24 inchen TN panellel, de vajon mennyiért? III.

Ma a kedvező és borsos árkategória újabb versenyzői mérettetik meg magunkat, hogy kiderüljön, érdemes-e némi többletköltséget áldozni egy drágább készülékre.

24 inchen TN panellel, de vajon mennyiért? III.

1. Bevezető

Ma a kedvező és borsos árkategória újabb versenyzői mérettetik meg magunkat, hogy kiderüljön, érdemes-e némi többletköltséget áldozni egy drágább készülékre. Ezúttal a 24”-es monitorokat az AOC és NEC típusai képviselik, melyek a próba során a képminőséget tekintve igen hasonlóan teljesítettek, emellett akadnak olyan szolgáltatások, melyek miatt érdemes lehet elgondolkodni a drágább típuson.

A gyári specifikációk a gyors összehasonlításra:

Amint látható, a paraméterek nagy hasonlóságot mutatnak, a legszembetűnőbb különbség, ami a NEC modelljére írható, az a széles testreszabhatóság.

2. AOC 416V - Áttekintés

Az AOC a kedvező árú szegmensben olyan monitort kínál, mely a gyári ajánlás szerint kiváló képminőséget szavatol elsősorban grafikai alkalmazásokhoz. Mivel ilyen árkategóriában ez egy ritka kijelentés, nagy reményekkel álltunk a teszthez.

A viszonylag kis doboz, melyet a könnyebb szállítás érdekében egy füllel is elláttak, csak a legszükségesebb kellékeket tartalmazza. Az analóg videokábel, tápkábel és telepítő CD mellett mindössze egy kábel elvezető fedelet találunk. A digitális (DVI) madzagot kénytelenek leszünk külön megvásárolni - de legalább támogatja a készülék. A korongon a drivert fedeztük fel, ezen kívül mindössze egy használati útmutató kapott helyet rajta, melyet papír formában is mellékelnek a csomagban.

Az olyan extrákról, mint HDMI interfész vagy tápkapcsoló, le kell, hogy mondjunk, de VGA és DVI csatlakozás továbbra is a rendelkezésünkre áll.

A készülék szürke-fekete színkombinációja egyszerű formavilággal találkozik, melyet leginkább irodába tudnánk ajánlani. Az ujjlenyomatok fényes felületek híján is meglátszanak, igaz csak a fekete műanyagokon.

Talpát külön találjuk meg a dobozban, aggodalomra viszont semmi ok, mivel a felszerelés egy pattintás kíséretében történik meg, rátolásos módszerrel. A panel megdöntése az egyetlen testreszabhatóság, melyet a készülék kínál, azt is csak nagyon szűk keretek közt. A porté mód és magasságállítás hiányzik a repertoárból, ahogy a talpa körüli forgathatóság is, viszont kis súlya miatt ez cseppet sem jelent gondot.

Menükezelő gombjai kellemes nyomásúak, nem ragadnak be és sötétben való kitapogatásuk sem okozott gondot nekünk. Lenyomásukra a menü reakciója ugyan nem azonnali, de még elfogadható időn belül van.

Az állapotjelző LED fénye működés közben és készenlétnél sem zavaró, ezért a kikapcsolási lehetőség hiányát nem írjuk a készülék rovására.

3. AOC 416V - OSD és Képminőség

Mivel menüvezérlő alkalmazást nem mellékelnek a készülékhez, meg kell elégednünk a beépített menüvel, mely egy az egyben megegyezik a NEC egyik korábbi típusának rendszerével. Az AOC modelljében ezen semmit sem változtattak meg, így továbbra is elérhető az összes ott megismert képprofil, mint Standard, Text, Internet, Game, Movie és Sports. Köztük csak minimális különbséget fedeztünk fel, ugyanis a Standardot leszámítva mindegyikük egyazon kontraszt értéket használ, egyedül fényerőben különböznek. A színhőmérsékleti részlegben meleg, normál, hideg, sRGB és egyedi mód található meg, közülük utóbbival járunk a legjobban, anélkül, hogy bármit is átállítanánk. A Standard képprofil nyújtott még elfogadható képet, melyet egyénileg állítottunk be a következő értékek szerint:

A menüben elérhető extrának a Color Boost funkciót tudhatjuk be, mellyel különleges színezést érhetünk el, a természetes megjelenítésről viszont ilyenkor le kell mondanunk. További csemege, a Picture Boost szolgáltatás, mely a képernyő egy részletét képes kiemelni képmanipuláló eljárásokkal. Sajnos hiába a számos beállítási lehetőség, a megjelenített képre a legjobb esetben is csak az éppen elfogadható jelzőt tudjuk aggatni élettelen színhasználata miatt.

A kép élességét vizsgálva elmondhatjuk, hogy közelről is csak alig látható némi maszat a betűk körül, így ilyen tekintetben jól vizsgázott a készülék. Hozzátesszük, hogy ez csak a DVI bementre igaz, ezért a digitális kábel beszerzése erősen ajánlott, már csak a 16:10 aránytól eltérő felbontások kezelésének hiánya miatt is. DVI szabványnál ugyanis driverből pótolhatjuk eme hiányosságot, de VGA csatlakozásnál ez problémát okoz, mely a natív felbontástól eltérve torzulás formájában nyilvánul meg.

A válaszidő játékosoknak kedvez, mivel a képernyő utánhúzása csak nagyon kis mértékű, mely mellé árnyékolás sem társul. Betekintési szögei sem mondhatóak rossznak, szemből nézve a kép teteje is megegyezik az alul látható színekkel.

Háttérvilágítására nem panaszkodhatunk, ugyanis bevilágítás nincs, ami megzavarhatná a filmezést, foltosodás pedig alig látható a homogén képen. A fekete mélysége szintén jónak mondható a kategóriában, így a sötétebb filmek részletei is viszonylag jól kivehetőek - hozzátesszük a dinamikus kontrasztot kikapcsoltuk a használat során.

Vélemény

A készülék erényei közül elsősorban remek háttérvilágítását és jó anyagminőségét tudjuk kiemelni. A szűk testreszabhatóság bekorlátozza a felhasználási területeket az asztali használatra, ezen kívül csak egyetlen kifogásolnivalónk akadt, ez pedig a fakó színhasználat. Mivel egy monitornál ez egyáltalán nem elhanyagolható szempont, az értékelésnél sokat nyom a latban, ettől eltekintve viszont egy jól használható megjelenítőt sikerült megismerni az AOC 416V típusában.

4. NEC LCD2470WVX - Áttekintés

A NEC borsosabb árú, ám még mindig TN panellel szerelt monitora kísértetiesen hasonlít az S-PVA-val szerelt testvérre, megjelenés és kezelőszervek terén ugyanis egy az egyben megegyeznek.

A fületlen és rendkívül méretes doboz annak köszönheti terebélyességét, hogy a megjelenítőt összeszerelt talppal csomagolják levéve vállunkról az összeillesztés gondját. A pakkban a készülék mellé megkapjuk az áramellátásért valamint a video csatlakozásért felelős kábeleket (DVI, VGA), ezen kívül kapunk egy használati útmutatót és telepítő CD-t is. A korongon driver, színprofil és egy menükezelő alkalmazás (NaviSet) foglal helyet, de az analóg csatlakozásnál a kalibrációhoz szükséges képmintát is mellékelik, mely az Adjustment Pattern névre hallgat.

Csatlakozók terén meg kell elégednünk az analóg (VGA) és digitális (DVI) video bemenettel, ugyanis sem HDMI, sem a komponens csatlakozás nem támogatott - ebben az árkategóriában ezek már elvárt képességek.

A formatervezés egy komoly készülék érzetét kelti bennünk, minőségi anyagokat és matt fényezést használva. A szürke-fekete színkombináció ugyan nem divatos, de megjelenésével egyáltalán nincs miért szégyenkeznie, az ujjlenyomatok viszont rendre meglátszanak a fekete műanyagokon.

Rendkívül robosztus és óriási méretű talpszerkezete bőséges magasságállításra és portré módra is lehetőséget ad, emellett az egy helyben való forgathatóság is jó szolgálatot tesz, ha egyszerre többen is használjuk a megjelenítőt. Utóbbinak nagy szükségét éreztük, ugyanis a képernyő súlya jóval az átlag fölött helyezkedik el, ráadásul a gumírozott talp - mely ugyan remek stabilitást nyújt - megnehezíti dolgunkat, mikor megváltoztatjuk a készülék helyzetét az asztalon.

A menüvezérlő gombok nagyon kényelmesen használhatóak, mivel a dedikált bemeneti jelválasztó és profilválasztó gombok mellett egy négyirányú joystick is helyet kapott, melynek szerepe navigáláskor érezhető. Sötétben az összes kezelőszerv könnyen kitapintható, ami nem a jó tagoltságnak, hanem mindössze a gombok nagy méretének köszönhető.

Az állapotjelző LED már alaphelyzetben sem vonja el figyelmünket a képernyőről, fénye éppen csak tájékoztató jellegű. Extraként lehetőségünk van erősségét is beállítani, valamint ki is kapcsolhatjuk.

5. NEC LCD2470WVX - OSD és Képminőség

A beépített képprofilok közül mindegyik jól használhatónak bizonyult, a Movie és Gaming között viszont szinte lehetetlen különbséget tenni. Ezek némi extra színezéssel érik el a kellő hatást, fényképeinkhez pedig a Photo mód illik legjobban alacsony gamma értékével. Az alaphelyzeti Standard profil kissé fakónak tűnik, de megfelelő színhőmérsékletet választva internetezéshez és munkához ez a legjobb választás. A beprogramozott színhőmérsékletek mellett (5000K, 6500K, 7500K, 9300K) egyénileg is kikeverhetjük a három alapszínből a nekünk megfelelőt, a helyes fehéregyensúlyhoz pedig ajánlott a natív színkeverést választani. Az extraként említhető Hotkey funkció a joystickhoz kapcsolódik, amellyel a menüből kilépve fényerőt és kontrasztot állíthatunk. Ezen értékeket alaphelyzetben használva elszomorító eredményt nyújtott a készülék (a világos részletek teljesen megkülönböztethetetlenek voltak), extrém próbálkozásaink viszont nem maradtak eredménytelenül, végül sikerült megfelelően bekalibrálni a képet a következő értékekkel:

A betűk szélein látható elmosódás alig látható szabad szemmel, így a megjelenítés élességére nincs panasz. A natívtól eltérő felbontásokat zokszó nélkül képes lekezelni a monitor, így a régebbi játékok kedvelői is torzításmentesen élvezhetik a képet – igaz, a maximális felbontásnál valamivel homályosabban.

A specifikációban ígért 5 ms-os válaszidő éppen csak teljesül, látható némi utánhúzás, de ez még elfogadható mértékű. Input lag-ja viszont már érezhető, nem kimondottan megszállott játékosoknak készült a képernyő, de ekkora késést néhány órás használat alatt még meg lehet szokni. A látószög vízszintesen és függőlegesen is átlagos, szemből nézve a kép tetején látható sorok színe és fényereje sem tér el az alul látható sorokétól.

Háttérvilágítása viszont rendkívüli, oldalról még halvány bevilágítás sem látható, foltosodás pedig szemből nézve egyáltalán nincs. A fekete mélysége filmrajongóknak kedvez, ugyanis TN paneltől ennél sötétebb megjelenítés már nemigen várható el.

Vélemény

Mindent összevetve egy igazán jól sikerült képernyővel volt most dolgunk, melyhez remek anyagminőséget, széles testreszabhatóságot és jó kezelőgombokat sikerült társítani. Az éles szövegmegjelenítés az irodai használatnak, remek háttérvilágítása pedig a filmeknek kedvez, viszont kár, hogy input lag-jából fakadóan játékok alatt észrevehető némi késés, így ezen a területen nem remekelt a NEC jelen modellje.

6. Összefoglalás

AOC 416V

Pro:

[italic]•    éles szövegmegjelenítés (DVI csatlakozásnál)

•    jó reakcióidő

•    jó háttérvilágítás

•    stabil talp

•    jól használható menü gombok

•    diszkrét LED[/italic]

Kontra:

[italic]•    élettelen színhasználat

•    szűk testreszabhatóság

•    nincs menüvezérlő alkalmazás[/italic]

A készülék alapfeladatokra, mint szövegszerkesztés, teljes mértékben megfelel, emellett filmekhez és játékokhoz is nagy megelégedéssel tudtuk használni a megjelenítőt. Viszont a képszerkesztés területén - ahová a gyártó elsősorban ajánlja - siralmasan szerepelt, így ilyen felhasználásra továbbra is drágább képernyőt kell válasszunk. Ezt leszámítva jó ár/érték aránnyal bír a készülék, ráadásul a pixelhiba-mentesség is garantált, hála a 3 napos jótállásnak. Az ajánlott minősítést mindössze gyenge színhűsége miatt nem kapja meg (ez ugyanis feltétele ennek), egyébként nem tartjuk rossz vételnek a megjelenítőt.

NEC MultiSync LCD2470WVX

Pro:

[italic]•    éles kép

•    jó háttérvilágítás

•    képarányok lekezelése

•    remek anyagminőség

•    masszív talpszerkezet

•    széles testreszabhatóság

•    jó menüvezérlő gombok + menüvezérlő alkalmazás

•    diszkrét LED[/italic]

Kontra:

[italic]•    észrevehető input lag

•    szűk csatlakozási lehetőség (nincs HDMI, komponens)[/italic]

A NEC jelen típusát a játékokat leszámítva minden területre ajánljuk, ráadásul 3 napos pixelhiba garanciájának hála a hibátlan panelról sem kell lemondanunk. A szűk csatlakozási lehetőség és a borsos vételár még gondolkodóba ejthet minket vásárlás előtt, a tesztidőszak alatt szerzett tapasztalatok viszont így is nagyon pozitív összképet festettek a készülékről.

A teszttermékeket a Case Hungary kft.-től és a Cédrus kft.-től kaptuk kölcsön. Ezúton is nagyon köszönjük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward