23 inches monitorok a BenQ, Samsung, LG triótól

A mai alkalommal 23 inches monitorokkal ismerkedünk meg, méghozzá a BenQ és Samsung legújabb TN paneles modelljeivel és az LG prémium paneles kijelzőjével, az IPS231P-vel.

23 inches monitorok a BenQ, Samsung, LG triótól

1. Bevezető

A mai alkalommal 23 inches monitorokkal ismerkedünk meg. A BenQ és Samsung legújabb TN paneles modelljei kedvező áron kelletik magukat, ezért tettünk velük egy próbát. A teszt legizgalmasabb szereplője viszont az LG-től érkezett, kíváncsian vártuk, hogy vajon az IPS231P modell lesöpri-e az árban hozzá közel álló TN paneles mezőnyt, ami nem lenne csoda, hiszen egy prémium paneles kijelzőről van szó. De ne szaladjunk előre, először lássuk a specifikációkat.

 

2. BenQ V2320H - Áttekintés

BenQ V2320H

Első szereplőnk a BenQ V2320H típusa. A V20-as szériát már ismerjük, mivel korábban már volt szerencsénk egy 22 inches példányhoz, amit a teszt után kellemes tapasztalatokkal adtunk vissza. Ezúttal a 23 colos példányt vizsgáljuk meg, így kiderül, hogy a méretnövekedés jelen esetben mennyire befolyásolja a képminőséget.

Ami a küllemet illeti, a monitor kissé megcsúnyult a kisebb átmérőjű típushoz képest, a káva ugyanis megvastagodott. Hátul ez sem foglal több helyet, hiszen oldalról nézve továbbra is vékony a kijelző, ám a panel körüli keret terebélyesebb lett, ami nem tesz jót a látványnak (még ha ilyen apróságról is van szó). A formatervvel egyébként semmi gond, a készülék még így is elegáns hatást kelt, ebben pedig a zongoralakk fekete borítás is nagy szerepet játszik. A fényes műanyagok a porosodásra különösen hajlamosak, de tiszta állapotban szép látványt nyújtanak. A felhasznált anyagok minősége jó, a műanyagok meg se nyekkennek döntögetés közben.

A panel alján, jobb oldalon a menükezelő nyomógombokat találjuk. Minőségükkel nincs probléma, nem lötyögnek, és kitapintani sem nehéz ezeket, mert a gombokból dudorok állnak ki. Napfénynél még rendben van, hogy a káva fekete festésén szürke színű feliratok vannak, így tudjuk, mit kell megnyomni, de szürkületnél már jól jönne a gombmegvilágítás. A gyorsgombok közt sajnos nem találtunk fényerőállítást, de rendelkezésünkre áll a bemenetváltás, képprofil váltás, hangerőszabályzás (HDMI bemenetnél) és az automatikus kalibráció (VGA bemenetnél). Tehát egyet kivéve a legfontosabbak megvannak, a fényerőállítás miatt viszont kénytelenek vagyunk egy kicsit tallózni a menüben. A szoftveres menüvezérlésről le kell mondanunk, de mivel a nyomógombok egészen gyorsan reagálnak és nagyjából kézre állnak, ezt nem tartjuk különösebb problémának. Látványos apróságként a kijelző állapotjelző lámpáját tudjuk megemlíteni, ami a bekapcsoló gombot stílusosan fogja körbe, és fényerejét is jól eltalálták.

A kör alakú talpon találunk egy ezüstös díszítőelemet is, már csak arra kellett volna figyelni, hogy a szép állvány jól ellássa a feladatát. Sajnos viszont a monitor ugyanazt az apró talpat kapta, amit már a kisebb modellen is kifogásoltunk. A stabilitás tehát nem az igazi, a monitor könnyen felborulhat egy óvatlan mozdulattól. Továbbá az is zavaró, hogy a gombok nyomkodása közben a kijelző meginog, ez is a talp kis méretének és súlyának tudható be. A kijelző egyébként jól konfigurálható, a panelt előre 5 fokban, hátrafelé 15 fokban dönthetjük meg, és fix magassága is jó helyen van, ezért a monitor hosszútávon is kényelmes. Az egyszerű állvány egyéb mutatványra nem képes, a portré módtól, elforgatástól és magasságállítástól el kell tekintenünk.

Nézzük, mit találunk hátul. A hátlap sima felületén nincsenek felfüggesztési lyukak, így a készüléket falra szerelni nem lehet. Alul egymás mellett sorakoznak a csatlakozók, ezekhez könnyen hozzáférhetünk. A bemenetek repertoárjában egy HDMI, egy DVI és egy VGA kapu található, ami már ahhoz is elég, hogy állandó jelleggel tudjunk csatlakoztatni egy PC-t és egy konzolt. A bemenetek merőlegesen állnak ki a készülékből, így nem tudjuk azt közel tolni a falhoz. A monitorban nincsenek beépített hangszórók, viszont a bemenetek mellett egy fejhallgató kimenetet is találunk, amin a HDMI audio sávja szólal meg. Ez azoknak jó, akik konzolt csatlakoztatnak, mert így az audio kimenetet is élvezhetik. A kijelzőhöz mellékeltek egy telepítő lemezt, ezen a kézikönyv és a driver található meg. A csomagban ott van még a külső tápegység, viszont a video kábelek közt csak egy standard VGA kapott helyet, a digitális madzagról tehát nekünk kell gondoskodni.

3. BenQ V2320H - OSD és Képprofilok

OSD

A képernyőmenünél a BenQ megszokott szisztémáját alkalmazták. A grafikus OSD a jó tagoltságnak köszönhetően átlátható, így viszonylag gyorsan elvégezhetjük képbeállításainkat. A menüben megtaláljuk a Senseye profilokat is, így az alapvető képbeállításokon felül extra színezést is elérhetünk velük. További különlegesség, hogy a gamma értéke szám szerint állítható be (1,8 és 2,6 között), a HDMI PC Range opcióval pedig a bemeneti tartomány szűkíthető le, értékei: RGB(0-255), RGB(16-235).

Képprofilok

A képprofilokat a Picture Mode almenüben választhatjuk ki, de a gyorsgombbal is váltogathatunk köztük. Ezek a sémák a Movie, Game, Photo és sRGB, melyek nemcsak a színeket, hanem a gamma értékét és az élességet is megváltoztatják. A Movie, Game és Photo módok esetében a dinamikus kontrasztot is bekapcsolhatjuk, de ennek nem sok gyakorlati haszna van. Amikor eme profilok egyikét kiválasztjuk, olyankor a színhőmérséklet, élesség és gamma tulajdonságokat letiltva találjuk a menüben, csupán a fényerő és kontrasztérték állítható át. A Standard profilnál ezeket is megváltoztathatjuk, itt már megtaláljuk a szokásos kékes, pirosas, normál és egyéni színhőmérsékleteket is. Az Eco egy alacsony fényerejű képprofil, amit szintén egyedi ízlés szerint állíthatunk be.

A képprofilokról elvégeztük szokásos méréseinket is, a viszonyítás pedig 6500K színhőmérséklethez, 2,2 gammához és 120 cd/m^2 fényerőértékhez ment.

Az adatok alapján a gyári képprofilok igen távol állnak az ideális értékektől, különösen a gamma értéket találtuk mindenhol magasnak, ami kellemetlen látványt eredményezett. A grafikonokon nem látszik, hogy a Movie, Game és Photo sémák erős élesítést használnak, ami elsőre talán jó ötletnek tűnhetett, de a látottak ezt megcáfolták. A sémák közt egyébként nincs nagy különbség, mindhárom profil sajátja, hogy rikító színeket használnak és világosak, így ezeket legfeljebb filmnézésre érdemes elővenni, de hosszútávon úgyis egy jól beállított képprofil mellett kötünk ki. A Standard és Eco sémák viszont ránézésre egészen jók, ezeket internetezéshez, szövegszerkesztéshez bátran elővehetjük, ha nem akarunk bajlódni a képbeállításokkal. Sajnos sRGB módban sem javul a színhelyesség, ezért ha erre törekszünk, be kell kalibrálni a monitort (érdemes a lap alján közölt értékekből kiindulni).

Fontos, hogy a kalibrálás után a színprofilt is betöltsük a monitorhoz, mert ez esetben még nagy javulást érhetünk el vele. Ezek után lássuk a képminőségbeli teszteket.

 

4. BenQ V2320H - Képminőség

Képminőség

A monitor képminőségével elégedettek voltunk, egyedül a kontrasztskálán látottak nem kápráztattak el minket. A legsötétebb szürkeárnyalatokat ugyanis nem kedveli a monitor, ezek már beleolvadnak a fekete háttérbe, így a filmek sötét részletei elvesznek (a világosakkal viszont semmi gondja a kijelzőnek). A színek már a gyári beállítások is szépek, némi finomhangolással pedig még jobb eredményre számíthatunk. A színátmeneti gradiensek majdnem teljesen folyamatosak, némi sávosodás azért látható rajtuk, de a legtöbb helyzetben ez nem okoz problémát. A monitor fényerőtartaléka is elegendő, a fehér képernyőn mért legsötétebb 49 cd/m^2 és a legvilágosabb 221 cd/m^2 sötét szobában és verőfényes napsütésben is megfelelő skálázhatóságot jelent nekünk.

A bemenetek szokás szerint jók. A DVI és HDMI bemeneteken tűéles a kép, és csak alig marad el tőlük a VGA bemenet minősége. A video bemenetek egyforma képbeállításokat használnak, tehát nem függetlenek egymástól. Ha az egyiken megszűnik a video jel, akkor a köztük történő váltás is automatikusan történik meg (a HDMI-t kivéve, mert itt letilthatjuk az átkapcsolást).

A kijelző interpolációs képessége is egészen jó. Az alacsonyabb felbontások közül nem mindet képes élesen megjeleníteni, de bőven akadnak szövegolvasásra is alkalmas képméretek, mint az 1440*900, 1280*720 és 1024*768-as felbontás. Az 1680*1050, 1280*1024, 1280*960, 1280*800 és 1152*864 felbontások maximum játékra ajánlottak, mert még viszonylag szépek, csak 2D-ben ne várjunk tőlük sokat, enyhe mosottságuk miatt szövegolvasásra már nem ajánlottak. Olyan képméreteket szerencsére nem találtunk, amik játékra sem alkalmasak, a képminőség mindegyik felbontásban megüti legalább az elfogadható szintet. A monitor képarány kezelése is jó, elég egyszer átkapcsolni az Aspect módba, a kijelző onnantól kezdve tudja a dolgát és kivétel nélkül mindegyik felbontást helyes képaránnyal jelenít meg.

A panel betekintési szögei ellen sem volt komolyabb kifogásunk. Normál nézési tartományban színtorzulás helyett mindössze kontrasztcsökkenéssel kell számolnunk, ezzel viszont minden irányból találkozhatunk. Ez azt jelenti, hogy oldalról szinte változatlanok a színek, és a kontrasztszegényebb kép ellenére is tökéletes élményben lehet részük az oldalt ülőknek. Felülről már kis szögben kontrasztszegényebbé válik a kép, de ahogy említettük, legalább színtorzulás nincs. Az alsó betekintési szög csodás, ugyanis innen nézve egészen 8-10 fokig élvezhető marad a kép, utána viszont vörösödés figyelhető meg (ez még elég jó TN-ben). Összességében mi elégedettek voltunk a látottakkal, mert ez a látószög tartomány szinte minden helyzethez megfelel.

A készülék ledes háttérvilágítása szép, durvább foltjai és bevilágításai nincsenek. Apróbbakat viszont láthatunk rajta: a fotókon a képszélek felől van némi derengés a fekete képernyőn. Szabad szemmel viszont nem lehet kifogásunk ellene, még olyankor sem, amikor extra szélesvásznú filmeket nézünk, a kimaradt fekete képrészleteken alig látszanak az apró hibák. A szürke és barnateszten sem látható markáns foltosodás, így azt mondhatjuk, hogy egy egészen homogén háttérvilágítással volt dolgunk.

A monitor jó választás játékra, még annak ellenére is, hogy a gyorsítással nem sokra megyünk. Ha bekapcsoljuk a monitor gyorsítási funkcióját (AMA), akkor utánhúzás helyett túlvezérlési hibát láthatunk, ami fehér színű árnyékként jelentkezik a képernyőn. Durva utánhúzástól és bemeneti késéstől szerencsére még akkor sem kell tartanunk, ha a gyorsítást kikapcsoljuk. Így tehát mindegy, hogy az AMA funkciót bekapcsoltuk-e, a monitor hozza az 5ms-os kijelzők szintjét.

 

5. Samsung S23A300B - Áttekintés

Samsung S23A300B

Következő szereplőnk a Samsung berkeiből érkezett hozzánk. Az S23A300B típus szintén kedvező árával hívja fel magára a figyelmet, és mivel a szériával többnyire jó tapasztalatokat szereztünk, a mai alkalommal a 23 inches modellt is tesztasztalra fektettük.

A monitor borítása a megszokott trendet követi: fekete és fényes. A káva formatervezése ízléses. Lerí róla, hogy a gyártónak nem ez az első ilyen monitora, a vöröses beütések és az átlátszó, fényes keret némi fantáziát visznek a fekete színű kijelzők egyhangú világába. Az anyagminőség egészen jó, a panel döntögetése közben nincsenek holmi nyekergések, de a tökéletesség érdekében a káva műanyagait mi egy kicsit vastagabb anyagból készítettük volna el.

A kijelzőt érintőgombokkal látták el, ami nem lenne probléma, ha mindig reagált volna az érintésre, de sajnos nem tette. Elsőre gondnak tűnhet, hogy az érintőmezőknek nincs megvilágítása, így nehéz megtalálni a gombokat. Ezt a problémát viszont kiküszöbölte a gyártó azzal, hogy a gombok bármelyikének megérintésére az OSD alján piktogramok bukkannak fel, így mindig tudjuk, hová kell nyúlni. A képbeállításokat a mellékelt MagicTune szoftverrel is elvégezhetjük, ilyen módon kiválthatjuk az érintőgombokat. A monitor gyorsgombjai közt megtalálható a fényerőállítás, a bemenet váltás, automatikus kalibráció (VGA bemenetnél), továbbá van egy tetszőlegesen beállítható gomb, aminek jelentését a menüben lehet kiválasztani. Az érintőmezőktől jobbra található a kék színű állapotjelző lámpa. Ez a monitor használata során nem zavart minket, ezért azt sem tartjuk különösebb problémának, hogy nem lehet letiltani a menüben.

A kijelzőhöz egy közepes méretű talp tartozik, amit csavarozós módszerrel tudunk a panelhez illeszteni. A monitor stabilan áll asztalunkon, az elbillenéstől sem kell tartanunk. Az egyszerű állvány nem sok extrával kecsegtet minket, repertoárjában csak a panel megdöntése szerepel. Erre finom mozdulatokkal késztethetjük, a 0-21 fokos tartomány pedig a legtöbb helyzethez elég, bár mi akkor örülnénk igazán, ha egy kicsit előre is megdönthetnénk. Ezzel együtt a monitort hosszútávon sem fárasztó nézni, ugyanis fix magasságát jól eltalálták.

A minél vékonyabb kialakítás érdekében a kijelző külső tápegységet használ, és  szokás szerint nem kompatibilis a fali konzolokkal (nem elég vastag hozzá). A csatlakozók közt csupán egy DVI és egy VGA bemenetet találtunk, valamint egy bemeneti tápcsatlakozót. A kijelzőn tehát nincs HDMI kapu, de ha egyszer mégis szükség lenne rá, ezt egy átalakítóval orvosolhatjuk (ami nem része a csomagnak). A monitorban beépített hangszórók nincsenek és a kábelrendező extrájától is el kell tekintenünk. A csomagban egy telepítő lemez található, amin a driver, a MagicTune menükezelő és MultiScreen képernyőfelosztó szoftverek vannak. A csomagban találtunk még egy külső tápegységet és egy VGA kábelt, a digitális madzagról viszont nekünk kell gondoskodni.

 

6. Samsung S23A300B - OSD és Képprofilok

OSD

A monitorban a már jól bevált szürke színű grafikus képernyőmenü található meg, ami átlátható, ugyanis a fekete alapon íródott fehér szöveg könnyen olvasható, a lehetőségeket pedig téma szerint tagolták nekünk. Az alapvető képbeállításokon kívül (mint a fényerő, kontraszt, színcsatornák), számos extra kínálkozik arra, hogy kihasználjuk a monitorban rejlő képességeket. Vegyük sorra ezeket:

[list type="unordered"]

[*]ColorEffect: ennek segítségével érdekesebbé tehetjük a fotók megtekintését, a Grayscale, Green, Aqua, Sepia képmódok monokróm megjelenítést tesznek lehetővé.

[*]MagicColor: a különleges színkezeléssel a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni. Ez mesterkélt színeket okoz, ezért a valódi megjelenítést kedvelőknek nem ajánlott, de a látványos extra filmeknél és néhány játéknál még jól jöhet.

[*]PC/AV mode: ez a funkció a régebbi DVD-lejátszók miatt került a monitorba. AV állásnál a képernyő közepét nagyítja fel számunkra, kissé homályos megjelenítés mellett, továbbá a PC módtól eltérő képi beállításokat (szín, fényerő, stb.) használhatunk.

[*]Customized Key: egyedi gyorsgomb a következő lehetőségek egyikére: MagicBright (képprofilváltás), MagicAngle (látószög módok), MagicEco (takarékos mód), Image Size (képarány módok).

[*]MagicAngle: a panel látószögén javíthatunk annak függvényében, hogy milyen irányból szeretnénk nézni a monitort. Nagy csodára ne számítsunk, de tény, hogy bizonyos helyzetekből javíthatunk a képminőségen, csak cserébe az ellenkező irányból lesz csúnya a kép. Ez egy kényszermegoldás, de néha hasznát vehetjük.

[*]MagicEco: a fényerő értékét állíthatjuk be fixen 50, 75, 100%-os értékre, bár a fényerőt eddig is lecsökkenthettük, ha akartuk.

[*]Key Repeat Time: ezzel a gombismétlés sebességét állíthatjuk be (gyorsítás, 1s, 2s, nincs ismétlés), ami a hosszú listás tallózásnál lehet hasznunkra, de előfordulhat, hogy egyesek az utolsó lehetőségnek örülnek majd.

[/list]

Képprofilok

Lássuk a monitor képprofiljait. Ezek a MagicBright részlegben találhatók meg, a gyári lehetőségek pedig a következők: Standard, Game, Cinema, Dynamic Contrast. Ha egyéni beállításokat alkalmazunk, akkor a Standard profilt írjuk felül.

A Standard és DynamicContrast profilok képe egészen jó, a hibák csak a képminőségbeli teszteken jelentkeznek. Mindkét profil kontrasztértéke túl magas, ami azt eredményezi, hogy a fehér részletek „kiégnek”, valamint a színek is torzulnak, a kép enyhén kékes tónusba húz. Ugyanez a helyzet, amikor átkapcsolunk Game vagy Cinema módba, az említett hibák pedig még látványosabbak. Cinema módban ráadásul élesítéssel is számolnunk kell, ami rövidtávon sem szép, a képminőségre tehát rossz hatással van, ezért ha tehetjük, inkább alkalmazzunk egyéni képbeállításokat. A profilok színhűsége egyébként nem vészesen rossz, de az átlagos delta E értékek lehetnének kisebbek.

A kalibrálás során mi mindig 6500K színhőmérsékletre, 2,2 gammára és 120 cd/m^2 fényerőértékre törekszünk, ezúttal sem történt ez másképp.

Ha csak a monitor kontrasztját és színhőmérsékletet állítjuk be, már akkor is jó eredményre jutunk, ha pedig finomhangolást is alkalmazunk (betöltjük az egyedi icc képprofilt), akkor szépen helyre kerülnek a színek. Érdemes kiindulni a lap alján látható adatokból, de mivel a legyártott példányok közt is lehetnek eltérések, ezek legfeljebb kiindulási alapnak jók.

 

7. Samsung S23A300B - Képminőség

Képminőség

Most lássuk a képminőségbeli teszteket. A monitor színvilága élénk, a színátmeneti gradienseken pedig csak minimális sávosodás látható. A kontrasztskála elemei közül a világos szürkeárnyalatok közül mind látható, a sötétebbek zöme viszont elbújik. Ez filmnézéskor hátrány, mert így elvesznek a sötét részletek (a helyzet nem tragikus, de kicsit rosszabb a többi monitorhoz képest). A fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő 246 cd/m^2, a legkisebb 24 cd/m^2 volt, ami tökéletesen elég ahhoz, hogy a kijelző napsütésben is olvasható legyen és egy sötét szobában is szemkímélő tudjon maradni.

A betűk élessége a monitor mindkét bemenetén (DVI, VGA) gyönyörű. Ez azért fontos, mert a kijelzőnek nincs több digitális csatlakozója és így két teljes értékű bemenettel gazdálkodhat. Ha az egyik video bemeneten megszűnik a jel, akkor eldönthetjük, hogy a kijelző önálló keresésbe kezdjen vagy várjon a kézi kapcsolásra (ezt a menüben tudjuk beállítani). Ha az egyik bemenet képét beállítottuk, akkor a másikon is ugyanazokat az értékeket fogjuk találni, tehát nem függetlenek egymástól (ez zavaró lehet, amikor több PC-t használunk egyszerre vagy konzolt is csatlakoztatunk a monitorhoz, egyébként nincs jelentősége).

A monitor büszke lehet az interpolációs képességére, mert egyetlen olyan felbontást sem találtunk, amiben gyengélkedne. Akad néhány képméret, amit szövegolvasásra is elővehetünk, ilyenek például az 1280*800, 1280*720 és az 1024*768-as felbontások. Játékra az 1680*1050, 1440*900, 1280*1024, 1280*960 és az 1152*864-es képméretek ajánlottak, melyek kicsit homályosabbak az előbbieknél, de még egészen jó a minőségük (különösen az 1440*900 ajánlott). A képarány kezelés egyszerűen működik és mindegy milyen képméretet veszünk elő, a kijelző az összeset megfelelően lekezeli. A 16:10 aránytól sem riad vissza, és a többivel sem akad gondja, az 5:4 és 4:3 arányokkal ugyanilyen jól elboldogul. Ráadásul ezt automatikusan teszi, minden helyzetben felismeri, hogy melyiket kell alkalmaznia.

A monitor betekintési szögei átlagosak. Oldalirányban látható a legkisebb minőségromlás, ilyenkor némileg sötétebb a kép, de jelentősebb színtorzulás nincs. Jelentéktelen viszont van, a kép enyhén vöröses tónust kap, de ennyi a közepes értékelésbe is belefér. Ha a képernyőt fentről (kb. 15-20 fokban) nézzük, akkor erős kontrasztcsökkenés jelentkezik, ami rontja az olvashatóságot. Alulról már 4-5 fokban vöröses elszíneződés látható, de mivel ezt a szintet sokáig tartani tudja a monitor, az olvashatóság ebből a pozícióból is megmarad. Szerencsére szemből nézve a képernyő teteje és alja is majdnem egyforma az egyszínű képernyőn, ezért elmondhatjuk, hogy a kijelzőnek még egészen jól használható látószög tartománya van.

A monitor háttérvilágítása némileg foltos, de legalább oldalsó bevilágításai nincsenek. A szürke és barna teszten látható egyenetlenségek is a foltosodást támasztják alá, de normál körülmények közt ezek nem sok vizet zavarnak, ezért a hibákat észre sem vesszük.

A kijelző képminősége tehát tűrhető, de mi a helyzet a sebességgel? A monitorban nincs válaszidő-gyorsítás, de szerencsére enélkül sem látható számottevő elmosódás gyors mozgásnál. A kis elmosódáshoz hozzá lehet szokni, ami pedig ennél is fontosabb, hogy kicsi a monitor bemeneti késése. Ez azt eredményezi, hogy az egérkurzor elmozdítására a képernyő gyorsan reagál, ami főként a célzást segíti, tehát játékban közvetlenebb az irányítás. A monitor tehát jó választás játékra, mert interpolációja szép és a sebességgel sincs gondja.

 

8. LG IPS231P - Áttekintés

LG IPS231P

A teszt nagyágyúját a végére hagytuk. Nagyjából egy évvel ezelőtt járt nálunk az LG eIPS paneles kijelzője (W2220p), amit szép emlékekkel adtunk vissza. Jól konfigurálható állványa és 1680*1050-es felbontása miatt népszerű volt, ám legszebb tulajdonságai mégis a remek képminőség és a kedvező ár voltak. Ezúttal is egy hasonló próbálkozást üdvözölhetünk, mégpedig a várva várt IPS231P típust. A felbontás ezúttal 1920*1080 (16:9 képarány), a háttérvilágítás pedig ledes, így minden tekintetben az új trendnek megfelelően jártak el. A modell nevéből következik, hogy a kijelzőben IPS panel található, pontosabban eIPS panel. Ez egy butított verzió, ami az eredeti IPS technológiából származik, ám korábbi pozitív tapasztalataink alapján ez egyáltalán nem probléma. A specifikáció miatt sokat vártunk a monitortól, hiszen ára alapján könnyen sárba tiporhatja a TN paneles kijelzők népszerűségét, különösen úgy, hogy a vélhetően jó képminőség mellé egy remek állványt is kapunk. Így hát a mai alkalommal kitüntetett figyelmet szentelünk az LG kijelzőnek, az értékelés során pedig a prémium monitorokhoz viszonyítunk, ezt nem árt észben tartani.

Lássuk, mit találunk a dobozban.

A monitor ránézésre nem egy divatos darab, és bizony azok sem fognak ódákat zengeni a formatervezésről, akik a konzervatívabb irodai monitorok küllemét részesítik előnyben. A kijelző kávája ugyanis nem egy megnyerő látvány, és a megvilágítatlan menükezelő nyomógombok sem fognak felkavaró élményt okozni nekünk. De nézzük máshonnan a dolgot, az ismerősök meghökkentő arckifejezése kárpótolhat minket ezért. Az IPS231 puritán külleme ugyanis arra engedi őket következtetni, hogy egy átlagos TN paneles monitorral van dolguk, amikor pedig használni kezdik, egy olyan magával ragadó látványvilág fogadja őket a képernyőn, amire nem is számítanak (kivéve, ha ismerik a típust). A minőségérzet rendben van, és bár itt-ott lehetne még vastagabb a borítás, jól összerakták nekünk ezt a monitort, a káva illesztései is pontosak.

A káva alján átlagos minőségű nyomógombokat találunk, amik korrektül elvégzik a rájuk bízott feladatot (láttunk már jóval gyengébb megoldásokat is). Megvilágítás híján szürkületnél a kitapogatós módszerre hagyatkozhatunk, de a műveletben szerencsére az OSD piktogramjai is segítenek nekünk. A gyorsgombok közt a bemenetváltás, automatikus kalibráció (VGA bemenetnél) és képprofil váltás szerepel. Jól jött volna még a fényerőállítás lehetősége is, illetve az, hogy a gyorsgombok valóban gyorsgombok legyenek, mert a képprofil váltáshoz legalább három gombnyomásra van szükség. A monitor támogatja a szoftveres menüvezérlést, ami egy elegáns megoldás, így néhány kattintással sötétben is elvégezhetjük a képbeállításokat (a Forte Manager-t a telepítő lemezen nem találtuk meg, de letölthetjük hozzá a gyártó weblapjáról). A kék színű állapotjelző lámpának erős fénye van, ezért érdemes inkább letiltani a menüben. De ahogy minden LG kijelzőnél, ez csak a bekapcsolt állapotra vonatkozik, ami azt jelenti, hogy a készenléti villogást ezzel nem tudjuk megszüntetni.

Az állvány sokat tud, de robosztus felépítése ellenére a panel kissé ingatag, ami részben annak köszönhető, hogy a talpat túl könnyen lehet elforgatni. Ez eleinte furcsa volt nekünk, viszont a mutatvány kétségkívül hasznos, hiszen így a monitor majdnem egy teljes körben forgatható el, ami társaságban hasznos tud lenni. Az állvány magasságát is megváltoztathatjuk, egészen jól feltolhatjuk (akár 11cm-ig), viszont rögzíteni csak legalul, egy bizonyos ponton lehet. A monitort porté módban is használhatjuk, a kép pedig a mellékelt Forte Pivot szoftverrel fordítható el, ha videokártyánk drivere ezt nem tudná (az elfordításhoz a gyorsabb beállítás érdekében billentyűkombinációt is megadhatunk). A monitor döntögetési tartománya normál keretek közt állítható be kb. -5 és 15 fokos tartományban. Bár az asztali állvány sokat tud, ha mégsem szeretnénk ezt használni, a leszereléssel hozzáférhetünk a VESA lyukakhoz, így a kijelzőt egy fali konzolra is felrakhatjuk.

A monitor szemből egy szürke kisegér, a hátlap viszont a maga egyszerű módján szépre sikerült. Beépített kábelkötegelője nincsen, és ezt a kelléket a csomagban sem találtuk meg. A csatlakozóknál az alapvető VGA és DVI mellett már csak egy audio bemenet található, ami a beépített hangszóróknak szállítja a jelet. A csipogók minősége figyelmeztető hangokhoz elég, de tölcséres hangzása miatt komolyabb szolgálatot ne várjunk tőlük. Sajnáltuk, hogy a video bemenetek közt nem találtunk legalább egy HDMI kaput, ez egy Full HD kijelzőnél (amiben ráadásul prémium panel van) fontos lenne, már csak a játékkonzolok miatt is. A kellékek közt ott vannak a fontosabb vezetékeket (VGA, DVI és tápkábel), a telepítő lemezen pedig az említett porté szoftver és a driverek.

 

9. LG IPS231P - OSD és Képprofilok

OSD

A monitor képernyőmenüje a megszokott rendet követi, öt nagy csoportra osztva találjuk meg benne a legfontosabb beállításokat (Picture/Color/Display/Volume/Others). Az alapvető fényerőn, kontraszton, gammán és élességen kívül a színbeállításnál választhatunk az előre beállított színhőmérsékletek közül (Warm, Medium, Cool) vagy ezt megadhatjuk kézzel is három (R, G, B) vagy hat (R, G, B, C, M, Y) színcsatorna segítségével. Ezeken kívül néhány komplex képprofil is a rendelkezésünkre áll (Movie, Text, Photo, sRGB), ezekkel mindjárt foglalkozunk. A menü extrái közt energiatakarékos funkciót is találunk (Super Energy Saving), ami lejjebb veszi a fényerőt. Ha pontosan szeretnénk beállítani a monitor képét, akkor ezt jobb békén hagyni, ugyanis a kontrasztbeállítás ilyenkor inaktív. A monitor előszeretettel alkalmazza azt (az előbbitől független) energiatakarékos megoldást, hogy amikor teljesen sötét képet kap, akkor kikapcsolja magát (de ez csak a User és Movie profilra igaz). Nagyjából 1mp telik el mire visszakapcsol, ez pedig filmnézés közben zavaró tud lenni.

Képprofilok

Mielőtt bekalibráltuk volna a monitort, összehasonlításképpen megnéztük, hogy vajon a monitorba épített képprofilok (Movie, Text, Photo, sRGB) menyire pontosak. A méréseket sRGB színtérben végeztük, a viszonyítás pedig 2,2 gammához, 6500K színhőmérséklethez és 120 cd/m^2 fényerőhöz ment.

A mérések alátámasztották azt, hogy a kijelző még sRGB módban sem igazán törekszik a pontosságra, a többi képprofil értékei pedig egyenesen elkeserítőek. Szemmel vizsgálva a szemkímélőnek mondott Text mód jóval világosabb annál, mint amit hosszútávon el lehet viselni. A Movie profil harsány képe nem tesz jót a filmeknek és a Photo mód sem egy üdítő látvány. Az LG beépített képprofiljai alacsony gammát használnak, ami rendszerint „tejfölös” képet eredményeznek, ezért erősen ajánlott a kijelzőt manuálisan beállítani. Az sRGB profil megüti a nézhető kategóriát, de ha egy ilyen bizalomgerjesztő panelt tettek a monitorba, azt illik százszázalékosan kihasználni. Mi is így tettünk:

Egyedi beállításainkat a User profil tárolja, és ha egy gyári profilt megváltoztatunk, akkor mindig ide kerülünk, felülírva az előző értékeket. A gyári profilok csak dísznek jók, ezek amilyen rosszak, olyan szépen lehet tökéletesre csiszolni a monitor képét az egyedi beállításokkal. A grafikonokon látható, hogy már a monitor beállításával is megfelelő eredmény érhető el. Az igazi megoldást viszont az icc képprofil betöltése hozta el, a monitor színei így szépen a helyükre kerültek.

 

10. LG IPS231P - Képminőség

Képminőség

Most pedig lássunk a monitor képminőségét, miután ennyit foglalkoztunk a színhelyes kép beállításával. A kijelző színvilága csodás, ezt szinte el is vártuk az IPS paneltől. Az értékelésnél azt is figyelembe kellett vennünk, hogy a monitor csak az sRGB színteret fedi le, de a látvány ennek ellenére is gyönyörű. A színátmeneti gradienseken látható némi sávosodás, de nem sok. A kontrasztskála világos elemei jól megkülönböztethetőek egymástól, egyedül a legsötétebb szürkeárnyalat olvasd bele a fekete háttérbe, ami még szép eredmény. A fekete színt szép sötéten jeleníti meg a kijelző. A legmagasabb fényerő, amit mértünk 230 cd/m^2 volt, ami elegendő a nyári napsütéses időjáráshoz. A fényerőt 90 cd/m^2 értékig lehet lesötétíteni az adott beállítások mellett, ez lehetne alacsonyabb.

A monitor bemenetei szép élesek, és azért sem kell aggódnunk, hogy a VGA gyengébb lenne a DVI kapunál, minőségük egyformán jó. A video bemenetek egyébként azonos képbeállításokat használnak, tehát nem függetlenek egymástól. Ha az egyiken megszűnik a jel, akkor a monitor nem kapcsolgat magától, hanem készenléti módba vált, és csak abban az esetben kezd keresésbe, ha megérintjük a menügombok valamelyikét.

A kijelző az alacsonyabb képméreteket szépen interpolálja, és bőven akadnak olyan felbontások, melyeket szövegolvasásra is elővehetünk. Ilyen az 1024*768, 1152*864 és 1280*720-as képméret, csak kár hogy utóbbi egy fekete kerettel jelenik meg. Kicsit homályosabbak, de játékra az 1280*1024 és 1280*960-as képméreteket vehetjük elő, mert nagyon szépek. Az 1680*1050-as képméretet minősége már kicsit rosszabb, de ez még egy használható felbontás. Az 1440*900 és 1280*800-as képméretek viszont már eléggé homályosak, ezért inkább a fent említett felbontások közül válogassunk. A menüben található Original Ratio funkció a helyes képarány kezelésért felel. Ha átkapcsolunk Original-ba, onnantól kezdve a kijelző mindig tudja, hogy milyen arányt kell használnia, tehát nem kell minden felbontásban bekapcsolni. Ez a mechanizmus annyira intelligens, hogy az 5:4-et is megkülönbözteti a 4:3 aránytól, nem úgy, mint néhány másik monitor.

A monitor betekintési szögei nem említhetők egy lapon a TN paneles kijelzők látószögeivel. Éppen ezért az összehasonlításkor a többi prémium paneles monitorhoz viszonyítottunk, és még így is jónak találtuk. Mindegy, hogy milyen irányból nézzük a panelt, az mindig megtartja szép színeit. Nagyobb szögben viszont már veszít kontrasztjából, ettől leheletnyit fakóbbá válik a kép. Ha extrém módon oldalról nézzük a kijelzőt, akkor enyhe vöröses-sárgás elszíneződéssel kell számolnunk, függőlegesen pedig kékes tónust kap a képernyő. Ezek egyáltalán nem drasztikus színtorzulások, normál használat közben szinte észre sem lehet venni. A hibák csak akkor válnak láthatóvá, amikor kimondottak ezekre vadászunk, a tesztfotókon látható elváltozások tehát jóval markánsabbak, mintha csak szemeinkre hagyatkoznánk.

Ezek után szemmel vizsgáltuk meg a háttérvilágítást a fekete képernyőn. Egy apróbb bevilágítástól eltekintve ez homogén, csak minimális egyenetlenségek figyelhetők meg rajta. Az IPS panelekre jellemző kékesedést sajnos nem úszhatta meg a monitor, így a képernyőt csak szemből láthatjuk egybefüggő feketének (ezt megnézhetjük a videón).

A monitor 5ms-os válaszidővel rendelkezik, tehát van benne gyorsítás, bár erre vonatkozó beállítást nem találtunk a menüben. Játékok alatt úgy éreztük, mintha egy gyorsítás nélküli TN paneles monitorral játszanánk: gyors mozgásnál látható némi utánhúzás, de csak kevés. A bemeneti késés sem vészes, így kijelenthetjük, hogy a monitorral nyugodtan lehet játszani, ami egy prémium paneles kijelzőtől nem kis dolog.

 

11. Értékelés

BenQ V2320H

A BenQ egy újabb ár/érték bajnok kijelzőjével sikerült megismerkednünk. A monitor ugyanis minden szempontból megfelel ahhoz, hogy elégedetten használjuk, ha nincsenek különleges elvárásaink, ugyanakkor befürödni sem szeretnénk a vásárlással. Szerencsére a kijelzőnek nincsenek megbocsáthatatlan hibái és csak apróságokat tudunk felhozni ellene.

A monitor kávájához felhasznált anyagok tartósnak ígérkeznek, a tapogatás során ezzel és a gombokkal is többnyire elégedettek voltunk (a gyorsgomboknál hiányoltuk a fényerőállítást). Az állvány kiszolgálja az alapvető ergonómiai igényeket, stabilitása még épp megfelelő, de az apró talpat mi egy jóval nagyobb és súlyosabb változatra cserélnénk.

A kijelzőnek képminőség szempontjából nem kell szégyenkeznie, ugyanis azon kívül, hogy a fekete színt kevésbé sötéten jeleníti meg, mint szerettük volna, nincs komolyabb hibája. A színek teltek, a háttérvilágítás apróbb foltjai csak akkor látszanak, ha vadászunk rájuk, és a betekintési szögek is jobbak az átlagnál, ez tehát egy olyan monitor, amit érdemes elővenni filmnézéshez. Ami a sebességet illeti, a közepesen jól sikerült válaszidő-gyorsítás nem hozott áttörést, de a monitor még ennek ellenére is gyorsnak számít. Az alacsony képméreteket szépen interpolálja, így hát semmi akadálya, hogy a monitort játékra is megelégedéssel használjuk. Irodában sem lehet kifogásunk ellenre, a video bemenetek szépek (digitális kapuból kettő is van a monitoron) és a ledes háttérvilágítás miatt a fogyasztás sem magas. Már csak azt sajnáltuk, hogy a kijelzőhöz nincs digitális video kábel és 3 napos pixelhiba-garancia (de a monitor árát is ehhez igazították).

Webshop: BenQ V2320H

Hivatalos honlap

Samsung S23A300B

A Samsung kijelzője egy középszerű monitor, megvannak a maga előnyei és hátrányai, vegyük sorra ezeket.

A küllemmel és a megépítés minőségével éppenséggel nincs gond, ahogy az ergonómiával sincs, a csatlakozókkal viszont szűkmarkúan bántak, egy HDMI kapu nem ártott volna rá.

A monitor képminősége elfogadható, nincsenek drasztikus hibái, de ha túl sokat várunk tőle, könnyen csalódhatunk. Meglévő bemenetei élesek, a kijelző színek jók, és szemből nézve ezek alig változnak, de egy társaságnak már némi kompromisszummal is számolnia kell. Mivel háttérvilágítása enyhén foltos és a sötét részletek elvesznek a képernyőn, a monitor filmnézésre csak közepes, ha sokat mozizunk, válasszunk mást. A játékoktól viszont nem esik zavarba, mert az elektronika szépen interpolál, a képarány kezelés remek, így az alacsonyabb felbontásokat és a kijelzőtől eltérő képarányokat is szépen lekezeli. Mivel a monitor fogyasztása igen alacsony, racionális választás lehet irodába is, ahol a képminőséggel szemben általában alacsonyabb igényeket támasztunk.

Végeredményben azt kell mondanunk, hogy egy tűrhető monitorral volt dolgunk, de a BenQ kijelzője jobb vételnek tűnik, és tapasztalataink alapján, házon belül is találhatunk ennél jobbat. A kijelző viszont felírhat magának egy jó pontot azzal, hogy 3 napos pixelhiba-garanciát is kapunk hozzá, ahogy minden Samsung monitorhoz.

Webshop: Samsung S23A300B

Hivatalos honlap

LG IPS231P

Az LG várva várt kedvező árú prémium monitora, az IPS231P végre bemutatkozott. Úgy gondoljuk, a cég részéről jó stratégia, hogy az alsó szegmensben is nyitottak a jobb képminőség felé, így végre azok is beszerezhetik prémium monitorukat, akik ezt eddig a magas ár miatt nem tették meg. A makulátlan minőségre ugyanis nincs feltétlenül igény, de az évek óta esedékes költségcsökkentésre viszont mindenképp van. Az új fejlesztésű eIPS panelek pedig végre lehetővé tették ezt, az LG újdonsága pedig jó példa rá, hogyan kell ezt megvalósítani (néhány apróságot leszámítva). Lássuk a kijelzővel szerzett tapasztalatainkat.

A monitor külsejére nem sok figyelmet fordítottak, de a megépítés minőségével semmi probléma. Az állvány robosztus, és számos ergonómiai mutatványra képes, ami mindenképpen pozitívum, a kijelző mégis kicsit labilis, mert túl könnyen lehet saját tengelye körül megforgatni. A bemeneteknél hiányoltuk a HDMI kaput, a beépített hangszórók pedig gyatrán szólnak, ezért a monitor összes extráját az állvány tudásában ki is merítettük.

A kijelzőnek képminőség tekintetében bőven van mit felmutatnia. Itt újra felhívnánk a figyelmet arra, hogy az értékelés során a prémium mezőnyhöz viszonyítottunk. A monitort még így is minden területre ajánljuk, ami nem csoda, hiszen csak apróbb hibákat tudunk felhozni ellene (ezek viszont bosszantóak). Ilyen hiba a gyári profilok minősége, amikkel nem voltunk kibékülve, ezért mindenképp ajánlott bekalibrálni a monitort, még ha ezt csak egy szoftverrel is tesszük. A másik kellemetlenség a nagyon sötét jeleneteknél besötétedő képernyő (User és Movie profilnál), ami visszaáll 1mp múlva, de nekünk szokni kellett. Ha ezektől eltekintünk, akkor a kijelző egy társaság számára is remek mozi élményt nyújthat, hiszen a panel betekintési szögei elég szélesek ehhez. A mozi élményt a háttérvilágítás sem fogja elrontani, és (szemből nézve) a fekete szín is kellően sötét. A játékrajongók örülhetnek a remek képarány kezelésnek és a szép interpolációnak, ráadásul a sebesség miatt sem kell aggódniuk. A video bemenetek szép élesek, a ledes háttérvilágításnak köszönhetően alacsony fogyasztással számolhatunk, így a monitor irodába is jó választás.

Összességében mi elégedettek voltunk a monitorral, olyannyira, hogy az ajánlott plecsnitől sem menekülhetett meg. Ráadásképpen pedig a kijelzőhöz 3 napos pixelhiba-garanciát és digitális kábelt is kapunk.

Webshop: LG IPS231P

Hivatalos honlap

A monitorokat a Cédrus Kft-től kaptuk a teszthez, köszönjük!

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward