24 colos ledes monitorok az Acer, Benq, Samsung triótól

Ma három 24 inches LED-es monitort vizsgálunk meg közelebbről, név szerint az Acer S243HL-t, a BenQ V2420H-t és a Samsung BX2440-et.

24 colos ledes monitorok az Acer, Benq, Samsung triótól

1. Bevezető

Ma három 24 inches LED-es monitort vizsgálunk meg közelebbről, név szerint az Acer S243HL-t, a BenQ V2420H-t és a Samsung BX2440-et. Jelen esetben sem maradhat el a gyártók által megadott adatokból készült táblázat, mely a különbségekre hivatott rávilágítani:

2. Acer S243HL - Áttekintés

Acer S243HL

A tesztet az Acer vékony monitorával kezdjük, mely ránézésre sokat ígér, és a cikk végére megtudjuk, vajon képminőség szempontjából is helyt tud-e állni.

Az S243HL típus nem kevesebb céllal született meg, mint hogy a gyártó dizájnmonitora legyen, a kijelző a rendkívül vékony kialakítását pedig a ledes háttérvilágításnak és a külső tápegységnek köszönheti. A kis méret még önmagában nem sokat ér, ha nem párosul valamilyen formai ötletességgel, néhány frappáns újítással, amivel azonnal felismerhetővé tehetik a modellt. A gyártó ezt a feladatot az egyedi nyakrésszel, a rideg, de tartós fémek felhasználásával, fekete-szürke festéssel és a monitor végtelenül egyszerű formájával próbálta megvalósítani. Az eredmény önmagáért beszél, a már divatosan puritán küllem modern hatást kelt, a fekete panelből szinte észrevétlenül nő ki a vaskos nyakrész, melyhez a beépített hangszórók is csatlakoznak. Szerencsére a tapogatás után sem omlott bennünk össze egy világ, az anyaminőség is első osztályú (a panelt recsegés nélkül lehet állítgatni), a festés pedig mindenhol matt, ami főleg abból a szempontból jó, hogy a monitoron az ujjlenyomatok sem látszanak meg olyan könnyen, mint fényes társain.

A nyakrész jóval több feladatot kapott annál, minthogy csupán megtartsa a kijelzőt, itt találhatók a nyomógombok, mögöttük pedig egy nagyméretű állapotjelző led figyel. Ez utóbbi alapfunkcióján kívül a gombok megvilágításban is részt vállal, ugyanis a gombok közti réseken kék fénye átszűrődik, így sötétben könnyebben navigálhatunk. A gombsor ettől függetlenül is viszonylag egyszerűen kezelhető, mert a piktogramok jól látszanak, viszont annak örültünk volna, ha a gombok kicsit nagyobbra sikerültek volna és a gyorsgomboknál nemcsak a hangerőállítást és képprofil váltást, hanem a fényerőállítást és bemenetváltást is megtaláltuk volna. A telepítő lemezen a szoftveres menüvezérlés is megtalálható (Acer e-Display Maganement), így a gombokat akár el is felejthetjük, ha akarjuk, az egérrel ugyanis még könnyebb elvégezni a képbeállításokat. Az állapotjelző led készenléti állapotban erős narancs fénnyel világít, ami idővel zavaróvá válhat, és a menüben sem lehet letiltani, ezért a nem kívánt fényt a monitor kikapcsolásával kell eltűntetnünk, a bekapcsolva látható kék fénnyel viszont nem volt gond.

Oldalról látjuk igazán, hogy milyen vékony a panel, az állvány pedig nem túl nagy, de annál súlyosabb, ezért nem csoda, hogy stabilan tartja a kijelzőt. Az L alakú aszimmetrikus talpat gyorsan összeszerelhetjük, ehhez mindössze a bekészített csavart kell használnunk. Az ergonómiai képességek közül a monitor csupán dönthetőségre képes (-5 és 15 fok között), ez a bólogatási tartomány minden feladatra megfelelőnek bizonyult. A különlegességek, mint a porté mód, elforgatás és magasságállítás tehát elmarad, de utóbbi szerencsére nem egy nagy probléma, mert sikerült jól eltalálni a magasságot, a legtöbb helyre tökéletes lesz.

Ha a kijelzőt megfordítjuk, akkor egy nagyon szép, letisztult hátlapot pillanthatunk meg, a sima matt felületen csak a fém színű márkajelzés látható. A felfüggesztési lyukakat elfelejthetjük, ugyanis azok nincsenek, de ez nem túl nagy hiányosság egy olyan dizájnmonitortól, amit úgyis az asztalon használunk majd. A talprész igazi mindenes, nem csak a gombok és a hangszórók, hanem a csatlakozók is itt találhatók. A monitor két HDMI kapuval és egy VGA csatlakozóval gazdálkodik, tehát két digitális bemenete van. A képet viszont árnyalja, hogy a kijelzőhöz nem kapunk egyetlen digitális kábelt sem. Se sima HDMI-HDMI-t se DVI-HDMI-t, ezért nekünk kell beszereznünk a megfelelőt. A bemenetek között találunk egy audió bemenetet is arra az esetre ha nem a HDMI bemeneten küldenénk a hangot. A monitor dobozában lévő kábelek (VGA, audio, táp) mellett megtaláltuk a külső tápegységet és a telepítő lemezt is (dokumentáció, ADM – szoftveres menü). A beépített hangszórók a monitor díszei, azonban minőségük kritikán aluli, hangjuk egy zsebrádióéra emlékeztet minket. Éppen ezért nem sok mindenre jók, egyedül üzenetküldési hangoknál vehetjük hasznukat, és (tér)hangzás terén sem jeleskednek, nekünk úgy tűnt, mintha egyetlen hangszóró lenne a monitorban, holott a specifikáció szerint egy sztereo hangszórópárról beszélhetünk.

 

3. Acer S243HL - OSD és Képprofilok

OSD

Az informatív grafikus képernyőmenü rendszere szép és átlátható, főbb tulajdonságait csoportokba sorolva találjuk. Az előre elkészített gyári sémák az „eColor Management” címke alatt találhatók meg, ezekkel még később foglalkozunk. Az automatikus kontrasztvezérlést (ACM: Adaptive Contrast Management) alapértelmezésben kikapcsolva találjuk, ha pedig élni szeretnénk a funkcióval, akkor ezt a képprofiloktól függetlenül engedélyezhetjük. A monitor színhőmérséklete a Warm, Cool és User közül választható ki, ez szintén független a választott képprofiltól. A nyelv kiválasztásán és OSD időzítésén kívül nem található egyéb extra a menüben.

Képprofilok

A választható profilok fényerő, kontraszt, gamma értékükben és enyhe élesítésben is különböznek egymástól, így nem csoda, hogy látványos hatást érhetünk el velük. Ezek az értékek tetszés szerint megváltoztathatók, a gyári állapotot pedig egy resettel állíthatjuk vissza. Az általunk kikísérletezett beállításokat a User profil tárolja, ha pedig a sémák gyári értékein változtatunk, szintén átkerülünk ide, felülírva ezzel korábbi értékeinket.

Amit a grafikonokról leolvashatunk, az nem más, mint hogy a kijelző mindegyik profil esetében kissé meleg tónust kap, és a képmódok alaphelyzetben távol állnak a valós színvisszaadástól. Ebből akár arra is következtethetnénk, hogy a helyzet nem túl rózsás, a látottak viszont megcáfolták ezt, a képprofilok egyikére sem tudunk igazán rosszat mondani, mert hosszútávon is nézhetőek. Szövegmegjelenítésre a Text és Standard profilok javallottak, látványosabb színhatást pedig a Graphics és Movie profilokkal érhetünk el, de mivel mindkét mód csak kismértékű élesítést használ, ezért ezeket akár szövegolvasásra is használhatjuk.

A legjobb beállítással természetesen most is csodákra lehetünk képesek, User módban az általunk kikísérletezett beállításokkal a grafikon szerint már közel tökéletes a színvisszaadás.

 

4. Acer S243HL - Képminőség

Képminőség

Kalibrálás ide vagy oda, a képminőséggel nem voltunk maradéktalanul elégedettek, a színek bár sokat javultak a beállítás után, a monitor képe így is fakónak tűnt. Ezen csak a megnyerőbb képű profilok tudtak enyhíteni, ilyenkor viszont számolnunk kellett a meseszerű színhasználattal is. A különleges profiloknál (Graphics, Movie) a színátmeneti gradienseken némi sávosodásra lettünk figyelmesek, alaphelyzetben viszont egész szépek az átmenetek. A monitor kontrasztja átlagos, a sötétebb szürkeárnyalatokat már nem sikerült elővarázsolnia, a világosakkal viszont nem volt gond. Ami a fényerőt illeti, a kijelző erős napsütésnél sem esett zavarba. Az optimális kontrasztértéknél mért legnagyobb fényerő fehér képernyőnél 248 cd/m^2, ugyanez minimális fényerőn 63 cd/m^2 volt, ami azt jelenti, hogy sötét szobában még éppen megfelelően lesötétíthető a kép.

A kijelző legnagyobb felbontásán csak a HDMI bemenetein nyújt makulátlan képet. Bár a VGA bemenet sem rossz, mégis az enyhe szellemkép miatt és a tökéletes élesség érdekében jobb, ha inkább a digitális kapukra hagyatkozunk. A bemenetváltás kézzel kapcsolható, ami pozitívum, viszont azonos képbeállításokon osztoznak, jobb lenne, ha ezeket egymástól függetlenül konfigurálhatnánk. Ha játszani támad kedvünk és kisebb felbontásokra kell váltani, akkor örülhetünk a kijelző jó minőségű interpolációjának. Az alacsonyabb felbontások közül nemcsak az 1280*720, hanem a többi is egészen szép, annyira, hogy akár szövegolvasásra is elővehetjük ezeket, ha muszáj. A monitor az 1680*1050-es képméretet nem ismeri, ezért a tesztfotót 1280*1024-ben készítettük, ennek minősége szintén nem rossz. A kijelző a 16:9 aránytól eltérve analóg csatlakozás esetén nem esett zavarba, Aspect módban a 4:3, 5:4 és 16:10 arányokkal is elboldogult, HDMI-n viszont többször is hibázott. Ez PC-s használatkor nem nagy probléma, mert ilyenkor hagyatkozhatunk a videokártya skálázására.

A panel betekintési szögei egyáltalán nem mondhatóak szélesnek, ennél már egy TN paneltől is többet várunk, de ha nincsenek különleges igényeink, akkor ez is megteszi. Míg oldalról szinte változatlan marad a kép (csak kicsit sárgul el), addig felülről gyorsan negatívba fordul, és ezt alulról is hamar megteszi, de ez esetben az alsó látószög jobb, mint a felső. Igaz, hogy az oldalsó látószögek a legfontosabbak (és ilyen tekintetben a monitor nem rossz), de a függőleges betekintési szögekre is szükségünk van legalább 5-10 fokos tartományban, ebben viszont nem jeleskedik a monitor. Ha a kijelzőt nem teljesen szemből nézzük, hanem néhány fokban felülről, akkor a fehér színből hamar lila lesz, ha pedig alulról nézzük, akkor a panel teteje lesz zöldes ott ahol fehéret kéne látnunk.

Szabad szemmel a háttérvilágítással nem volt gond, bevilágításokat nem vettünk észre. Csupán a fényképeken látható, hogy a fekete képernyő minimális mértékben foltos (ami csak oldalról látszik), de ez olyan apróság, hogy ebből semmit sem látunk, ezért ilyen szempontból a monitor tökéletesnek mondható.

A monitor rendelkezik válaszidő-gyorsítással, de a túlvezérlés mértékét nem lehet szabályozni vagy kikapcsolni, a gyorsítást minden képprofilnál bekapcsolva találtuk. Szerencsére a túlvezérlésből származó szellemkép szinte csak a teszteken jelentkezett, játék közben ebből alig vettünk észre valamit. Mindazonáltal a monitornak a 2ms-os válaszidő előnyét nem sikerült teljesen kiaknáznia, mert nem igazán éreztük jobbnak egy átlagos 5ms-os monitornál, de tény, hogy a kijelző bemeneti késése kicsi, ezért az átlagnál fürgébben reagál.

 

5. Benq V2420H - Áttekintés

Benq V2420H

Következő szereplőnk a Benq-től érkezett. A V szériás modell mindig a vékonyságáról és tetszetős formájáról volt híres, mely alól a legújabb típus, a V2420H sem kivétel.

A Benq monitora egyáltalán nem nevezhető csúnyának, de amikor a tesztelő a századik fényes fekete monitor után a százegyediket meglátja, akkor talán joggal mondja, hogy a kijelző gyártók színhasználata nem túl fantáziadús. Túllépve a komor festésen, megállapíthatjuk, hogy a monitor díjnyertes formatervezése valóban nem rossz (de nem is különleges), a kávát kimondottan vékonyra tervezték, melyben a ledes háttérvilágítás és külső tápegység is részt vállalt. A készülék anyagminősége nagyon jó, a műanyagok meg se nyekkennek, viszont a kijelző nagy szépséghibája, hogy a káva sötét csillogós felülete borzalmasan gyorsan porosodik.

A hagyományos nyomógombok a panel alján, jobb oldalon kaptak helyet. A dudoroknak hála ezeket könnyen kitapinthatjuk, továbbá nagy segítség a tájékozódásban, hogy a fekete festésen a fehér színű piktogramok is jól látszanak. A gyorsgomboknál hiányoltuk a fényerőállítást és bemenet váltást, helyettük csak képprofil váltás és hangerőszabályzás van, így ezek miatt kénytelenek vagyunk egy kicsit tallózni a menüben. A szoftveres menüvezérlés továbbra sem adatik meg a Benq monitorainál, így minden esetben a nyomógombokra kell hagyatkoznunk, de mivel ezek egészen gyorsan reagálnak és nagyjából kézre állnak, nem tartjuk különösebb problémának. A bekapcsoló gomb körül stílusosan egy állapotjelző led található. A zöld fény nappal nem zavaró, és a szürkületi narancsfény ereje sem vészes, ennek ellenére jól jönne a lehetőség, hogy letiltsuk, ám ezt sajnos nem tehetjük meg.

A kijelző első gyenge pontja az állvány. Az egyszerű képességekkel megáldott tartószerkezet nem tartja valami stabilan a panelt, a gombok nyomkodása közben kicsit zavaró, hogy a kijelző jobbra-balra inog. A kör alakú talp egyébként sem egy masszív darab, kis súlya és átmérője miatt a monitor könnyen elbillen a helyéről, ezért nem ajánlott rángatni az asztalt. A kijelző egyetlen ergonómiai beállítása a panel megdöntése, amit -5 és 15 fok közt állíthatunk be. Portré mód, elforgatás vagy magasságállítás nincs, de szerencsére a kijelző ilyen tekintetben nem szorul korrekcióra.

A makulátlan hátlapon ezúttal is csak a márkajelzés látható, az ilyen vékony monitoroknál a felfüggesztési lyukakról mindig le kell mondanunk. A csatlakozók környékén két digitális video bemenetre (HDMI és DVI) valamint egy analóg bemenetre (VGA) bukkantunk. A kijelző HDMI csatlakozó nélkül is kapható, ezért ha erre nincs szükségünk, akkor a H végződés nélküli típust keressük. A bemenetek mellett egy fejhallgató kimenetet is találunk, ahol a HDMI audio sávja szólal meg, így akik konzolt csatlakoztatnak, azok az audio kimenetet is élvezhetik. A készülék dobozában egy telepítő lemez is van (kézikönyv és driver), továbbá felbukkant a külső tápegység és egy VGA kábel (a digitális madzagról itt is nekünk kell gondoskodni).

 [link target="_blank" href="/_userfiles/Image/Terrayon/86%20-%2024%20colos%20monitorok/Benq%20V2420H/1/05+.png"]

[/link]

6. Benq V2420H - OSD és Képprofilok

OSD

A képernyőmenünél a BenQ megszokott szisztémáját alkalmazták. A grafikus OSD a jó tagoltságnak hála könnyen átlátható, így viszonylag gyorsan elvégezhetjük képbeállításainkat. A menüben megtaláljuk a Senseye profilokat is, így az alapvető képbeállításokon felül extra színezést is elérhetünk velük. További különlegesség, hogy a gamma értéke szám szerint állítható be (1,8 és 2,6 között), a HDMI PC Range opcióval pedig a bemeneti tartomány szűkíthető le, értékei: RGB(0-255), RGB(16-235).

Képprofilok

Az említett képsémákat a Picture Mode almenüben választhatjuk ki. Ezek a profilok a Movie, Game, Photo és sRGB, melyek főnként a színeket változtatják meg, de hatással vannak még az élességre és a gamma értékére, továbbá az első három esetében a dinamikus kontrasztot is bekapcsolhatjuk, de ezt továbbra sem ajánljuk. Amikor eme profilok egyikét kiválasztjuk, olyankor a színhőmérséklet, élesség és gamma tulajdonságokat letiltva találjuk a menüben, csupán a fényerő és kontrasztérték állítható át. A Standard profilnál ezeket is megváltoztathatjuk, itt már megtaláljuk a szokásos kékes, pirosas, normál és egyéni színhőmérsékleteket is. Az Eco az előbbi séma klónozott, alacsony fényerejű változata, de a két profil egymástól függetlenül saját ízlésünkre szabható.

A diagramok nem sok jóval kecsegtetnek minket, ugyanis a színek ideális értékektől való eltérése minden profilnál igen nagy. Szemmel vizsgálva a Standard és Eco sémák nem olyan vészesek, viszont a Movie már csúnya élesítést használ, ami szellemképet okoz, de az alacsony gamma érték sem tett jót a képnek, a látvány ugyanis túl fakó lett. A Game profilnál sikerült tovább rontani a helyzeten és a Photo sémával sem járunk jobban. Az sRGB ezek után valódi felüdülés volt. Bár a színhelyesség az adatok alapján nem sokat javult, szemmel mégis nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb képet láthattunk, ami minden bizonnyal a normál gamma értéknek és 6500K közeli színhőmérsékletnek köszönhető. Különleges helyzetekben tehát jól jönnek az extra színprofilok, viszont internetezéshez, szövegszerkesztéshez az sRGB vagy Eco módot érdemes választani, de a legjobban akkor járunk, ha egy jól beállított Standard profillal használjuk a kijelzőt.

A kalibrált állapotról is készítettünk egy ellenőrzést, és bár egy-két nagyobb kilengés is megfigyelhető, a 0,7 átlagos eltérés összességében igen jónak mondható.

 

7. Benq V2420H - Képminőség

Képminőség

A monitor képminősége a kalibrálás után egészen sokat javult, színvilága szép, ám a színátmeneti gradienseken látható enyhe sávosodás megmaradt, ezzel sajnos nem tudtunk mit kezdeni. A Benq monitora a kontrasztskálán is csak átlagosan teljesített, a szürke legsötétebb árnyalatai ugyanis elbújtak, a fehérek viszont jól láthatóak voltak. Az ideális kontrasztértéknél mért legnagyobb fényerő fehér képernyőn mérve 208 cd/m^2, a legkisebb fényerő pedig 40 cd/m^2 volt, tehát a monitor kellően magas és alacsony fényerőre is beállítható, attól függően, hogy napsütésnél vagy sötét szobában szeretnénk használni.

A monitor képe natív felbontáson nemcsak a digitális bemeneteken (HDMI, DVI), hanem az analógon (VGA) is remek, ami azt jelenti, hogy a kijelző három jó minőségű bemenettel gazdálkodik (csak kár, hogy nem lehet eltérő képbeállításokat használni rajtuk). Az alacsony felbontások viszont nem jártak ilyen jól, a kijelző az 1680*1050, 1440*900 és 1280*1024 képméreteket közepesen homályosan jeleníti meg, ezek szövegolvasásra már kerülendők. A gyakrabban használt 1280*720 viszonylag szépnek mondható, ezt játékra bátran elővehetjük. A képarány kezelés kifogástalan, a monitornak a 16:10, 4:3 és 5:4 aránnyal sem volt baja, ráadásul elég volt egyszer kiválasztani az Aspect módot és a kijelző mindig a megfelelő képarányt használta.

A panel betekintési szögei átlagosak. Oldalról a kijelző egy darabig megtartja minőségét, később már a kontraszt némileg lecsökken, és enyhén sárgássá válik a kép. Felülről ennél jóval hamarabb elsötétedik a kép és némi színtorzulással is számolnunk kell, de drasztikus minőségromlástól azért nem kell tartani. Alulról nagyjából -10 fokig „csak” sötétedéssel kell számolni, ami egy kibírható jelenség, a régi monitorok színe ilyenkor már negatívba változott volna, itt viszont csak ezután kezdenek fokozatosan megváltozni a színek. Mindez ahhoz elég, hogy a monitor tulajdonosa és egy-egy oldalt ülő személy tökéletesen élvezze a képet, nagyobb társasággal azonban ne számoljunk.

A háttérvilágítás viszonylag homogén, a képernyő alján némileg világosabb a kép, de legalább komoly bevilágításoktól nem kell tartanunk.

A monitor ugyan nem rendelkezik válaszidő-gyorsítással, de így legalább a túlvezérlési hibáktól sem kell tartanunk. Az 5ms-os érték így is bőven megfelel játékra, főleg, hogy nagy bemeneti késéssel sem kell számolnunk, de egy kicsi azért van neki. Az elmosódás csak gyors mozgásnál látszik és nem vészes, így akik nem érzékenyek erre, azok észre sem veszik majd, egyedül a keményvonalas játékosok járnának jobban egy erre kihegyezett típussal.

 

8. Samsung BX2440 - Áttekintés

Samsung BX2440

Végül lássuk, mit tud felmutatni a Samsung ledes kijelzője, a BX2440, mely az előzőekben ismertetett típusokhoz hasonló kvalitásokkal rendelkezik.

A monitor ránézésre egy átlagos darab, mely a Samsung berkeiből érkezett és a gyártó szokványos formai jellegzetességeit hordozza. Az egyetlen említésre érdemes momentum, az a panel körüli káva, mely a szokásosnál vékonyabb. A készülék festése matt fekete, így a por sem látszik meg rajta annyira könnyen és a káva anyaga az ujjlenyomatokat is egészen jól tűri. Az anyagminőséggel is elégedettek voltunk, a felhasznált műanyagok eléggé vastagok ahhoz, hogy a minőségérzettel ne legyen probléma, és a panel döntögetés közben sem ad ki magából jellegzetes hangokat.

A monitor kezelőgombjai a panel alján találhatók, melyeket csak nappal tudtuk elégedetten használni, szürkületnél már kényelmetlen volt kitapogatni ezeket. Bár piktogramok is segítenek a tájékozódásban, ezek csak erős fényben látszanak, ezért kénytelenek voltunk a gombokból kiálló dudorokra hagyatkozni, de a kattogós és kemény nyomáspontú gombokat így sem volt nagy élmény használni. Szerencsére a gyártó jó szokásához híven ezúttal is mellékelte a MagicTune szoftveres menükezelőjét, mely megmentette a helyzetet, így a gombokat akár el is felejthetjük, de ha ragaszkodunk a monitor gyorsgombjaihoz, akkor jó hír, hogy a legfontosabbak (bemenet váltás, fényerőállítás, tetszőleges gyorsgomb) továbbra is megtalálhatók a kijelzőn. Az állapotjelző erős kék fénye viszont nyugtalanító, ezt sem lecsökkenteni, sem letiltani nem lehet a menüben.

A monitor HAS típusú állvánnyal rendelkezik, ami a koreai gyártónál annyit jelent, hogy magassága állítható, támogatja a pivot funkciót (porté mód), és az állvány talpa is elforgatható. A konfigurációs lehetőségekkel elégedettek voltunk, a magasság nemcsak nagyon alacsonyra, hanem kellően magasra is beállítható. A porté mód megfelelő ellentartással forgatható el, így a kijelző függőlegesen is stabil maradt, a mellékelt telepítő lemezen pedig a MagicRotation is megtalálható, mely elforgatja a képet, ha videokártyánk drivere ezt nem támogatná. Az állvány talpa +/- 45 fokban forgatható el, mely ugyan szűkebb intervallum az eddig megszokott teljes körös elforgatáshoz képest, de az ergonómiai lehetőségek tárháza így is nagyon széles. Természetesen bólogatni is tud a panel, pontos adatok nincsenek, de érzésünk szerint erre a kijelző nagyjából -5 és 20 fok között képes, ami minden helyzethez elég. A robosztus állvány kellően stabilan tartja a készüléket, és az összeszerelés sem okozott különösebb fejtörést, a kör alakú talpat az előre elhelyezett csavarral tudtuk rögzíteni.

Annak ellenére, hogy a monitor rendkívül jól konfigurálható, még a fali konzolokat is támogatja, a felszereléshez csupán el kell távolítanunk az állványt és akkor a VESA 75 szabványú lyukak is előbukkannak. A csatlakozók környékén csak DVI és VGA bemenet látható, HDMI ezúttal nincs. A készülék dobozában rátaláltunk a telepítő lemezre (tartalma: driver, MagicTune, MultiScreen, MagicRotation) és az összes kábel típusra, amit a monitor támogat (DVI, VGA, táp).

 

9. Samsung BX2440 - OSD és Képprofilok

OSD

A monitorban a gyártó megszokott fekete-szürke színű grafikus képernyőmenüje található, ami átlátható, lehetőségeit pedig tematikusan elválasztva találjuk meg benne. A menü extrái közt a régebbi hasznos funkciók mellett az újdonságok is felbukkannak. A már megszokott kikapcsolás időzítőt és ColorEffect-et ismerjük, utóbbi Grayscale, Green, Aqua, Sepia módjai fényképek megjelenítésénél lehetnek hasznunkra, ha unatkoznánk. A MagicColor színkezeléssel a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni, de mesterkélt színeket okoz, ezért a valódi megjelenítést kedvelőknek nem ajánlott, a látványos extra inkább filmeknél jöhet jól. A PC/AV mode AV állásnál a képernyő közepét nagyítja fel számunkra, kissé homályos megjelenítés mellett, továbbá a PC módtól eltérő képi beállításokat (szín, fényerő, stb.) használhatunk. Az egyedi gyorsgomb (Customized Key) beállításánál a következők közül választhatunk: MagicBright (képprofil váltás), Image Size (képarány kezelés módja), és a nemrég bevezetett MagicAngle és MagicEco. A MagicAngle segítségével a panel látószögén javíthatunk aszerint, hogy milyen irányból szeretnénk nézni a monitort. Nagy csodára ne számítsunk, de tény, hogy bizonyos helyzetekből javíthatunk a képminőségen, csak cserébe az ellenkező irányból lesz csúnya a kép. Ez egy kényszermegoldás, de néha azért hasznát vehetjük. A MagicEco-val a fényerő értékét állíthatjuk be fixen 50, 75, 100%-os értékre, aminek nem sok haszna van, hiszen a fényerőt eddig is lecsökkenthettük, ha akartuk. A típusban először a gombismétlés sebességét is beállíthatjuk, ami a hosszú listás tallózásnál lehet hasznunkra.

Képprofilok

A MagicBright képprofilok színhelyességét ezúttal is megvizsgáltuk, a diagramokon a Standard, Game, Cinema és Dynamic Contrast értékei láthatók.

Az adatok szerint a Standard képprofil egy egészen használható séma, a színek eltérései egyáltalán nem vészesek, bár a színhőmérsékletet és a gamma értékét érdemes korrigálni. Szemmel vizsgálva ez a profil teljesen jó, csak a gyakorlott sem veszi észre, hogy a kép enyhén meleg tónusba húz. A Game mód az adatok alapján ennél kicsit gyengébbnek bizonyult, de ránézésre csupán a magas fényerő, ami feltűnhet, most kivételesen ez is egy jól használható profil. Ahhoz viszont, hogy a Cinema mód csúnyaságát megállapítsuk, nem kell műszer, a rikító színek és a kellemetlen élesítés szerintünk filmek alatt sem jó semmire, a színek drasztikus eltérése miatt igen távolra kerülünk a valós színmegjelenítéstől. A Dynamic Contrast képminősége ezúttal tűrhető, bár ahogy mindig, most is egyéni kísérletezésre buzdítjuk olvasóinkat.

A kalibrálással most is remek értékeket sikerült kinyerni a monitorból. Nemcsak az átlagos eltérést, hanem a legnagyobb eltérést is sikerült igen előkelő helyre szorítani, de ezek csak adatok, lássuk, mit jelent ez a gyakorlatban.

 

10. Samsung BX2440 - Képminőség

Képminőség

Végre elérkeztünk a lényeghez, a monitor képminőségéhez. A kijelző színeivel elégedettek voltunk, és a színátmeneti gradienseken sávosodást sem vettünk észre, ami dicséretes. A kontrasztskála elemei közül a csak legsötétebb bújt el, a világosabbak közül mind látható volt, ami szintén jó értékelést érdemel. A legmagasabb fényerő, amit egy fehér képernyőn mértünk 285 cd/m^2 volt, a legkisebb fényerő pedig 24 cd/m^2, ami kellően széles fényerőállítást jelent ahhoz, hogy a kijelző erős napsütésnél is olvasható maradjon és egy teljesen sötét szobában is szemkímélő legyen.

A monitor legnagyobb felbontásán minkét bemenete (DVI és VGA) szép éles. A bemenetek egyforma képbeállításokat használnak, és ha valamelyiken megszűnik a jel, akkor beindul az automatikus keresés, de szerencsére ezt letilthatjuk a menüben. A kijelző az alacsony felbontások zömét közepes minőségben tárja elénk, és sajnos a gyakrabban használt 1280*720 is ilyen, az 1280*1024 pedig az átlagnál is rosszabb. Hogy azért legyen minek örülni ez alól az 1680*1050 és 1440*900 kivételek, így ha felbontást kell csökkenteni, akkor érdemes ezek közül választani. Szerencsére ebben a kijelző skálázási képessége is partner, ugyanis a 16:10 aránytól nem riad vissza, és a többivel sem akadt gondja, az 5:4 és 4:3 arányokkal ugyanilyen jól elboldogult, ráadásul ezt automatikusan tette meg, minden helyzetben felismerte, hogy melyiket kellett alkalmaznia.

A látószögek nem rosszak, bár túlságosan széles betekintési szögekről sajnos most sem tudunk beszámolni. A kijelző kontrasztja felülről hamar elkezd csökkenni, de legalább a kép elfogadható marad, színtorzulás ilyenkor egyáltalán nincs. Az oldalsó látószögeknél kicsit jobbra számítottunk: ahogy haladunk a kép némileg sötétebb lesz, majd enyhén sárgul, extrém helyzetből pedig lilás tónust kap. Ilyen színtorzulást oldalról nem sűrűn látunk, de a helyzet azért így sem drasztikus, csak megemlítjük, mert szigorúak vagyunk. Alulról a szokásosnál jobb a látószög, csak sokára, nagyjából -20 foktól kezdődik meg a sötétedés. Az olvasottak alapján összességében ez inkább egy közepes látószög, azonban a kijelző MagicAngle lehetőségével ezt egy bizonyos irányból mindig feljavíthatjuk, és ezzel a kijelzőnek sikerült feltornáznia magát a szélesebb látószögű kijelzők közé.

Az, hogy a kijelző háttérvilágítása mennyire homogén, a fekete képeken jól látható. Bevilágítások egyáltalán nincsenek és foltok sem láthatók, ezen a területen a ledes technika diadalmaskodik.

A monitor utánhúzása igen jónak bizonyult az 5ms-os gyorsítás nélküli panelek közt, ami azt jelenti, hogy remekül tudunk vele játszani. A látottak alapján felesleges lenne a gyorsítás, mert a próba során gyors mozgásoknál is csak alig láttunk némi elmosódást. Ez legtöbbünket valószínűleg nem fog eltántorítani a játéktól, részben azért is, mert a monitor bemeneti késése is kicsi.

11. Értékelés

Acer S243HL

A monitor értékelésénél egyrészt figyelembe kell vennünk a szépséget és ötletességet, a három video bemenetet (amiből kettő digitális) és a szoftverkörítést, másrészt viszont hiába kapunk egy ránézésre szép dizájnmonitort, ha képminősége nem felel meg a céljainknak. A látószögek gyengeségét inkább függőleges irányban éreztük, oldalról még megfelelőnek bizonyultak, azonban a monitor filmnézéshez így sem igazán ajánlott, hiszen színeivel és kontrasztjával nem kápráztatott el minket. A háttérvilágítás szép egyenletes volt, így legalább ezen a területen és a fogyasztási értéken megtapasztalhattuk a ledes technológia előnyét. Játékra egyáltalán nem rossz választás az S243HL, sőt, válaszideje és bemeneti késése kicsi, a túlvezérlési hibák csak a teszteken láthatók, ráadásul az alacsony felbontások is jó minőségben jelennek meg, így már csak azt sajnáltuk, hogy a HDMI bemeneteken a képarány kezelés nem tökéletes. A készülék megjelenése óta már jókora árcsökkenésen esett át, így talán az is megbocsátható, hogy a DVI/HDMI átalakítót külön kell megvenni hozzá. A kijelző tehát azoknak ajánlott, akik egy látványos készüléket keresnek játékra vagy irodába, és képminőség terén nincsenek nagy elvárásaik, ugyanis az Acer kijelzője ebből a szempontból jóindulattal is csak átlagos teljesítményt képes felmutatni.

Benq V2420H

Aki a tesztet elolvasta, azt gondolhatja, hogy a Benq eme típusa egy átlagos eresztés, a kijelző ugyanis a ledes technika előnyein kívül (kis fogyasztás és homogén háttérvilágítás) nem igazán tudott más különlegességet felmutatni. Az átlagos betekintési szögei és kontrasztértéke, valamint az összességében közepes skálázási képessége miatt a V2420H valóban nem egy kiemelkedő monitor, viszont a három jó minőségű bemenete miatt irodába ésszerű választás lehet. De ne ítéljük el rögtön a készüléket, némi kompromisszummal a kijelzőt azért filmekhez is elővehetjük, ugyanis színei szépek és bevilágításai sincsenek (igaz a szélesebb látószögek jól jöttek volna). Ha jobban megnézzük, akkor a játékok miatt nem kell aggódnunk, ugyanis a monitornak nincs zavaró utánhúzása és képarány kezelése is tökéletes, csak arra kell figyelni, hogy ha alacsony felbontásba váltunk, akkor az az 1280*720 legyen, ugyanis ezt leszámítva a monitor képe nem túl éles. Ha tudomásul vettük a fent említett kompromisszumokat, akkor még mindig egy vállalható kijelzőt vihetünk haza, melynek ár/érték mutatója sem rossz, azt viszont kicsit sajnáltuk, hogy a vételárba már nem fért bele a digitális kábel.

Samsung BX2440

A Samsung kijelzőjének legnagyobb előnye nem csak a jól konfigurálható állványában rejlik, hiszen képminőségével sem szégyenkezhet, a próba során mi minden területen nagyjából elégedettek voltunk vele. Irodába elsőrangú választás, hiszen a kijelző minden ergonómiai trükkre képes, ami létezik, a bemenetei közül pedig még az analóg is szép éles. A látószögek alaphelyzetben csak átlagosak, a MagicAngle lehetőséggel viszont feltornázhatók, a javított betekintési szögekkel, szép színekkel és homogén háttérvilágítással öröm a filmnézés. A játékok kedvelői nem fognak panaszkodni a sebesség miatt, a kijelző a pergős jelenetekhez is kellően gyors. A közepes skálázási képességek viszont nem váltak a készülék előnyére, az alacsonyabb felbontások közül a monitor fura módon egyedül a 16:10(!)-es képméreteket jeleníti meg szépen. Örömteli, hogy a DVI kábel jár hozzá és vásárláskor a 3 napos pixelhiba garancia is a miénk lesz, de egy HDMI kapu azért biztos nem ártott volna még rá.

Acer S243HL: Webshop

Benq V2420H: Webshop

Samsung BX2440: Webshop

A monitorokért köszönet a CHS Hungary Kft.-nek és a Cédrus Számítástechnikai Kft.-nek!

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward