24 inchen TN panellel, de vajon mennyiért?

Mai írásunk a 24”-es megjelenítők témáját boncolgatja, a tesztalanyok egy kifejezetten jó árú, egy borsosabb és egy kimondottan drága típusban képviseltetik magukat, hogy kiderüljön megéri-e ekkora többletköltség ugyanazon technológiát (TN+Film) felhasználva.

24 inchen TN panellel, de vajon mennyiért?

1. Bevezető

Mai írásunk a 24”-es megjelenítők témáját boncolgatja, a tesztalanyok egy kifejezetten jó árú, egy borsosabb és egy kimondottan drága típusban képviseltetik magukat, hogy kiderüljön megéri-e ekkora többletköltség ugyanazon technológiát (TN+Film) felhasználva. Az elmúlt néhány hónapos időszak tapasztalatainak megfelelően 75-80 ezer FT környékén már igen jó készülékeket tudhatunk magunkénak, viszont már megjelentek az első olyan monitorok is, melyek becsúsztak eme lélektani határ alá.

A figyelmünk tehát most különösen az LG készülékekre irányul: hogy a vételár a minőség rovására csökkent-e, kiderül a következő néhány oldalban.

2. LG W2452T - Áttekintés

Az LG mostanában szereti egyre kisebb dobozban elhelyezni készülékeit, ez alól jelen típus sem kivétel. Az egyébként sem súlyos csomag vékony formája és az oldalt található bemélyedéseknek hála nem kell tartanunk a megerőltető cipekedéstől.

Kellékek gyanánt digitális (DVI) és analóg (VGA) jelkábeleket, tápkábelt és telepítő CD-t kapunk, rajta a képernyő driverérel, színprofillal, használati útmutatóval és Forte Manager menüvezérlő szoftverével. Egyedül a HDMI csatlakozót és kábelt hiányoltuk, de egy opcionális átalakítóval ez is megoldható, ha szükségünk van rá.

Küllemre egy az egyben a V sorozatnál megismert dizájnt sikerült alkalmazni, mely véleményünk szerint a konkurens gyártó T sorozatának kíván alternatívát nyújtani. Egyszerű, de íves vonalvezetése fényes fekete színhasználattal társul, mely valóban elegáns megjelenést kölcsönöz a monitornak, ilyenkor viszont mindig számolnunk kell azzal, hogy hamar meglátszik rajta a por.

A talpszerkezet felszerelése három lépésben történik. Nyak, talp és a fedőlap részeit csak egyszerűen összecsúsztatjuk, majd az alul megtalálható csavarral rászorítjuk. Az így kapott könnyű kerek állvány nem mondható kifejezetten stabilnak, mivel kis rántásra is meginog a káva, de megfelelő használat mellett ez soha nem fog gondot okozni. Az olyan extra képességektől, mint a magasságállítás vagy portré mód el kell, hogy tekintsük, kapunk viszont megfelelő bólogatási tartományt és egy 360 fokban elfordítható talpat, ami nyújt némi kényelmet nekünk.

A menüvezérlő gomboknál alsó elhelyezésre esett a gyártó választása, ami szerintünk még mindig nehézkesebb, mintha szemből vezérelnénk a megjelenítőt, de a köztük lévő megfelelő távolság megtartása és a határozott, de még kényelmes nyomáspontjuk miatt mégis jól használhatóak. Azonnali reakcióval és kattanással jelzik vissza a lenyomást, sötétben viszont jobban járunk a Forte Managerrel, mivel alakjuk egyforma, emiatt nehéz kitapogatni a kívánt gombot.

Az állapotjelző LED-et dicsérettel kell, hogy illessük. Nemcsak diszkrét fényei, melyek akár kikapcsolhatóak is, hanem a gomb alá elhelyezett ötlet miatt is.

3. LG W2452T – OSD és Képminőség

Előre programozott képprofilokkal nem bővelkedik a monitor, mindössze Normal, Movie, Internet és User állások közül választhatunk. Az Internet profilt túlságosan fényesnek, a mozi módot viszont megfelelőnek találtuk, így utóbbit bátran használhatjuk erre a célra. Az egyéni beállításnál (User) magától kikapcsol a dinamikus kontraszt funkciója, így ha valakit zavar az egyébként is sötét kép fényerejének tovább csökkentése, annak ezt az állást javasoljuk.  Itt érhetőek el továbbá az élességfokozó (ACE) és színjavító (RCM) opciók kézi beállításai is, melyekkel érdemes legalább kipróbálás szintjén találkoznunk, mivel érdekes színhasználat érhető el velük. Furcsának találtuk viszont, hogy a User profil kiválasztása csak a beállítások végigtallózása, majd azok elmentése után választható csak ki. Az előnézeti Demo mód egy fél képernyős összehasonlítást teszt lehetővé az alap és az általunk beállított képek közt. Az extra lehetőségek között említendő még a zenélő menü, mely gombnyomásra egy-egy rövid dallamot hallat, ráadásul két séma közül is választhatunk.

A megjelenítő színhasználata nagyon szépnek mondható, bár élessége DVI csatlakozáshoz képest éppen csak megfelelő, mivel közelről már némi elszíneződés is látható a fekete betűk széleinél. Ezt mi nem tartjuk különösebb problémának, mivel ez a TN panel sajátossága és 20-30 cm-ről már egyáltalán nem látható. Az élességállítást viszont érdemes alaphelyzetben hagynunk, mivel a jelenség csak tovább romlik, ha átállítjuk.

A képarány kezelésének hiánya miatt nem kell, hogy fájjon a fejünk, mivel a digitális csatlakozásnak hála videokártyánk driveréből is elérhető az alacsonyabb felbontások képarány megtartása. Enélkül viszont erős homályosodás figyelhető meg, melyhez a 16:10 aránytól eltérve torzulás is társul.

A panel reakcióideje szintén dicséretet érdemel. Nemhogy alig látható az utánhúzás, de még input lag tekintetében is nagyon alacsony értékkel bír, így megszállott játékosoknak erősen tudjuk ajánlani a képernyőt. Látószöge viszont csak átlagos, szemből nézve a képernyő legteteje picikét sárgább, mint máshol, így ezen a területen nem szerepelt kimagaslóan, de még így is jól használható a készülék.

Háttérvilágítás tekintetében nincs szégyenkeznivalója, filmek alatt sehol nem találtunk beszűrődő fényt, viszont a fekete mélysége lehetne valamivel mélyebb (bár ez is a technológiai korlátból fakad). Foltosodást egyáltalán nem láthatunk, így egy igen homogén megjelenítésről beszélhetünk.

A képek a leggyakrabban látott állapotokat tükrözik:

Vélemény

Hibaként az instabilitást, világos feketét és a csak átlagos látószöget róhatjuk fel a megjelenítőnek. Összefoglalva viszont a legtöbb területen elégedettek lehetünk, ugyanis nemcsak egy kiváló játékos monitorral sikerült megismerkedni, de színhasználata és háttérvilágítása miatt filmezésre is kiválóan alkalmas az LG eme készüléke.

4. NEC LCD 24WMCX - Áttekintés

A NEC vaskos doboza egy masszív készüléket rejt magába, így az oldalt megtalálható bemélyedések most igen jó szolgálatot tesznek nekünk.

A habszivacstól megszabadulva video kábelekkel (DVI és VGA), USB és tápkábellel, ezen kívül egy telepítő CD-vel leszünk gazdagabbak. Utóbbin a driver és színprofil mellett egy segédprogramot is találtunk az analóg képi kalibrációhoz, menüvezérlő szoftvert viszont hiába kerestünk a korongon.

A készülék hátuljánál vizsgálódva arra lehetünk figyelmesek, hogy a ma használatos csatlakozók mindegyike megtalálható. Az alapvető video jeleken kívül HDMI, kompozit és komponens, valamint a beépített hangszórókhoz szükséges bemenet és fejhallgató kimenet is fellelhető. A DVI dugasz viszont problémás helyre került, mivel a monitor nyaka útban van, ezért könnyen megtörhet a kábelünk egy idő után.

A gyártónál már megismert hagyományos szögletes formatervvel és enyhén fényes fekete színhasználattal találkozhatunk jelen típusnál is. A már korábban nálunk járt hasonló képernyővel (22”-es WMGX) ellentétben a panelt fényvisszaverődés-gátlóval vonták be, mivel a fényesítéssel elérhető kontrasztnövelésre most nem volt szükségük. A káva háza viszont kissé ropogós műanyagból készült, ennél erősebb kivitelezést vártunk egy ilyen árkategóriájú megjelenítőtől.

Talpának felszerelése semmilyen bonyodalmat nem képes okozni, mivel a nagy korong egy kattanás kíséretében képes egyesülni a panellel. A szétszerelés hasonlóan egyszerű, a rajta található gomb benyomásával szedhető szét, ami egy ekkora készülék szállításánál szempont lehet. A magasságállítás, portré mód és megforgatás lehetőségét viszont hiányoljuk, a testreszabhatóság kimerül a mindössze néhány fokos dönthetőségben.

A menüvezérlő gombok ugyan teljesen egyformák, de az egymástól tartott megfelelő távolság és elöl történő elhelyezés nagyban képes megkönnyíteni használatukat. Mind nyomáspontjuk, mind reakcióidejük igen jónak bizonyultak, így sötétben sem éreztük a menüvezérlő szoftver hiányát.

Állapotjelző LED-je bekapcsolva, a megszokottnál erősebb fénye kicsit zavaróan hat, de idővel megszokható, a menüből kikapcsolni viszont nem tudjuk.

A monitor beépített hangszórókkal is rendelkezik, hangminőségük várakozáson felüli. Nemcsak teljesítményük, hanem viszonylag telt hangzásuk miatt akár zenehallgatásra is használhatóak, a hangszínszabályzás és balansz állításának lehetősége pedig csak hab a tortán.

5. NEC LCD 24WMCX – OSD és Képminőség

AZ OSD számos előreprogramozott képprofillal rendelkezik, melyek kizárólag a fényerő/kontraszt páros beállításait variálják. Különbséget alig tudtunk felfedezni köztük, egyedül a Text mód tűnt ki sötétségével a többi közül. Nem így a Color Boost funkció, mellyel különféle színhatásokat érhetünk el, mint a természetes bőr, tiszta kék ég vagy élénkzöld fű kiemelése, melyeket egyenként szabályozhatunk vagy rábízzuk a megjelenítőre, hogy maga válassza ki. Különlegességnek a Picture Boost lehetőség számít, mellyel egy kis ablakban tovább manipulálhatjuk a megjelenített képet, ennek gyakorlati hasznát nem vettük, de valakinek biztos jól jön még. A 22”-es WMGX típussal ellentétben most a menü sebessége is minden igényt kielégítő, a gombnyomást azonnali reakció követett.

Színhűség tekintetében jó vizsgázott a készülék, nem találtunk fakó vagy túlerőltetett színeket. Warm állásban igen jó fehéregyensúllyal rendelkezik, bár Normál beállítás mellett is hasonló képet produkált a megjelenítő, különbséget alig látni köztük. A legjobban mégis az egyedi színkeveréssel járunk, melyet alaphelyzetben érdemes tartani. A borsos vételárnak az élesség terén látjuk hasznát, a szép kontrasztos szöveg szélein szinte nem látni elszíneződést sem.

A képarányok kezelése minden igényt kielégítő, mivel az „aspect” mód mellett az 1:1 megjelenítés is támogatott. Ritkán adódik olyan helyzet, hogy TFT monitoroknál elfogadható képet lássunk a natívtól eltérő felbontásokban, ezúttal viszont csak alig látható homályosodást találtunk, ezért külön dicséret jár.

Reakcióidő tekintetében viszont már nem jeleskedik ilyen jól a készülék. A nagyjából 5 ms-os utánhúzással ugyan nem akadt problémánk, viszont az érezhető input lag okoz majd némi kellemetlenséget a játékos kedvű felhasználóknak. Látószöge is csak átlagosnak mondható, ami egy ekkora panelnél a felső sorok enyhe zöldülésében nyilvánul meg.

Háttérvilágítását vizsgálva rendkívül jó eredményre jutottunk, mivel oldalt beszűrődő fény egyáltalán nem látható, a fekete megjelenítése pedig szokatlanul mély.

Vélemény

Az érezhető input lag és átlagos látószög mellett hibaként a szűk testreszabhatóságot említhetjük, elváruk volna legalább a magasságállítás lehetőségét. Ezen túllépve megállapíthatjuk, hogy egy remek monitorral volt dolgunk, melyet tudása, remek színhűsége és háttérvilágítása, valamint csatlakozóinak hála számos területen alkalmazhatunk.

6. Samsung 2463UW – Áttekintés

A kifejezetten borsos árcédulával ellátott monitor vékony dobozára egy fül is felkerült, melyet a megjelenítő súlyát tekintve megelégedéssel nyugtáztunk.

Ha a csomagolástól megszabadulunk, bőséges kellékáradat fogad minket. VGA és DVI vezetékek, tápkábel, USB madzag és telepítő CD növelik az készülék értékét.

A korongon soha nem látott szoftveres támogatottság található, ugyanis a menüvezérlő (MagicTune) mellett nemcsak színkalibrálót (Natural Color) és a webkamerához szükséges alkalmazást (WebCam Companion) találjuk meg, hanem az ArcSoft gondozásában egy képmanipuláló (Magic-i Visual Effects) programot, mely okozott néhány kellemes percet. Ezen kívül egy médiaszervező alkalmazás (Media Impression) is gazdagítja a felhozatalt, mely igen hasznos lehet a webkamera használata során.

A formaterv egy szubjektív dolog, bár minden bizonnyal kevés olyan felhasználó akard majd, akinek a 2463UW dizájnja nem fog tetszeni. A T szériára emlékeztető ívekkel találkozhatunk, ezúttal fényes fekete színezéssel és érintőgombokkal kiegészítve - a szennyeződés sajnos itt is azonnal meglátszik.

A talp felszerelését a gyártónál már régóta bevált csavaros megoldással érhetjük el, az ovális alkalmatosság kis súlya ellenére igen határozottan tartja helyén a kávát, ráadásul 360 fokos forgathatósággal is ellátja a készüléket. A panelt viszonylag szűk határok közt késztethetjük bólogatásra, a magasságállítás és portré mód pedig rendre hiányoznak a repertoárból – ezek elvárhatóak lennének ebben a szegmensben.

Az érintőgombok nem minden esetben teljesítették feladatukat, előfordult, hogy nem érzékelték a „gombnyomást”. Visszajelzés gyanánt rövid csipogást hallatnak, a menü ilyenkor azonnal végrehajtja az óhajtott feladatot. Sötétben, mint minden érintőgombnál, úgy most is erősen javasoljuk a MagicTune használatát, mivel gyorsabban és egyszerűbben használható, mintha a monitor jobb alsó sarkát matatnánk.

A webkamera az USB vezeték csatlakoztatása után vehető használatba. A mellékelt szoftverek telepítésével remek eszközzé válik a készülék, de nélkülük is használható alapvető feladatokra. Képminőségének, 3 Mpixeles felbontásának és jó fényérzékenységének hála vetekszik a mobiltelefonokban található kamerákkal. Problémánk az elhelyezéssel akadt, ugyanis dőlésszögét nem lehet állítani, így ha magunkra akarjuk irányítani az optikát, az egész panelt meg kell döntenünk hozzá. Hogy teljes legyen a multimédiás kiegészítők tárháza, kapunk a kamera mellé egy beépített mikrofont és hangszórókat, így a HDMI jelből leválasztott audio sáv is elérhetővé válik számunkra.

Az állapotjelző LED kék fényével elégedettek voltunk, kikapcsolni ugyan nem lehet, de ennek szükségét nem is éreztük.

 

7. Samsung 2463UW – OSD és Képminőség

Előreprogramozott képprofilok széles választéka áll rendelkezésünkre, közülük megszokott módon a Game és Text nyújtanak alternatívát egyéni beállításainknak. A monitor szinte készen fogad minket, ugyanis alig kellett némi kontraszt és fényerőállításra szorulnunk, ráadásul már alaphelyzetben is tökéletes fehéregyensúllyal rendelkezik a megjelenítő. A színjavítás funkcióját (MagicColor) most feleslegesnek találjuk, mivel enélkül is telt, élénk színekkel rendelkezik. A menü további számos lehetőséget rejt, úgymint Customized Key: programozható gomb, Color Effect: fényképeknél használható hatások és kikapcsolás időzítés. A hangszórók ki/bekapcsolása és hangerőszabályzás nemcsak a menüből, hanem gyorsgombokkal is elérhetők.

A tökéletes fehéregyensúly az egyéni állást választva érhető el, viszont felesleges kísérleteznünk, mivel alaphelyzetben nyúltja a valóságnak legmegfelelőbb képet. A betű kirajzolása a T szériához hasonlatosan remek, a betűk melletti elszíneződés minimális, szabad szemmel alig látható.

A natívtól eltérő felbontások igen homályosan jelennek meg, viszont képarány megtartás mellett, teljes képernyőn is használhatjuk ezeket. Reakcióideje kellemes, az alig látható utánhúzáshoz nem társul semmilyen árnyék hatás, valamint input lag-ja is elhanyagolható, ezért játékra is bátran használhatjuk a képernyőt. Betekintési szögei minden irányból megfelelnek az átlagnak, talán annyiban jobb társainál, hogy alulról nem zöldülés, hanem csak sötétedés látható.

A monitor háttérvilágítására sem panaszkodhatunk, mivel bevilágítás alig látható oldalról. A fekete mélysége szintén erőssége a készüléknek, ami tovább növeli az egyébként sem alacsony látható kontrasztarányt.

Vélemény

A megjelenítőről egy igen jó összkép alakult ki bennünk. Kimagasló képességekkel ugyan nem rendelkezik, de a gyors válaszidő, jó színhűség és háttérvilágítás a legfontosabb szempontok egy monitornál, ezeken a területeken pedig jelesre vizsgázott a készülék.

8. Összefoglalás

LG W2452T

Pro:

[italic]•    jó színhűség

•    jó reakcióidő

•    jó háttérvilágítás

•    menüvezérlő szoftver[/italic]

Kontra:

[italic]•    instabil talpazat

•    nem igazán mély fekete

[/italic]

Az LG jelen típusával rácáfolt állításunkra, miszerint kedvező áron csak gyenge készülékhez lehet szerencsénk. Apró hibái mellett számos igen fontos erénnyel büszkélkedhet, bár sajnáljuk, hogy nem kapott szélesebb látószöget a panel, mivel láttunk már a gyártó termékskáláján ennél jobbat is. Összefoglalva viszont nagyon elégedettek voltunk a monitorral, ráadásul a jó összkép kedvező árral és pixelhiba garanciával egészül ki. Ezek után csakis a következő minősítést kaphatja:

NEC LCD 24WMCX

Pro:

[italic]•    jó színhűség

•    jó háttérvilágítás

•    éles, kontrasztos kép

•    kiváló upscaler az alacsony felbontásokhoz[/italic]

Kontra:

[italic]•    érezhető input lag

•    szűk testreszabhatóság

[/italic]

A NEC jelen gyártmánya egy jól megtervezett és kivitelezett készülék, mely egyet leszámítva minden területen megállja helyét. Játékos kedvűeknek ugyanis megszokást igényel az átlagon felüli késés, viszont alkalmanként erre a célra is használhatjuk, mivel közel sem olyan vészes a helyzet, mint a Dell 2408WFP esetében. A 98.733 Ft-os vételár a pixelhiba garanciát nem foglalja magába, így az ajánlott minősítéstől el kell, hogy tekintsünk, viszont aki eme típus mellett dönt, biztos lehet benne, hogy nem fog csalódni.

Samsung 2463UW

Pro:

[italic]•    jó színhűség

•    jó háttérvilágítás

•    éles, kontrasztos kép[/italic][italic]

•    rövid panel reakcióidő[/italic]

•    extrák (HDMI, webkamera)

Kontra:

[italic]•    szűk testreszabhatóság

[/italic]

A dizájnos érintőgombos képernyő remek teljesítménye mellé nem társul széles testreszabhatóság, mint magasságállítás és portré mód, pedig ilyen árkategóriában ezek már elvárt képességek. A pixelhiba-mentességet a 3 napos garancia szavatolja, ennek ellenére az ajánlott minősítést csak egy későbbi mérsékeltebb ár mellett tudjuk odaítélni, mégha a három monitor közül a legjobbról is beszélhetünk.

Mai tesztünk egyértelmű ár/érték arányú győztese tehát az LG készüléke, mely képminőségre csak kicsivel marad el a Samsung-étól, ára viszont sokkal kedvezőbb annál. A NEC megjelenítője az arany középutat képviseli: drága, de megéri az árát, ha eltekintünk a játékok területétől. Ezúttal abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mindhárom készülék jól teljesített, érdemes tehát hónapokkal később is visszatérni rájuk, hátha némi árcsökkenés következik be.

A teszttermékeket a Cédrus Kft-től kaptuk, köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward