22"-es szélesvásznú monitorok V.

Tesztünkhöz ezúttal a legnépszerűbb megjelenítők közül válogattunk, így ma a 22”-es monitorok képviseltetik magukat az Acer P221W, Benq G2200W, LG W2252V és Samsung 2243BW személyében.

22"-es szélesvásznú monitorok V.

1. Bevezető

Tesztünkhöz ezúttal a legnépszerűbb megjelenítők közül válogattunk, így ma a 22”-es monitorok képviseltetik magukat az Acer P221W, Benq G2200W, LG W2252V és Samsung 2243BW személyében.

Az egyetlen készülék, mely csak analóg szabvánnyal rendelkezik, az Acer gyártmánya, viszont látni fogjuk, hogy nem ez a képessége fogja befolyásolni az ítéletünket.

A specifikációk után pedig lássuk, hogyan teljesítenek a monitorok használat közben!

2. Acer P221W - Áttekintés

A múlt heti, viszonylag jól sikerült példány után reménykedünk egy hasonló folytatásban, ezért újabb típust veszünk nagyító alá eme gyártó termékpalettájáról.

A dobozban egyedül csak DVI kábel nem találunk, ami nem csoda, mivel a digitális szabvány nem támogatott. A telepítő CD-n csak felhasználó kézikönyv, üzembehelyezési útmutató és egy Acrobat Reader kapott helyet. Driver, színprofil, menükezelő vagy színkalibráló szoftver már nem jutott a korongra.

A formaterv a jól megszokott iskolát követi, jó anyagokból készült masszív káva és stabil talprész jellemzi. A fekete matt színezés miatt könnyen beleolvad a mostanában preferált fekete számítógépes színvilágba, így a fényes felületek hiánya miatt takarítani sem kell majd sűrűn.

Talpának felszerelése könnyű, csak rá kell csúsztatnunk a nyakra, de a szétszedéssel sem lesz problémánk. A dönthetőség elég széles skálán mozog, forgatásra vagy magasságállításra viszont nem képes a monitor. A portré mód sem tartozik a képességei közé, így viszonylag szűk testreszabhatóságot biztosít a megjelenítő.

A menükezelő gombok a gyártó régi típusainak megfelelően most is nehézkesen működnek, némely gombokat egybeöntve kivitelezték. Ezért és a kemény, határozatlan nyomáspont miatt használatuk problémás, mert menüvezérlő szoftver sincs hozzá, amivel helyettesíthetnénk őket.

A LED nem vészes fényerővel, bekapcsolva halványkéken, kikapcsolva narancssárgán világít, kiiktatni nem lehet.

 

3. Acer P221W – OSD és Képminőség

A menü képprofiljainak Standard, Graphics, Movie állásaiban igen megnyerő megjelenítést érhetünk el, viszont a Text túlságosan sötét és kék színhasználata úgy gondoljuk, nem kedvez a szövegolvasásnak. Az egyedi beállítás továbbra is elérhető, szerencsére ezek nincsenek hatással a színhőmérsékletre. A tökéletes fehéregyensúly érdekében saját magunknak kell megtalálni az alapszínek arányát, viszont már a Warm előbeállítás is igen közel jár a tökéletes fehérhez.

Ahhoz képest, hogy mindössze analóg szabványt ismer a megjelenítő, meg kell, hogy dicsérjük, mivel igen éles szövegkirajzolás tapasztalhatunk, ami részben a magas kontrasztaránynak is köszönhető. Reakcióideje viszont már nem nevezhető ennyire jónak, a panel látható utánhúzása éppen csak játszhatóvá teszi a monitort.

A 16:10 arányúaktól eltérő felbontások még tűrhető homályossággal jelennek meg, viszont széthúzásuk az analóg kábel miatt jelentenek problémát, mivel csak digitális csatlakozásnál alkalmazható a driveres korrekció.

A képernyő háttérvilágítása sem remekel, mivel alul és felül erős felhőben jelennek meg a bevilágítások, a fekete mélysége viszont nem tér el az átlagosnak számító szürkétől.

Látószöge a megjelenítő leggyengébb pontja, ugyanis alulról, már nulla foktól eltérve durva sötétedésnek lehetünk tanúi. Felülről és oldalirányból viszont nagyon jól látható marad a kép, de mivel normál asztali használat mellett is néha kénytelenek vagyunk -2- (-3) fokban nézni a monitort, sajnos ezt nem tudjuk elnézni neki.

[bold]

Vélemény[/bold]

A P221W minden összevetve egy alapfeladatokra megfelelő készülék, melynek előnye, hogy jó fehéregyensúlya és viszonylag éles szövegrajzolása miatt hosszútávon sem fárasztja szemünket. Filmezéshez és játékokhoz viszont el kell felejtenünk, emellett pixelhiba garancia sem jár hozzá.

4. Benq G2200W – Áttekintés

A Benq irodai és otthoni célokra kifejlesztett, minimalista díszítésű G sorozatának 24”-es változata már járt nálunk korábban, ezért most bizakodva esett választásunk a széria 22”-es tagjára.

A mellékelt CD-n megkapjuk a drivert és színprofilt, felhasználói kézikönyvet, kezelési útmutatót és egy „iKey utility” névre keresztelt segédprogramhoz juthatunk, ha jobban elmélyedünk a korong tartalmában. Utóbbi a VGA jelhez szükséges mintát tartalmazza, arra az esetre, ha az analóg video jel segítségével szeretnénk használni a monitort.

Igaz, hogy a csomaghoz nem jár DVI kábel, de a készülék ennek ellenére támogatja a digitális szabványt is, érdemes tehát pótolni a hiányosságot és beszereznünk a nagyjából 2 ezer Ft-os kelléket. USB vagy audio kivezetést keresve sem találunk a képernyőn, valószínűleg a költségek csökkentésénél a tápkapcsoló hiánya is segített.

A talp felszerelése egy pillanat műve, a szögletes alkalmatosság méretének és az alul elhelyezett gumikorongoknak hála a monitor remek stabilitással bír. Ez már csak annak is betudható, hogy semmilyen testreszabhatósággal nem bír a képernyő, egyedül megdöntésre hajlandó a káva, a porté mód, magasságállítás és forgathatóság nem tartozik a képességei közé.

Matt fekete színezése sem az ujjlenyomatoknak, sem a pornak nem kedvez, a LED fényereje viszont annyira diszkrét, hogy a készenléti és bekapcsolt állapotokat nemigen lehet egymástól megkülönböztetni.

A süllyesztett gombok használata elég körülményes, mivel nehezen nyomódnak, viszont a menü gyors reakcióideje valamennyire kárpótol minket érte.

5. Benq G2200W – OSD és Képminőség

A menü egyszerű szerkezete könnyen átláthatóvá teszi a benne való tallózást. Színprofiljai közül a Movie, Dinamics és Photo nagyon szép színekkel tölti meg a képernyőt (akár Wide Color Gamut-os monitor is lehetne), a tökéletes élességről viszont ilyekor le kell mondanunk. Alaphelyzeti Standard módjában ezzel nem akad problémánk, cserébe elesünk a többi profil által nyújtott gazdag színvilágtól. Extra képességnek a natívtól eltérő képarányok kezelése tudható be, így analóg jelkábel használata esetén sem kell, hogy a torz kép miatt fájjon a fejünk. A fehéregyensúly a gyári Normal értéken gyakorlatilag tökéletes, így ezzel problémánk nem akadt, de hideg és meleg tónust is választhatunk, ha ez a célunk.

A panel reakcióideje csak jó szándékkal nevezhető 5 ms-nak, ezért a specifikációt jelen esetben is túlzónak tartjuk. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne játékokhoz is jól használni, kismértékű utánhúzásához ugyanis nem társul semmilyen árnyék hatás, mivel túlvezérlő mechanizmust (overdrive) nem ismer.

Élesség tekintetében nem jeleskedik kiválóan a készülék, leginkább átlagosnak mondhatjuk a DVI szabványon látott képet, a VGA csatlakozást pedig jobb, ha elfelejtjük. Kizárólag Standard módban nyílik lehetőségünk az élességállításra (Sharpness), ez mondhatni felesleges, mert a gyári alapérték megváltoztatásával csak gyengébb eredményhez juthatunk.

Háttérvilágítása nem rossz, a nagyobb testvértől (G2400W) kicsivel ugyan elmarad, de csak apróbb foltokat és nagyon enyhe bevilágítást lehet látni oldalról - ami igazán nem súlyos bűn egy ilyen árkategóriás megjelenítőnél. A probléma inkább a fekete mélységével adódik, amit inkább csak szürkének tudunk nevezni, mely a kontrasztarány értékét is rontja valamelyest.

A képernyő betekintési szögei átlagon felüliek, igaz még így sem éri el a jelen tesztünkben szereplő LG által képviselt széles láthatóságot. A megjelenített kép minden irányban azonos fényerővel és színnel látható, ezért kijár a panelnek a dicséret.

Vélemény

A monitorról nagyjából hasonlóan tudunk nyilatkozni, mint a G2400W esetében. Mindössze a világos fekete megjelenítés, a nagytestvérnél valamivel erősebb bevilágítás és az átlagos kontrasztarány róható csak fel hibaként, egyébként egy minden területen jól használható készülékről beszélhetünk.

6. LG W2252V – Áttekintés

A kis vékony dobozka nem sok helyet foglal, ezért nem volt nehéz a szállítása, annak ellenére sem, hogy fület nem találtunk rajta.

A kellékeknél odafigyeltek szinte a legapróbb részletekre is, mivel a komolyabb készülékek mellé járó törlőkendő is megtalálható, ezen kívül a kötelező táp- és jelkábelek (VGA és DVI) is helyet kaptak a csomagban. A telepítő CD-n driver, színprofil található és a menükezelés, valamint színkalibrálás feladatát magára vállaló Forte Manager segédprogram bukkan fel.

Észrevehető, hogy HDMI jelet is képes kezelni a készülék, így elkerülhető az átalakítás folyamata, viszont a kábelt nekünk kell beszerezni, ugyanis ez nem része a csomagnak.

Formatervezés terén elegáns vonalakkal hódít a megjelenítő, a fényes fekete színvilág íves vonalakkal találkozik, az egyhangúságot pedig a bekapcsoló gomb LED-del való kombinációjával sikerült elkerülni.

A talprész egy egyszerű és könnyű kör, amit könnyedén tudunk összeilleszteni a nyakkal, ezután kell ráhúzni a panelt. A stabliltással különösebb problémánk nem akadt, bár a döntési iránnyal megegyezően kissé ingatag a monitor.

Valamelyest előrefelé is képes a bólogatásra, de portré módra, talpa körüli megforgatásra nem hajlandó a készülék, viszont a könnyű súly és keres talp miatt ennek nem is éreztük hiányát. A magasságállítás kimaradt a képességek közül, mentségére szolgáljon, hogy a fix érték meglehetősen jól lett eltalálva, így egy átlagos magasságú asztalhoz éppen megfelelő a magasság.

Bal oldalt, a káva alján egy igen határozott nyomásponttal és egymástól kellő távolságra elhelyezett gombsort találtunk, igaz, sötétben már nem olyan egyszerű megkülönböztetni őket egymástól. Helyettük játszik nagy szerepet a Forte Manager, minek telepítése után nem lesz ilyen gondunk, ezen kívül a zoom funkció is elérhető lesz. Ez nem jelent mást, mint, hogy eggyel alacsonyabb felbontásba helyezi nekünk az asztalt. A ki- és bekapcsoló gomb egyetlen hibája a határozatlan nyomáspont.

Az ívesen alá elhelyezett LED kellemes kék és narancsszínnel egészíti ki a látványt, ha pedig nem érezzük szükségét, még ki is kapcsolhatjuk a menüben.

7. LG W2252V – OSD és Képminőség

A készülék beépített menüje a legfontosabb beállításokra ad lehetőséget. Az alaphelyzetben elérhető Normal képprofil Movie és Internet beállításokkal egészül ki, továbbá saját értékeinket is elmenthetjük. Ráadásként élességfokozó (ACE) és színjavító (RCM) eljárásokat alkalmazhatunk, ezek leginkább játék vagy filmezés közben teljesítenek jó szolgálatot, szövegolvasáshoz hosszútávon nem javasoltak.

A Fun almenübe elhelyezett képességek inkább csak játszadozásra, kedélyünk javítására szolgálnak. Köztük említhető az eggyel alacsonyabb felbontásba való váltás, mely az „Ez Zooming” fantázianevet kapta, gyakorlati használt nem vettük, mivel ilyenkor homályosabb megjelenítést kapunk a natívhoz képest. A kép átszínezésével (Photo Effect) fekete-fehér, szépia és színtorz hatást érhetünk el. A hangeffektek közül kettő is választható, igazi játéktermi hatásban lehet részünk - az Asus egyik csúcsmodellénél találkoztunk ilyen képességgel. Az egyetlen valóban hasznos funkció a 4:3 arányú megjelenítés, melyet kézzel kell átállítanunk.

A gyártóra jellemző élénk és telt színhasználattal találkoztunk, viszont a tökéletes fehéregyensúlyt nem sikerült megtalálni. A szürke és fehér színek láthatóan sárgásak, melyet nem tudtunk korrigálni semmilyen beállítással.

Látószöge viszont nagyon jó használhatóságot biztosít, a jelenleg kapható TN panelek közül bátran állítjuk, hogy a legjobbak között foglal helyet.

Reakcióidejének értékére sem panaszkodhat, az árnyékolástól mentes, talán 5 ms-nál is jobb értéke lehetőséget ad a legpergősebb játékok nyomon követésére is, a specifikációban ígért 2 ms-ot viszont túlzónak tartjuk.

Élessége nem éri el a DVI csatlakozóval ellátott készülékek képességeit, az enyhe homályosságon a Sharpness beállítás sem segített, mivel az alapértéket elhagyva a színek szétcsúszásával vagy túlzott homályossággal találkoztunk - így ezt nem érdemes átállítani.

Háttérvilágítás terén már nem teljesít kimagaslóan képernyő, a tesztképeken sajnos nem tudjuk megmutatni a bevilágítást, mivel a dinamikus kontraszt funkció kikapcsolhatatlan, így sötét képernyő esetén a készülék automatikusan minimum szintre állítja a háttérvilágítást. A felül, alul, valamint enyhén oldalt beszűrődő fény arra a következtetésre juttatott minket, hogy nem kifejezetten filmek megtekintésére szánták a megjelenítőt.

Vélemény

A képernyő gyengéje az enyhén sárgás színhasználat, melyen nem tudtunk segíteni a beállításokkal sem, átlagos háttérvilágítása pedig a filmrajongóknak nem kedvez. Látószöge viszont kiemeli a TN panellel szerelt megjelenítők tömegéből, az élénk színkezelés és igen jó reakcióidő miatt már a vásárlást is megfontolhatjuk, mivel a pozitív és negatív tulajdonságok mérlegén a serpenyők éppen egyformán állnak.

8. Samsung 2243BW - Áttekintés

Az egyszerű, vaskos kartondoboz már a sokadik Samsung monitort rejti, mely hozzánk érkezik, kíváncsian várjuk, milyen újdonsággal képesek még előrukkolni, ugyanis havonta több új típus jelenik meg eme gyártó termékskáláján.

Kellékek terén mondhatni szokásos módon bőkezű volt a gyártó, az analóg (VGA) és digitális (DVI) jelkábel mellett természetesen megkapjuk a tápkábelt is, melyhez kapcsolót is felszereltek. Ez a folyamatosan növekvő tömeggyártás miatt egyre ritkábban fordul elő, így kellemes meglepetés volt, hogy hosszabb pihenők esetén egyetlen kapcsolással áramtalaníthatjuk a készüléket. A használati útmutató és törlőkendő mellett található meg a telepítő CD, rajta a menüvezérlő (MagicTune), színkalibráló, valamint profilkészítő (NaturalColor Pro) és az elforgatást lehetővé tévő MagicRotation alkalmazás.

A dizájn a HM és NW sorozat kombinált változata, sikerült kiválasztani mindkét formatervből a jól sikerült elemeket. A HM-re jellemző robosztus nyakrész, az NW sorozat érintőgombjai és minőségi matt színű anyaghasználat jó egyvelege a két tervezésnek.

A képernyő egybeszerelt nyakkal készül, így nekünk már csak a korong alakú talpat kell ráillesztenünk. Nemcsak a széles magasságállítás, hanem a portré (pivot) mód is rendelkezésünkre áll, így a hétköznapi igényeknek megfelelő dönthetőséggel már egy igen jól testreszabható megjelenítővel állunk szemben.

Az érintőgombok viszont még mindig nehézséget okoznak sötétben, mivel egyáltalán nem találni kitüremkedést vagy bemélyedést, melyek segítenék megtalálni a helyes pontot. Helyette viszont jó szolgálatot tesz a MagicTune Premium menüvezérlő szoftver, melyet érdemes feltelepíteni az éjszakai használthoz.

A LED kék színe szerencsére csak tájékoztató jellegű, nem törekedtek arra, hogy erős fénnyel égessék ki vele szemünket.

9. Samsung 2243BW – OSD és Képminőség

Az OSD menüben a már jól ismert MagicBright profilokból választhatunk, közülük a Test és Game javallott, de egyéni próbálkozásaink sem maradnak jutalom nélkül.

Már csak azért is érdemes próbálkozni, mert alaphelyzetben a monitor kékes színhasználata hosszútávon sem megszokható, a táblázat szerinti értékekkel viszont sikerült elfogadható képet varázsolni belőle.

Az elfogadható jelző használata nem véletlen, úgy éreztük, más képernyőkhöz képest kissé élettelen, színtelen képe van, erről részben az éppen csak elegendő fényerő is tehet.

Az extra képességek között említhetjük a ColorEffect színsémákat, Customized Key, beprogramozható gomb funkciót és az időzíthető kikapcsolást, amit a menüben állíthatunk be. A bemeneti video jel kiválasztása alapértelmezésben automatikus, de választható a kézi mód, ha nem szeretnénk a monitorra bízni a feladatot. A natívtól eltérő képarányok széles tárháza áll rendelkezésünkre, ez részben köszönhető a porté módnak is, viszont ezeket csak kényszermegoldásként alkalmazhatjuk, ugyanis minőségük messze áll az elfogadhatótól homályosságuk miatt. Helyette feltelepíthető a mellékelt MagicRotation alkalmazás, amivel a video jel és a képernyő elforgatásával internetetéshez és szövegszerkesztéshez extra magasságot nyerhetünk.

A készülék látószögével sem büszkélkedhet különösebben, az átlagos jelző talán még dicséretnek is számít, figyelembe véve nemcsak a függőleges, hanem vízszintes irányban történő hirtelen sötétedését is.

Élességével viszont semmi baj, sőt, egyáltalán nem erőlteti a szemet, ha szövegolvasásra kerül a sor, élmény használni, köszönhetően a láthatóan magas kontrasztarányának. Ezen kívül különösebb utánhúzást sem produkál a panel, játékok alatt alig észrevehető a reakcióidő nagyjából 5 ms-os értéke.

Háttérvilágítása szintén egyik gyengesége a készüléknek, a bevilágítások eléggé zavaróan hatnak filmezés alatt, máshol ugyanis ez a hiba nem érezteti hatását.

[bold]

Vélemény[/bold]

Egy nagyon jó küllemmel, anyagminőséggel megáldott monitort volt alkalmunk kipróbálni, mely kezelhetőség és kényelem szempontjából is kimagaslik a 22”-es megjelenítők tengeréből, kár, hogy éppen a panel minősége sikerült gyengébbre az elvárásokhoz képest.

10. Összefoglalás

Acer P221W

Pro:

[italic] •    gyors, átlátható menü

•    jó fehéregyensúly

•    viszonylag éles kép

•    jó LED[/italic]

Kontra:

[italic] •    háttérvilágítás

•    reakcióidő éppen csak elfogadható

•    piros szín túl sötét, alig látszik

•    nem túl nagy testreszabhatóság

[/italic]

Rendszeresen esélyt adunk az Acer gyártmányainak, viszont a múlt heti monitoron kívül nemigen találni ellenpéldát. A mai tesztpéldány nem a gyártó kiváló termékeinek választékát erősítette, az ajánlott minősítéstől pedig sajnos messze áll. Teljesítménye viszont irodai munkához még megfelelő, ezért kedvező ára miatt a legolcsóbb konfigurációkhoz érdemes ezt választani.

Benq G2200W

Pro:

[italic] •    viszonylag jó háttérvilágítás

•    széles látószög függőlegesen is

•    szép, telt színek a speciális képprofilok esetében

•    jó fehéregyensúly[/italic]

Kontra:

[italic] •    csak Standard és sRGB profilokban nyújt igazán éles képet

•    nincs menüvezérlő szoftver

•    nem jár hozzá DVI kábel[/italic]

A monitorral teljes mértékben együtt lehet élni, egyetlen dolgunk vásárláskor, hogy kérjünk mellé egy DVI kábelt is. Még így is nagyjából 40 ezer Ft-ból jövünk ki, ezért ezt a kis hiányosságot megbocsájtjuk neki, már csak azért is, mert egy nagyjából minden területen jól teljesítő monitort sikerült megismerni a G2200W-ben. A pixelhiba garancia hiánya még gondolkodóba ejthet minket vásárlás előtt, egyébként az ugyanilyen árcédulával rendelkező Acer-rel összehasonlítva (de ettől függetlenül is) ajánlott vételnek tartjuk.

LG W2252V

Pro:

[italic] •    telt színek

•    kiváló látószög

•    jó reakcióidő

•    szoftveres menüvezérlés

•    jó ellátottság kellékek, szoftverek terén

•    diszkrét LED[/italic]

Kontra:

[italic] •    háttérvilágítás

•    nem tökéletes fehéregyensúly

•    sötétben nehezen használható gombok[/italic]

Úgy gondoljuk az LG eme készüléke formatervezése miatt a Samsung T220-as modell riválisaként akar hódítani, érdemes tehát elgondolkodni annak, aki olcsóbb megoldást keres a vörös megjelenítőnél. Mindkettőjük pixelhiba garanciával rendelkezik, játékra egyformán alkalmasak, a háttérvilágítás problémája viszont mindkét esetben megmarad. Ami miatt az LG-re eshet a választásunk, a remek látószög és olcsóbb ár, a Samsung modellje viszont okosabb menüvel, élesebb és színhelyesebb képpel rendelkezik. A fent említett indokok miatt az LG készüléke most nem kap ajánlott minősítést, viszont korántsem elvetendő készülék.

Samsung 2243BW

Pro:

[italic] •    igényes összeszerelés

•    szoftveres menüvezérlés

•    bőséges ellátottság kellékek, szoftverek terén

•    testreszabhatóság (magasságállítás, forgathatóság, dönthetőség)

•    szép, éles képe van, szövegmegjelenítésre kiváló[/italic]

Kontra:

[italic] •    sötétben használhatatlan gombok

•    színvisszaadás

•    háttérvilágítás

•    lehetne szélesebb látószöge[/italic]

A kijelző minősége három pontban kifogásolható: gyenge színvisszaadás, erős bevilágítás és viszonylag szűk látószög. Ha mindezektől eltekintünk, indulhatna a kiváló 22”-es monitor címért, de mindent összevetve már nem ilyen rózsás a kép. A monitor halovány összteljesítménye miatt nem érdemelte ki a pozitív minősítést.

A teszttermékeket a CHS Hungary kft.-től és a Cédrus kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönjük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward