25 nm-es SSD-k már a Corsair kínálatában is

Az OCZ már korábban bejelentette, hogy elsőként alkalmazza majd a 25 nm-es gyártástechnológiát legújabb SSD meghajtói esetében, ám most a Corsair is lerántotta a leplet 25 nm-es NAND Flash memória chipek köré épülő újdonságairól, amelyekből egyelőre kétféle modell jelenik meg az üzletek polcain.

25 nm-es SSD-k már a Corsair kínálatában is

Az OCZ már korábban bejelentette, hogy elsőként alkalmazza majd a 25 nm-es gyártástechnológiát legújabb SSD meghajtói esetében, ám most a Corsair is lerántotta a leplet 25 nm-es NAND Flash memória chipek köré épülő újdonságairól, amelyekből egyelőre kétféle modell jelenik meg az üzletek polcain.

Az OCZ korábbi közleményéből, illetve a korábbi hírekből már kiderült, hogy a 25 nm-es NAND Flash chipek nem csak előnyökkel, hanem hátrányokkal is rendelkeznek 34 nm-es társaikhoz képest. Az egyik hátrány, hogy ezek az újdonságok már kevesebb írási ciklust viselnek el (3000 vs. 5000), így hamarabb elhasználódnak, ami ellen azzal védekeznek a gyártók, hogy az úgynevezett over-provisioning terület méretét megnövelik, ami sajnos a felhasználó által igénybe vehető tárterület rovására megy.

A Corsair belsős mérésekre hivatkozva arról számolt be, hogy a 25 nm-es csíkszélességgel készülő, MLC típusú NAND Flash memóriachipeket tartalmazó SSD újdonságok az ATTO benchmarkkal történő mérések alapján 3-4%-kal lassabbak, mint 34 nm-es társaik, de ez a valós teljesítményre nem, vagy csak elhanyagolható mértékben hat ki. Az új SSD meghajtók egyébként mindketten a Force sorozatba tartoznak: az egyik modell az F80A, míg a másik az F115A típusjelzést viseli. Az OCZ-hez hasonlóan természetesen a Corsair illetékesei is gondoskodnak arról, hogy a vásárlók egyértelműen felismerhessék azokat az SSD meghajtókat, amelyek már 25 nm-es gyártástechnológiával készülő NAND Flash memóriachipeket alkalmaznak: a Corsair kínálatában ezek a termékek a típusjelzésük után egy „A” betűt kapnak.

A 2,5 hüvelykes formátummal érkező adattárolók SandForce SF-1200-as sorozatú NAND Flash vezérlőchipet tartalmaznak és SATA 3 Gbps-os csatolófelülten keresztül kapcsolódnak az adott rendszerhez.

A Corsair amellett, hogy egyértelműen megjelöli a 25 nm-es gyártástechnológiára alapozó SSD meghajtóit, egyéb intézkedéseket is tesz annak érdekében, hogy még véletlenül se vezesse félre vásárlóit. A gyártó a 120 GB-os, 34 nm-es csíkszélességgel készülő F120-as SSD meghajtó utódjául szánt modell esetében, amely már 25 nm-es gyártástechnológiára alapoz, az F120-as helyett az F115-ös nevet alkalmazza, ugyanis a termék a megnövelt over-provisioning terület miatt nem 120 GB-nyi, hanem kevesebb, mindössze 115 GB-nyi tárterületet kínál a felhasználók számára. Ezt a gyakorlatot természetesen nem csak ennél, hanem az összes többi 25 nm-es SSD meghajtónál is alkalmazni kívánja a Corsair, amelyeknél ezt a tárterület változás méréke indokolja.

A 25 nm-es gyártástechnológiának eddig csak a hátrányait ismertettük, de természetesen vannak előnyei is, ilyen például az, hogy a NAND Flash memóriachipeket a fejlettebb gyártástechnológia alkalmazásával olcsóbban lehet legyártani, így az új SSD meghajtók is olcsóbbak lesznek elődeiknél. Az F120-as modell korábban 249 dollárba kerül, míg a 25 nm-es csíkszélességre alapozó F115A-ért már „csak” 215 dollárt kell letennünk az asztalra. Az F80-as modellért jelenleg 199 dollárt kérnek el az üzletekben, de 25 nm-es gyártástechnológiával készülő utódját, azaz az F80A modellt már 169 dollárért is megvásárolhatjuk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward