22"-es szélesvásznú monitorok II.

A 22"-es megjelenítők legfrissebb példányai kerültek most tesztműhelyünkbe, köztük két WCG-os monitorral.

22"-es szélesvásznú monitorok II.

I. Samsung 226UX

Az év első felének nagy slágerei a Wide Color Gamut-os monitorok voltak és lesznek, közülük is a szélesvásznú 22”-os méretűek, ezért tesztünkben most két WCG minősítésű monitor is szerepel.

A tesztet rögtön egy különlegességgel kezdjük, ugyanis kinézetre a CW sorozattal teljesen megegyező, viszont a használatban kiderült, hogy egy mégis teljesen más monitorral volt dolgunk. WCG minősítéssel nem rendelkezik, viszont képes USB bemenetről video jelet fogadni.

A fületlen barna doboz cipelését csak az oldalakon található bemélyedések segítik, viszont nagyméretűnek egyáltalán nem neveznénk, így legalább busszal is hazavihetjük. Analóg, digitális és USB kábel beszerzéséről nem kell gondoskodnunk, úgy ahogy tápkábelről sem, ugyanis ezeket mind megkapjuk, valamint egy használati utasítást és tisztító kendőt is mellékelnek a csomagban. A driver CD-n a telepítéshez szükséges állományok és a színkalibráló szoftver is megtalálható, ami nem más, mint a Natural Color Pro.

A kerek talp könnyedén illeszthető a helyére, alul pedig egy csavarral rögzítjük, amit előre odakészítettek. Megfelelő stabilitással bír a monitor, hátrafelé dönteni kényelmesen, különösebb erőkifejtés nélkül tudjuk, előrefelé viszont semennyire sem lehet, ugyanis legkisebb értéke a 0 fokos állás. Magasságot, pivot módot állítani nem lehet, úgy ahogy körbeforgatni sem.

Az anyaghasználat már a 931CW-ben megismerthez hasonlatos, fényes fekete keret szürke díszléccel, mely sajnos még mindig lötyög kicsit. Matt fekete hátlapján találunk két USB kivezetést is, kicsit nehézkesen használható. A gombok megfelelő távolságra helyezkednek el egymástól, sötétben is jól használhatóak, viszont megint találtunk egy gombot, ami rendetlenkedik, ehhez az egyhez nagyobb erőkifejtésre van szükség, hogy reagáljon. A LED is a sorozatban megszokott, kék fénnyel világít, készenléti módban pedig villog, a menüből kikapcsolni nem lehet.

A képernyőmenü vezérlése csak az előlapi gombokkal lehetséges, a Magic Tune szoftvere kimaradt a CD mellékletből, de nem véletlenül, ha letöltjük hozzá, akkor sem fog működni vele. A képprofilokat a MagicBright menüből érjük el, nappal a Game mód javasolt, éjszaka viszont ez zavaróan fényes, ezért érdemes saját magunknak beállítani. Az alaphelyzetben furcsa fátyolos színmegjelenítés megszűnik, ha a meleg színhőmérsékletet alacsony gamma értékkel, 65-ös kontraszttal és 80-90 körüli fényerővel kombináljuk. Audio be- és kimenetekkel, HDMI csatlakozóval és beépített hangszórókkal nem találkoztunk, de a választható video bementetek között már az USB is szerepel, így rajta keresztül digitális vagy analóg kábel használata nélkül is boldogulhatunk. Ehhez fel kell telepíteni az USB-s drivert is, így a képernyőt Samsung UbiSync Monitor néven fogjuk megtalálni a megjelenítők közt. Az adatátviteli korlát miatt viszont játszani nem tudunk, filmet pedig teljes képernyős DVD minőségben képes megjeleníteni. Ha ennél gyorsabb adatátvitelre van szükségünk, akkor továbbra is a DVI kábel a legjobb megoldás. Az USB-s képátvitel lényege, hogy egyszerre hat monitort is összekapcsolhatunk, ez oktató célra és bemutatókon jól jöhet. Ezt DOS-ban nem tudjuk használni, amit csak azért említünk meg, mert rendszer telepítéskor és BIOS-ban való böngészéskor a másik két kábel valamelyikére kell hagyatkoznunk.

Elérkeztünk a monitor erősségéhez, ez pedig a válaszideje. Játékok alatt nagyon szépen teljesített, 2ms-os gray-to-gray reakcióidejét most végre jogosnak is tartjuk, ablak mozgatása közben a benne található szöveget már majdnem el lehet olvasni. Az RTA (válaszidő gyorsítás) kikapcsolható, de felesleges, mozgás közben zavaró fekete vagy színes árnyékok nem jelennek meg. A tesztek alatt sávosodással nem találkoztunk, szövegolvasásra kiváló, színes foltok nem láthatóak a szöveg körül, szellemkép szintén nincs, kontrasztja átlagosnak mondható. A fehér megjelenítése jó, a feketéje egészen mély, a háttérvilágításból fakadó alsó és felső bevilágítás egyedül filmeknél tűnhet fel. A monitor minden esetben teljes képernyőn kinagyítva jeleníti meg a képet, még ha az torzulással is jár. Ha ez zavar minket, kénytelenek leszünk 16:10-es felbontásokat használni.

Vélemény

Igaz, hogy a kép beállítására nagyon sok időt kell szánni, de ha sikerült, egy viszonylag szép megjelenésű vérbeli játékos monitor büszke tulajdonosai lehetünk. Nagy hátránya a borsos ár, tény, hogy ennyiért már jobb 24”-os megjelenítőt is kaphatunk, viszont ez egy különlegességgel is szolgál, ez pedig az USB-s képátvitel. Így, ha ez elengedhetetlen nekünk, választhatjuk ezt a monitort, egyébként sok, ennél jobb megjelenítő is létezik.

A 3 éves garancia 3 napos pixelhiba garanciát is tartalmaz.

Webshop link: Samsung 226UX

II. Samsung 226CW

Előző szereplőnktől kinézetre csak minimálisan különbözik, tartalomra viszont annál inkább a Samsung Wide Color Gamut minősítésű CW sorozatának 22 inches tagja.

Doboza majdnem hajszálra megegyezik az UX-szével, szintén a kis méret jellemzi, fület ehhez sem kapunk. A driver CD olyan, mint szokott: színkalibrálót (Natural Color Pro), drivert és színprofilt, valamint használati útmutatót tartalmaz. Az első különbség, amit észrevettünk, hogy a MagicTune szoftvere is feltelepíthető, mely megfelelően felismerte a monitort. Kellékek terén vizsgálódva a következőkre bukkantunk: törlőkendő, DVI, D-Sub és tápkábel.

A talpa külön csomagolva érkezik, de csavaros, így egyszerűen felszerelhető. Stabil, könnyen állítható, hátrafelé átlagos mértékben, előrefelé pedig már 1-2 fokban is meg lehet dönteni. Magasságot állítani ebben az esetben sem tudunk, a pivot mód és forgatási lehetőség szintén csak álom marad számára.

Említettük, hogy a dizájn egy az egyben a 931CW-nek és 226UX-nek felel meg, viszont ez a típus már sokkal jobb anyagminőségben jelentkezik, a szürke díszléc már egyáltalán nem lötyög, a menükezelő gombok pedig szintén hibátlanul működnek, nyomáspontjuk megfelelő, egy gombnyomásra csak egyet reagálnak. Sajnos a ki-, bekapcsoló gomb mögötti LED-et viszont egy az egyben megörökölte tőlük, egyenetlenül világít ki a gomb mögül az intenzív kék fény, mely készenléti módban erősen villog.

A képernyő menü sebessége közepes, de már lehet programból is vezérelni (MagicTune), így ez problémát nem okoz, viszont sok beállítási lehetőséggel nem kényeztet el minket. A MagicBright menüben a legjobb beállítási mód kivételesen a Dynamic Contrast, ilyenkor zárolva vannak a szín és fényerő/kontraszt beállítások, de korrigálásra nincs szüksége, színei is egészen elfogadhatóak és a dinamikus kontraszt okozta hibák sem láthatóak. Ha ez nem tetszik, még mindig választhatjuk a Game módot, ez a második legszebb beállítás, viszont ennél vissza kell venni a fényerőt és kontrasztot, mert alaphelyzetben zavaróan világos képet nyújt. A zöld szín mindegyik profilban furcsa, de a Game móddal ez bizonyos mértékben orvosolható, mivel a hatása itt tűnik fel legkevésbé. Ha nem szeretnénk az előbeállításokra bízni a színbeállítást, akkor magunk is keverhetünk egyénileg, vagy a sémák közül kiválasztunk egyet, ezt a Color Innovation részleg hivatott megtenni. Itt csak a Normal beállítással voltunk kibékülve, ugyanis a Brilliant túlszínezett, a Mild pedig egyedül szövegolvasáshoz lehet jó választás, enyhén kékessé válik tőle a kép. A menüben lehetőségünk van kikapcsolni a válaszidő gyorsítást, de felesleges, folyamatos mozgás közben nem tapasztaltunk zavaró árnyékolási hatásokat.

Tartós használat során kiderült, hogy szövegolvasásra egészen jó, kék és piros színeződések csak közelről látszanak a fekete szöveg körül, de még így is jóval átlagon felüli a megjelenítés. Színvilága nagyjából az 226UX-hez hasonlítható, lehetne jobb is, kontrasztja viszont láthatóan jobb annál, a szürke és fehér árnyalatok szépen megkülönböztethetőek. Látószögei TN paneles viszonylatban jónak mondhatók, utánhúzással nagyon kis mértékben találkoztunk, egy igazi játékos monitorról van tehát szó. Feketéje közepesen mély, alul pirosas árnyalatban pompázik, bevilágítás pedig csak enyhe mértékben, viszont alul és felül is látható. A képarányt kénytelenek leszünk megtartani, ugyanis csak 16:10-es arány mellett nyújt torzításmentes képet, az összes felbontást teljes képernyőben tudjuk csak használni.

[bold]

Vélemén[/bold]y

Nagyon sokat kell a színbeállításokkal bíbelődni, de ha megtaláltuk a megfelelő beállításokat, akkor egészen szép képpel rendelkezik a monitor, igaz a zöld egy picit így is furcsa marad. Tény, hogy az „aspect” módot nem ismeri, viszont sebességre a legjobbak közt van, tehát játékra jó választás lehet.

A 3 év garancián kívül a 3 napos pixelhiba garancia pedig most is biztosít minket arról, hibátlan monitorhoz fogunk jutni.

Webshop link: Samsung 226CW

III. LG L227WT-PF

Az LG WCG-os monitorok közt már bizonyított, kíváncsiak voltunk, a 22”-os változat mennyire váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Doboza egy erős fület is kapott, így már egy házhozszállítást vagy taxit is sikerül megspórolnia nekünk. Kellékek terén minden fontosat megkapunk, a DVI, tápkábel és tisztító kendő is alaptartozék, a mellékelt alkalmazások pedig a gyárhoz híven két CD-n érkezik, egyiken a driver és színkezelő profil, másikon pedig a Forte Manager található, így már sejtjük, hogy a menü nem csak a gombokkal lesz vezérelhető.

Talpát a dobozban szétszerelve találtuk, az összeszerelés nem nehéz feladat, a nyak felhelyezése után két kattanás kíséretében megtörténik az összeállítás. A szétszerelés viszont nehezebb, szerencsére ezt nem sokszor kell megtennünk majd. Az asztalra helyezés után az első, amit észrevettünk, hogy 360 fokban forgatható a talp, könnyen mozog, de szerencsére nem bizonytalanul. A panel átlagos értékek között megdönthető hátra és előre is, viszont ehhez nagy erőkifejtésre lesz szükségünk, mert nehezen mozdul meg.

Az elmúlt időszakban a gyártótól megszokott fényes fekete csillogós műanyag borítást és formatervezést ő is megörökölte, előnye az elegáns küllem, hátránya, hogy hamar meglátszik rajta a por. A LED kéken és narancssárgán közli velünk állapotait, készenlétben nem villog, de lehetne picivel gyengébb is a fénye. A gombok nyomáspontja remek, megfelelő visszajelzést kapunk használatuk közben, kár, hogy sötétben nem lehet megkülönböztetni őket, mert egyforma távolságra vannak és alakjuk is egyforma. Ilyenkor emlékezetből érdemes használni őket vagy pedig feltelepítjük hozzá a menükezelő szoftvert.

A menü már megszokott ez-Zooming funkciója egy hosszú gombnyomás hatására hívható elő, abban az esetben, ha fel van telepítve a Forte Manager. Ennek hasznossága akkor érezhető, mikor túl apró szöveget szeretnénk elolvasni, ilyenkor eggyel alacsonyabb felbontásba teszi a monitort. A menü egyébként nagyon gyorsan reagál, a beállítások tárháza viszont a minimálisra korlátozódik. Az F-engine profilok sem különböznek a megszokottól, Movie, Text, Normal és User beállításai közül utóbbival járunk a legjobban, a kontrasztot 30-as értéken használva szép eredményeket értünk el vele. A színhőmérséklet 6500 és 9300 Kelvin fok közt 4 lépésben állítható, de az sRGB (ipari) megjelenítést is támogatja. A bemeneti jelválasztás automatikusan történik meg, DVI és D-Sub csatlakozásból választhatunk, a HDMI most kimaradt.

Az alaphelyzetben nem túl megnyerő képét némi időtöltéssel a menüben sikerült korrigálni, a kontraszt beállítása igényli a legnagyobb odafigyelést. Ha ezt megtettük, színmegjelenítése csodálatos, nem véletlenül kapta a WCG plecsnit, az NTSC színskálát 100%-ban lefedi. A fehéregyensúly beállítására egy másodpercet sem kell szánnunk, mivel 6500 Kelvin fokos beállítás mellett tökéletesen fehér. 2ms-os válaszideje arról tanúskodik, hogy elsősorban játékra tervezték a monitort. Utánhúzást nem is tapasztaltunk, viszont egy nagyon enyhe mértékű ghosting hatás látható a tesztekben, igaz játék alatt ez egyáltalán nem tűnik fel. Fektéje a dinamikus kontrasztnak köszönhetően kellően mély, pirosodás vagy lilásodás sehol sem látható. Ha viszont filmet nézünk, felfedezhető a képernyő tetején és alján némi fehér bevilágítás, de ez nagyon átmenetes, így zavaró hatása minimális. Színátmeneti tesztek alatt enyhe csíkozódás figyelhető meg. A betekintési szögek vízszintesen kellően nagyok, függőlegesen viszont jobban is szerepelhetett volna, alulról nézve igen gyorsan elveszti a fényerejét, felülről pedig kivilágosodik. Szövegolvasásra közepesen ajánlott, szellemképpel ugyan nem találkoztunk, de fehér háttér előtt fekete szöveget olvasva zöldes foltok figyelhetők meg a betűk között, így messziről homályosnak tűnhet.

Vélemény

A monitor legnagyobb előnye, hogy gyönyörű színekkel és rendkívül alacsony válaszidővel rendelkezik, melyet gyakorlatilag zavaró hatások nélkül képes produkálni. Hátrányai közé tartozik a jó szándékkal is csak átlagosnak nevezhető látószöge, valamint a szövegmegjelenítési képessége. Tehát a megjelenítő leginkább játékosoknak ajánlott, ahol nem az éles szövegmegjelenítés az elsődleges szempont.

A gyártótól megszokott 3 éves garancia 3 napos pixelhiba garanciával most sem marad el.

Webshop link: LG L227WT-PF

IV. BENQ E2200WA

A BENQ korábban tesztelt monitorja egyszerű, de szép formatervezésével és kiváló ár/érték arányával meggyőzött minket arról, hogy érdemes nagyító alá venni egy 22”-os példányt is. A múlt heti „G” sorozat után most az „E” jelű sorozattal fogunk megismerkedni, melyet a gyártó letisztult megjelenéssel, rövid válaszidővel és beépített hangszórókkal jellemez.

Vékony doboza csak az oldalain található bemélyedésekkel segíti a szállítást, ugyanis fület ezen sem találtunk. A csomagban fellelhető egy driver CD, rajta a megfelelő színprofil, analóg monitor kábel és az áramellátást biztosító vezeték. DVI kábelt most nem kapunk, ugyanis ilyen bemenettel nem rendelkezik a monitor. Színkalibráló vagy menüvezérlő szoftvert szintén nem találtunk a kellékek közt.

A talpat, ahogy mindegyik tesztalanynál, úgy itt is szétszerelve találjuk, viszont az összeszerelés cseppet sem okoz problémát, hiszen könnyen felszerelhető egy pattintással. A BENQ talpa volt a legkönnyebb, ezért úgy gondoltuk ez még problémát fog okozni, de szögletes kialakítása miatt a monitor használata során kellően stabilnak bizonyult. Úgy látszik, ebben a méretben kiváltságnak számít az állítható magasság és a pivot mód, ugyanis nála sem találkozhatunk ilyen jellegű képességekkel, a talpa körüli megforgatás lehetőségét pedig szintén nem támogatja. A panel dönthetőségi mértéke példás, nála tudtuk ezt a legkevesebb erőkifejtéssel megtenni.

A matt fekete műanyagokat egy vékony ezüst díszléc egészíti ki, a letisztultságot kedvelőknek erre bizonyosan felcsillan a szemük, viszont az ujjlenyomatok és szennyeződések rendre meglátszanak rajta. A kezelőgombok oldalra kerültek, kiváló nyomásponttal rendelkeznek, bárcsak mindenhol ilyet találnánk. Sötétben kitapintani viszont nem könnyű, egyforma kivitelezésüknek köszönhetően sajnos megkülönböztethetetlenek. Az állapotjelző LED fénye a használat során nem volt zavaró, a szokásos halványzöld színt kapta. Készenlétben viszont nemcsak a gomb világít narancssárgán, hanem a talp kapott egy erős kék díszkivilágítást is. Erre különösen büszke a gyártó, mi viszont feleslegesnek tartjuk és a sötétnek áhított szobában bizony zavarónak találtuk.

A képernyőmenüt csak a gombokkal vezérelhetjük, viszont hihetetlenül gyorsan reagál és minden szükséges beállítást megtalálhatunk benne. Még az „aspect” mód is elérhető, mely lehetővé teszi, hogy a 16:10-es aránytól eltérő képet is torzítatlanul jelenítse meg. Senseye+photo profiljai közül az sRGB nyújtotta a legkellemesebb színeket, de egyénileg is beállíthatjuk, ha nem tetszik a színhőmérséklet. Választható még Standard, Photo, Dynamics és Movie mód, közülük gyors mozgás megjelenítésekor a Dynamics ajánlott, viszont sebesség tekintetében nem véltünk felfedezni különbséget köztük. Dicséretére váljon, hogy még akarattal sem tudtuk elrontani a színmegjelenítést, gyári beállításokkal is szépen megállta a helyét, pedig nem rendelkezik WCG minősítéssel. Úgy látszik ez a BENQ monitorok nagy erőssége. A bejövő jelek közt nem tudunk válogatni, ez a lehetőség szintén zárolva van a menüben, mivel mindössze egy D-Sub és egy audio csatlakozóval látták el a megjelenítőt.

Újfent egy nagyszerű játékos monitorral hozott össze minket a sors, válaszideje kiváló, játék során semmilyen zavaró árnyék-hatást nem tapasztaltunk. A szöveg megjelenítése viszont gyenge pontja, ugyanis a betűk körüli zöld és piros foltok távolról szellemképes hatást idéznek elő, és ez a felbontás csökkentésével csak fokozódik. Mi ezt az analóg kábel rovására írjuk, minden bizonnyal egy DVI csatlakozóval ellátott változatban ez nem fordulna elő, sajnos ilyen változat viszont ebben a sorozatban nem létezik. A fehér szín beállítása különösebb erőfeszítést nem igényel, gyorsan meg lehet találni az ideális beállítást. Feketéje kellően mély, de néhol foltos. Lilásodás nem tapasztalható, viszont az alul és felül egyaránt jelentkező erős bevilágítás nagyban rontja a mozizás élményét. Statikus 1000:1 értékű kontrasztaránya most kevésnek bizonyul, a legsötétebb és legvilágosabb árnyalatokat nem képes egyszerre megjeleníteni. Beépített hangszórói 2*1W teljesítmény leadására képesek. Valószínűleg nem ezeken fogunk majd zenét hallgatni, de figyelmeztető hangokra és internetes videók megtekintésére megfelelőnek bizonyultak.

Vélemény

Az jó színhűség, gyors válaszidő és beépített hangszórói mind a monitor erényeit gazdagítják, kár a háttérvilágítás hibájáért és a szellemképért, mert nagyban rontják az összképet. Ha a megjelenítőből létezne DVI bementettel rendelkező változat, akkor azt könnyű szívvel ajánlanánk, így viszont az a gondolatunk támad, hogy csak a legolcsóbb konfigurációk megjelenítőjeként válhat sikeressé ez a típus.

A garancia 3 évre terjed, viszont pixelhiba garancia nem jár termékhez.

Webshop link: BENQ E2200WA

Ajánló

Az imént leírtak után egy összefoglalóval szeretnénk útmutatást nyújtani, hogy különböző igényeinkre mely monitorok ajánlottak leginkább.

Mivel mind a négy monitor kiváló válaszidővel rendelkezik, bármelyiket használhatjuk játék eszközként. A legolcsóbb megoldás (54 ezer forint) a BENQ megjelenítője, viszont ebben az esetben le kell mondanunk az éles szöveg megjelenítéséről és a pixelhiba-mentesség biztonságáról. Ár szerint a következő lehetőségünk, hogy a LG monitorját visszük haza 74 ezer forintért, ez ár/érték arányban megegyezik a Samsung 226CW-vel, amiért 80 ezer forintot kell leszurkolnunk. Ha a gyönyörű színmegjelenítés az elsődleges szempont, akkor az LG, éles szövegmegjelenítésre viszont inkább a Samsung monitorja ajánlott. A Samsung másik szereplőjét, vagyis a 226UX-szet magas ára miatt (99 ezer forint) csak különleges igények esetén ajánljuk, ahol az USB-s videocsatlakozás elengedhetetlen.

A könnyebb áttekintés végett egy táblázatban összefoglaltuk a fontosabb jellemzőket:

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward