26"-es óriások, avagy a jövő monitorjai

A 26"-es monitorok első fecskéit megizzasztottuk szigorú elvárásainkkal, meglátjuk kettőjük közül, melyik érdemelte ki az ajánlott címet.

26"-es óriások, avagy a jövő monitorjai

1. Bevezető

Most a TFT monitorok egy olyan szintére kalauzoljuk olvasóinat, melyek méretére méltán lehet majd büszke leendő tulajdonosa, ugyanis az egyelőre szűkös választékú és különlegességnek számító 26”-es megjelenítőket teszteltük.

A két szereplő legfontosabb tulajdonságait a következő táblázatban foglaltuk össze:

Galéria megnyitása

Ezek után pedig lássuk, hogyan teljesítettek a gyakorlatban.

2. Samsung 2693HM - Áttekintés

A monitor „kistestvére”, a 2493HM már járt nálunk és igen jó benyomást tett ránk, ezért hasonló elvárásokat támasztottunk a 26”-es változattal szemben. Ami elsőként feltűnt, a vártnál kisebb méretű doboz, mely még mindig csak az oldalakon található bemélyedések segítségével fogható meg, fület nem találtunk rajta.

Galéria megnyitása

A kellékek terén most is kitett magáért a gyártó, ugyanis az alapvető táp- és analóg jelkábel mellett a digitális vezetéket is megkapjuk, valamint egy jack-jack összekötő kábelt a beépített hangszórók használatához. A törlőkendő, útmutató és driver CD sem maradt ki, utóbbin a MagicTune menüvezérlő szoftverét, a monitor telepítéséhez szükséges instrukciókat és drivert találtuk meg. USB kábel nem volt a csomagban, a monitor ugyanis nem képes USB elosztóként működni.

Galéria megnyitása

A D-Sub és DVI csatlakozókon kívül egy HDMI kapu is helyet kapott, így megspóroltak nekünk egy átalakítót, ha netalán PS3 vagy Blu-ray lejátszót akarnánk csatlakoztatni. Az analóg audio bemenet a hangkártyánkkal való összekapcsolásra szolgál, így a 4W-os összteljesítménnyel rendelkező beépített hangszórókon is élvezhetjük a figyelmeztető hangeffektusokat, a minősége ugyanis másra nem bizonyult elegendőnek. Nagy pozitívum, hogy a környezetkímélést szem előtt tartva egy főkapcsolót is elhelyeztek a tápegységen, így a készenléti állapotban történő 2W-os fogyasztást nullára redukálhatjuk.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A monitort talpával összeszerelve találtuk a dobozban, számos állítási lehetőségének hála igen jól testre szabhatjuk, magasságállítása a hátul kilógó fura szög kivétele után közepes erőkifejtés mellett volt kivitelezhető. A dönthetőség széles határok közt mozgott és könnyedén, ám határozottan reagált az elmozdításra. A talpa körül egy egész kört leírva forgathattuk meg és nem utolsó sorban a pivot mód képességével is megbirkózott a megjelenítő. Ezt nem minden esetben sikerül a gyártóknak megfelelő stabilitással kivitelezni, ahogy ebben az esetben is történt, ugyanis magasságállításkor óhatatlanul elmozdul vízszintes helyzetéből a káva, ezután pedig nehéz volt megtalálni a tökéletes helyzetet.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A formatervezés a korábbiakban bemutatott 24”-es változatéval teljesen megegyezik, a fénylő fekete színezést a káva alján csillogó ezüstös díszléc egészíti ki. Ez a dizájn nagyon érzékeny a szennyeződésekre, de tény, hogy makulátlan állapotban elegáns hatást kölcsönöz a monitornak. A diszkrét méretű LED kék színben képes tudtunkra adni a képernyő működési (folyamatos világítás) és készenléti (villogó) állapotait, kár, hogy fényereje viszont nem annyira diszkrét és ennek állítására vagy a lámpa kikapcsolására a menü sem adott lehetőséget. A menükezelő érintőgombok reakciója gyors volt, bár a visszajelzés nélküli használat megszokást igényel, sötétben pedig saját fényük híján gyakorlatilag használhatatlanok voltak. Szerencsére ez a probléma a MagicTune szoftverrel kiküszöbölhető, így a sötétben történő képbeállításhoz erősen ajánlott a használata.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

3. Samsung 2693HM - OSD és Képminőség

Az OSD alapvető funkcióin kívül (fényerő, kontraszt, színhőmérséklet, MagicBright képprofilok) számos extrát fedeztünk fel, mint a Live Color menü, ahol különleges színkezelést választhatunk (Brilliant, Mild), ezek használata rövidtávon nagy sikert aratott, de néhány perc után rá kellett jönnünk, még mindig a Normal képbeállítás állt legközelebb a valós színvisszaadáshoz. A szürkeárnyalatos fotómegjelenítés, időzíthető kikapcsolás, automatikus video jelválasztás kikapcsolásának lehetősége további extrának számítanak a kategóriában. A natív felbontástól való eltérés szintén nem okozott neki gondot, automatikusan felismerte és kinagyította a nem szélesvásznú képarányokat, egyedül az 1:1 pixel mapping okozott problémát a monitornak, erre ugyanis nem volt képes.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
A képminőség tesztelése során nem voltunk maradéktalanul elégedettek, a 24”-es változat sikerét nem tudta megismételni a nagytestvér. Először kezdjük a pozitívumokkal. Játékok alatt csak nagyon enyhe utánhúzással találkoztunk, látószöge pedig TN panelek közt elsőrangú. Sávosodással és szellemképpel nem találkoztunk, így szövegmegjelenítési képessége is nagyon jónak mondható. A kontrasztja szintén nagy erőssége, a szélsőséges fehér és fekete árnyalatok is szépen kivehetőek a 100%-os illetve 0%-os fényerő mellett. A monitor egyik gyenge pontja a színmegjelenítés. Ezt számos próbálkozás után sem sikerült tökéletesre beállítani, ugyanis a piros változatai feltűnően rikítottak. Ezen árnyalatok kézi leszabályozása némiképp orvosolta a problémát, cserébe viszont a fehéregyensúly ment tönkre és a zöld árnyalatai váltak furcsává. A második probléma a háttérvilágítással adódott, a kistestvér hibát ismételte meg, hatása ebben az esetben viszont jobban látszott: erős felhősödés, alul pedig enyhe bevilágítás volt felfedezhető.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Ítélet:

Összegezve a monitor kellemes benyomást tett ránk, színmegjelenítési nehézségei és a pivot módból származó instabilitása viszont lerontotta az összképet. Ha ezeket a problémákat kiküszöbölnék a megjelenítő nagyon jó ár/érték aránnyal rendelkezne hála a panel gyorsaságának, remek látószögének és árának (jelenleg 121 ezer forint), de a fent említett negatív tulajdonságokkal együtt a monitornak nem tudjuk az ajánlott címet odaítélni.

4. Samsung T260 - Áttekintés

A gyártó másik „nagyképű” monitorja különleges formatervezéssel és kedvező fogyasztási mutatókkal kíván alternatívát nyújtani a szélesvásznú megjelenítőket kedvelőknek. A szokatlanul vékony doboz cipelése ebben az esetben nem okozott nehézségeket, tetején található fülének segítségével szállítása gyerekjáték volt.

Galéria megnyitása

A kellékek háza táján minden megvolt amire csak áhítozhattunk, a CD-n színkalibráló applikáció, kézikönyv, driver és színprofil telepítő alkalmazással, egy MultiScreen névre hallgató képernyőfelosztó program, MagicTune menükezelő szoftver és végül a CD borító nyomtatható képe, amit mi még feleslegesnek is találtunk, bár ki tudja, talán valakinek még jól jöhet. Ezúttal az USB-s hosszabbító madzagot is megkaptuk, a készülék ugyanis képes USB elosztóként is működni.

Galéria megnyitása

A bemenetek között felfedeztük a HDMI kaput is, mely hasznossága megkérdőjelezhetetlen. Az a tendencia látszik, hogy ezt egyre gyakrabban alkalmazzák, aminek mi csak örülni tudunk. Audio bemenetet viszont nem találtunk a megjelenítőn, beépített hangszórókkal ugyanis nem rendelkezik. Ahogy tápkapcsolóval sem, mentségére szolgáljon, hogy ezt a problémát a gyártó egy előlapi érintőgomb segítségével igyekezett megoldani, ezzel elérve az igazán alacsonynak mondható 0,3W-os fogyasztási értéket.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A talpat nekünk kellett összeszerelni, de a művelet könnyen ment, a két darabos állványt egy csavar és egy bepattintós megoldás segítségével fél perc alatt összeállítottuk. Az egyszerű szerkezet magasságállításra és forgatásra nem nyújt lehetőséget, a pivot mód szintén hiányzik a repertoárból, mentségére szolgáljon, hogy akinek erre nincs szüksége, az örülni fog ennek, ugyanis így viszonylag masszív a talpszerkezet, emellett az egész megjelenítő könnyű maradt. A panel dönthetőség átlagos, közepes erővel állítható.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A formaterv enyhe ívekkel jellemezhető, fénylő fekete színe halványpiros árnyalattal párosult. A vastag műanyagok kellő masszivitást kölcsönöznek a monitornak, sehol egy reccsenés vagy nyiszogás. A hagyományos nyomógombok megfelelő távolságra kerültek elhelyezésre egymástól, jó nyomáspontúak, képernyőmenüje a szokásos Samsungos szisztémát követve egyszerűségével átláthatónak bizonyult és vezérlésre (gombnyomásra vagy MagicTune kezelése során) gyorsan reagált. Sötétben ezek a gombok csak kiszámolós technikával alkalmazhatók, ezért a T260-nál is jobban járunk a menü szoftveres vezérlésével. A LED az iméntiekhez hasonlóan jól szerepelt, már eleve halványan világít (piros fénnyel), de fényerőállításra és kikapcsolásra is van lehetőségünk.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

5. Samsung T260 - OSD és Képminőség

A monitor OSD funkciói fényerő, kontraszt, színhőmérséklet és MagicBright előbeállításain kívül lehetőséget adnak képi effektek állítására, mint a szürkeárnyalatos fotó megjelenítési mód és az automatikus jelválasztás letiltása. A képi módok közül egyikkel sem akadt probléma a Dinamic Contrastot leszámítva, ilyenkor ugyanis irányíthatatlanul váltakozott a fényerő, amit nagyon zavarónak találtunk, így ezt a profilt semmiképpen nem érdemes használni. Ha ettől a módtól eltekintünk, bármelyik beállítást választva nagyjából elégedettek lehetünk, igaz az enyhén fátyolos és kékes megjelenítést nem tudtuk teljesen kiküszöbölni. A natív felbontástól eltérve a képarányt automatikusan felismerte a készülék és beállította a megfelelő méretet, így ezzel problémánk nem akadt. Ahogy a márkánál megszokhattuk, 1:1 megjelenítési módot most sem találtunk.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
A  képminőségről szerzett tapasztalatokat a tesztek megerősítették, a 2693HM-el ellentétben itt már a színeket nagyjából rendben találtuk, nem volt látható túlzott piros vagy zöld szín használata. Éppen ellenkezőleg, itt azt figyelhettünk meg, hogy a kék színek dominálnak, melyet egyéni beállítással sem sikerült tökéletesre csiszolni. Meleg színhőmérsékletet használva értük el a legtermészetesebb színvisszaadást, ebben az esetben viszont le kellett mondanunk a tökéletes fehéregyensúlyról. A monitor specifikációját meghazudtolva erős háttérvilágítással rendelkezik, kár, hogy alul és felül igencsak látható bevilágítás van, ezt leszámítva szemből homogénnek mondható a képe. A látószögek TN paneltől nem várt módon szélesek, még alulról és felülről is minden részlet jól látható maradt, minden bizonnyal ez a megjelenítő legnagyobb erénye. A panel sebességét már csak közepesnek nevezhetjük, de még így is alkalmas játékos célokra. Kontrasztja kellően magasnak bizonyult, az extrém igényeket leszámítva a tesztképeken minden részlet szépen megjelent, sávosodással pedig semmilyen esetben nem találkoztunk. Éles megjelenítésének köszönhetően szövegolvasásra szintén jó választás lehet ez a monitor.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Ítélet:

A készülék az olyan hibái ellenére, mint az enyhén fátyolos és kékes megjelenítés, hiányzó testreszabhatóság (magasságállítás, forgathatóság, pivot) és átlagos háttérvilágítása ellenére egy mégis jól használható monitor érzetét keltette bennünk. A jó látószög és kontraszt, valamint az éles szövegmegjelenítés szintén fontos tényezők, ezekben pedig jól szerepelt a készülék, ha pedig ezeket egy megfelelő reakcióidővel kombináljuk, már a felsorolt hibák nem is tűnnek olyan riasztónak. Az összképhez viszont a vételár is hozzá tartozik, ami nem kevés (jelenleg 132 ezer forint). A lehetőségeket tekintve viszont ár/érték arányban sokkal jobban jövünk ki egy T260-al, mint a 2693HM-mel (legnagyobb különbség a színvisszaadásban látható), emellett jelen monitor kiérdemelte az ajánlott vétel címet is.

6. Összefoglaló

A felhasználók igényei különbözőek, ezért vannak olyan tulajdonságok, melyek egyeseknél létszükség, másnál viszont teljesen érdektelen lehet. Ezért néhány gondolatban összegeztük a tesztidőszak alatt szerzett tapasztalatainkat a monitorok erényeiről és hiányosságairól, hogy teljes legyen az összkép.

Samsung 2693HM

Pro:

•    kiváló látószög

•    eleve összeszerelt talp

•    van beépített hangszóró

•    HDMI bemenet

•    MagicTune vezérlés

•    automatikus jelválasztás és képarány-kezelés

•    kiváló válaszidő

•    kiváló kontraszt

•    kiváló szövegmegjelenítés

•    jó anyagminőség

•    van főkapcsoló

Kontra:

•    nehézkes érintőgombok

•    zavaró LED fény, nem lehet kikapcsolni

•    a monitor szerkezete instabil, nehéz vízszintesen beállítani

•    színvisszaadási probléma: furcsa piros és zöld megjelenítés

•    gyenge háttérvilágítás

•    átlagos fogyasztás bekapcsolva (110W)

Galéria megnyitása

Webshop: Samsung 2693HM

[bold]Samsung T260

[/bold] Pro:

•    kiváló látószög

•    könnyen összeszerelhető talp

•    HDMI bemenet

•    MagicTune vezérlés

•    viszonylag jó kontraszt

•    kiváló szövegmegjelenítés

•    kiváló LED

•    stabil talp

•    jó anyagminőség

•    MagicTune vezérlés

•    képernyőfelosztás programmal

•    automatikus jelválasztás és képarány-kezelés

•    audio kimenet (digitális is)

•    alacsony fogyasztás bekapcsolva (50W)

Kontra:

•    nincs beépített hangszóró

•    átlagos válaszidő

•    színvisszaadás kicsit kékes és fátyolos

•    átlagos háttérvilágítás

•    dinamikus kontrasztjának vezérlése nagyon rossz

Galéria megnyitása

Webshop: Samsung T260

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward