26"-es óriások, avagy a jövő monitorjai

A 26"-es monitorok első fecskéit megizzasztottuk szigorú elvárásainkkal, meglátjuk kettőjük közül, melyik érdemelte ki az ajánlott címet.

26"-es óriások, avagy a jövő monitorjai

1. Bevezető

Most a TFT monitorok egy olyan szintére kalauzoljuk olvasóinat, melyek méretére méltán lehet majd büszke leendő tulajdonosa, ugyanis az egyelőre szűkös választékú és különlegességnek számító 26”-es megjelenítőket teszteltük.

A két szereplő legfontosabb tulajdonságait a következő táblázatban foglaltuk össze:

Ezek után pedig lássuk, hogyan teljesítettek a gyakorlatban.

2. Samsung 2693HM - Áttekintés

A monitor „kistestvére”, a 2493HM már járt nálunk és igen jó benyomást tett ránk, ezért hasonló elvárásokat támasztottunk a 26”-es változattal szemben. Ami elsőként feltűnt, a vártnál kisebb méretű doboz, mely még mindig csak az oldalakon található bemélyedések segítségével fogható meg, fület nem találtunk rajta.

A kellékek terén most is kitett magáért a gyártó, ugyanis az alapvető táp- és analóg jelkábel mellett a digitális vezetéket is megkapjuk, valamint egy jack-jack összekötő kábelt a beépített hangszórók használatához. A törlőkendő, útmutató és driver CD sem maradt ki, utóbbin a MagicTune menüvezérlő szoftverét, a monitor telepítéséhez szükséges instrukciókat és drivert találtuk meg. USB kábel nem volt a csomagban, a monitor ugyanis nem képes USB elosztóként működni.

A D-Sub és DVI csatlakozókon kívül egy HDMI kapu is helyet kapott, így megspóroltak nekünk egy átalakítót, ha netalán PS3 vagy Blu-ray lejátszót akarnánk csatlakoztatni. Az analóg audio bemenet a hangkártyánkkal való összekapcsolásra szolgál, így a 4W-os összteljesítménnyel rendelkező beépített hangszórókon is élvezhetjük a figyelmeztető hangeffektusokat, a minősége ugyanis másra nem bizonyult elegendőnek. Nagy pozitívum, hogy a környezetkímélést szem előtt tartva egy főkapcsolót is elhelyeztek a tápegységen, így a készenléti állapotban történő 2W-os fogyasztást nullára redukálhatjuk.

A monitort talpával összeszerelve találtuk a dobozban, számos állítási lehetőségének hála igen jól testre szabhatjuk, magasságállítása a hátul kilógó fura szög kivétele után közepes erőkifejtés mellett volt kivitelezhető. A dönthetőség széles határok közt mozgott és könnyedén, ám határozottan reagált az elmozdításra. A talpa körül egy egész kört leírva forgathattuk meg és nem utolsó sorban a pivot mód képességével is megbirkózott a megjelenítő. Ezt nem minden esetben sikerül a gyártóknak megfelelő stabilitással kivitelezni, ahogy ebben az esetben is történt, ugyanis magasságállításkor óhatatlanul elmozdul vízszintes helyzetéből a káva, ezután pedig nehéz volt megtalálni a tökéletes helyzetet.

A formatervezés a korábbiakban bemutatott 24”-es változatéval teljesen megegyezik, a fénylő fekete színezést a káva alján csillogó ezüstös díszléc egészíti ki. Ez a dizájn nagyon érzékeny a szennyeződésekre, de tény, hogy makulátlan állapotban elegáns hatást kölcsönöz a monitornak. A diszkrét méretű LED kék színben képes tudtunkra adni a képernyő működési (folyamatos világítás) és készenléti (villogó) állapotait, kár, hogy fényereje viszont nem annyira diszkrét és ennek állítására vagy a lámpa kikapcsolására a menü sem adott lehetőséget. A menükezelő érintőgombok reakciója gyors volt, bár a visszajelzés nélküli használat megszokást igényel, sötétben pedig saját fényük híján gyakorlatilag használhatatlanok voltak. Szerencsére ez a probléma a MagicTune szoftverrel kiküszöbölhető, így a sötétben történő képbeállításhoz erősen ajánlott a használata.

3. Samsung 2693HM - OSD és Képminőség

Az OSD alapvető funkcióin kívül (fényerő, kontraszt, színhőmérséklet, MagicBright képprofilok) számos extrát fedeztünk fel, mint a Live Color menü, ahol különleges színkezelést választhatunk (Brilliant, Mild), ezek használata rövidtávon nagy sikert aratott, de néhány perc után rá kellett jönnünk, még mindig a Normal képbeállítás állt legközelebb a valós színvisszaadáshoz. A szürkeárnyalatos fotómegjelenítés, időzíthető kikapcsolás, automatikus video jelválasztás kikapcsolásának lehetősége további extrának számítanak a kategóriában. A natív felbontástól való eltérés szintén nem okozott neki gondot, automatikusan felismerte és kinagyította a nem szélesvásznú képarányokat, egyedül az 1:1 pixel mapping okozott problémát a monitornak, erre ugyanis nem volt képes.

A képminőség tesztelése során nem voltunk maradéktalanul elégedettek, a 24”-es változat sikerét nem tudta megismételni a nagytestvér. Először kezdjük a pozitívumokkal. Játékok alatt csak nagyon enyhe utánhúzással találkoztunk, látószöge pedig TN panelek közt elsőrangú. Sávosodással és szellemképpel nem találkoztunk, így szövegmegjelenítési képessége is nagyon jónak mondható. A kontrasztja szintén nagy erőssége, a szélsőséges fehér és fekete árnyalatok is szépen kivehetőek a 100%-os illetve 0%-os fényerő mellett. A monitor egyik gyenge pontja a színmegjelenítés. Ezt számos próbálkozás után sem sikerült tökéletesre beállítani, ugyanis a piros változatai feltűnően rikítottak. Ezen árnyalatok kézi leszabályozása némiképp orvosolta a problémát, cserébe viszont a fehéregyensúly ment tönkre és a zöld árnyalatai váltak furcsává. A második probléma a háttérvilágítással adódott, a kistestvér hibát ismételte meg, hatása ebben az esetben viszont jobban látszott: erős felhősödés, alul pedig enyhe bevilágítás volt felfedezhető.

Ítélet:

Összegezve a monitor kellemes benyomást tett ránk, színmegjelenítési nehézségei és a pivot módból származó instabilitása viszont lerontotta az összképet. Ha ezeket a problémákat kiküszöbölnék a megjelenítő nagyon jó ár/érték aránnyal rendelkezne hála a panel gyorsaságának, remek látószögének és árának (jelenleg 121 ezer forint), de a fent említett negatív tulajdonságokkal együtt a monitornak nem tudjuk az ajánlott címet odaítélni.

4. Samsung T260 - Áttekintés

A gyártó másik „nagyképű” monitorja különleges formatervezéssel és kedvező fogyasztási mutatókkal kíván alternatívát nyújtani a szélesvásznú megjelenítőket kedvelőknek. A szokatlanul vékony doboz cipelése ebben az esetben nem okozott nehézségeket, tetején található fülének segítségével szállítása gyerekjáték volt.

A kellékek háza táján minden megvolt amire csak áhítozhattunk, a CD-n színkalibráló applikáció, kézikönyv, driver és színprofil telepítő alkalmazással, egy MultiScreen névre hallgató képernyőfelosztó program, MagicTune menükezelő szoftver és végül a CD borító nyomtatható képe, amit mi még feleslegesnek is találtunk, bár ki tudja, talán valakinek még jól jöhet. Ezúttal az USB-s hosszabbító madzagot is megkaptuk, a készülék ugyanis képes USB elosztóként is működni.

A bemenetek között felfedeztük a HDMI kaput is, mely hasznossága megkérdőjelezhetetlen. Az a tendencia látszik, hogy ezt egyre gyakrabban alkalmazzák, aminek mi csak örülni tudunk. Audio bemenetet viszont nem találtunk a megjelenítőn, beépített hangszórókkal ugyanis nem rendelkezik. Ahogy tápkapcsolóval sem, mentségére szolgáljon, hogy ezt a problémát a gyártó egy előlapi érintőgomb segítségével igyekezett megoldani, ezzel elérve az igazán alacsonynak mondható 0,3W-os fogyasztási értéket.

A talpat nekünk kellett összeszerelni, de a művelet könnyen ment, a két darabos állványt egy csavar és egy bepattintós megoldás segítségével fél perc alatt összeállítottuk. Az egyszerű szerkezet magasságállításra és forgatásra nem nyújt lehetőséget, a pivot mód szintén hiányzik a repertoárból, mentségére szolgáljon, hogy akinek erre nincs szüksége, az örülni fog ennek, ugyanis így viszonylag masszív a talpszerkezet, emellett az egész megjelenítő könnyű maradt. A panel dönthetőség átlagos, közepes erővel állítható.

A formaterv enyhe ívekkel jellemezhető, fénylő fekete színe halványpiros árnyalattal párosult. A vastag műanyagok kellő masszivitást kölcsönöznek a monitornak, sehol egy reccsenés vagy nyiszogás. A hagyományos nyomógombok megfelelő távolságra kerültek elhelyezésre egymástól, jó nyomáspontúak, képernyőmenüje a szokásos Samsungos szisztémát követve egyszerűségével átláthatónak bizonyult és vezérlésre (gombnyomásra vagy MagicTune kezelése során) gyorsan reagált. Sötétben ezek a gombok csak kiszámolós technikával alkalmazhatók, ezért a T260-nál is jobban járunk a menü szoftveres vezérlésével. A LED az iméntiekhez hasonlóan jól szerepelt, már eleve halványan világít (piros fénnyel), de fényerőállításra és kikapcsolásra is van lehetőségünk.

5. Samsung T260 - OSD és Képminőség

A monitor OSD funkciói fényerő, kontraszt, színhőmérséklet és MagicBright előbeállításain kívül lehetőséget adnak képi effektek állítására, mint a szürkeárnyalatos fotó megjelenítési mód és az automatikus jelválasztás letiltása. A képi módok közül egyikkel sem akadt probléma a Dinamic Contrastot leszámítva, ilyenkor ugyanis irányíthatatlanul váltakozott a fényerő, amit nagyon zavarónak találtunk, így ezt a profilt semmiképpen nem érdemes használni. Ha ettől a módtól eltekintünk, bármelyik beállítást választva nagyjából elégedettek lehetünk, igaz az enyhén fátyolos és kékes megjelenítést nem tudtuk teljesen kiküszöbölni. A natív felbontástól eltérve a képarányt automatikusan felismerte a készülék és beállította a megfelelő méretet, így ezzel problémánk nem akadt. Ahogy a márkánál megszokhattuk, 1:1 megjelenítési módot most sem találtunk.

A  képminőségről szerzett tapasztalatokat a tesztek megerősítették, a 2693HM-el ellentétben itt már a színeket nagyjából rendben találtuk, nem volt látható túlzott piros vagy zöld szín használata. Éppen ellenkezőleg, itt azt figyelhettünk meg, hogy a kék színek dominálnak, melyet egyéni beállítással sem sikerült tökéletesre csiszolni. Meleg színhőmérsékletet használva értük el a legtermészetesebb színvisszaadást, ebben az esetben viszont le kellett mondanunk a tökéletes fehéregyensúlyról. A monitor specifikációját meghazudtolva erős háttérvilágítással rendelkezik, kár, hogy alul és felül igencsak látható bevilágítás van, ezt leszámítva szemből homogénnek mondható a képe. A látószögek TN paneltől nem várt módon szélesek, még alulról és felülről is minden részlet jól látható maradt, minden bizonnyal ez a megjelenítő legnagyobb erénye. A panel sebességét már csak közepesnek nevezhetjük, de még így is alkalmas játékos célokra. Kontrasztja kellően magasnak bizonyult, az extrém igényeket leszámítva a tesztképeken minden részlet szépen megjelent, sávosodással pedig semmilyen esetben nem találkoztunk. Éles megjelenítésének köszönhetően szövegolvasásra szintén jó választás lehet ez a monitor.

Ítélet:

A készülék az olyan hibái ellenére, mint az enyhén fátyolos és kékes megjelenítés, hiányzó testreszabhatóság (magasságállítás, forgathatóság, pivot) és átlagos háttérvilágítása ellenére egy mégis jól használható monitor érzetét keltette bennünk. A jó látószög és kontraszt, valamint az éles szövegmegjelenítés szintén fontos tényezők, ezekben pedig jól szerepelt a készülék, ha pedig ezeket egy megfelelő reakcióidővel kombináljuk, már a felsorolt hibák nem is tűnnek olyan riasztónak. Az összképhez viszont a vételár is hozzá tartozik, ami nem kevés (jelenleg 132 ezer forint). A lehetőségeket tekintve viszont ár/érték arányban sokkal jobban jövünk ki egy T260-al, mint a 2693HM-mel (legnagyobb különbség a színvisszaadásban látható), emellett jelen monitor kiérdemelte az ajánlott vétel címet is.

6. Összefoglaló

A felhasználók igényei különbözőek, ezért vannak olyan tulajdonságok, melyek egyeseknél létszükség, másnál viszont teljesen érdektelen lehet. Ezért néhány gondolatban összegeztük a tesztidőszak alatt szerzett tapasztalatainkat a monitorok erényeiről és hiányosságairól, hogy teljes legyen az összkép.

Samsung 2693HM

Pro:

•    kiváló látószög

•    eleve összeszerelt talp

•    van beépített hangszóró

•    HDMI bemenet

•    MagicTune vezérlés

•    automatikus jelválasztás és képarány-kezelés

•    kiváló válaszidő

•    kiváló kontraszt

•    kiváló szövegmegjelenítés

•    jó anyagminőség

•    van főkapcsoló

Kontra:

•    nehézkes érintőgombok

•    zavaró LED fény, nem lehet kikapcsolni

•    a monitor szerkezete instabil, nehéz vízszintesen beállítani

•    színvisszaadási probléma: furcsa piros és zöld megjelenítés

•    gyenge háttérvilágítás

•    átlagos fogyasztás bekapcsolva (110W)

Webshop: Samsung 2693HM

[bold]Samsung T260

[/bold] Pro:

•    kiváló látószög

•    könnyen összeszerelhető talp

•    HDMI bemenet

•    MagicTune vezérlés

•    viszonylag jó kontraszt

•    kiváló szövegmegjelenítés

•    kiváló LED

•    stabil talp

•    jó anyagminőség

•    MagicTune vezérlés

•    képernyőfelosztás programmal

•    automatikus jelválasztás és képarány-kezelés

•    audio kimenet (digitális is)

•    alacsony fogyasztás bekapcsolva (50W)

Kontra:

•    nincs beépített hangszóró

•    átlagos válaszidő

•    színvisszaadás kicsit kékes és fátyolos

•    átlagos háttérvilágítás

•    dinamikus kontrasztjának vezérlése nagyon rossz

Webshop: Samsung T260

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward