24 GB-nyi VRAM-ot kapott az új Nvidia Quadro M6000

Ezzel most az Nvidia professzionális szintű videokártyáin van a legtöbb VRAM, de az elsőség valószínűleg tiszavirág-életű lesz.

24 GB-nyi VRAM-ot kapott az új Nvidia Quadro M6000

Az Nvidia jelenleg éppen két GPU generáció között áll: a Maxwell architektúra köré épülő megoldások már piacon vannak, a Pascal architektúrát használó termékekre azonban még egy picit várni kell. Ilyen időszakban újdonság-dömbingre nem igazán számíthatunk, csak hébe-hóba bukkanhat fel egy-egy új videokártya. Ma azonban végre érkezett egy új termék, hiszen elrajtolt a speciális igényekre szabott, szűk piaci szegmenset célzó Nvidia Quadro M6000-es professzionális videokártya 24 GB-nyi VRAM-mal ellátott változata.

A Quadro M6000 első változata még 2015 folyamán mutatkozott be, ami nagy szó volt, hisz személyében a professzionális videokártyák szegmense olyan megoldást kapott, amely a GM200-as GPU minden erőforrását csatasorba állíthatja. Akkoriban a GPU mellé még „csak” 12 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória került, most azonban duplázás történt: elérhetővé vált a 24 GB-os Quadro M6000 is.

Az új videokártya 24 darab 4 Gb-es GDDR5-ös memóriachip helyett már 24 darab 8 Gb-es példányt alkalmazhat, így a VRAM kapacitása is duplájára, 12-ről 24 GB-ra nőtt. Ez egyes professzionális piaci szereplők számára jó hír – a Sony Pictures szoftverfejlesztő részlegének ügyvezető igazgatója, Erik Strauss például nagyon örül az előrelépésnek, hisz szerinte az új videokártya akár tízszeres sebességnövekedést is hozhat a nagyméretű, komplex színpadot alkalmazó animációk zökkenőmentes, interaktív megjelenítésében.

Ezzel az AMD 16 GB-os FirePro W9100-as modell elvesztette elsőségét, már ami a VRAM kapacitását illeti, de a vállalat bármikor dönthet úgy, hogy dupláz, így a W9100 akár 32 GB-nyi GDDR5-ös VRAM-ot is kaphat, ha a 4 Gb-es chipeket 8 Gb-esekre cserélik.

A friss M6000-es modell új hőmérséklet- és órajel-menedzsment funkciókat kapott, amelyeket minden bizonnyal egy frissített firmware segítségével tettek elérhetővé. Az újítás jóvoltából több diszkrét GPU órajel opció áll rendelkezésre, valamint a szoftveres hőmérséklet-vezérlés is több lehetőséget ad arra, hogy a GPU órajele a hardveres lassulást okozó szint alatt maradhasson, így a felhasználói élmény összességében jobb lehet. A professzionális piacot célzó Quadro és Tesla modellek amúgy is kifinomultabb teljesítmény-kontrollt kínálnak, mint konzumer piacra szánt GeForce sorozatú társaik, most pedig újabb opciók érkeztek, amelyekkel még precízebb beállításra nyílik mód, már ami a maximális GPU órajelet és üzemi hőmérsékletet illeti.

A Quadro M6000-es modell 24 GB-os kiadása már ezen a héten elérhetővé válik a partnerek számára, ára pedig 5000 dollár lesz, azaz a korábbi 12 GB-os példány helyét veszi át a gyártó termékpalettáján.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward