27 inches monitorok TN panellel

A mai alkalommal két 27 inches, TN paneles kijelzővel ismerkedünk meg, méghozzá a BenQ legújabb, kedvező áron kínált monitorával és egy válaszidő-gyorsítással ellátott modellel a Samsung műhelyéből.

27 inches monitorok TN panellel

1. Bevezető

A mai alkalommal két 27 inches, TN paneles kijelzővel ismerkedünk meg, méghozzá a BenQ legújabb, kedvező áron kínált monitorával és egy válaszidő-gyorsítással ellátott modellel a Samsung műhelyéből. Lássuk a specifikációkat:

2. BenQ G2750 - Áttekintés

BenQ G2750

A G szériába mindig is a BenQ legköltséghatékonyabb monitorai tartoztak, általában ezek jelentik a belépőt az adott méretkategóriába. A gyártó ezúttal nagyot lépett abba az irányba, hogy a 27 colos monstrumok közelebb kerüljenek azokhoz is, akik nem elsősorban a csúcsminőséget keresik, de a méret is fontos számukra. A szóban forgó példány ára ugyanis jelenleg 64 ezer forint, ami jóval barátságosabb, mint a 70-80 ezer forintos átlagár, amiért jelenleg hozzájuthatunk egy ekkora kijelzőhöz. A G szériát már ismerjük, ezeket a monitorokat kedvező áruk ellenére többnyire kellemes tapasztalatokkal adtuk vissza, ezért a siker reményében mi is felfokozott várakozással álltunk a teszthez.

Mi a káva formájában mi semmi kivetnivalót nem találtunk. A panel körüli keret nem túl vastag, ezért a monitor szemből nem tűnik ormótlannak. Bár a készüléknek belső tápegysége van, a monitor oldalról sem terebélyes, hátul csak annyi helyet foglal el, amennyi feltétlenül szükséges. Az elegáns zongoralakk fekete borítás a porosodásra különösen hajlamos, de tiszta állapotban szép látványt nyújt. A felhasznált anyagok minősége egyáltalán nem lenne rossz, de az állványnál lévő műanyagok kellemetlenül nyekeregnek döntögetés közben.

A menükezelő nyomógombok szokás szerint a panel jobb oldalán vannak. Mi csak nagyon nehezen tudtuk használni ezeket, és bár a minőségükkel nincs probléma, dudorok híján borzalmasan nehéz kitapintani őket. Napfénynél még megoldható a kezelésük, a káva fekete festésén szürke színű feliratok vannak, így tudjuk, mit kell megnyomni, de szürkületnél már jól jönne a gombmegvilágítás. A gyorsgombok közt nem találtuk meg a számunkra legfontosabb fényerőállítást. Van viszont bemenet váltás, képprofil váltás, képarány állítás, VGA bemenetnél pedig az automatikus kalibráció is a rendelkezésünkre áll. Egyet kivéve tehát megvannak a legfontosabbak, de a fényerőállítás miatt kicsit tallóznunk kell a menüben. A gombok egyébként nem lötyögnek, pontosságukkal sincs baj, ennek ellenére nem volt nagy élmény használni ezeket, szoftveres menüvezérlés pedig nincs. Ellenben jó pont a kijelzőnek, hogy a káva egyedi kialakítása miatt az állapotjelző lámpát csak olyankor látjuk, amikor odahajolunk hozzá, így munka/játék közben soha nem zavar minket (de letiltani nem lehet).

A mellékelt talp egész jól megtartja a monstrumot, a monitor csak a nagyobb lökésekre esik ki egyensúlyából. A kijelzőt előre 5 fokban, hátrafelé 15 fokban dönthetjük meg, ami nem egy széles tartomány, de a legtöbb helyzetre elég lesz. Az állvány egyéb mutatványra nem képes, a portré módtól, magasságállítástól és a sokszor hasznos elforgatástól is el kell tekintenünk.

A viszonylag szűk konfigurációs lehetőségekért cserébe állványra is felrakhatjuk a monitort, az ehhez szükséges felfüggesztési lyukak is megvannak rajta (VESA 100). Alul, lefelé nézve sorakoznak egymás mellett a csatlakozók, ezért a készüléket közel tolhatjuk a falhoz. A bemenetek sorában egy DVI és egy VGA kapu található, sajnos a HDMI már nem fért bele a költségvetésbe. A monitorban nincsenek beépített hangszórók, és a kábelkötegelő extrájáról is le kell mondanunk. A mellékletben a szokásos telepítő lemezt találtuk meg, amin a driver van, ezen kívül már csak egy kézikönyvre, az alapvető VGA kábelre és a tápkábelre bukkantunk. Ha a monitor digitális bemenetét is használni szeretnénk, akkor a DVI madzagról nekünk kell gondoskodni, ez már nem része a csomagnak.

3. BenQ G2750 - OSD és Képprofilok

OSD

A képernyőmenünél a BenQ megszokott szisztémáját alkalmazták. A grafikus OSD a jó tagoltságnak köszönhetően átlátható, így viszonylag gyorsan elvégezhetjük képbeállításainkat. Az élességállítás alacsony felbontásnál hasznos lehet, de a kijelző natív felbontásán ezt jobb alaphelyzetben hagyni. A gamma értékét is beállíthatjuk, de ezt konkrét értékek helyett rejtélyes számok közül lehet kiválasztani (1-től 5-ig). A színhőmérsékleti beállításoknál a gyári Normal, Reddish, Bluish áll a rendelkezésünkre, de a számunkra megfelelő hőmérsékletet egyénileg is kikeverhetjük a három alapszínből. A képarány kezelés részlegében (Display Mode) a teljes képernyős (Full) és a képarány megtartásos (Aspect) megjelenítési módok közül választhatunk. A HDMI csatlakozókkal felszerelt változatoknál az Overscan is elérhető, ez a tesztpéldányban inaktív maradt. A monitorban van még egy időzítő is, amivel pihenni küldhetjük a monitort, ha előre tudjuk, hogy hamarosan nem lesz rá szükség (lehetőségek: 30, 20, 10 perc, Off). A menüben megtaláljuk a Senseye profilokat is, így az alapvető képbeállításokon felül extra színezést is elérhetünk velük (a színtelítettséget külön csúszkán is megadhatjuk). Most ezekkel foglalkozunk kicsit részletesebben.

Képprofilok

A képprofilok a Picture Mode almenüben vannak, és a könnyebb kapcsolgatás érdekében gyorsgombbal is váltogathatunk köztük. Ezek a sémák a Standard, Movie, Game, Photo, sRGB és Eco, melyek egy része a színeket, a gamma értékét és az élességet is megváltoztatják. A Movie, Game és Photo módok esetében a dinamikus kontrasztot is bekapcsolhatjuk. Ennek viszont nem sok gyakorlati haszna van, mert bár lehet állítani a fényerőállítás gyorsaságát, nekünk a leggyorsabb beállításnál is lomhának tűnt a kijelző. Amikor eme profilok egyikét kiválasztjuk, olyankor a színhőmérséklet, élesség és gamma tulajdonságokat letiltva találjuk a menüben, csupán a fényerő és kontrasztérték állítható át. A Standard profilnál ezeket is megváltoztathatjuk, itt már megtaláljuk a szokásos kékes, pirosas, normál és egyéni színhőmérsékleteket is. Az Eco egy alacsony fényerejű képprofil, ám az eddigiekkel szakítva, itt már csak a gamma és az élesség állítható be, a többi képbeállítás inaktív.

A monitort alaphelyzetben a Standard profilban találjuk, ezt internetezéshez és szövegszerkesztéshez bátran elővehetjük, ha nem akarunk bajlódni a képbeállításokkal. Ami viszont elsőre feltűnt a monitorral kapcsolatban, az hogy borzalmasan világos képe van. Ez csak a gyári Standard profilra érvényes, a többi kevésbé bántja a szemet. A Movie, Game és Photo sémák szokásukhoz híven erős élesítést és némi színezést használnak, ezzel látványos eredményt értek el. Nekünk így is tetszett a monitor képe, de idővel meg lehet unni az erős színezésből fakadó meseszerű látványt. Ezért legfeljebb filmnézésre érdemes ezeket elővenni, és hosszútávon úgyis egy jól beállított képprofil mellett kötünk ki. Sajnos sRGB módban sem javul a színhelyesség, ezért ha erre törekszünk, be kell kalibrálni a monitort (érdemes a lap alján közölt értékekből kiindulni). Meglepő módon az Eco bizonyult a legszebbnek. Itt minden trükköt bevetettek: a séma használ élesítést, dinamikus kontrasztot, és a színtelítettség is magas.

A képprofilokról elvégeztük szokásos méréseinket is, a viszonyítás pedig 6500K színhőmérséklethez, 2,2 gammához és 120 cd/m^2 fényerőértékhez ment.

Az adatok magunkért beszélnek, pontosság tekintetében nem várhatunk sokat a gyári profiloktól. Érdekes módon éppen az sRGB szerepelt a leggyengébben, holott neki kellett volna brillírozni, legalábbis ami a valóság visszaadását illeti. Ha tehát nincs lehetőségünk bekalibrálni a monitort, akkor némi fényerőcsökkentéssel válasszuk a Standard-ot, a látványos eredmény érdekében pedig az Eco profilt javasoljuk.

Fontos, hogy a kalibrálás után a színprofilt is betöltsük a monitorhoz, mert ez esetben még nagyobb javulást érhetünk el vele. Ezek után lássuk a képminőségbeli teszteket.

4. BenQ G2750 - Képminőség

Képminőség

A monitor képminősége nem rossz, de ahogy az várható volt, bőven akadnak apróbb hibái. Először is, a kontrasztskálán látottak nem kápráztattak el minket. A világos szürkeárnyalatokkal semmi gondja a kijelzőnek, de a sötétebb szürkeárnyalatokat egyáltalán nem kedveli, ezek már beleolvadnak a fekete háttérbe. Emiatt a filmek sötét részletei elvesznek, és játékban is hátrány, ha sötét tartalmak fordulnak elő. A kijelző színei viszont szépek, már gyári beállításon is egész jó látványban lehet részünk, ráadásul a színátmeneti gradiensek is teljesen folyamatosak. A fényerőtartalék bőven elegendő: a fehér képernyőn mért legsötétebb 66 cd/m^2, a legvilágosabb 293 cd/m^2, ami sötét szobában és verőfényes napsütésben is megfelelő skálázhatóságot jelent nekünk.

Az hogy a monitor a fekete színt nem túl sötéten jeleníti meg, csak kis probléma, hiszen inkább az a ritka, amikor ez fordítva van (főleg egy TN paneles kijelzőnél). A készülék olcsósága inkább a bemeneteken érezteti hatását, a DVI kicsit gyengébb a szokásosnál. A betűk körül látszik némi pontatlanság, lilás elszíneződés, ha közel hajolunk a képernyőhöz, különösen fehér háttér előtti fekete szövegnél. Ez nem vészes minőségromlás, de tény, hogy a digitális bemenetek általában kicsit jobbak. Ezt a szintet viszont a VGA bemenet is tartani tudta, így a monitornak még két használható bemenete van, de tű éles képre egyiknél sem számíthatunk. A video bemenetek egyébként egyforma képbeállításokat használnak, tehát nem függetlenek egymástól. Ha az egyiken megszűnik a video jel, akkor a köztük történő váltás is automatikusan történik meg, ezt a menüben letiltani sem lehet.

A kijelző skálázásban viszont meglepően jó, ezért akkor sem jön zavarba, amikor alacsonyabb felbontásokat kell megjeleníteni. Akadnak szövegolvasásra is alkalmas képméretek, mint az 1280*800, 1280*720 és 1024*768-as felbontás. Ezek nagyon szépek, a natívhoz képest minimális a minőségromlás. Játékra az 1680*1050, 1600*900, 1280*1024, 1280*960 és 1152*864-es felbontások alkalmasak. Kicsit gyengébbek az előzőeknél, de minőségük még mindig jó, mert csak alig homályosak. Az egyetlen közepes minőségű felbontás az 1440*900, de mivel a választék már így is nagy, talán nélküle is megleszünk. A monitor képarány kezelése is hibátlan. Elég egyszer átkapcsolni az Aspect módba, a kijelző onnantól kezdve tudja a dolgát és kivétel nélkül mindegyik felbontást helyes képaránnyal jelenít meg, legyen szó 4:3, 5:4 vagy 16:10 arányról. Ráadásul ezt automatikusan teszi, minden helyzetben felismeri, hogy melyiket kell alkalmaznia.

A betekintési szögek sem rosszak, de az átlagos láthatóságnál jobbra nem számíthatunk. Már oldalról is van kis színtorzulás, a panel enyhe vöröses árnyalatot kap a kontrasztcsökkenés mellé. Ez a vöröses színtorzulás alulról is látható. Alulról a szokásos sötétedéssel is számolnunk kell, de meglepően nagy tartományban olvasható marad a kép. Felülről durva kontrasztcsökkenés fogad minket, viszont a hasznos nézési tartományt ez még nem zavarja, ezért csak akkor fogunk találkozni vele, ha a kifejezetten ezt a hibát keressük. Komolyabb kifogásunk tehát nem volt a monitor látószögeivel, az viszont tény, hogy egy homogén fehér képernyőnél már szemből is látható némi árnyalatváltozás függőleges irányban.

A készülék hagyományos CCFL háttérvilágítást kapott, de ez egyáltalán nem jelent hátrányt a megjelenítésben. A hibákra legérzékenyebb fekete képernyőn csak alulról figyeltünk fel észvehető bevilágításra, durvább foltjai és egyenetlenségei viszont nincsenek a háttérvilágításnak. Szabad szemmel extra szélesvásznú filmeknél sem volt kifogásunk ellene, a kimaradt fekete képrészleteken nem látszottak az apró hibák. A szürke és barnateszten sem látható jelentős foltosodás (a kép tetején látható sötétedés a látószögekből fakad), a gyártó tehát egy egészen homogén háttérvilágítást tett a panel mögé.

Annak ellenére, hogy a kijelzőben nincs gyorsítás, a monitor játékra is alkalmas, különösen azért, mert bemeneti késése is nagyon kicsi. Persze némi elmosódás látható gyors mozgás közben és különösebb szemtornáztatás sem kell ahhoz, hogy ezt észrevegyük. A monitor viszont még így is jobb, mint egyes gyorsítással ellátott kijelzők, melyeknél túlzásba vitték a gyorsítást és emiatt erős túlvezérlési hiba látható rajtuk.

 

5. Samsung S27A350H - Áttekintés

Samsung S27A350H

Második versenyzőnk a Samsung berkeiből érkezett hozzánk. A gyorsítással ellátott ledes kijelző már egy magasabb árkategóriában indul, ezért érthető módon elvárásaink is magasabbak vele szemben.

A monitor formatervezése ízléses, a megszokott fényes fekete borítást némi vöröses beütéssel és egy átlátszó, fényes kerettel dobták fel. Ettől a kijelző nem olyan egyhangú, mint az ehhez hasonló, de egyszerűbb változatok, bár a szappantartó formán ez mit sem változtat. A felhasznált műanyagok is jók, a panel döntögetése közben nincsenek nyekergések, de a tökéletesség érdekében a kávát mi egy kicsit vastagabbra terveztük volna.

A kijelzőt érintőgombokkal látták el, ezek most hibátlanul működtek: minden érintőmező elsőre reagált és véletlenül sem a szomszédos funkció indult el. Az érintőmezőknek azonban nincs megvilágításuk, ezért sötétben nehéz megtalálni őket. Ezért jó, hogy a gombok bármelyikének megérintésére az OSD alján piktogramok bukkannak fel, így mindig tudjuk, hová kell nyúlni. Ha ez nem lenne elég, akkor a képbeállításokat a mellékelt MagicTune szoftverrel is elvégezhetjük, így kiválthatjuk az érintőgombokat. Ha nem szeretnénk foglalkozni ezzel, akkor a monitor gyorsgombjai is könnyebbé teszik életünket. Megtalálható köztük a legfontosabb, vagyis a fényerőállítás, továbbá a bemenet váltás és VGA bemenetnél az automatikus kalibráció is. Rajtuk kívül kapunk egy tetszőlegesen beállítható gombot is, aminek a funkcióját a menüben tudjuk átállítani. Az érintőmezőktől jobbra található a vörös színű állapotjelző lámpa. Ez a monitor használata során nem zavart minket, ezért azt sem tartjuk különösebb problémának, hogy a menüben nem lehet letiltani.

Az állvány kellően stabil, ezért nem kell aggódunk amiatt, hogy egy óvatlan mozdulattal fellöknénk a monitort. A kijelzőhöz mellékelt talpat egyébként csavarozós módszerrel tudjuk a panelhez illeszteni. Apróság ugyan, mégis lelombozó kicsit, hogy a csavar széléről ezúttal lemaradt a kis fül, ezért az összeszereléshez egy csavarhúzó is kell. Az egyszerű állvány nem sok extrával kecsegtet minket, sajnos a talpforgatás képességéről is le kell mondanunk. A repertoárban csak a panel megdöntése szerepel, erre viszont kellően széles tartományban képes: előre 0 fokban, hátrafelé 21 fokban. Bár mi akkor örülnénk igazán, ha egy kicsit előre is megdönthetnénk. Ezzel együtt a monitort hosszútávon sem fárasztó nézni, ugyanis fix magasságát jól eltalálták.

A kijelző külső tápegységet használ a minél vékonyabb kialakítás érdekében. Ennek megfelelően nem elég vastag ahhoz, hogy fali konzolokra szereljük, a felfüggesztési lyukaknak ugyanis már nem jutott hely. A csatlakozók közt egy HDMI és egy VGA bemenetet találtunk, valamint egy bemeneti tápcsatlakozót. A monitorban beépített hangszórók nincsenek és a kábelrendező extrájától is el kell tekintenünk. A csomagban egy telepítő lemez található, amin a driver, a MagicTune menükezelő és MultiScreen képernyőfelosztó szoftverek vannak. A csomagban találtunk még egy külső tápegységet és egy VGA kábelt, a digitális madzagról viszont nekünk kell gondoskodni.

6. Samsung S27A350H - OSD és Képprofilok

OSD

A monitorban a már jól bevált szürke színű grafikus képernyőmenü található meg, ami átlátható, ugyanis a fekete alapon íródott fehér szöveg könnyen olvasható, a lehetőségeket pedig téma szerint tagolták nekünk. Az alapvető képbeállításokon kívül (mint a fényerő, kontraszt, színcsatornák), számos extra kínálkozik arra, hogy kihasználjuk a monitorban rejlő képességeket. Vegyük sorra ezeket:

[list type="unordered"]

[*]MagicColor: a különleges színkezeléssel a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni. Ez mesterkélt színeket okoz, ezért a valódi megjelenítést kedvelőknek nem ajánlott, de a látványos extra filmeknél és néhány játéknál még jól jöhet.

[*]PC/AV mode: ez a funkció a régebbi DVD-lejátszók miatt került a monitorba. AV állásnál a képernyő közepét nagyítja fel számunkra, kissé homályos megjelenítés mellett, továbbá a PC módtól eltérő képi beállításokat (szín, fényerő, stb.) használhatunk.

[*]Customized Key: egyedi gyorsgomb a következő lehetőségek egyikére: MagicAngle (látószög módok), MagicBright (képprofilváltás), MagicEco (takarékos mód), Image Size (képarány módok).

[*]MagicAngle: a panel látószögén javíthatunk annak függvényében, hogy milyen irányból szeretnénk nézni a monitort. Nagy csodára ne számítsunk, de tény, hogy bizonyos helyzetekből javíthatunk a képminőségen, csak cserébe az ellenkező irányból lesz csúnya a kép. Ez egy kényszermegoldás, de néha hasznát vehetjük. A már meglévő módok mellett (Lean Back Mode 1, 2, Standing Mode, Side Mode) egy új is megtalálható a monitorban, a Group View. Ezt értelemszerűen akkor kell elővennünk, ha többen ülünk egymás mellett. Nekünk eddig ez a beállítás tetszett a legjobban, ezért ha nem zavar minket az enyhén fakó kép, akkor állandó jelleggel is beállíthatjuk.

[*]Key Repeat Time: ezzel a gombismétlés sebességét állíthatjuk be (gyorsítás, 1s, 2s, nincs ismétlés), ami a hosszú listás tallózásnál lehet hasznunkra, de előfordulhat, hogy egyesek az utolsó lehetőségnek örülnek majd.

[*]Off Timer: egyszerű időzítő mellyel pihenni küldhetjük a monitort.

[*]A kijelző gyári színprofilokkal is rendelkezik, ezek a gyári értékek közül választhatók ki (Cool 1, 2 Warm 1, 2, Normal), de arra is lehetőségünk van, hogy kézzel állítsuk be a három színcsatornát.

[/list]

Képprofilok

Ezek után lássuk a monitor képprofiljait. Ezek a MagicBright részlegben találhatók meg, a gyári lehetőségek pedig a következők: Standard, Game, Cinema, Dynamic Contrast. Ha egyéni beállításokat alkalmazunk, akkor mindig a Standard profilt írjuk felül.

A képprofilok ezúttal is látványosak, de pl. a BenQ monitoraihoz képest csak mérsékleten használnak képmanipulációt. Ha szövegolvasásra vagy internetezésre szeretnénk használni a monitort, akkor a Standard és DynamicContrast profilokkal járunk a legjobban, a látványos hatás érdekében pedig a Cinema vagy Game ajánlott. A színátmeneteknél a Cinema és DynamicContrast profiloknál romlik a minőség, Cinema módban ráadásul élesítéssel is számolnunk kell, ami már rövidtávon sem szép. Mindezzel együtt, ha ismerőseinket szeretnénk lenyűgözni, akkor a Cinema a leglátványosabb profil, amit ilyenkor elővehetünk, de ha a pontos megjelenítés a cél, akkor a Standard ajánlott. Vagy ha tehetjük, inkább alkalmazzunk egyéni képbeállításokat.

A profilok színhűsége egész tűrhető: az átlagos delta E értékek mind a négy séma esetében 5 alatt maradtak, ami nem rossz egy kalibrálatlan monitorhoz képest. A beállítás során mi mindig 6500K színhőmérsékletre, 2,2 gammára és 120 cd/m^2 fényerőértékre törekszünk, ezúttal sem történt ez másképp.

A grafikonon látható, hogy a monitor engedelmeskedett és viszonylag jó helyre sikerült leszorítani a színek pontosságát. Érdemes kiindulni a lap alján látható adatokból, de mivel a legyártott példányok közt is lehetnek eltérések, ezek legfeljebb kiindulási alapnak jók.

7. Samsung S27A350H - Képminőség

Képminőség

A képminőségbeli teszteket szépen vette a kijelző. A panel színvilága élénknek bizonyult, a színátmeneti gradienseken pedig minimális sávosodást sem láttunk a kalibrált monitoron. A kontrasztskála elemei közül a világos szürkeárnyalatokból mind látható volt, de a sötétebbek elbújtak. Ez filmnézéskor jelet némi hátrány, mert a sötét jelenetekből elvesznek részletek, de a helyzet egyáltalán nem tragikus. A fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő 230 cd/m^2, a legkisebb 23 cd/m^2 volt, ami már ahhoz is elég, hogy a kijelző napsütésben is olvasható legyen és egy sötét szobában is szemkímélő tudjon maradni.

A szövegmegjelenítés a monitor HDMI bemenetén tökéletes, de a VGA kicsit gyengébb nála, ezen már nagyon kicsit homályos a kép. Ha az egyik video bemeneten megszűnik a jel, akkor eldönthetjük, hogy a kijelző önálló keresésbe kezdjen vagy várjon a kézi kapcsolásra (ezt a menüben tudjuk beállítani). Ha az egyik bemenet képét beállítottuk, akkor a másikon is ugyanazokat az értékeket fogjuk találni.

A monitor igen jó interpolációval büszkélkedhet, nem találtunk egyetlen olyan felbontást sem, amiben rosszul teljesítene. A legkiválóbbak, melyeket szövegolvasásra is elővehetünk az 1280*800, 1280*720, 1152*864 és az 1024*768-as felbontások. Játékra az 1680*1050, 1440*900, 1280*1024 és 1280*960-as képméretek ajánlottak, ezek kicsit homályosabbak az előbbieknél, de még mindig nagyon szépek. A képarány kezelés egyszerűen működik és mindegy milyen képméretet veszünk elő, a kijelző az összeset megfelelően lekezeli. A 16:10, 5:4 és 4:3 aránytól sem riad vissza, és a legjobb, hogy a kijelző minden helyzetben felismeri, hogy melyiket kell alkalmaznia.

A Samsung kijelzője hiába drágább tesztünk másik készülékénél, ennek is csak átlagosak a betekintési szögei. Oldalirányban látható a legkisebb minőségromlás, ilyenkor némileg kontrasztszegényebb a kép, de a panelnek nincs jelentősebb színtorzulása (csak leheletnyit sárgul be). Ha a kijelzőt fentről nézzük, akkor erős kontrasztcsökkenés jelentkezik, de a normál nézési tartományt ez nem zavarja. Alulról már 2-3 fokban vöröses elszíneződés látható, ami lejjebb haladva fokozatosan romlik. Az olvashatóság viszont ebből a pozícióból is megmarad, ezért nem okoz jelentősebb problémát. Ahhoz viszont már ez is elég, hogy szemből nézve a képernyő teteje és alja ne legyen teljesen egyforma színű, ami egy fehér kép estében látszik a legjobban.

A monitor ledes háttérvilágítása viszont szép homogén, csak apróbb foltosodás és kisebb bevilágítás látható rajta. Fekte képernyőnél alig láthatóan beszűrődik némi fény alulról, de a kijelzőnek legalább nincsenek oldalsó bevilágításai. Ez még extra szélesvásznú filmeknél sem zavaró, így nem érdemes foglalkozni vele. A szürke- és barnateszten látható egyenetlenségek kimerülnek a panel sarkain látható apró hibákban, de ezt leszámítva itt is homogén képet láthatunk (a függőleges sötétedésről a közepes betekintési szögek tehetnek).

A monitor sebességével igazán elégedettek voltunk, ez egy rendes 2ms-os kijelző. A készülék válaszidő-gyorsítással is rendelkezik, ezt három fokozatban lehet beállítani, annak függvényében, hogy mekkora túlvezérléssel szeretnénk használni (Normal, Faster, Fastest). Szemmel vizsgálva a Normal beállítás olyan, mintha egy átlagos 5ms-os kijelzőt használnánk, már ezzel is lehet játszani. Érdemes azonban a Faster módot választani, ilyenkor az utánhúzás lecsökken és még a zavaró mellékhatások sem láthatók, mint pl. fehér szellemkép, ami a gyorsított monitorokra jellemző. Fastest módban az utánhúzás tovább csökken, de az említett szellemképből is láthatunk már valamit. A Fastest módnak viszont van még egy további előnye, a bemeneti késés ugyanis érezhetően lecsökken, ami az irányításra van jótékony hatással. A monitor válaszidő-gyorsítását tehát érdemes a közepes (Faster) vagy a legmagasabb (Fastest) fokozaton használni, annak függvényében, hogy mennyi túlvezérlési hibát vagyunk hajlandóak elviselni a fürgébb megjelenítésért cserébe (nekünk mindkettő bevált).

8. Értékelés

BenQ G2750

A BenQ monitorai általában kiemelkedően jó ár/érték arányukról híresek, ez a típus viszont pont annyival tud kevesebbet, mint amennyivel gyengébb az átlagnál. Anyaminőség és kezelhetőség (menü gombok) szempontjából némi gyengülést kellett tapasztalnunk a szokásoshoz képest, de legalább a képminőségre odafigyeltek valamennyire, bár ebben sem túl acélos a tajvani gyártó eme típusa. A legszembetűnőbb képminőségbeli kifogásunk az élességgel volt, a DVI bemenet ugyanolyannak tűnt, mint a VGA. Mivel a monitornak nem sikerült kihasználnia a digitális bemenet előnyét, ezért az se baj, hogy nincs hozzá DVI kábel, így ez felesleges is megvennünk hozzá. A kijelző nem szereti a sötét jeleneteket, ebben ugyanis nem jeleskedik, más képminőségbeli problémánk viszont nem volt vele. A szép színeknek és a viszonylag egyenletes háttérvilágításnak hála a monitor filmnézésre is használható, csak kerüljük a sötét jeleneteket. Kár, hogy átlagos látószögek bekorlátozzák lehetőségeinket, és a kijelzőben látószögjavító opció sincs, ami ezt ellensúlyozhatná. A monitor játékban a legerősebb: gyors, az alacsonyabb felbontásokat szépen tárja elénk, a képarány kezelése pedig hibátlan, ilyen tekintetben csak a csúcspéldányok tudják megszorongatni.

A kijelző tehát azoknak ajánlott, akik olcsón keresnek nagy monitort, elsősorban játékra és irodai munkára, de néha egy-egy filmet is megnéznének rajta, extra elvárásaik viszont nincsenek. Erre a BenQ eme típusa tökéletesen megfelel, és tény, hogy ár/érték viszonylatban nem kiemelkedően jó, de mivel egyelőre nincs más alternatívája, érdemes adni neki egy esélyt.

Webshop: BenQ G2750

Hivatalos honlap

Samsung S27A350H

A Samsung kijelzője ugyanazzal az ár/érték arány mutatóval rendelkezik, mint a fenti monitor. A kettejük közti különbség, hogy ez magasabb minőséget képvisel, tehát éppen annyival kapunk többet, mint amennyit rááldozunk. Anyagminőség és menükezelés szempontjából nincs miért szégyenkeznie a monitornak, azon ritka példányok közé tartozik, ahol az érintőgombok is pontosan, lendületesen használhatók. Bár a panelnek csak átlagos betekintési szögei vannak, az élesség jó, a kijelzőnek színmegjelenítési problémái nincsenek, és háttérvilágítása is egyenletes, ezért a monitorból jó mozivászon lehet. Különösen úgy, hogy a MagicAngle funkcióba a csoportos látószög opció is bekerült, ezzel az eddiginél is hatékonyabban javítható fel a láthatóság. Amiben a legerősebb a kijelző, az a játékok világa, ezen a területen minden szempontból elégedettek voltunk vele. A kifinomultan szabályozható túlvezérléssel a kijelző sebessége nagyon jó, képarány kezelése intelligens, és még az alacsony felbontásokat is nagyon szépen jeleníti meg. Ezek után nem csoda, hogy a monitor már a keményvonalas játékosoknak is megfelel.

Végeredményben azt mondhatjuk, hogy a Samsung eme típusa minden téren kiállta a próbát, így a komolyabb képszerkesztési munkát leszámítva az összes felhasználási területre ajánlott. Egyedül a látószögeket nem találtuk kiemelkedőnek, de „szoftveresen”ezen is javíthatunk. Bár a digitális madzagról nekünk kell gondoskodni, némi vigaszt nyújthat, hogy a kijelzőhöz megkapjuk a gyári 3 napos pixelhiba-garanciát is (mint minden Samsung monitorhoz).

Webshop: Samsung S27A350H

Hivatalos honlap

A monitorokat a Cédrus Kft-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

  

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward