22"-es szélesvásznú monitorok VII.

A BenQ vajon megismétli kiváló ár/érték arányú megjelenítőjének sikerét? Az LG monitor-tv kombinációja egyaránt megállja helyét a számítógépek és a televíziózás világában? Milyen újdonságot tud felmutatni a HP a borsosabb, de még megfizethető árkategóriában? Végül hogy néz ki, ha a Samsung egy képernyőt visszapillantó tükörrel szerel fel?

22"-es szélesvásznú monitorok VII.

1. Bevezető

Karácsony előtti tesztünkben újabb siker várományos monitorokat fektettünk tesztasztalra. A BenQ vajon megismétli kiváló ár/érték arányú megjelenítőjének sikerét? Az LG monitor-tv kombinációja egyaránt megállja helyét a számítógépek és a televíziózás világában? Milyen újdonságot tud felmutatni a HP a borsosabb, de még megfizethető árkategóriában? Végül hogy néz ki, ha a Samsung egy képernyőt visszapillantó tükörrel szerel fel? A fent szereplő kérdésekre szeretne kimerítő választ adni jelen cikkünk, miközben újfent próbáltuk lefedni a széles árskálát.

A specifikációkra tekintve észrevehető, hogy a BenQ megint kilóg a sorból, ami a felbontást, képarányt és a képernyő átmérőjét illeti. A HDMI bemenet egyedül a Samsung drágaságán található meg, ám az LG sem szégyenkezhet gazdag csatlakozási lehetőségeivel. A falra szerelhetőség mind a négy készüléknél elérhető, a beépített hangszórók pedig egyedül a koreai gyártók megjelenítőinél fedezhetők fel.

2. BenQ T2200HD

BenQ T2200HD

A BenQ, mely a megjelenítés területén egyre nagyobb sikereket könyvelhet el, most egy újabb 16:9-es képarányú monitorral rukkolt elő. Kíváncsian vártuk, vajon hasonlóan szerepel-e majd, mint a nemrégiben bemutatott E2200HDA. Előrebocsájtjuk, hogy a két monitornál ugyanazt a panelt alkalmazták, ami már önmagában is félsiker.

A T sorozat esetében a legnagyobb változtatás a kinézetet érinti. Elbúcsúzhatunk a szögletes, egyszerű formáktól, helyette lekerekített vonalakkal és zongoralakk fekete színezéssel találkozunk.

A gombok most is a jobb oldalon kaptak helyet, viszont ezúttal nem a káva oldalán, hanem az elején találjuk meg, ezzel valamelyest könnyebbé téve használatukat. Fekete alapon a fehér feliratok könnyen olvashatóak és a gombok is jól elkülönülnek egymástól, egyedül a kattogáson lehetett volna mit finomítani. Ugyan a szoftveres menü ennél a modellnél is hiányzik, mentségére szolgáljon, hogy a menü késedelem nélkül reagál minden parancsunkra. A LED apró mérete és mérsékelt fényereje miatt nem kell sajnálnunk, hogy nem tudjuk inaktívvá tenni azt a menüben.

Az oldalkép igen egyszerű, ezúttal sem találunk USB kivezetéseket vagy fejhallgató kimenetet, így a letisztult formát semmi sem töri meg. A talp feladatát ellátó fényes korongot egy kattanás kíséretében tudjuk fel- és később leszerelni, ennek megfelelően a monitor üzembe helyezése néhány másodperc alatt megtörténhet. A megdöntés mértéke és az ellentartás megfelelő, magasságállítás és porté mód viszont nincsen, stabilitási gondunk tehát nem is lehet.

A monitor hátulja fedetlenül foglalja magába a felfüggesztési lyukakat. A kábel elvezetésére szintén gondoltak a tervezők, de ehhez előbb el kell távolítanunk a nyakrész kampóját. Miután a madzagok beigazítása után ezt visszatettük, a rend látványos lesz asztalunk körül.

A következő említésre méltó változtatás, melyet az E sorozathoz képest felfedezhetünk, az a video csatlakozásnál érhető tetten. Ez esetben megkapjuk a DVI bemenetet is, bár a HDMI továbbra sem elérhető számunkra. A beépített hangszórók most elmaradnak a tápkapcsolóval egyetemben.

Képminőség terén viszont semmi változás nem történt - szerencsére. A panelhez tartozó háttérvilágítás továbbra is a kategória legjobbját nyújtja, bevilágítást nagyítóval kell keresnünk, a homogenitását pedig szintén dicsérettel kell, hogy illessük.

A színátmeneti skálákon sem látható darabosság, a látható színek száma valóban nagy, ami a fényképek csodás megjelenítését eredményezi. A képernyő látószöge a jobbak közt említhető, az oldalsó sárgulás minimális, teljes mértékben alkalmas egy nagyobb társaság kiszolgálására is. A panel reakcióideje a kemény játékosoknak is elegendő, főleg input lag tekintetében szerepelt kiválóan a képernyő, ilyen közvetlenséget ritkán látunk egy TFT monitortól. Az E2200HDA remek analóg video csatlakozását már ismerjük, de a T2200HD digitális bemenetét választva az élesség még tovább fokozható. A magas felbontás ellenére rendkívül éles szövegmegjelenítéssel találkozhatunk, ezért mindenképpen érdemes ezt választani, ugyanis analógon már nem ennyire sikeres.

A menü kivételesen nem tartalmaz előre beállított képprofilokat, így egyetlen beállítást kell alkalmaznunk minden esetben (ami nem feltétlenül hátrány). Extraként képarány megtartást kapunk, ha a maximális felbontástól kénytelenek vagyunk eltérni, bár a DVI bemenet miatt ez driverrel is pótolható. Az élesség és a dinamikus kontrasztvezérlés szabályozható, a színhőmérséklet pedig nem csak a megadott értékek közül választható ki, hanem egyénileg is kikeverhető. A gyári beállításokon dicséretes módon szinte semmit sem kellett változtatnunk, a javasolt beállításokról ennek ellenére összeállítottunk egy listát:

3. LG M228WA-BZ

LG M228WA-BZ

Mivel egyre nagyobb választékban találhatunk tv tunerrel ellátott monitorokat, következő tesztalanyunknak az LG televíziós képességekkel felruházott megjelenítőjére esett, mely nemcsak beépített hangszórókkal, hanem távirányítóval is rendelkezik.

A képernyő matt fekete színt kapott, szögletes formák és a televíziókra határozottan emlékeztető vonalvezetés jellemzi. Elöl található a LED-del egybeolvasztott bekapcsoló gomb, mellette pedig az infrás vevőegység érzékelője, mely a távirányító utasításait hivatott fogadni.

A menükezelő gombok a panel tetejére kerültek, ami szintén nem szokványos egy monitor esetében. Szépen, csendben teszik a dolgukat, nyomáspontjuk határozott, és megfelelően el vannak egymástól választva. Szoftveres menükezelést nem kapunk, mely nem is olyan nagy probléma tekintve, hogy távirányítóval (friss elemek használata mellett) gyakorlatilag bármilyen helyzetből elérhetjük a kívánt funkciókat.

Oldalt ezúttal sem találunk semmi különlegességet, sem egy USB kivezetést, sem más egyéb csatlakozót. A talp felszerelése nagyon egyszerű, kár, hogy funkcionalitását tekintve maga a szerkezet is hasonlóan egyszerű. A dönthetőség hihetetlenül szűk, ami egy TN panelt tartalmazó tévé esetén egyáltalán nem előnyös, a talp körüli forgatás viszont akár 360 fokban is lehetséges. A porté mód hiánya egy ilyen hibrid készüléknél valószínűleg nem fog sokaknak feltűnni, a magasságállítás viszont jól jött volna.

Hátul a dugaszok garmadája fogad minket, itt már a fejhallgató kimenet és audio bemenet is felfedezhető. A tesztben szereplő monitorok mindegyikét ellátták a lehetőséggel, hogy falra is felszerelhetjük őket, amit egy tv tuneres monitornál tudunk igazán értékelni.

A D-Sub és DVI csatlakozókon kívül rendelkezésünkre áll a SCART, komponens, kompozit bemenet és természetesen a koaxiális antenna fogadó hely (egyedül a HDMI-t hiányoltuk). A beépített hangszórók sajnos egyáltalán nem szólnak szépen. Igaz, hogy equalizerrel is ellátták őket, a hangzáson sajnos ez mit sem segített, a külső hangszórók használata erősen javallott.

A képminőség összességében nem mondható rossznak, ha igényeinket nem helyezzük túl magasra. A háttérvilágítás még elfogadható, alul látunk némi kékes bevilágítást, ezt leszámítva homogénnek nevezhetjük.

A látószögek átlagon felüliek, főleg felülről büszkélkedhet szép láthatósággal a panel. Oldalról is csak éppen megfigyelhető sárgulás van, így ilyen tekintetben dicséret illeti a monitort. A betűélesség szintén egyik erőssége a készüléknek, igaz, hogy láttunk már ennél élesebbet is, de elszíneződések egyáltalán nincsenek. A képernyő színhűségéről viszont korántsem tudunk ilyen dicsérő szavakat mondani, régen nem láttunk ennyire darabos színátmeneti tesztet. A reakcióidő szintén egyik gyengesége a készüléknek. Nem is az 5ms-os értékkel van a gond, hanem a megjelenítés késésével, melyet input lag-nak nevezünk. Az egér mozgatása igen kései reakciót eredményez a képernyőn, mely elsősorban játékoknál zavaró, de az asztalon való böngészés közben is feltűnő jelenség.

A televíziós képességek összességében viszont nagyon jók. A képernyő menü átlátható és számos extrával rendelkezik, igaz ezek már a legtöbb készüléknél jelen vannak. A beépített képprofilok: Dinamikus, Gyári, Lágy, Játék és Felhasználói, utóbbi egyénileg változtatható meg fényerő, kontraszt, szín, képélesség és árnyalat beállításokkal. Színhőmérsékleti profilok gyanánt Hideg, Meleg, Normál és Egyéni profilokkal leszünk gazdagabbak. Az XD almenü felel a kontraszt- és színtöbbletért, valamint a képzaj csökkentéséért, melyek beállítását a készülékre is rábízhatjuk. Egyéni beállításaink a lap alján összefoglalt táblázatban láthatóak. Hangprofilok közül is választhatunk, bár a Zene módon kívül egyiknél sem fogunk különbséget észrevenni, a beépített hangszórók sajnos nem képesek ezeket a különbségeket érzékeltetni. További extra az időzíthető ki- és bekapcsolás, elalvás időzítő és gyerekzár. A képarány nagyon változatos, a kötelező 4:3 és 16:9-es megjelenítés mellett, 14:9 és „Látvány” elnevezésű profil is helyet kapott. Utóbbi egyaránt alkalmaz levágást a kép aljáról és tetejéről, emellett meg is nyújtja a képet vízszintesen, de még elfogadható mértékben. Zoom-olási lehetőségek is rendelkezésünkre állnak két további állásban, így a 4:3-as dobozban sugárzott 16:9-es filmeknél is megfelelő nagyítással élhetünk.

Az 53 csatorna automatikus hangolása 6 perc alatt történt meg, a csatornák mozgatása pedig gyors, átláthatónak viszont nem neveznénk. A csatorna neveit már általában felismerik a televízió készülékek, melyeket jó volna megjeleníteni a csatorna listában. Ezzel a rendezés könnyebb lenne, ehelyett csak a csatorna frekvencia kódjait láthatjuk. A TN panel korlátozott látószöge miatt az elhelyezés bárhol megfelelő, ahol nem nézzük –(1-2) foknál alacsonyabb szögben. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy magas fali állványról vagy szekrény tetejéről már nem fogjuk látni a képét, de egy normál magasságú asztalról vagy szekrénybe helyezve soha nem lesz betekintési gondunk. A távirányító közepes és nagy tenyerű felhasználók számára kényelmes, az infrás jeltovábbítás pedig kiválóan működött a falról visszaverődve is, hozzátesszük, ehhez mindenképpen új elemekre van szükség.

4. HP L2245wg

HP L2245wg

A HP újabb 22 colos TN panellel ellátott monitorral lepett meg minket, immáron egy komolyabb, különleges talppal felszerelve.

A már megszokott matt fekete színhasználat némi szürke beütéssel egészül ki, az összehatás így már kevésbé komor.

A menükezelő gombok elöl találhatóak meg. Nagy méretüknek és a kevés billentyűnek köszönhetően ezúttal is kényelmesen használhatóak. Ha mégsem vagyunk hívei ennek, a mellékelt CD-ről feltelepíthetjük a szoftveres menüvezérlőt (HP Display Assistant 1.4) mellyel kiválthatjuk a gombokat, ráadásul a kalibrálás után sémákat is elmenthetünk a program segítségével. Az állapotjelző LED alig látható, figyelmünket nem vonja el, ennek ellenére kikapcsolhatjuk a menüből.

A monitort egyébként nagyon jó anyagminőség jellemzi, masszív műanyag kávát kapott a készülék. A talp egybe szerelve érkezik a monitorral, így az összeszereléssel nem, de a kihajtás megfejtésével foglalkoznunk kell kicsit. Leginkább a Samsung „hinge” talpához tudjuk hasonlítani. A csomagolásból összenyomott állapotban kell kiemelnünk, majd némi ügyességgel kihajtogatnunk. Miután üzemi helyzetbe állítottuk a talpat, láthatóvá válik, hogy porté módra is alkalmas, ehhez megkapjuk a mellékelt korongon a Pivot Pro szoftverét (arra az esetre, ha videokártya driverünk ezt nem támogatná). A szokatlan kialakítású talp miatt a panel megdöntése igen nehézkes, ezért jobban járunk, ha beállítjuk a megfelelő szöget és ezután nem állítjuk át többet. A magasságállítás közben a monitor távolabb kerül szemünktől miközben a panel dőlésszöge változatlan marad. További extra, hogy a talp körül forgatni tudjuk a kávát, mely +/-45 fokban lehetséges.

A készülék hátulját vizsgálva arra jutunk, hogy dicséretes módon a tervezők nemcsak a VESA szabványú felfüggesztésre, hanem egy a szállítást megkönnyítő fülre és a kábelek elvezetésére is gondoltak.

A csatlakozók táján találunk D-Sub és DVI video interfészeket, valamint 2 USB kivezetést. Ennek egyetlen hátránya, hogy nem oldalt kapott helyet, így könnyebb lenne a csatlakoztatás, de így is nagy segítség, ha számítógép házunk az asztal alatt került elhelyezésre.

A készülék panelje igen jó képminőséggel bír. Kár, hogy ezt némileg elrontották a jó indulattal is csak átlagosnak nevezhető háttérvilágítással, melyet homogénnek sajnos egyáltalán nem nevezhetünk. A foltok igencsak feltűnőek, és ezen kívül enyhe bevilágítás is látható alul és felül. Az említett hibák filmezés és általános használat alatt szerencsére nem igazán láthatóak, de egy homogén képnél már észrevehető a foltosodás.

A betekintési szögek viszont jók (különösen felülről nem számítottunk ilyen jó láthatóságra), az oldalsó sárgulások is csak a képernyő szélei felől vehetőek észre. A színhűség szintén remek, a színárnyalatok megjelenítése kellően részletes. A fehéregyensúly ideális értékéhez - ahogy általában, úgy - most is egyedi beállításokkal kell próbálkoznunk, bár a gyári profilok 6500K-es hőmérséklete is igen közel járt a valósághoz. Élesség terén szintén nem akadt problémánk, sőt, a natívtól eltérő felbontásoknál extra élesítést alkalmazhatunk, mellyel kiválóan tudjuk használni a monitort, ha gyengébb video kártyánk nem bírná szuflával. Ehhez jön még a képarány kezelés az eredeti arány megtartásával, de a 1:1 arányú megjelenítésről le kell mondanunk. A képernyő igen jól használható játékra is, input lag-ja átlagos, pár perc alatt hozzá tudunk szokni, ha előtte CRT monitort használtunk volna.

Képprofilokat csak a szoftveres menükezelőben alkalmazhatunk miután elmentettük egyedi beállításainkat, később ezeket tudjuk előhívni. A menü extrái: elalvás időzítő, kikapcsolható LED, OSD elforgatása a portré módhoz, automatikus video jelváltás kikapcsolása.

5. Samsung 2263DX

Samsung 2263DX

A teszt végére hagytunk egy igazi csemegét, a Samsung mindenes monitorját. Azon kívül, hogy webcamerával és beépített hangszórókkal rendelkezik, egy másodlagos képernyőt is felszereltek a készülékre, melyet számos feladatra használhatunk, mint képek vagy filmek futtatása a háttérben, miközben dolgozni kényszerülünk.

A képernyő dizájnra nagyon hasonlít az UW sorozatra, az érintőgombos díszléc feldobja a fényes zongoralakk fekete színezést.

A menüvezérlésért felelős gombok sötétben nagyon nehezen használhatóak és most elmarad kedvenc módszerünk is (ugyanis a készülék már nem egy mai darab) miszerint a gombok helyét megjelölik a menüben, ezzel segítve a tájékozódást. Az érintőgombok használatát tovább súlyosbítja, hogy nem mindig reagálnak, szerencsére kiválthatóak a szoftveres menüvel. A LED fénye nem vészes, ezért a kikapcsolhatóság hiányát nem rójuk fel hibaként.

A monitor vékony, enyhén recsegő műanyagot használ, a káva oldala letisztult, semmi fölösleges alkatrészt nem tartalmaz. A készülék talpszerkezet gyanánt a panel alá becsúsztatott nyakat és az erre rácsavarható korong alakú talp módszerét alkalmazza, amely egyszerű és még éppen megfelelő stabilitást képes nyújtani. A 360 fokban történő elforgatás az egyetlen extra melyet támogat, ezen kívül semmit nem tud (mint magasságállítás vagy porté mód), emellett a dönthetőségre is csak meglehetősen szűk keretek közt ad lehetőséget.

A készülék legnagyobb attrakcióját, vagyis a kis képernyőt három féleképpen tudjuk elhelyezni a nagy monitor körül: felülre és két oldalt. A 800*480 felbontású megjelenítő fényereje saját érintőgombjaival függetlenül vezérelhető, dőlésszöge és a fő képernyőtől való távolsága is szabályozható, emellett természetesen kikapcsolhatjuk, mikor nincs rá szükségünk. A használat előtt telepítenünk kell a Samsung UbiSync driverét, melyet a mellékelt telepítő CD-n megtalálunk, viszont érdemes előtte átfutni a hardver követelményeket is:

Rendszerkövetelmények:

[italic]•    CPU: 1,73 GHz vagy nagyobb

•    Operációs rendszer: Windows XP Service Pack2 vagy újabb. A Windows Vista 64 bites változata nem támogatott.

•    RAM : 512 MB RAM vagy több

•    USB: 1.1 vagy újabb (USB 2.0 ajánlott)[/italic]

A másodlagos képernyőt a fő képernyő kiegészítéseként tudjuk használni, mintha a desktop része lenne. Ehhez az imént telepített driverünket kell segítségül hívnunk, mellyel a kiterjesztés opciót választva használhatóvá válik a kis képernyő, ezután átjárhatunk köztük. A tükrözés lehetőségével a kurzor helyzetétől függően a desktop egy 800*480-as kivágása jelenik meg, ilyenkor nagyítóként funkcionál.

A csatlakozóknál a D-Sub, DVI és HDMI is jelen van, ezen kívül egy audio bemenet áll rendelkezésünkre a beépített hangszórókhoz (melyet a menüben kell engedélyezni az AV mode segítségével). Utóbbi egészen tisztességes minőségben szólalt meg, egyetlen hibája kis hangereje. Kapunk továbbá egy fejhallgató kimenetet, valamint két USB kivezetést, melyek mindegyikét a másodlagos képernyőhöz kell felhasználnunk vagy tetszőleges eszközöket csatlakoztathatunk helyette.

A beépített webkamera megfelel a külön megvásárolható kamerák minőségének, egyedül képméretével tűnik ki közülük, mivel képes a tényleges 3 megapixeles kép feldolgozására is. A mellékelt szoftverek segítségével extra effekteket vihetünk a video közvetítésbe (Magic-i Visual Effects), de az ArcSoft WebCam Companion és MediaImpression telepítese után igen sokrétűen tudjuk felhasználni a beépített képi alkalmatosságot, úgymint monitorozás (ftp címre elküldhetünk meghatározott időközönként felvételt), hang-, kép-, video kezelése és szerkesztése. Igaz, hogy a webkamera dőlésszöge nem állítható, viszont elég nagy látószöggel rendelkezik ahhoz, hogy a székben ülve kényelmesen látszódjuk benne.

A képminőség két szóval jellemezhető: erős átlagos. Bevilágítás minden irányból látható, még ha ez nem is oly nagymértékű. Inkább a fekete mélységével van gond, a fekete képernyő igen nagy világosságot képes eredményezni a sötét szobában. A másodlagos monitor még rosszabbul járt, nála még nagyobb bevilágítást és foltosodás figyelhetünk meg, mely szintén világos feketével társult.

A képernyő élességére viszont egy szavunk sem lehet, emellett rendkívül nagy fényerő tartalékkal is rendelkezik, nappal is szép kontrasztos képpel bír a készülék. Színhűség terén sincs okunk a panaszra, tesztünk legjobbjaitól ugyan elmarad, de még így is egy átlagon felüli színmegjelenítéssel büszkélkedhet a panel. A betekintési szögekről is hasonlóan tudunk nyilatkozni, mivel nem hozza a TN panelek legjobbját, de egy nagyobb társaságot bőségesen ki tud szolgálni, ha (fél)körbeülik. A másodlagos képernyő az említett szempontokban rendre gyengébben teljesített, de még nem olyan feltűnő mértékben, hogy az használhatatlanná tegye a pótképernyőt. Mivel a megjelenítő viszonylag jól bekalibrálva érkezik, a fehéregyensúlyt érdemes alapértéken hagyni. A válaszidő most a gyengébb 5ms-osok közt helyezkedik el, input lag-ja szintén elfogadható. Mivel késést alig érezni, bátran használhatjuk játékra is a megjelenítőt, ugyanis a játékteljesítményünk nem a képernyőn látható elmosódáson, hanem egerünk és képernyőnk közti közvetlenségén múlik. A kis képernyő válaszideje már láthatóan gyengébb a nagyénál (30ms), amire viszont kitalálták, több mint elegendő.

Az előre elkészített képprofilok közül mindet jól használhatónak találtuk a megfelelő helyzetekben alkalmazva, egyedül a Dynamic Contrast szerepelt gyengén rikító színeivel. A képernyő menüjében található extrák: Color Effect (szürkeárnyalatos, szépia, kékes, zöldes) hatásait fényképeknél érdemes alkalmaznunk, Customized Key (gyorsgomb tetszőleges beprogramozása), elalvás időzítő, automatikus video jelválasztás kikapcsolása, képarány kezelés az eredeti arány megtartásával.

6. Összefoglalás

Benq T2200HD

Pro:

[italic]•    jó színhűség

•    jó élesség

•    gyors reakcióidő (input lag nagyon kicsi)

•    jó látószög[/italic]

Kontra:

•    szűk testreszabhatóság

A képernyő összességében felülmúlta a gyártó sikermodelljét (E2200HDA), de akadnak olyan funkciók, melyek kimaradtak jelen típusból, mint a beépített hangszórók és képprofilok. Cserébe még kényelmesebben használható gombsort, egy DVI bemenetet, és egy új formatervet kaptunk. Hogy kinek melyik áll közelebb az ízléséhez, az olvasókra bízzuk, viszont kétségtelen tény, hogy a T2200HD személyében szintén egy remek 22”-es megjelenítőt tisztelhetünk, nem kérdéses tehát, hogy jár az ajánlott vétel minősítés.

Webshop: BenQ T2200HD

LG M228WA-BZ

Pro:

[italic]•    jó anyagminőség

•    jó látószög

•    számos lehetőség a képarány kezelésnél

•    viszonylag jó háttérvilágítás

•    jó távirányító[/italic]

Kontra:

[italic]•    szűk testreszabhatóság

•    erős input lag

•    gyenge színhűség

[/italic] •    gyenge beépített hangszórók[italic]

•    erős fényű és kikapcsolhatatlan LED[/italic]

A készülék igaz, hogy remek anyagminőséggel rendelkezik, de képminősége miatt, mint monitor csak a gyengébb termékek közt foglal helyet. A hiányosságot az input lag és színhűség terén éreztük elsősorban. Ezzel szemben, mint televízió, remekül helyt állt, az említett hibák (mint input lag) tévézés során egyáltalán nem jelentenek gondot, a színhűség pedig az adás minősége miatt nem okoz komoly problémát, az XD színjavítással pedig kompenzálható valamennyire. A készüléket egyedül tévézéshez tudjuk ajánlani.

Webshop: LG M228WA-BZ

HP L2245wg

Pro:

[italic]•    jó színhűség

•    széles testreszabhatóság (magasságállítás, forgatás, pivot mód)

•    jó menükezelés (gombokkal, Display Assistant-tal)[/italic]

Kontra:

[italic]•    foltos háttérvilágítás

•    különleges talpa miatt nehéz a panel megdöntése

•    hátul sok helyet foglal a talp[/italic]

A HP komolyabb szinten indította TN paneles megjelenítőjét, mely a vételárban is megmutatkozik, ezért elsősorban azoknak tudjuk ajánlani ezt a készüléket, akik feltétlenül szeretnék kihasználni a talpszerkezet által nyújtott testreszabhatósági lehetőségeket, mint portré mód és magasságállítás. Képminőség terén szép eredményekkel zárt a HP L2245wg típusa, kár, hogy kicsit beárnyékolja az összhatást a sötétebb képeknél látható foltosodás. Ezen kívül már csak az asztalon elfoglalt helytöbblet jelenthet gondot, ezért gondolnunk kell egy esetleges asztal cserére is vásárlás után.

Webshop: HP L2245wg

Samsung 2263DX

Pro:

[italic]•    jó színhűség

•    nagy fényerő tartalék

•    másodlagos képernyő

•    beépített hangszórók USB jellel meghajtva (nincs külön audio káblere szükség)

•    szoftveres menüvezérlés[/italic]

Kontra:

[italic]•    világos fekete megjelenítés

•    szűk testreszabhatóság

•    nehezen használható menü gombok[/italic]

A monitor az átlagosnál picit jobb képminőségével és szép küllemével még nem számít különlegességnek, viszont a cikkben felsorolt extrákkal együtt már valóban egy unikum. Elsősorban azoknak ajánljuk, akiknek szüksége van a másodlagos képernyőre, mivel szeretnek két oldalas dokumentumokat szerkeszteni miközben képeket vagy videókat futtatnak a háttérben, így nem férne el minden egyetlen képernyőn. A készülék nem olcsó mulatság, ha viszont azt nézzük, hogy megspórolhatunk vele egy másik (csak félig kihasznált) monitort, továbbá webkamerára és hangszórókra sem kell költenünk, akkor talán elgondolkodtató egy ilyen monitor beszerzése...

Webshop: Samsung 2263DX

A cikk végén egy érdekességeket összefoglaló videóval kívánunk Boldog Karácsonyt minden kedves olvasónknak!

                                  

A BenQ készülékét a Cédrus Kft.-től, az LG, HP és Samsung monitorját pedig a CHS Hungary Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward