRGB profilt olyankor kell elővenni, ha az sRGB színteret szeretnénk emulálni, de akár állandó jelleggel is beállíthatjuk, mert nagyjából minden helyzethez jó. Színei még viszonylag pontosak, és mérsékelt fényereje miatt ezt tartjuk a kijelző legtovább nézhető profiljának. Ha azonban látványosabb megjelenítést szeretnénk, akkor válasszuk a Cinema profilt. Ez drasztikusabb manipulációkat alkalmaz, a színesítés és a magas fényerő szürkületnél már zavaró lehet, ezért csak nappali fénynél, filmnézéskor ajánlott elővenni. A Hight Bright profil világos környezethez ajánlott. A Cinema profilhoz képest nem láttunk markáns változást, csak a színek lettek kicsivel pontosabbak.

Az átlagos delta E értékek alapján azt mondhatjuk, hogy a monitor pontossága nem rossz, ezért csupán a hardveres korrekcióval már nem sok javulást értünk el a Standard profilhoz képest. A színhőmérséklet és a gamma értéke csak kisebb korrigálásra szorult, ezen kívül a célértékek eléréséhez (120 cd/m^2, 6500K, 2,2 gamma) a fényerőt is le kellett csökkenteni.

A finomhangolással, azaz az egyéni színprofil betöltésével végül nagyon szép eredményre jutottunk. És jó hír, hogy a monitorokat egyenként, kézzel bekalibrálva szállítják, ezért ha otthon kibontunk egy ilyen monitort, akkor a színmegjelenítés ugyanilyen pontos lesz, így nekünk már semmit sem kell tenni a kijelzővel.

4. Képminőség

Képminőség

Ami a színvilágot illeti, a kijelző ebben verhetetlen, ilyen szintű látványt eddig még csak egy másik PLS panel tudott nyújtani. Ez a prémium mezőnyben is lenyűgöző, bár ebben a tükröződő képernyő felület is részt vállalt, aminek persze megvannak a maga hátrányai is. A fények nagy része ugyanis visszaverődött a kijelzőn, ezért a szép látvány csak szürkületnél tud érvényesülni igazán. Vegyük sorra a képminőséggel kapcsolatos teszteket. A színátmeneti gradiensek tökéletesen folyamatosak voltak, egyáltalán nem láttunk rajtuk sávosodást, ami a csatornánkénti valós 8 bites, azaz ditherelés nélküli színkezelésnek is köszönhető. A panel ennek köszönhetően 16,7 millió valós színárnyalat megjelenítésére alkalmas, és ezzel az sRGB színteret képes teljes egészében lefedni. A kijelző a kontrasztskálán látott világos és sötét szürkeárnyalatokat jól megkülönböztethetően tárta elénk. Egyedül a legsötétebb olvadt bele a fekete háttérbe, ami még filmnézésnél sem jelentett problémát, mert a sötét jelenetek is jól láthatóak voltak. A monitor fényerőtartaléka egyébként sem kevés, az adott képbeállításokkal ezt 279 cd/m^2 és 68 cd/m^2 között lehetett skálázni (amit egy teljesen fehér képernyőnél mértük). Ez egy kellően széles tartomány ahhoz, hogy napsütéshez és szürkülethez is megfelelően beállíthassuk a monitort.

Ahogy említettük a kijelző csak digitális video bemenetekkel rendelkezik, egy Dual-Link DVI-vel, egy HDMI-vel, és egy DisplayPort-tal. Megfelelő videokártya kimenet hiányában utóbbit nem tudtuk kipróbálni, de a többi kiváló képminőségről tett tanúbizonyságot. A monitor 2560*1440-es natív felbontással rendelkezik, ezért egyeseknek a betűk még egy 27 colos kijelzőn is aprók lehetnek. Ezt mindenképp szokni kell (vagy Win8-ban használni egy rendes skálázást majd, a Win7-é még nem a legjobb). Megnéztük, mi történik, ha az egyik video bemeneten megszűnik a jel. Nagyon jó, hogy ilyenkor mi dönthetjük el, hogy a kijelző önálló keresésbe kezdjen, vagy várjon a kézi kapcsolásra (ezt a menüben tudjuk beállítani). Két PC használatakor ugyanis zavaró lehet, ha az egyik újraindításakor a kijelző magától átvált a másik bemenetre. Jó tudni, hogy ha az egyik bemenet képét beállítottuk, akkor a másikon is ugyanazokat az értékeket fogjuk találni. Erre nyújt megoldást a kijelző PC/AV kapcsolója (szintén a menüben található meg), amivel elmenthetünk egy képbeállítást számítógépekhez (PC) és egyet házimozihoz (AV).

A kijelző csodás minőségben skálázta az alacsony felbontásokat. Egyetlen képméretet sem találtunk, amiben gyengélkedne, sőt, akár szövegolvasásra is használhatjuk valamennyit, ilyen még egyszer sem fordult elő tesztjeink során. Tehát a monitor képes gyönyörűen elénk tárni az 1920*1080, 1680*1050, 1600*900, 1440*900, 1280*1024, 1280*960, 1280*800, 1280*720, 1152*864 és 1024*768-as felbontásokat. A képarány kezelés ráadásul intelligens, nem számít, hogy milyen képméretet vettünk elő, a kijelző az összeset megfelelően kezelte. A 16:10 aránytól sem riadt vissza, és a többivel sem akadt gondja, az 5:4 és 4:3 arányokkal ugyanilyen jól elboldogult. Ráadásul ezt automatikusan tette, minden helyzetben felismerte, hogy melyiket kellett alkalmaznia.

Most lássuk a betekintési szögeket. Mivel egy vérbeli prémium panellel volt dolgunk, a kijelzőt nagyon szigorú szemmel vizsgáltuk meg. Még így is azt mondhatjuk, hogy a színek gyakorlatilag változatlanok maradtak, oldalról még kontrasztcsökkenést sem láttunk. Mivel szőrszálhasogatók vagyunk, megnéztük a képernyő legszélét is: oldalt láttunk kis kékesedést és sötétedést, de a normál nézési tartományban semmi sem látszott ezekből az apró hibákból. Felülről és alulról nagyon kicsi kontrasztcsökkenés jelentkezett, de csak alig volt fakóbb a kép, így még ezzel együtt is kiváló minőséget kaptunk. Amikor a monitort szemből néztük, akkor a panel látószögei semmilyen hatással nem voltak az egyszínű tesztképekre (pl. szürke, barna), ezért a képernyő felső és alsó tartományában is ugyanazt a színt láttuk. Elmondhatjuk tehát, hogy a panelnek kiváló látószögei vannak, a minimális minőségromlás pedig csak nagyon extrém szögekből jelentkezett.

Ezek után megnéztük a háttérvilágítás egyenletességét. Az eltérésekről egy táblázatott is készítettünk: a homogenitást egy fehér képernyőn néztük meg, az 5%-os eltérést jónak, a 10%-osnál nagyobbat gyengének vettük.

A háttérvilágítás többnyire egyenletes volt, normál tartalmak esetében nem láttunk foltosodást a kijelzőn. A sötét képernyőn viszont igen, mert a képszéleken kisebb foltok jelentkeztek, bár ezt részben a prémium kijelzőknél megszokott, sarkokból érkező bevilágítások okozták. Ezt szabad szemmel alig lehetett látni, csak a tesztképeken ennyire szembetűnő. A monitor szép sötéten jelenítette meg a fekete színt, ám ez csak szemből tűnt teljesen feketének. Oldalról némi szürkésedéssel is számolnunk kellett, de lilásodással vagy kékesedéssel nem találkoztunk, ez mindenképpen jó hír.

A monitor beépített válaszidő-gyorsítással rendelkezik, amit a gyári specifikációban 5ms-os értékben határoztak meg. A gyorsítást három fokozatban lehet állítani (Normal, Faster, Fastest), csakúgy, mint a többi Samsung monitornál. A reakcióidő a gyakorlatban sem volt rossz, ugyanis utánhúzást még az alapszintű Normal beállításon is alig láttunk, inkább a monitor átlagnál nagyobb bemeneti késése volt zavaró. Közepes sebességnél (Faster módban) az utánhúzás és a bemeneti késés is lecsökkent egy már játszható szintre. Mivel a gyorsítás pozitív eredményt hozott, megnéztük a monitor leggyorsabb beállítását is. Fastest módban a bemeneti késés már egész jól lecsökkent, és az utánhúzás is többnyire eltűnt, viszont a gyorsítás mellékhatásaként belépett némi világos szellemkép is. Ezért érdemes inkább a közepes beállítást használni, mert a gyorsítást még zavaró mellékhatások nélkül élvezhetjük.

5. Értékelés

Samsung S27B970D

A Samsung beváltotta reményeinket, mert legújabb 27 inches monitora nemcsak küllemben, hanem képminőségben is nagyon erős. A készülékben egy saját fejlesztésű PLS panel található, így nem csoda, hogy a kijelző színei kivételesen gyönyörűek. A látószögek mesések: a panel minden irányból megtartotta élénk színeit, és csak extrém szögekből láttunk enyhe kékesedést és sötétedést. A gyári képprofilok közül az sRGB mód szép és viszonylag pontos volt, de az igazán pontos színmegjelenítést csak a Calibration módban garantálja a gyártó. A monitor saját szoftverén keresztül (Natural Color Expert) ugyanis képes együttműködni a legtöbb kalibráló eszközzel, így lehetővé teszi a monitor színadatainak ICC profilba történő mentését (kár, hogy támogatás hiányában mi ezt nem tudtuk kipróbálni). A többi képprofil esetében átlagos pontossággal számolhatunk, de ezek egyébként sem a pontosságra, hanem a látványra mennek, így ez nem is baj. A legjobb az egészben, hogy a monitort előre kalibrálva szállítják, ezért a képbeállítással nekünk már egyáltalán nem kell foglalkozni. A monitor csak egyetlen területen volt átlagos, háttérvilágítása ugyanis nem volt teljesen egyenletes. Szabad szemmel még nem látszottak a foltok, de amikor szándékosan kerestük a hibákat, akkor egy teljesen sötét képernyőnél meglátszottak az egyenetlenségek. A monitornak továbbá volt némi szürkésedése is, emiatt a fekete szín csak szemből látszott igazán sötétnek. A jelenség azonban csak alig látszott, és az IPS paneleknél megszokott kékesedéssel és lilásodással sem találkoztunk, így ezzel ki is merítettük a negatívumokat. Ha játékra keresünk monitort, akkor többnyire nem a prémium kijelzők közül választunk, de ha a tökéletes kép mellett a sebesség is fontos, akkor már ez a monitor is számításba jöhet. A monitor sebességével ugyanis elégedettek voltunk, hozta az 5ms-os specifikációt, ezért nem láttunk nagy utánhúzást, így komoly kompromisszumot sem kell kötnünk miatta. A kijelző skálázási képessége kivételesen jó. Az alacsonyabb felbontások közül valamennyit kitűnő minőségben tárta elénk, ezért a régebbi játékok miatt sem kell aggódnunk. A monitor ráadásul a különböző képarányokat is helyesen kezelte, a váltásokat pedig intelligens módon, automatikusan tette meg.

A kijelzőnek három digitális video bemenete van (1db Dual-Link DVI, 1db DisplayPort, 1db HDMI), képminőségük nagyon jó. Ezen kívül beépített hangszórókkal rendelkezik, és van rajta egy USB elosztó is. A készülék állványa stabil, és ezt bizonyos keretek közt még konfigurálni is lehet. Támogatja ugyanis a magasságállítást, de a talp körüli forgatást és a porté módot már nem. A panel döntögetési korlátai sem igazán szélesek, de a jó látószögek miatt ennek nem éreztük hátrányát.

A Samsung üdvöskéje tehát nem hibátlan, de összességében nagyon szép eredménnyel zárt, ezért erős ellenfélnek számít a prémium mezőnyben. Az pedig egy egyedülálló plusz, hogy a monitor az MHL szabványt is támogatja, így mobil eszközeinket közvetlenül csatlakoztathatjuk a készülékhez. Ezen kívül a kiejlzőhöz a gyártói 3 napos pixelhiba-garanciát is megkapjuk. Ajánlott plecsnit egyelőre csak az ára miatt nem adunk neki, elég vastagon fogott a csúcsmonitornál a ceruza (jelenleg ez már csak 243 ezer Ft). A konkurencia 27 inches kijelzői (HP ZR2740w, Dell U2711) már 180-190 ezer forintért hazavihetőek (igaz nem PLS panellel), vagy házon belül megkaphatjuk az S27A850D modellt 185 ezer forintért. Ez utóbbi képminőségben hasonló, és jobb állványa van. Ezen felül az extrákban van még különbség. Valamint azt se felejtsük el, hogy a 970-es nem matt kijelző, hanem fényes, annak minden előnyével és hátrányával (szép színek, tükröződés nappal).

Vásárlás: Samsung S27B970D

Hivatalos honlap

A monitort a Samsung magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönjük!

 

 

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward