22 inches kijelzők a BenQ, LG, Philips triótól

A mai alkalommal 22 inches kijelzőkkel foglalkozunk: megismerkedünk a BenQ G2225HD-vel, az LG E2251 dizájnmonitorával és egy Philips kijelzővel, a 222EL típussal.

22 inches kijelzők a BenQ, LG, Philips triótól

1. Bevezető

A mai alkalommal 22 inches kijelzőkkel foglalkozunk: megismerkedünk a BenQ G2225HD-vel, az LG E2251 dizájnmonitorával és egy Philips kijelzővel, a 222EL típussal.

Galéria megnyitása

 

2. BenQ G2225HD – Áttekintés

BenQ G2225HD

Galéria megnyitása

Ezúttal egy alacsony áron kínált monitort vizsgálunk meg a BenQ termékpalettájáról, méghozzá a G széria egyik újdonságát, a G2225HD típust.

Galéria megnyitása

A költségcsökkentés ellenére a kijelző jól néz ki. A BenQ monitoraira jellemző vonásokat találjuk rajta: a káva vékony, festése elegánsan fekete, és a lekerekített talp is ízlésesre sikerült. A felhasznált műanyagok tartósak, a káva pedig elég masszív ahhoz, hogy a panel döntögetése közben az ne adjon ki magából recsegő hangokat.

Galéria megnyitása

A menüvezérlésért a káva jobb oldalán található nyomógombok felelnek. Kicsit kényelmetlen, hogy ezek a panel alján kaptak helyet, de még mindig sokkal jobb, mintha a monitor oldalán lennének. A gombok minőségével nincs nagyobb probléma, leszámítva azt, hogy kicsit lötyögnek, de a kezelésüket ez szerencsére nem befolyásolja. A kávába vésett piktogramok alig látszanak, ezért jó, hogy szürkületnél a kiálló dudorok segítenek kitapintani a gombokat. Az igazi megoldást a menükezelő szoftver jelentette volna, de sajnos ezt nem támogatja a monitor. A gyorsgombok közt viszont megtaláltuk a legfontosabbakat. Lehetőségeink közt a képprofil váltás, bemenet váltás, fényerő és kontrasztállítás, valamint az automatikus konfiguráció szerepel (ez utóbbi a VGA bemenetnél fontos). Az állapotjelző lámpa a kikapcsoló gomb mellett van, fénye bekapcsolva és készenlétnél sem zavaró (ami jó, letiltani ugyanis nem lehet).

Galéria megnyitása

A kijelző állványát nem bonyolították túl, egyetlen képessége, hogy dönthető rajta a panel, erre viszont széles keretek közt van lehetőség. Szám szerint előrefelé 5 fokban, hátrafelé 20 fokban lehet bólogatásra késztetni, ez a tartomány pedig minden helyzetben elegendő. Az állvány magasságát nem tudjuk állítani, bár ennek szükségét nem éreztük, mert a fix állvány helyzete nekünk éppen jónak tűnt. Extraként a talpforgatás képessége is beleférhetett volna a repertoárba, de legalább a stabilitással nincs probléma.

Galéria megnyitása

A kijelző CCFL háttérvilágítással és beépített tápegységgel rendelkezik, ezért vastagsága okán a fali konzolokat is támogatja, méghozzá a VESA 100 szabványt. A gyártó specifikációs táblázata szerint a készülék csak egyetlen VGA bemenettel rendelkezik, ez viszont csak a HDA változatra érvényes. Nálunk a HD végződésű modell járt, ezen pedig egy plusz DVI bemenet is van. A kijelző tehát tud fogadni digitális video jelet, bár örültünk volna, ha a 16:9 arányú monitor a HDMI csatlakozót is megkapja. A részletekre ettől függetlenül odafigyeltek, a talapzat nyakán egy kihajtható kábelkötegelő is helyet kapott, ami a vezetékek kuszaságát enyhíti. Melléklet gyanánt egy kézikönyvet, egy driver CD-t, továbbá egy VGA kábelt kapunk, a digitális madzag beszerzése viszont a mi feladatunk marad.

Galéria megnyitása

3. BenQ G2225HD – OSD és Képprofilok

OSD

Galéria megnyitása

A képernyőmenünél a BenQ megszokott szisztémáját alkalmazták, az OSD szép és ezúttal is átlátható rendszerzés fogad minket. A menüben megtaláljuk a Senseye profilokat is, így az alapvető képbeállításokon felül extra színezést is elérhetünk velük. A színhőmérsékleti profilokra vonatkozóan három gyári beállítást találunk (Normal, Reddish, Bluish), továbbá lehetőségünk van egyénileg beállítani a színcsatornákat.

Képprofilok

A fent említett képprofilokat kipróbálva olyan érzésünk támadt, mintha azt akarnák bemutatni nekünk, hogyan lehet tönkretenni egy alapvetően jó színvilágot. A lehetőségeink közt a Standard, Movie, Game, Photo és sRGB sémák szerepelnek, a profilok kapcsolgatásával pedig „az ilyen volt, ilyen lett” című előadást sikerült demonstrálnia a monitornak. Az alaphelyzeti Standard séma ugyanis már gyárilag szép, míg a Movie fakó színei miatt jóval gyengébb nála. Tovább haladva a Game mód hangyányival szebb, a Photo és sRGB tovább fokozzák ezt, míg végül visszajutunk a Standard kiindulási pontba, ahol a kijelzőnek a legszebb képe van, legalábbis szemre. A profilokkal egyéb különböző képmanipulációs hatásokat is elérhetünk, mint például élesítés, a Movie, Game és Photo módok esetében pedig a dinamikus kontrasztot is bekapcsolhatjuk.

Mivel ez egy szubjektív szemlélődés, jobb, ha inkább a pontos adatokra támaszkodunk és lemérjük a gyári profilok értékeit.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Ami a mérések alapján kiderült az, hogy a képprofilok zöme színhűség tekintetében átlagosan pontos. A Standard és sRGB sémákat viszont kiemelnénk közülük, ezek minimális korrekcióval (némi fényerőcsökkentéssel) már szép eredményt tudtak felmutatni.

Ezek után megkerestük a monitor számára optimális beállításokat. Egyéni színhőmérséklet beállítására csak a Standard profilnál van lehetőségünk, ezért a kalibráció során erre hagyatkoztunk. A célértékeink a következők voltak: 2,2 gamma, 6500K színhőmérséklet, 120cd/m^2 fényerő.

Galéria megnyitása

A kalibráció során a monitor kontraszt/fényerő/színcsatorna értékek megfelelő beállításával jó eredményre jutottunk, bár sokat nem kellett változtatnunk a gyári értékeken. Egyedül a gamma értéke lett magas, ezen sajnos nem lehet módosítani a menüben. A gyárilag beállított gamma érték egyébként is problémás néhány BenQ monitornál, és épp ezen tud segíteni a szoftveres korrekció, pl. egy icc színprofil. Amint az utolsó grafikonon látható, végül ezzel sikerült a kijelzőt pontosan bekalibrálni, és a monitor szép eredménnyel zárt.

Galéria megnyitása

4. BenQ G2225HD – Képminőség

Képminőség

A képminőségtől sajnos nem voltunk elragadtatva, és ez alól csak a panel színmegjelenítése kivétel. Az ugyanis szép (de csak szemből, ez viszont már egy másik probléma), és a teszteken a színátmeneti gradiensek is szép folyamatosak voltak. Egy jól beállított kontrasztnál a monitor képes a világos szürkeárnyalatokat jól elkülöníteni egymástól, a sötéteket viszont nem, ezek nagy része feketének látszott. Ráadásul ezeket feketének sem lehetett nevezni, az egész inkább egy sötétszürke masszára hasonlított, ami a filmek sötét jeleneteinél okoz gondot. A panel felülete rendes matt bevonatot kapott, ezért még a 190 cd/m^2-es fényerő is elegendő, ennyit mértünk ugyanis a tesztpéldányon. A háttérvilágítás fényerejét 45 cd/m^2 fényerőig lehet csökkenteni (a méréseket egyébként egy homogén fehér képernyőn mértük), ez pedig elég sötét ahhoz, hogy a monitor szemkímélő legyen egy sötét szobában.

A DVI bemenet minőségével elégedettek voltunk, mert szép éles, és ezt a szintet még a VGA bemenet is tartani tudta. Ez utóbbi automatikus konfigurálása is viszonylag gyorsan végbe megy, de ami pedig ennél is fontosabb: pontos. A bemenetek azonos képbeállításokat használnak, tehát nem alkalmazhatunk rajtunk különböző fényerő/kontraszt/színbeállításokat. Ez olyankor lehet zavaró, amikor pl. több PC-t használunk egyszerre, és a videokártyáknak különböző képe van. Ha az egyik bemeneten megszűnik a jel, akkor a kijelző automatikusan átvált egy másikra, ami kényelmes, de néha jól jönne, ha ezt letilthatnánk a menüben.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A monitor az alacsony felbontásokat közepes minőségben interpolálja. Közülük csak az 1280*720 és 1024*768-as felbontásokat tartjuk átlagon felülinek, ezek még szövegolvasásra is jók. Az 1680*1050, 1600*900, 1280*1024, 1280*960, 1280*800 és 1152*864-es képméretek sem csúnyák, de legfeljebb 3D-ben érdemes elővenni ezeket, mert kicsivel elmaradnak az előbbiektől. A monitor képarány kezelését továbbra is szeretjük: elég egyszer átkapcsolni az Aspect módba, a kijelző onnantól kezdve tudja a dolgát, és kivétel nélkül mindegyik felbontást helyes képaránnyal jelenít meg (az 5:4, 4:3 és 16:10 arányú képméretekkel egyformán jól elboldogul).

Galéria megnyitása

Ahogy említettük, a panel betekintési szögei nem túl jók, sőt, siralmasak, régen láttunk ennyire gyenge látószögeket. Oldalról még nem vészes a helyzet, mert csak a vöröses színtorzulással és a kontrasztcsökkenéssel kell kibékülnünk. Függőleges irányban viszont sokkal rosszabb a minőség: nem csak a képernyő tetején és alján látható színek különböznek egymástól, de már a panel közepén is egy harmadik árnyalatot láthatunk. Felülről már kis szögben erős kontrasztcsökkenés, alulról pedig sötétedés súlyosbítja a helyzetet. Éppen ezért a monitor legfeljebb irodába, szövegszerkesztésre jó, képszerkesztésre már nem.

A háttérvilágítás is gyengére sikerült: a fekete képernyőn szabad szemmel is láthatóak az egyenetlenségek, és bőven akadnak rajta bevilágítások is. A képen látható sötét sávok a gyenge látószögekből fakadnak, ehhez kivételesen nincs köze a háttérvilágításnak. A homogén szürke és barna képeken durva foltosodás van, ami internetezés és játék közben egyáltalán nem feltűnő, de a homogén (egyszínű) tartalmaknál már nagyon zavaró lehet.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A monitor válaszidejével legalább nincs gond, hozza az 5ms-os kijelzők átlagát. Bár gyors mozgásnál van némi utánhúzása, ez sokunknak fel sem tűnik, és csak a játékrajongók keménymagja tartaná kicsit lomhának (de ők válogathatnak a 2 és 1ms-os készülékek közt). A kijelző bemeneti késése nem számottevő, ami azt jelenti, hogy az irányítás még játék közben is közvetlen maradt.

 

5. LG E2251VR – Áttekintés

LG E2251VR

Galéria megnyitása

Következő tesztalanyunk az LG-től érkezett, mégpedig a tetszetős E szériából.

Galéria megnyitása

A kijelző első ránézésre egy átlagos példány, viszont ha közelebbről megnézzük, előbukkannak a monitor érdekesebb, apró részletei is. A káva szemből olyan műanyagból készült, ami szálcsiszolt fémre emlékeztet minket, a többi felület pedig fénylik, ami elegáns hatást kelt. A panel oldalról kimondottan vékony, ez pedig annak köszönhető, hogy a kijelzőnek ledes háttérvilágítása van. A komor fekete festés kicsit ront az összképen, enyhítő körülmény viszont, hogy egészen jól összerakták a monitort, még döntögetés közben sem hallat nyekergő hangokat.

Galéria megnyitása

A kijelző hagyományos nyomógombokkal rendelkezik. Ezek szépen teszik a dolgukat, a dudoros felületük miatt könnyen kitapinthatóak, és a nyomáspontjuk is rendben van. Saját megvilágításuk nincs, és még a gombok jelentését sem nyomtatták rá a kávára, ami most kivételesen nem gond, mert bármelyikük megnyomására előbukkan egy segédmenü a gombok fölött. A gombok jelentését ennek köszönhetően sötétben is tudni fogjuk. Emellett a nyomógombok helyzetét is bejelölték nekünk egy-egy szürke vonallal, így azt is tudjuk, hová kell nyúlni. A kijelző támogatja a szoftveres menüvezérlést, és igaz, hogy a Forte Managert nem találtuk meg a CD mellékleten, de a monitorhoz letöltve hibátlanul működik vele. A gyorsgombok közt a bemenetváltásnak és az automatikus kalibrációnak szorítottak helyet (ez utóbbi a VGA bemenet miatt fontos). Továbbá a Dual monitor/Dual web funkciókhoz kapunk hozzáférést, valamint a Super+ Resolution almenüt hívhatjuk elő (ezekkel még később foglalkozunk). Jól jött volna még a fényerőállítás lehetősége is, illetve az, hogy a gyorsgombok valóban gyorsgombok legyenek, mert egy gombnyomásra még csak a menü jön elő. A monitor kis állapotjelző lámpájának diszkrét kék fénye minket nem zavart, de ha akarnánk, se tudnánk letiltani a menüben.

Galéria megnyitása

A monitorhoz egyszerű állványt kapunk, amely csupán az alapvető döntögetési metódust tudja. Ezt előrefelé 5 fokban, hátrafelé 15 fokban lehet megdönteni, ami már egy megfelelően széles tartomány, ahhoz hogy minden helyzetben jól lássuk a monitort. Az állvány talpa könnyű, de kellően nagy ahhoz, hogy jó alátámasztást nyújtson a pehelysúlyú monitornak, ezért a panel nem billeg. Magasságállítás nincs, igaz, a fix állvány helyzete nekünk éppen jónak tűnt, de extraként a talpforgatás igazán beleférhetett volna a repertoárba.

Galéria megnyitása

A monitor hátlapja szép, ráadásul még a praktikumra is gondoltak. Ezt viszont jobban átgondolhatták volna, mert a csatlakozók közel kerültek a lyukakhoz, ezért körültekintően kell fali konzolt választanunk hozzá. Ha már a csatlakozóknál tartunk, a monitor három video bemenettel rendelkezik, két digitálissal (HDMI, DVI) és egy analóggal (VGA). Ezen kívül még egy fejhallgató kimenet kapott helyet hátul, amin a HDMI audio sávja hallható, csak kár, hogy ez nem egy kényelmesebb helyre, például oldalra került. A monitor dobozában egy DVI és VGA kábelre bukkantunk, a telepítő lemezen pedig a segédprogramok (Dual Package) és a kijelző meghajtója van. Kábelkötegelő nem jár a készülékhez, pedig ez bizony sokszor hasznos tud lenni.

Galéria megnyitása

6. LG E2251VR – OSD és Képprofilok

OSD

Galéria megnyitása

A készülékben már a gyártó egyszerűbb menüje van, ami a színes piktogramjaival továbbra is szép és átlátható. Az OSD alaplogikája az, hogy mindent külön almenüben találunk, ahelyett, hogy egyetlen főmenüben kéne barangolni. A főmenüben megmaradtak az alapvető képbeállítások, mint a fényerő, kontraszt és színhőmérséklet, ez utóbbit a gyári sémákkal vagy egyénileg is beállíthatjuk. Tekintsük át a monitor különlegességeit:

[list type="unordered"]

[*]Super+ Resolution: az alacsony felbontású tartalmakat élesítéssel és színesítéssel javítja fel azért, hogy a régi játékok is élvezhetőek legyenek teljes képernyőn (ezt három fokozatban lehet állítani). A feljavítással valóban szebb látványban volt részünk, de sajnos ez a funkció sem képes csodára.

[*]A Dual Monitor funkcióval két kijelzős használatra van lehetőség (kiterjesztés, másolás), ám ezt megtalálhatjuk videokártyánk driverében is.

[*]Dual Web: ez tulajdonképpen egy szoftveres ablakrendezés, mely egymás mellé teszi a böngésző ablakokat, és csak azután működik, hogy feltelepítettük a mellékelt Dual Package szoftvercsomagot. Lényege, hogy a szoftverben történő kattintás helyett a monitor menüjében tallózva adjuk ki a parancsot. Nem sok értelme van, mert ilyen módon ezt nehézkesebb megtenni.

[*]Cinema Mode: Az eljárás az előzőhöz hasonlóan történik. A telepített szoftver segítségével a képernyő egy fontos részletét kijelölhetjük, és ami ezen kívül esik, azt elsötétíti a program. Hasznos lehet netes videók nézegetésénél, amikor ismerőseinknek akarunk megmutatni valamit (de ilyenkor, ha van rá lehetőség, egyszerűbb teljes képernyőre rakni a filmet).

[*]A monitor megkapta a Super Energy Saving funkciót is, mely tudatja velünk, hány g széndioxidot, illetve hány W energiát spórolunk meg, ha bekapcsoljuk. Jelen esetben a ledes monitor óránként 15W-ot spórol nekünk, ami újabb 4W energiával több lehet, ha bekapcsoljuk az energiatakarékos módot (ami a gyakorlatban csak annyit jelenet, hogy lecsökkentjük a fényerőt).

[/list]

Képprofilok

Mivel az LG-től megszokott F-Engine részleg kimaradt, képprofilok helyett a színhőmérsékleti profilokat mértük le (bár az F-Engine sémák egyébként sem voltak túl megnyerőek, ezért nem kár értük). A színhőmérsékletre vonatkozóan három lehetőségünk is van: meleg, közepes, hideg, így ezekhez viszonyítottunk, amikor elvégeztük a kalibrációt.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Célunk ezúttal is a 120 cd/m^2 fényerő, 6500K színhőmérséklet és 2,2 gamma értékek elérése volt. A profiloknál nem konkrét színhőmérsékleti értékeket találunk, hanem Warm, Cool és Normal címkéket. Ezek most kivételesen hűek nevükhöz: 6350K, 6700K, illetve 7600K értékeket mértünk, melyek éppen azt a tartományt képviselik, ami kellemes a szemnek. A monitor mindhárom profillal szép látványt nyújt, a gyári beállításokon csupán a kontrasztértéket kellett lecsökkentenünk ahhoz, hogy a világos részletek se vesszenek el és közel tökéletes élményben legyen részünk. Ez a legtöbb monitor körülményes beállításaihoz képest csekélység, elmondhatjuk hát, hogy már szinte a gyári beállításon is szép képe van a monitornak.

Galéria megnyitása

Ami a színhelyességet illeti, a Warm profillal járunk a legjobban, a magas fényerőt leszámítva ezt bármilyen helyzetben elővehetjük. A Cool és Medium profilok színhűsége sem rossz, de kicsivel gyengébbek Warmnál. Összességében viszont azt mondhatjuk, hogy az LG ezúttal jól bekalibrálta a kijelzőt. Szokásunkhoz híven, a durvább eltéréseket előbb a monitor alapvető képbeállításaival (fényerő, kontraszt, színcsatornák) korrigáltuk, majd a legjobb színhűség érdekében egyedi képprofillal is megnéztük a monitort. A hardveres beállítással a szokásosnál némileg gyengébb eredmény született, amit az icc képprofil korrigálni tudott, így végül szépen be tudtuk kalibrálni a kijelzőt.

Galéria megnyitása

7. LG E2251VR - Képminőség

Képminőség

A kijelző színei szépek, ahogy ezt az LG paneljeitől már egyébként is megszokhattuk. A színátmeneti gradienseken nem láttunk sávosodást, ezek szép folyamatosak voltak. A kontrasztskála világosabb és sötétebb elemei is jól látszottak, csupán a legsötétebb szürkeárnyalat olvadt bele a fekete háttérbe, ami még mindig szép eredmény. A háttérvilágítás fényerejét 231 és 43 cd/m^2 közt lehet szabályozni. Ez egy széles tartomány, hiszen így van elég mozgásterünk ahhoz, hogy a képernyő a nyári napsütéses időjárásban jól látható legyen, egy sötét szobában pedig szemkímélő tudjon lenni. A kijelzőn egyébként matt bevonat van.

A készülék két digitális (HDMI, DVI) és egy analóg video bemenettel (VGA) rendelkezik. A minőség mindhárom bemenetnél jó, de a HDMI és DVI hangyányit jobb a VGA-nál, érdemes tehát ezeket választani. A bemenetek egyforma képbeállításokat használnak, tehát nem alkalmazhatunk rajtunk különböző fényerő/kontraszt/színbeállításokat. Ha az egyiken megszűnik a jel, akkor a monitor nem kapcsolgat magától, hanem készenléti módba vált.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A kijelző az alacsonyabb képméreteket szépen interpolálja, még szövegolvasásra alkalmas felbontások is akadnak köztük. Ilyenek az 1024*768 és 1280*720-as képméretek, csak kár hogy utóbbi egy fekete kerettel jelenik meg. Egészen kicsit homályosabbak, de még mindig gyönyörűek az 1680*1050 és 1280*1024-es felbontások. Az 1440*900, 1280*960, 1280*800 és 1152*864-as képméreteket is elővehetjük, mert 3D-ben ezek sem problémásak, de a fentiekkel jobban járunk. Nézhetetlen felbontásokat nem találtunk, amiért dicséret jár a monitornak. Örömmel nyugtáztuk, hogy a menüben továbbra is megtalálható az Original Ratio funkció, mely a helyes képarány kezelésért felel (sokat vártunk arra, hogy az LG kijelzőiben is legyen végre rendes képarány kezelés). Ha átkapcsolunk Original-ba, onnantól kezdve a kijelző mindig tudja, hogy milyen arányt kell használnia, tehát nem kell minden felbontásban bekapcsolni. Az intelligens képarány kezelés helyesen kezeli a 16:10 arányt, és az 5:4-et is megkülönbözteti a 4:3 aránytól, nem úgy, mint néhány másik monitor.

A panel betekintési szögei átlagosan szélesek: képe minden irányból jól látható, de a színek nem minden irányból egyformák. Oldalról, nagyobb szögben van némi kontrasztcsökkenés, illetve a képernyő egy leheletnyi vöröses tónust kap. Felülről már erősebb kontrasztcsökkenéssel kell számolnunk, de a normál nézési tartományban nem kell aggódnunk a színek miatt. Jó hír, hogy alulról csak kis sötétedés látható, azonban a vörösödés itt is felüti a fejét, ami rontja a minőséget. Amikor egy homogén képet vizsgáltunk meg, a kijelző tetején és alján már nem voltak egyformák a színek, de a különbség csak árnyalatnyi volt, ezért azt mondhatjuk, hogy a monitor egy személynek még jó.

Galéria megnyitása

Bár egyre több monitor rácáfol arra az alaptételre, hogy a ledes háttérvilágításnak egyenletes a fényeloszlása, az LG esetében egy mintapéldánnyal volt dolgunk. A képernyő ugyanis kifejezetten homogén, alul és oldalt sem voltak bevilágítások, és még a szürke és barna teszten is csak leheletnyi foltosodást láttunk, ami nagyon szép eredmény.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A kijelzőben nincs válaszidő-gyorsítás, ennek megfelelően csodát sem várhatunk tőle, de az 5ms-os specifikációnak tökéletesen megfelel. Utánhúzást csak gyors mozgásnál láttunk, de ez még nem volt zavaró, ráadásul a kijelző bemeneti késése is viszonylag kicsi. Sebesség szempontjából tehát elégedettek voltunk, és bár nem egy gamer monitorról beszélünk, elmondhatjuk, hogy játékra is bőven lehet használni.

 

8. Philips 222EL – Áttekintés

Philips 222EL

Galéria megnyitása

Nemrég járt nálunk a Philips otthoni felhasználásra szánt E-line szériás monitora, mellyel elégedettek voltunk, ezért most megnézzük a 22 inches típust, ami szintén kedvező árával hívja fel a figyelmet.

Galéria megnyitása

A Philips tervezői egy letisztult, szép formavilággal álltak elő: a fényes fekete káva és a kéken világító érintőgombok szép látványt nyújtanak együtt. A monitor kávája divatosan vékony, amihez jól illik a magas fényű zongoralakk festés, de ahogy lenni szokott, az ehhez hasonló kényes felületek hamar begyűjtik a port. A káva megfelelően vastag, ezért a panel megdöntése közben nincsenek kellemetlen neszek, és az összeszerelési minőséggel is elégedettek voltunk.

Galéria megnyitása

Ahogy említettük, a kijelző nagyon szép halványkék megvilágítású érintőgombokat kapott, melyek kényelmes helyen, a káva elején vannak. A használhatóság rendben van, ezek érintésre azonnal reagáltak, és az érintőmezők is megfelelő távolságra kerültek egymástól, nehogy véletlenül a szomszédos funkciót indítsuk el. Használaton kívül csak az állapotjelző Led halványkék fénye látszik, de ha megérintjük az érintőmezők felületét, akkor kigyúlnak a piktogramok fényei is. Ezek nappal is könnyen olvashatóak és egy teljesen sötét szobában sem bántják szemeinket. A szoftveres menüvezérlést nem támogatja a monitor, így beállításainkat csak az említett érintőgombokkal végezhetjük el. A monitor néhány gyorsgombbal is rendelkezik, azért, hogy ne kelljen annyit tallózni a menüben. Ezekkel képarányt és fényerőt tudunk állítani, továbbá ott az automatikus képbeállítás funkciója is (VGA bemenetnél). Az állapotjelző lámpa fénye egyáltalán nem zavaró, ezért az sem probléma, hogy a menüben ezt nem lehet letiltani.

Galéria megnyitása

A kijelzőhöz mellékelt talp nem egy hatalmas példány és a súlya is lehetne nagyobb, így nem csoda, hogy a monitor hajlamos megbillenni az asztalon. Az egyszerű állvány nem sok extrával kecsegtet minket, még a sokszor nagyon hasznos talpforgatás lehetősége is kimaradt. A döntögetési tartomány viszont kellően széles, a panelt előrefelé 5 fokban, hátrafelé 20 fokban lehet elmozdítani, ami normál körülményekhez bőven elég. Az állvány fix magassága jó helyen van, ezt mi egy centivel sem tettük volna arrébb.

Galéria megnyitása

A kijelzőt fali konzolokra is felszerelhetjük, az ehhez szükséges felfüggesztési lyukak megtalálhatóak hátul. A kijelzőn nincs HDMI kapu, de még egy DVI bemenet sem jutott neki, a csatlakozók repertoárja az egyetlen VGA bemenetben merül ki. A készülék dobozában legalább megvan a VGA kábel, ezen kívül egy használat útmutató és egy telepítő lemez vár minket (ez utóbbin a készülék drivere van).

Galéria megnyitása

9. Philips 222EL – OSD és Képprofilok

OSD

Galéria megnyitása

A monitorban egy nagyon szép grafikus képernyőmenü van, de csak az alapvető képbeállításokat tudjuk megváltoztatni benne, más extrát ne várjunk tőle. Lehetőségeink a fényerő, kontraszt beállításában, a színcsatornák egyéni hangolásában, valamint a dinamikus kontraszt kikapcsolásában merülnek ki (Smart Contrast), ezekkel tudjuk teljesen kiaknázni a monitorban rejlő képességeket.

Képprofilok

A monitor különleges színező képprofilok helyett csak színhőmérsékleti sémákkal rendelkezik: 6500K, 9300K és sRGB. Szemmel vizsgálva a 6500K vagy sRGB profilt választanánk, bár mi ránézésre semmilyen különbséget nem láttunk köztük. A Cool profil képe nekünk túl kéknek tűnt, és ezt az erőltetett kék tónust még filmnézéskor is zavarónak találtuk.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A mérések alapján a monitor képe a hideg árnyalatok felé húz, mindhárom profil estében 700K-es eltérést mértünk a megadott értékhez képest (bár ez nem is rossz más monitorokhoz képest, ahol 2-3ezer Kelvin eltérés is előfordulhat). A gamma értéke gyárilag alacsony, amit a monitor beállításaival nem lehet korrigálni, így kénytelenek vagyunk ezt a videokártya driverében megtenni vagy pedig bekalibráltatjuk a monitort.

A kijelző színhűsége gyárilag nem túl pontos, ezért megpróbáltuk egyéni értékekkel kihozni a monitorból, amit lehetett. Célunk ezúttal is a 2,2 gamma érték, 6500K színhőmérséklet és a 120 cd/m^2 fényerő volt. A gyári beállításnál a monitor kontrasztja túl nagy volt (ez szinte minden kijelzőnél így van), ezért első dolgunk volt ezt lecsökkenteni, a világos részletek érdekében.

Galéria megnyitása

Az utolsó előtti grafikon a monitor hardveres beállításaival elért eredményt mutatja, az utolsó esetében ehhez még saját színprofilunkat is betöltöttük. Bár a hardveres beállításokkal is elértünk némi javulást, igazán megnyugtató eredményre csak a szoftveres finomhangolással jutottunk. A végszó az, hogy a monitor gyári beállításai lehetnének pontosabbak, viszont profi kalibrálással ez a monitor is helyrehozható.

Galéria megnyitása

10. Philips 222EL – Képminőség

Képminőség

Most foglalkozzunk a képminőségbeli tesztekkel. A kijelző színei átlagosak, különösen nagy élményben nem volt részünk, és a színátmeneti gradienseken is van némi sávosodás, de láttunk már rosszabbat, többet is. A kontrasztskála elemei közül a világos szürkeárnyalatok kivétel nélkül megmutatták magukat, a sötétebbek viszont feketének látszottak. Ez filmnézéskor jelent hátrányt, mert így elvesznek a sötét részletek. A fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő 230 cd/m^2, ami egy szép érték, és elég ahhoz, hogy a matt bevonattal ellátott panel erős napsütésben is olvasható legyen. A legkisebb fényerő 77 cd/m^2, ez pedig megfelelően sötét ahhoz, hogy a monitor egy sötét szobában is szemkímélő tudjon lenni.

Mivel a kijelzőnek csak egyetlen video bemenete van, úgy gondoltuk, mindent megtettek annak érdekében, hogy az élességgel semmilyen kifogásunk ne legyen. Ezzel szemben a betűk körül kis szellemkép is látható, ami az átlagos minőségű VGA bemenetek jellemzője. A szövegmegjelenítés még így sem rossz, csak kár, hogy erre nem fektettek nagyobb hangsúlyt.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A kijelző egyes felbontásokat nagyon szépen tud skálázni, de a többit átlag alatti minőségben. A monitor további hátránya még, hogy a képarány kezelése elavult. Ha 4:3 arányú felbontást akarunk használni, akkor minden egyes felbontás váltáskor kézzel kell átkapcsolnunk 4:3 módba, majd vissza, ami már rövidtávon is zavaró. Az 5:4 és 16:10 arányú felbontásokat nem kezeli le rendesen, ezért Wide módban széthúzva, 4:3 módban összenyomva lehet használni ezeket. Ajánlott tehát a monitornak megfelelő 16:9-es felbontást választani, vagyis az 1280*720-at. Ezt viszont annyira szépen tárja elénk, hogy szövegolvasásra is használhatjuk, és ott van még az 1152*864 és az 1024*768 képméretek, amik szintén gyönyörűek. Van tehát három felbontás, amit remek minőségben nézhetünk, a többit viszont a rossz képarány vagy a gyengébb minőség miatt kell elkerülnünk, ezek pedig a következők: 1680*1050, 1440*900, 1280*1024, 1280*960. A kézi kapcsolású képarány kezelés miatt végeredményben tehát csak egyetlen felbontás marad, amit zokszó nélkül tudunk élvezni, ami valljuk be, nem sok.

A panel betekintési szögei viszont némileg jobbak az átlagnál, ezért többen is körbeülhetjük. Oldalról nézve csak leheletnyi sárgulás van, ami nem sok vizet kavar, a képminőség még így is jó. Felülről a szokásos kontrasztcsökkenéssel kell számolnunk, de csak nagyobb szögben, ami a normál nézési tartományt nem zavarja. Alulról meglepően sokáig nézhető marad a kép: színtorzulás csak extrém szögben látható (nincs vörösödés, mint a legtöbb monitornál) és a sötétedés is mérsékelt. Ami a legfontosabb, hogy amikor a panelt szemből nézzük, akkor egy homogén fehér kép esetén a képernyő teteje és alsó része is egyforma színben pompázik.

Galéria megnyitása

A monitor háttérvilágítása nem rossz, a képszélek felől nem láthatóak bevilágítások. Ez kedvez az extra szélesvásznú filmeknek, hiszen a kimaradó fekete sávok nem foltosak és így kevésbé zavaróak. Viszont némi foltosodással számolnunk kell, ami a homogén képeken feltűnő, de normál használat közben ezeket sem látjuk.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Sebesség tekintetében jól szerepelt a kijelző. Gyorsítás hiányában az 5ms-os válaszidőnél többre nem számíthatunk, ebből viszont mindent kihoztak a tervezők, amit lehetett. Gyors mozgásnál csak kis utánhúzás látható a képernyőn, ez a fanatikus játékrajongókat zavarja, de a többiek jól ellesznek vele. Még célzáskor sem éreztük azt, hogy a Philips készüléke hátrányban lenne a többi 5ms-os monitorhoz képest, a bemeneti késés értékét némileg kisebbnek éreztük az átlagnál.

 

11. Értékelés

BenQ G2225HD

Galéria megnyitása

Bár a BenQ monitora egy alapszintű készülék, mi kicsivel többet vártunk tőle, legalábbis, ami a képminőséget illeti. Az viszont mindenképpen pozitívum, hogy digitális video jelet is tud fogadni, hiszen a bemenetek közt a DVI is megtalálható (igaz, a HDMI már lemaradt róla). Az éles szövegmegjelenítésen kívül még a jó színhűség az, ami pozitívumként említhető, de ezt sajnos csak egy vékony sávban élvezhetjük, mert a kijelzőnek ritka gyenge látószögei vannak. Ha szemből nézzük a panelt, akkor nem csak a legfelső és legalsó sorok színe különbözik, hanem az egész képernyő, legalábbis függőlegesen. A monitor skálázása nem rossz, minden képarányt intelligensen lekezel, csak épp a felbontások minősége változó. A játékot a kijelző válaszideje nem fogja gátolni, ezzel elégedettek voltunk. Filmnézésre viszont nem alkalmas a monitor. Az említett látószög probléma mellett a gyenge kontrasztérték és a foltos háttérvilágítás szabnak gátat a mozizás élményének. Az legalább jó pont a kijelzőnek, hogy amit ki lehet belőle hozni, azt már a gyári beállításon is tudja, ezért csak minimális korrekcióra van szüksége. Az anyagminőség jó, a menükezelés elfogadható. Az állvány konfigurációs lehetőségei csak az alapvető döntögetésre korlátozódnak, de legalább stabil a szerkezet. A monitorhoz sajnos nincs 3 napos pixelhiba-garancia, továbbá a digitális kábelt is nekünk kell biztosítani hozzá. A végszó tehát az, hogy a készülék egy alapvető irodai kijelző, de legalább az árát is ehhez igazították (jelenleg 33 ezer forintért kapható).

Webshop: BenQ G2225HD

Hivatalos honlap

LG E2251VR

Galéria megnyitása

Az LG ezúttal egy olyan dizájnmonitorral rukkolt elő, amely nem csak a külcsín alapján szép, de még képminőségével sem kell szégyenkeznie. Ahogy ezt a panelgyártó mogultól megszokhattuk, a kijelző színei nagyon szépek, és ezt a normál nézési tartományban képes is megtartani. Bár túl nagy betekintési szögei nincsenek a panelnek, ez a tartomány még elegendő egy személynek. A jó kontrasztértéknek és a kitűnő, foltmentes háttérvilágításnak köszönhetően nem kérdés, hogy a monitort filmnézésre ajánljuk, de ahogy említettük, ezt csak egy személynek érdemes megtenni, a többieknek már gyengébb minőség jut. A filmnézés mellett szól az is, hogy a monitorról nem spórolták le a HDMI kaput (ehhez ráadásul egy fejhallgató kimenet is tartozik), és még az alapvető DVI és VGA bemenetek is megtalálhatók a kijelzőn. A készülék sebességével elégedettek voltunk, a kismértékű utánhúzás csak a sasszeműeket zavarhatja. A kijelző az alacsonyabb képméreteket jól interpolálja (csak kár hogy az 1280*720-as felbontás egy fekete kerettel jelenik meg), a Super+ Resolution funkcióval pedig az egészen kis felbontásokat is élvezhető minőségben tudjuk nézni. Az intelligens képarány kezelésre egy rossz szavunk sem lehet, mert minden képarányt ismer és automatikusan kezeli azokat. A monitort szépen összerakták, anyagminőségbeli kifogásunk nem volt. A menükezelés jó, ráadásul a monitort szoftveresen is be lehet állítani, habár a monitornak már gyárilag is jó képe van. Az egyszerű, de stabil állvány konfigurációs lehetőségei nem túl szélesek, de ergonómiai szempontból nem találtunk rajta kifogást. A csomagban digitális kábel is van, továbbá a gyártó 3 napos pixelhiba-garanciáját is megkapjuk. Ehhez mérten a kijelző árcédulája sem magas (jelenleg 37 ezer forint), így megszületett tesztünk ár/érték arányú győztese.

Webshop: LG E2251VR

Hivatalos honlap

Philips 222EL

Galéria megnyitása

A Philips monitora azoknak fog örömet okozni, akik elsősorban a széles látószögeket részesítik előnyben vagy többen szeretnének ülni a monitor előtt. A készülék még büszke lehet a viszonylag homogén háttérvilágítására, más képminőségbeli bravúrt viszont nem tud felmutatni. Erről részben a kijelző közepes színhűsége és kontrasztértéke tehet. Ahhoz pedig, hogy a legtöbbet kihozzuk belőle, sok korrekcióra van szüksége, a monitor képe ugyanis nem túl megnyerő a gyári beállításain. Szintén nem használt a képminőségnek, hogy a készülék egyetlen video bemenete sem túl éles, közelről némi elmosódás látható a betűk körül. A monitor viszont nem rossz választás játékra. Sebességét tekintve nem lehet vele kifogásunk, ám az elavult képarány kezelés miatt csak az 1280*720-ra válthatunk kényelmesen, de az legalább kivételesen szép. A kijelző jó szolgálatot tehet egy irodában, hiszen a Led háttérvilágítás alacsony fogyasztása (19W) nem terheli meg a villanyórát. A küllem szép, a látványos menüvezérlés pedig különösen tetszett nekünk, ráadásul az érintőgombok is jól működtek. A felhasznált műanyagok vastagok, a kijelzőt jól összerakták. Az alapszintű állvány ergonómiája jó, csak kár, hogy túl könnyű, ettől a monitor kissé ingatag. A Philips készüléke tehát egy átlagos kijelző, és még a 3 napos pixelhiba-garancia sem jár hozzá, de mentségére szóljon, hogy árát sem tették túl magasra (jelenleg 33 ezer forint).

Webshop: Philips 222EL

Hivatalos honlap

A monitorokat a Cédrus Kft-től és a CHS Hungary Kft-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

 

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap