22"-es szélesvásznú monitorok IV.

Olvasói kérésre néhány sikergyanús megjelenítőt szállítottunk tesztműhelyünkbe, hogy senkit ne érhessen csalódás vásárlás után. Mai tesztünkhöz a nyersanyag a két legnépszerűbb monitor gyártjától és az FSC futószalagjáról érkezett.

22"-es szélesvásznú monitorok IV.

1. Bevezető

Mivel többen is jelezték fórumunkon, hogy szívesen viszontlátnák egy újabb tesztben a Samsung 2232BW, 2253LW és az LG W2242T típusát, így most kínpadra fektetjük őket. A változatosság kedvéért elővettünk egy a Fujitsu-Siemens nevével fémjelzett monitort is.

Jelen esetben sem maradhat el a gyártók által megadott adatokból készült táblázat, mely a különbségekre hivatott rávilágítani:

A specifikációk után pedig lássuk, hogyan teljesítettek használat közben!

2. Samsung 2232BW - Áttekintés

Az újnak már korántsem nevezhető modell egyszerű, mégis elegáns küllemével és nem olcsó, de még megfizethető árcédulájával csábítja leendő vevőit. Meglátjuk megéri-e a többletköltséget egy alapszintű, nagyjából 50 ezer Forintos készülékhez képest.

A vékony kis dobozka cipelése az oldalt elhelyezett bemélyedésekkel vagy csak egyszerűen az ember hóna alatt is kivitelezhető, mivel a csomag semmiképpen nem nevezhető terebélyesnek.

A gyártó szokásához híven mellékelte az összes kábelt, amire szükségünk lehet használat közben, így ezek beszerzése miatt nem kell, hogy fájjon a fejünk. A telepítő CD-n megtalálható a driver, használati útmutató, NaturalColorPro (színkalibráló) és MagicTune Premium (menüvezérlő) alkalmazás is.

Kezdjük rögtön a hiányosságokkal. A megjelentő HDMI csatlakozóval és tápkapcsolóval nincs felszerelve, mentségül arra hivatkozhat, hogy nem éppen mai modellről van szó. A VGA bemenet mellett viszont DVI is rendelkezésünkre áll, így a kép kalibrációjával nem kell foglalkoznunk.

A talp összeszerelése nagyon könnyen ment, a nyak behelyezése után azt egy ovális gombóc formájú végződés segítségével tudtuk a monitor aljába illeszteni. A korábbi gyártmányoknál előfordult, hogy a szétszerelés nem ment ilyen könnyen, de ennek már nyoma sincs, semmivel nem volt bonyolultabb szétszedni, mint összerakni. Elforgatást vagy pivot módot nem támogat a talpszerkezet, ahogy a magasságállítás is hiányzik, egyedül hátrafelé képes megdőlni és csak csekély mértékben.

A fényes-fekete káva és talp azon kívül, hogy exkluzivitást kölcsönöz a megjelenítőnek sajnos kellemetlenségeket is okozhat, mivel különösen érzékeny a porra. A menükezelő gombokat szerencsés módon elöl sikerült elhelyezni, feliratai pedig a nappali használatot hivatottak elősegíteni. Saját fényük híján éjszaka a kitapogatós módszerre kell hagyatkoznunk, viszont használatukat nagyfokú precizitás jellemzi. Dicséret illeti még az állapotjelző LED-et is, mely mindössze kék fénnyel képes világítani, de fényereje szabályozható, így a használatban zavaró hatását egyáltalán nem éreztük.

3. Samsung 2232BW - OSD és Képminőség

A monitor a gyártótól megszokott menüt kapta, amelyet szoftverrel is vezérelhetünk (MagicTune Premium). A próba során nem tapasztaltunk rendellenességet, a készülék által ismert összes funkciót beállíthattuk az alkalmazás segítségével, melyek a továbbiakban felsorolásra kerülnek. A MagicBright képprofilok – ezeket csak a gyorsgomb segítségével hívhatjuk elő – lehetőséget adnak sötétebb beállításokra (Internet, Text), élénkebb képi hatásokra (Game, Sport, Movie), valamint egyedi beállításra. A Dinamic Contrast-ot választva automatikus szabályzásnak voltunk tanúi, amelynél már rikító színekkel sem találkoztunk. A színhőmérsékletet egyénileg érdemes beállítani, mivel normál opciónál enyhén hideg fehéregyensúllyal találkoztunk. Érdemes még megemlíteni a kikapcsolható válaszidő gyorsítás lehetőségét (Response Time Acceleration), a LED fényerejének állítását és automatikus jelválasztás kikapcsolását a bemeneti video jelekre vonatkozóan. A képarány kezelése (képarány megtartás, 1:1 megjelenítés) csak driverből lehetséges, mivel a monitor ezt a lehetőséget nem támogatja.

A fényerő/kontraszt páros tiszta és jól olvasható betűket eredményezett, nappal is bőséges fényerővel rendelkezett a képernyő. A panel rendkívül rövid válaszideje hardcore játékosoknak kedvez, túlvezérlő technikája (RTA) semmilyen zavaró árnyék hatást nem idézett elő. Ennek ellenére még mindig az Asus PG221-et tartjuk a leggyorsabb megjelenítőnek, de jelen esetben input lagot csak minimális mértékben éreztünk, így összességében a Samsung modelljével járunk jobban, ha játékra adjuk fejünket. Színhűsége – miután egyénileg beállítottuk – nagyon jó volt, ha pedig nem szeretnénk ezzel foglalkozni, a meleg tónust választva közel tökéletes fehéregyensúlyban lehet részünk. Filmek megtekintése alatt látható volt minden oldalról némi bevilágítás, valamint a látószög is csak átlag alattinak mondható. A fekete mélysége közepes, a natívtól eltérő felbontások pedig homályosan jelentek meg, így jobban járunk, ha ezzel nem kísérletezünk.

Ítélet

A látottakat összegezve egyértelműen játékosoknak ajánlott a monitor, viszont gyengécske látószöge és háttérvilágítása nem kedvez a filmek szerelmeseinek. A kiváló kontraszt értéke, 3 napos pixelhiba garanciája, de némileg túlzó ára miatt csak a „tetszett” minősítést sikerült kiérdemelnie.

4. Samsung 2253LW - Áttekintés

A Samsung következő sikergyanús megjelenítője Aqua Design fantázianévvel és kellemes árcédulájával próbál teret nyerni magának.

A vékony doboz az oldalt található bemélyedésekkel szintén nem okozott különösebb erőfeszítést hazaszállítás közben, a hungarocell rögzítő elemek most is kellő védelemmel látták el a készüléket és tartozékait.

A video jelek szállítása miatt, valamint a tápellátás okán sem kell külön a pénztárcánkba nyúlni, ugyanis a működéshez szükséges kábelek sorra megtalálhatók a dobozban. A felhasználói irodalom és applikációs CD sem rejteget újdonságot: menüvezérlő- (MagicTune Premium), színkalibráló szoftver (NaturalColor Pro), részletes útmutató és driver is része volt a csomagnak.

A modern HDMI jelhez kénytelenek leszünk átalakítót vásárolni, mivel nem találtuk ilyen kaput a készüléken, viszont DVI és VGA továbbra is elérhető. Integrált hangszórókkal és tápkapcsolóval sem találkoztunk, így használaton kívül is előfordulhat némi áramfogyasztás.

A pillekönnyű ovális talp éppen, hogy megtartotta a panelt, összeszerelni viszont gyerekjáték volt a becsúsztatós és rácsavarós módszerrel. Dönthetősége felfelé megfelelő skálázhatóságával normális erőkifejtés mellett kivitelezhető, viszont maga elé bólintani nem volt képes. Testreszabhatóságán a 360 fokban való forgathatóság növel, mely sok esetben hasznos kiváltság társaihoz képest, de a magasságállítás és pivot mód már jelen modellnek is meghaladja képességeit.

A gusztusos színválasztás fényes-fekete talp és matt fekete káva formájában kelt életre, szögletes, mégis elegáns vonalai a visszafogottabb kinézetet kedvelők kegyeit fogja majd nagy valószínűséggel elnyerni. Az egyhangúságot a keret alján elhelyezett átlátszó műanyag díszléc dobja fel, rajta a gombok magyarázatául szolgáló feliratokkal. A nyomógombok használata kényelmes és határozott volt, egymástól megfelelő távolságra kerültek elhelyezésre. Közvetlenül a bekapcsoló gomb előtt látható a diszkrét LED, mely kék fényével adta tudtunkra a monitor bekapcsolt-, villogásával pedig készenléti állapotát.

5. Samsung 2253LW - OSD és Képminőség

A nagy tudású OSD a gyártó szokásos képprofiljaival kecsegtet minket a különböző felhasználási területeken, mint játék, internet, szövegolvasási mód, ebben nem különbözik tesztünk előző szereplőjétől. A fehéregyensúly normál állapotban kékes hőmérsékletén hamar korrigáltunk az egyéni beállítások közt, a fényképeknél használatos effektek (szürke, zöldes, aqua, szépia) pedig kellemes színfolt az egyéb extra lehetőségek közt. A Customized Key egy gyorsgombot enged konfigurálni a MagicBright, MagicColor, Color Effect és Image Size lehetőségek közül, a háromállású RTA (válaszidő gyorsítás) és kikapcsolás időzítő pedig csak hab a tortán. Az Image Size almenüben tudjuk kiválasztani, hogy megtartjuk-e a képarányt, vagy teljes képernyőn jelenítse meg a natívtól eltérő arányú video jelet. A menüvezérlő szoftverrel (MagicTune) nem akadt problémánk, az alacsonyabb felbontások viszont homályosan jelentek meg, érdemes ezért mindig natívban használni.

A képernyő fényereje megfelelőnek bizonyult, kontrasztja is kellően éles határvonalat szabott a szélsőséges árnyalatok közt is. Szövegkirajzolása TN panel korlátai közt nagyon szépen alakult, melyet részben a DVI csatlakozásnak is köszönhet. Válaszideje kiváló, túlvezérlő mechanizmusa ellenére sem volt látható árnyékoló hatás, input lagja alig észrevehető mértékű volt. Betekintési szöge felülről vizsgálva extrém módon jónak bizonyult, viszont alulról gyengén teljesített. Színhűségét csak pozitív jelzővel tudjuk illetni, bár láttunk már ennél élénkebb megjelenítést is (következő tesztalanyunk kiváló példa lesz erre). Enyhén foltos háttérvilágításán javít a tény, hogy feketéje egészen mély, bevilágítással csak leheletnyi mértékben találkoztunk alul és felül.

Ítélet

A monitor szembeötlően jobban szerepelt 2232BW típustársánál, gyakorlatilag egyetlen dolgot találtunk, ami miatt gondolkodóba eshetünk vásárlás előtt, ugyanis ezt leszámítva egy óriási tudású és remek megjelenítővel volt dolgunk. A probléma pedig az alsó betekintési szögével volt, ha viszont ez nem zavar minket, csakis jó választás lehet a készülék, 3 napos pixelhiba garanciájával és kedvező árával egyértelműen ajánlott vétel.

6. LG W2242T - Áttekintés

Az igazán kedvező árkategóriában már régen vizsgáltunk LG megjelenítőt, ezért kíváncsian álltunk a teszthez, vajon sikerül-e a második legnevesebb koreai gyártónak visszanyernie régi hírnevét ezzel a modellel.

A tesztalanyok legkisebb doboza neki jutott, fület vagy bemélyedést nem találtunk a csomagon. Mentségére szolgáljon, hogy erre nem is volt igazán szükségünk szerény méretei miatt.

A VGA és DVI kábelek rendre helyet kaptak a monitor mellett, ahogy a tápkábel is. Telepítő CD-jén drivert és útmutatót véltünk felfedezni, menüvezérlő szoftver most nem volt része a kellékeknek.

A kábelek nem vezettek félre minket, VGA és DVI bemeneteket találtunk hátul, viszont beépített hangszórókat és tápkapcsolókat ebben az esetben sem találtunk a készüléken, így számolni kell némi fogyasztással készenléti állapotban is.

Rendkívül dicséretes módon, könnyűszerrel lehetett talpát a monitor nyakával egyesíteni, majd összepattintani a panellel. A szétszerelés sem igényelt különösebb erőfeszítést, egy mozdulattal el lehet pakolni, ha meg szeretnénk utaztatni a készüléket. Elforgatásra viszont nem hajlandó, ahogy a magasságállítás és pivot mód is hiányzik képességei közül. Dönteni talpának lefogásával, közepes erőkifejtés mellett engedte magát a monitor.

A szürke káva matt fekete színű hátsó borítása jó választás mind takarítás, mind a fényvisszaverődés megakadályozásának szempontjából, ujjlenyomatok csak a fényes talpon látszottak meg. A menüvezérlő nyomógombok nagyon kellemes puha, de határozott nyomáspontjainak hála élmény volt az OSD-t böngészni, ez részben köszönhető annak, hogy lenyomásra késlekedés nélkül reagáltak. Az állapotjelző LED a képernyő bekapcsolt állapotában erős fénnyel hívta fel a figyelmet magára. Ha ez zavar minket, a menüből kikapcsolhatjuk.

7. LG W2242T - OSD és Képminőség

Az OSD indító menüje figyelemfelkeltő ikonokkal teszi könnyebbé az almenük közti tallózást. Az „f-Engine” profiljai közül Normal és Movie módban élhetünk a dinamikus kontraszt nyújtotta előnyökkel, az Internet és User állásokban enélkül leszünk kénytelenek élvezni a monitort. Utóbbit viszont testreszabhatjuk a többállású színmanipuláló eljárások (ACE, RCM) segítségével. Mindegyik profil jól használhatónak és túlzásoktól mentesnek bizonyultak. A színhőmérséklet állítható, de erre nem volt szükségünk, mivel 6500K fokos állásban tökéletes fehéregyensúlyt produkált a képernyő. A képarány kezelése manuális, egy dedikált gomb segítségével tudjuk aktiválni a képarány megtartás melletti teljes képernyős módot.

A képernyő fényereje nappali fény mellett is kellő olvashatóságot biztosított, bár létezik ennél világosabb monitor is. Ugyanezt kell mondanunk a kontrasztról is, bár árkategóriájában rendkívül jónak számít (a Samsung T220 és NEC 225WXM-mel viszont nem veszi fel a versenyt). Színhűsége extra beállítás nélkül is remek, látószöge nem rendkívüli, de megfelelő, szövegmegjelenítésével pedig szintén nem szégyenkezhet, bár TN panelek közt is lehet jobbat találni nála. Válaszideje specifikációjának felel meg, az 5ms-os értéket hozza szabad szemmel vizsgálva. Árnyékoló hatást overdrive-jának köszönhetően éppen csak észrevehető mértékben tapasztaltunk Windows ablakok áthelyezése közben. A fekete mélysége a gyártótól megszokottan mély, ezen a dinamikus kontraszt volt képes tovább javítani. A háttérvilágítás picivel átlagon felüli, csak vékony sávban látható némi bevilágítás.

Ítélet

A teszt végére olyan kép alakult ki bennünk, hogy az LG most egy mindenhol legalább közepesre teljesítő monitort akart megalkotni, melyet különösen kedvező áron akar értékesíteni, ezzel elsöpörve a konkurenciát. A látottakat összegezve és pixelhiba garanciájának hála jelentjük, sikerült neki. Mindenképpen megérdemli az "ajánlott vétel" minősítést.

8. Fujitsu-Siemens E22W-1SA - Áttekintés

A Fujitsu-Siemes elsősorban nagyvállalatok gépparkjainál teret hódító megoldásai közül most egy szolid 22”-es változatot vettünk közelebbről szemügyre.

A gyártó tesztünk szereplői közül legnagyobb, bár még így is karcsú doboza ezúttal egy szokásosnál nehezebb készüléket rejtett magába.

A kellékek terén a monitor működéséhez nélkülözhetetlen madzagok itt sem maradtak el, VGA-, táp- és audio összekötő kábel volt a csomag tartozéka. A kézikönyvön kívül viszont semmilyen szoftveres támogatás nem volt segítségünkre, a telepítő CD ugyanis kimaradt a repertoárból.

A video jelek csatlakozásánál nem jöhetünk zavarba, ugyanis egyetlen bemenettel rendelkezik a monitor, ez pedig a D-Sub. A mellette található jack bemenet a beépített hangszórók miatt került elhelyezésre. Ezek nagyon halkan, de meglehetős tisztasággal szólaltak meg, így mégha zenére nem is, de filmekhez megfelelő teljesítménnyel rendelkeznek - a sztereó térnek viszont egyáltalán nem sikerült érvényesülnie. A tápkapcsoló jelen esetben is lemaradt, jutalmunk pedig a 2W-os készenléti fogyasztás lesz.

A szögletes formájú talp beton stabilan tartotta helyén a kávát, elforgatásra vagy magasságállításra nem volt lehetőségünk. Összeszerelése némi erőfeszítésünkbe került, de a használati útmutató rávilágított arra, hogy bizony erővel kell helyére tolni a nyakát. A pivot mód szintén kimaradt az opciók közül, dönthetősége viszont minden igényt kielégítően szerepelt, még előrefelé is állíthattunk rajta.

A gyártótól megszokott matt fehér színezés jó szolgálatot tehet takarításnál, a por alig látszott meg rajta. A gombok közepesen gyorsan reagáltak használat közben, kemény, de nem zavaró nyomáspontjuk kényelmes használatot tett lehetővé. Az állapotjelző LED működés közben észrevehetetlen, készenléti diszkrét halvány narancs színe pedig szintén a készülék erényeit gyarapítja.

9. Fujitsu-Siemens E22W-1SA - OSD és Képminőség

Az OSD alapfunkcióin kívül csak színhőmérsékletet tudunk állítani a menüben. Erre szükségünk is lesz figyelembe véve, hogy alaphelyzetben meglehetősen kék árnyalatú képet kapunk, melyet mi számos próbálkozás után sem tudtunk tökéletesen korrigálni. Képprofilokat és képarány kezelést nem támogat a képernyő, viszont az integrált hangszórók hangerejének szabályzására és némítására is lehetőségünk nyílik. Ezen kívül még egy hasznos lehetőséggel kecsegtet minket a megjelenítő, mely nem más, mint a fekete mélységének állítása, amivel jelentős javulást értünk el a kontraszt értéket tekintve.

Fényerő terén nem esett zavarba a kijelző, kontrasztja szintén átlagon felülinek bizonyult. A látószögek minden irányból olvasható képet tettek lehetővé, bár az alulról látható sárgulás a panel korlátaiból fakadóan itt sem maradt el. Játékok próbája során arra jutottunk, válaszideje nagyjából 5ms-os megjelenítőt sejtet (így megfelel a specifikációnak), árnyékoló hatással nem találkoztunk, így bátran használható játékos célra is. A szövegmegjelenítés lehetne élesebb, de ahhoz képest, hogy csak VGA bemenettel gazdálkodik a készülék, egészen pontos a szövegmegjelenítése. A háttérvilágítás gyengesége minden oldalról látható egy közepesen vastag világos sáv formájában. A felbontás csökkenése komoly képminőségbeli visszaesést eredményezett, így kénytelenek leszünk minden esetben maximális felbontás mellett használni a képernyőt.

Ítélet

A monitor egy jól kivitelezett, masszív kávában elhelyezett, de sajnos csak az árkategóriának megfelelő panellel lett párosítva, mely a képminőségre is rányomta bélyegét. Kedvező ára miatt gyenge háttérvilágítása még megbocsátható lenne, de sajnos a színhűség sem volt megfelelő, valamint pixelhiba garanciát sem ad a gyártó. Ennek megfelelően sem az „ajánlott”, sem pedig a „tetszett” minősítést nem tudjuk odaítélni a monitornak.

10. Összefoglalás

Egy listát állítottunk össze a megjelenítők pozitív és negatív tulajdonságairól, hogy a tesztidőszak alatt szerzett benyomásainkat összefoglaljuk:

Samsung 2232BW

Pro:

•    kiváló kontraszt

•    jó kezelőgombok

•    jó színhűség

•    rövid válaszidő

•    diszkrét LED

Kontra:

•    gyenge látószög

•    gyenge háttérvilágítás

Samsung 2253LW

Pro:

•    jó kezelőgombok

•    jó színhűség

•    rövid válaszidő

•    diszkrét LED

•    forgatható talp

Kontra:

•    alulról gyenge látószög

LG W2242T

Pro:

•    remek kezelőgombok

•    jó színhűség

•    rövid válaszidő

Kontra:

•    bekapcsolva zavaró LED

Fujitsu-Siemens Scenicview E22W-1SA

Pro:

•    jó látószög

•    jó kezelőgombok

•    rövid válaszidő

•    diszkrét LED

Kontra:

•    gyenge háttérvilágítás

•    gyenge színhűség

Végezetül összefoglaljuk, jelen tesztünk szereplői közül melyikkel járunk a legjobban. Az LG gyártmánya (W2242T), mely semmilyen komoly hibával nem rendelkezik (mindössze a LED zavarhat minket), minden téren legalább átlagosra vagy jobban teljesített, így 49 ezer Forintos árcédulájával nagyon jó vételnek számít. A Samsung 2253LW típusa szintén jó választás lehet 51,5 ezer Ft-ért, mivel néhol az LG-t is lekörözte. A drágábbik Samsung (2232BW) már gyengébben muzsikált, hiába a gyors válaszidő, ha látószöge beárnyékolja a monitor használata közben szerzett élményt, valamint képességei sem sorolják ilyen árkategóriába (~58 ezer Ft). Az FSC modelljét még keményebb kritikával kell, hogy illessük, ugyanis hiába a kedvező ár (~46 ezer Ft), ha alig többért egy nála sokkal jobb képességű megjelenítőt tehetünk magunkévá az LG vagy a Samsung 2253LW személyében - hogy melyiket választjuk, legyen ízlés kérdése.

A tesztben szereplő termékeket a CHS Hungary Kft-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönjük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward