22 inches Full HD kijelzők a terítéken

22 inches Full HD kijelzők a terítéken

1. Bevezető

Ez alkalommal három Full HD-képes, 22 colos kijelzőt vizsgáltunk meg, melyek a 40-50 ezer forintos árkategóriában foglalnak helyet – monitor vásárláskor ugyanis sokak számára ez az összeg képviseli az arany középutat.

 

2. Acer V233Hbd

Acer V233Hbd

Az Acer monitorai közül a V széria 233H típusával, azon belül pedig a „bd” változattal ismerkedünk meg.

Ránézve a kijelzőre a szériától megszokott külcsín látható: a szögletesség és egyszerűség vagy mondhatni letisztultság az, ami a legjellemzőbb rá. A tökéletesen matt fekete színhasználat komoly megjelenést kölcsönöz a monitornak. Az ujjlenyomatok csak halványan látszanak meg a káván, a port szintén csak mérsékelten gyűjtik a műanyag felületek. A felhasznált anyagok minősége jó, a kijelző állítgatása közben csak alig hallható némi ropogás. Bár a káva kicsit vastagabb műanyagot is kaphatott volna, az összhatás azért így is nagyon kellemes.

Az apró menüvezérlő gombokat - melyek egy korábbi típusból már ismerősek lehetnek - a káva jobb alsó sarkában kaptak helyet, tehát jól hozzáférhetőek. Bár igen zsúfoltak, mégis könnyen kitapinthatjuk őket, ugyanis megfelelően elkülönülnek egymástól és nyomáspontjuk is határozott. A vésett feliratok azonban csak erős fény mellett olvashatóak, ezért sötétben már csak a kitapogatós módszerre hagyatkozhatunk. A telepítő lemezről ezúttal sem maradt le a szoftveres menükezelő (Acer eDisplay Management), így ez a probléma is megoldódott. Egyedüli gyorsgombként a képprofilok váltása adatott meg, így a fényerő/kontraszt beállítást és a bejövő video jelváltást csak a főmenüben mászkálva találjuk meg. Az állapotjelző led a kijelző bekapcsolt állapotában még nem mondható zavarónak, de sötétben a készenléti folyamatos narancs fény már kissé idegesítő. Ilyenkor érdemes kikapcsolni a monitort, a menüből ugyanis nem tiltható le.

A monitor állványa egyszerű, semmilyen extra mutatványra nem képes, mindössze némi döntögetésre hivatott. Sajnos ezt nem túl széles keretek közt, de legalább könnyed mozdulatok kíséretében tehetjük meg. A szimpla kivitelezéstől jó stabilitást vártunk, de sajnos a korong alakú talp a panel méreteihez képest túlzottan könnyűre és kicsire sikerült, és ez megtette a hatását: a gyártó spórolását a monitor kelletlen inogással bosszulta meg.

A kijelző falra is felszerelhető, ehhez a VESA szabványú lyukak adottak. A dizájn puritánságához hozzátartozik, hogy szinte semmilyen díszítő elem sem található a készüléken. Így történt ez a hátlappal is, a video bemeneteket nem fedi semmi, és a kábelek rendezettségéről is magunknak kell gondoskodni - de soha ne legyen nagyobb gondunk.

A video csatlakozók táján csak a megszokott VGA és DVI bemeneteket találjuk, a HDMI lemaradt. Még ha csak belépőszintű modellről is van szó, azért fura, hogy egy Full HD-képes kijelzőről ez hiányzik. Ha az aktuális bemeneten megszűnik a video jel, akkor a monitor automatikusan átvált a másikra, mely funkciót nem lehet kikapcsolni. Ez a két számítógépes használatnál lehet zavaró, egyébként nem lehet gondunk vele. Beépített hangszórók és egyéb extrák (mint USB kivezetés) nincsenek.

Képminőség

A kijelző erős napsütéshez is kellően nagy fényerővel rendelkezik. Kontrasztja közepes: a világosabb részletek ugyan jól megkülönböztethetőek egymástól, de a sötétekkel bajban van, mivel ezek szinte egyformák a skálán. Az alapjában átlagos színhűségen sokat javít a kijelző színkezelő motorja (eColor Management) így ezzel használva telt színhasználatról számolhatunk be. A szürkeátmeneti gradiens pedig csak enyhe darabosságot mutat, a színátmeneteket viszonylag folyamatosan jeleníti meg a monitor.

A kijelző legnagyobb felbontásán szép, éles megjelenítéssel találkozunk, mely kivételes módon nemcsak a DVI, hanem a VGA bemenetre is igaz. A monitor interpolációs képességéről azonban már nem mondhatunk ilyen szépeket. Az alacsonyabb felbontások mindegyike egyformán, közepesen homályos, ezért szövegolvasásra már nem ajánlottak, de játékok alatt még nem túlságosan zavaróak. A képarány kezelési funkció is a rendelkezésünkre áll, így ha a natívtól eltérő képarányokat szeretnénk használni, akkor sem esik zavarba a készülék, mivel ezek is torzítatlanul, fekete csíkokkal kiegészítve jelennek meg.

A monitor háttérvilágítása csak enyhén foltos, a képernyő alsó és felső bevilágításai a sötétebb felvételen alig látszanak, ezért a jobbak közé soroljuk. A fekete mélysége egészen jó, mely leginkább filmek megtekintése alatt a sötét jeleneteknél jelent előnyt. A készülék betekintési szögei vízszintesen és függőlegesen is átlagosak. A kontrasztcsökkenés fejünk mozgatásával oldalról és függőlegesen is hamar megtörténik, plusz némi vöröses elszíneződés is tapasztalható ilyenkor. A panel sebessége közepes, az 5ms-os, gyorsítás nélküli válaszidő csak alkalmi játékosoknak megfelelő, ráadásul a monitor némi bemeneti késéssel is rendelkezik.

Az informatív grafikus képernyőmenü a gyártó megszokott, átlátható rendszerét követi. Az előre elkészített gyári sémák az „eColor Management” címke alatt találhatók meg. A választható profilok csak fényerő, kontraszt és gamma értékükben különböznek egymástól, bár hatásuk így is nagyon látványos. A szövegmegjelenítésre alkalmas Text módot és a kontrasztosabb Graphics sémát találtuk megnyerőnek (utóbbi gammacsökkentést is alkalmaz). A „Movie” mód az imént említett beavatkozáson felül erős élesítéssel és a fényerő megnövelésével segíti elő a filmek élénk megjelenítését. Ami a színhűséget illeti, a kijelző csak ennek köszönhetően kaphatott átlagon felüli értékelést. Az általunk kikísérletezett értékeket a „User” profil tárolja, ha pedig a sémák gyári értékein változtatunk, szintén átkerülünk ide, felülírva ezzel korábbi értékeinket. Az automatikus kontrasztvezérlést (ACM: Adaptive Contrast Management) alapértelmezésben kikapcsolva találjuk, ha pedig élni szeretnénk a funkcióval, akkor ezt a képprofiloktól függetlenül engedélyezhetjük. A monitor színhőmérséklete a Warm, Cool és User közül választható ki - egyéni módban a színcsatornák gyári alapértékei megfelelőnek bizonyultak. A nyelv kiválasztásán és OSD időzítésén kívül nem található egyéb extra a menüben.

3. Dell S2209W

Dell S2209W

A Dell „olcsóbb” S szériás kijelzői közül már foglalkoztunk egy példánnyal, mely hibái ellenére jól teljesített. Ezen felbuzdulva most a 22 colos változatot vettük elő, melyről a próba során kiderült, hogy szintén nem tökéletes, de egy korántsem elvetendő készülék.

A lényegretörően egyszerű, mégis elegáns formaterv megmaradt. A lekerekített sarkokkal és kecses ívekkel ellátott dizájnnal a gyártó biztosra ment, valószínűleg senki sem talál majd benne kivetnivalót. A monitornak csak a kávája kapott fényes fekete borítást, mely tiszta állapotában tetszetős látványt nyújt, de idővel könnyen bepiszkolódhat. Az anyagminőség közepes, némileg vastagabb műanyagokat is használhattak volna, ugyanis a kijelző konfigurálása közben halk ropogás hallható.

A monitor ezúttal sem kapott szoftveres vezérlést (a telepítő lemezen csak a driverek és színprofilok lelhetők fel), de a vezérlőgombok viszonylag jól sikerültek. A káva jobb oldalán található nyomógombok közt a fehér feliratok segítenek nekünk a tájékozódásban. Ezek nappal jól olvashatóak, de sötétben már nem látszanak, bár a gombokat így is viszonylag könnyen kitapinthatjuk. Gyorsgombként a fényerő/kontraszt értékek beállítása és a bemeneti video jelváltás érhető el. Az állapotjelző LED fehér és halványnarancs fénnyel tájékoztat minket, jelenléte egyáltalán nem zavaró.

A szimpla talp semmilyen extra mutatványra nem képes, cserébe nagyszerű stabilitással rendelkezik. A káva döntögetése éppen csak elegendő határok közt történhet, ráadásul ehhez viszonylag nagy erőkifejtés szükséges.

A kábelek rendezettsége érdekében az állvány közepén vezetethetjük át azokat - érdekes és költséghatékony megoldás. A VESA szabvány szerinti felfüggesztési lyukak csak az állvány lecsavarozása után válnak láthatóvá, segítségükkel a monitort falra is felszerelhetjük.

A csatlakozók környékén ezúttal is csak a D-Sub és DVI bemenet található meg, az alapszintű készüléknél kénytelenek vagyunk mellőzni a HDMI dugaszt. A video bemeneteknél különböző képi beállításokat használhatunk, ráadásul az automatikus jelváltás is kikapcsolható - a kijelzőt tehát tökéletesen felkészítették a két PC-s használatra. Beépített hangszórókat és további extrákat nem találtunk a készüléken.

Képminőség

A kijelző remek fényerején és kitűnő kontrasztértékén sem változtattak, a skála szélsőséges elemei is jól megkülönböztethetőek egymástól. A monitor színhűsége is nagyszerű (TN panelek közt), élénk, mégsem rikító színekkel rendelkezik, a színátmeneti skálák pedig majdnem tökéletes átmenetről tettek tanúbizonyságot. Az imént említett pozitívumok a készülék legnagyobb erősségei.

Natív felbontáson, DVI bemeneten a szövegmegjelenítés kellően éles, viszont a VGA csatlakozó használatával (ahogy ezt vártuk) az eredmény valamivel rosszabb, de még így sem vészes. Ha az alacsonyabb képméreteket is használni szeretnénk, akkor csak enyhe homályossággal kell számolnunk, a készülék skálázási képessége egészen jónak mondható (ilyenkor akár szövegolvasásra is használhatjuk). A 16:9-es aránytól eltérve viszont jobb, ha csak a DVI bemenetet használjuk, ugyanis a képarány kezelést semmilyen formában nem támogatja a kijelző. Ilyenkor videokártyánkra kell támaszkodnunk, melynek skálázási képessége csak DVI alatt működik.

A monitor háttérvilágítása közepes, alul és felül is láthatóak a világos sávok - a bevilágítások nem drasztikusak, de ott vannak. A panel lehetőségeihez mérten a fekete mélysége jó. Betekintési szögei közepesek, oldalról hamar elveszti jó kontrasztját és némi sárgás elszíneződés is látható, függőlegesen pedig fokozottabban jelentkeznek az említett problémák. A gyorsítás nélküli panel 5ms-os (papíron) reakcióidejétől nem kellene sokat várnunk, ám a gyakorlatban jobbnak bizonyult a hasonló specifikációjú kijelzők sebességénél, ráadásul bemeneti késése is alacsony, mely a közvetlenségérzetnek tesz jót.

Ha képprofilok között szeretnénk keresgélni, akkor a gyártótól megszokott módon előbb el kell döntenünk, hogy a monitort grafikai vagy video módban akarjuk használni. Ezután a „Graphics” mód felajánlja színprofiljait, melyek közül véleményünk szerint az egyedileg beállított értékkel lehet a legszebb színhasználatot elérni. A „Video” mód viszont már sokkal használhatóbb profilokkal rendelkezik, közülük a Movie és Sports bizonyult a legjobbnak, melyek az extra színezésen felül erős (de nem zavaró) élesítéssel érik el a kívánt hatást. Extraként az „LCD Conditioning” funkciót tudjuk megemlíteni, mely a hibás képpontok felderítésénél tehet jó szolgálatot (a tesztpéldányon ezúttal sem találkoztunk „beragadt” pixellel).

4. Samsung 2243SW

Samsung 2243SW

A teszt végére maradt a Samsung szintén kedvező árcédulával ellátott monitora, mely kiváló konfigurációs lehetőségeket rejt magába, ám kérdés, hogy ilyen vételár mellett képes-e helytállni képminőség terén is.

A készülék egyszerű, mégis tetszetős formatervvel rendelkezik.  Számos típusnál találkozhattunk már ezzel, jellemzően a közép árkategóriánál alkalmazza a gyártó. A matt fekete műanyag borításnak hála a szennyeződések és ujjlenyomatok csak alig látszanak meg rajta. A monitor anyagminősége valamivel jobb is lehetne. Bár a helyzet így sem vészes, számolnunk kell vele, hogy a káva illesztései lazák, és a panel dőlésszögének beállítása alatt némi ropogás is hallható.

A menükezelés kissé nehézkes, ha ragaszkodunk a káva elején található érintőgombokhoz. Nappal ugyan jól láthatóak a fehér piktogramok, szürkületben azonban nehezen találtuk meg a funkciók helyét a káva alján. Ráadásul a káva sík felülete miatt a „gombok” nem kitapinthatóak, és a menü reakcióideje sem az igazi. A menü kezelését azonban kiválthatjuk a Samsung MagicTune szoftverével, így már nappal és sötétben sem okozhat gondot a képernyő állítgatása. Gyorsgombként a Customized Key-t (egyedi gomb), fényerőállítást és video jelválasztást kapjuk. Az állapotjelző led bekapcsolt állapotnál nem, de készenlétnél már zavaró lehet. Ezt menüből kikapcsolni nem lehet, a készenléti villogó kék fényt már zavarónak találtuk.

A típus a Samsung jól variálható „HAS” nevezetű állványát kapta meg, ennek hála a konfigurálhatóság igen széles körben támogatott. Az összeállításával alig kell foglalkoznunk, mivel mindössze a korong alakú talpat kell a kijelzőhöz csavarnunk. Miután a talprész hátuljából eltávolítottuk az ott elhelyezett szöget, lehetőségünk van a magasság beállításra. A kijelző 360 fokban forgatható meg talpa körül, mely társaságban lehet hasznos funkció, ráadásul a megjelenítő a portré módot is támogatja, bár utóbbi miatt a vízszintesre való beállítás kicsit időigényes feladattá vált. Szintén eme állvány jellegzetessége, hogy az érintőgombok használatánál a káva inog, ám ezt leszámítva a stabilitással nem akadt problémánk. A panelt normál keretek közt van lehetőségünk megdönteni.

A panel hátuljáról első látásra lemaradtak a felfüggesztési lyukak. A specifikáció szerint azonban lehetőségünk van arra is, hogy falra szereljük a monitort, így a lyukak minden bizonnyal az állvány lecsavarozása után bukkannak fel. A kábelek rendezettségéről egy apró bilincs gondoskodik.

A video bemeneteknél a D-Sub és DVI csatlakozó található meg, a HDMI itt is elmaradt. Az automatikus jelváltás a gyártó jó szokása szerint a két PC-s használat érdekében most is kikapcsolható. A komolyabb készülékekhez hasonlóan egy tápegység kapcsoló is helyet kapott hátul. Beépített hangszórók nincsenek.

Képminőség

A kijelző fényereje erős napsütés mellett is megfelelő, ráadásul némi tartalékkal is rendelkezik, mivel képét ilyenkor is minőségromlás nélkül élvezhetjük. Kontrasztértéke jónak bizonyult, a skálának csak a legsötétebb és legvilágosabb elemei nem láthatóak. A panel csak átlagos színhűséggel bír, melyen a színprofilok sem képesek érdemben javítani, a szürkeátmeneti és színátmeneti skálákon pedig némi darabosság is megfigyelhető.

A natív felbontás élessége a DVI bemeneten remek, analógon pedig csak kicsit rosszabb helyzet, a szövegmegjelenítés még így is megfelelő. A skálázás minősége azonban átlag alatti, ugyanis nemcsak az 1680*1050-es, hanem az 1280*720-as felbontás (és nagyjából mindegyik képméret) megjelenítése kellemetlenül homályos, csúnyácska. A monitor rendelkezik képarány kezeléssel, így a natívtól eltérő képarányok is torzítatlanul jeleníthetők meg - bár ennek jelentősége csekély, ugyanis a DVI bemenet miatt jó eséllyel, ezzel egyébként se lenne gondunk.

Filmrajongók számára (is) jó hír, hogy a háttérvilágítás egészen jónak mondható, mivel csak a világosabb képen figyelhetünk meg némi bevilágítást, melynek hatása csak alig zavaró. Szintén filmek megtekintésénél jelent előnyt, hogy a fekete mélysége is meglehetősen jó. A panel látószögei oldalról és függőlegesen is közepesek: elszíneződés ugyan csak alig, kontrasztcsökkenés és sötétedés viszont már annál inkább látható (minden irányból). A kijelző sebessége éppen csak megfelelő. A válaszidő gyorsítás nélküli monitorral valószínűleg csak alkalmi játékosok lesznek maradéktalanul elégedettek, mivel a gyors mozgásokat kissé lustán jeleníti meg a készülék, bemeneti késése viszont egyáltalán nem vészes.

A képernyő MagicBright profiljai közti különbség nem annyira erőteljes, mint pl. az Acer, Dell, BenQ monitorjai esetében, a fényerő és kontraszt értékékek variálásával csak hasonló hatás elérhető el. Huzamosabb időre gyenge fényerejük miatt az Internet és Text módok javallottak - szemkímélő hatásuk garantált. Megnyerőbb képet a Game, Sports, és Movie profilokban nyerhetünk, a Dynamic Contrast pedig a 15000:1 kontrasztértéket hivatott előcsalogatni (legalábbis a gyári specifikáció szerint). A színhőmérsékleti profilok a Normal, Warm és Cool értékei mellett egyéni keverésre is lehetőséget adnak, erre szükség is volt (a táblázatban is ezek az értékek láthatóak). A menü extrái közt találjuk meg a MagicColor színkezelést, mellyel a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni, de a ColorEffect sem maradhatott ki, melynek Grayscale, Green, Aqua, Sepia módjai fényképek megjelenítésénél lehetnek hasznunkra. A képernyőmenü olyan további extrákkal rendelkezik, mint az említett automatikus bemeneti video jelválasztás kikapcsolása (ami bizony hasznos tud lenni) és Customized Key (tetszőleges gyorsgomb), valamint az Off Timer (kikapcsolás időzítő).

5. Értékelés

Acer V233Hbd

A nagy fényerő és a mindkét bemeneten (DVI, VGA) kitűnő szövegmegjelenítés kétségtelen előnyei a monitornak. Ám ha a közepes kontrasztértéket és a színkezelő motor nélküli (munkára ugyanis jobb kerülni ezeket) átlagos színhűséget is hozzávesszük, az összkép már sokkal árnyaltabb. Játékra még alkalmasnak találtuk a monitort, de a közepes skálázási képessége és a már érezhető bemeneti késése miatt nem fog a játékosok kedvencévé válni. Filmezéskor a helyzet bíztatóbb, mivel háttérvilágítása csak alig foltos és a fekete mélysége is jónak mondható. A színkezelő motor Movie módja megtette hatását és ilyenkor valóban élénkebb színhasználat tapasztalható, ám az átlagos betekintési szögek miatt az élmény mégsem lehet tökéletes. A monitorhoz sajnos nem jár a 3 napos pixelhiba garancia (a tesztpéldány hibátlan volt), a kellékek közt viszont miden kábel megtalálható. Az Acer kijelzőjének értékelése: 61/100.

Dell S2209W

A monitor olyan előnnyel büszkélkedhet, mely TN panelek közt ritkaság, ez pedig nem más, mint a kiváló színhűség. A remek kontrasztértéknek, magas fényerőnek és remekül használható bemeneteknek hála munkára igen jó választás lehet. A kijelző telt színeinek hála filmekhez is tökéletes lehetne (ráadásul színprofiljai csak tovább javítják a képet), de a jól látható bevilágítások és átlagos betekintési szögek lerontják az élményt - bár még így is előkelő helyen végzett. Játékrajongók is elégedettek lehetnek, mivel a gyors mozgások megfelelően, az alacsony felbontások pedig kis minőségromlással jeleníthetők meg, bár képarány kezelés nem áll a rendelkezésünkre. A 3 napos pixelhiba garanciát nem kapjuk meg hozzá (a tesztpéldány hibátlan volt), viszont minden szükséges kábelt mellékeltek. Összességében jó benyomást szereztünk a készülékről, így az említett hiányosságok mellett is előkelő értékelést vívott ki a monitor: 71/100.

Samsung 2243SW

A széles körben konfigurálható, gyanúsan kedvező árcetlivel ellátott monitornak sikerült elvárásaink fölött teljesítenie, összességében egy közepes (talán kicsivel jobb) értékeléssel jutalmazzuk a készülék tesztidőszak alatt nyújtott teljesítményét. Fényerőtartalék, élesség és kontrasztérték tekintetében nincs szégyenkeznivalója a kijelzőnek, szövegszerkesztése jó választás lehet. A filmrajongók kompromisszumra kényszerülnek a közepes betekintési szögek és színhűség miatt, holott a kijelző egészen jó háttérvilágítása és megfelelően mély feketéje jó alapul szolgálna a feladathoz. A monitor átlag alatti interpolációs képessége és a csak éppen elfogadható válaszideje szintén kellemetlen a játékos kedvűeknek, így ezen a területen is csak közepesen ajánlott. A gyártó jó szokása szerint kijelzőjét minden szükséges kellékkel ellátta (telepítő lemezen: MagicTune, MagicRotation) és 3 napos pixelhiba garanciával szállítja. Mindezzel együtt értékelése: 59/100.

A teszttermékekért köszönettel tartozunk a CHS Hungary Kft-nek[italic]!

                                 [/italic]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward