22"-es NEC monitorok tesztje

A mai napon három NEC monitort vettünk nagyító alá, mert eddig eme gyártó kijelzői nem voltak elérhetőek

22"-es NEC monitorok tesztje

1. Bevezető

Mivel számunkra eddig nem voltak elérhetőek NEC monitorok, mai tesztünk anyaga kizárólag a japán gyártó termékpalettájáról érkezett, melyek közül három típust vettünk nagyító alá.

A próba előtt a gyártók által megadott adatokból összeállítottunk egy táblázatot, hogy szemléltessük a különbségeket:

Amint az látható, mindhárom típus panelje nagyjából hasonló paraméterekkel bír, mindnyájan rendelkeznek beépített hangszórókkal és fejhallgató kimenettel. A legnagyobb különbség a video csatlakozókban rejlik, első szereplőnk pedig talp körüli megforgatással és a többieknél alacsonyabb fogyasztással is rendelkezik.

A specifikációk után pedig lássuk, hogy teljesítettek használat közben!

2. NEC 225WXM - Áttekintés

A NEC „Commercial” kategóriás megjelenítője nemcsak rövid válaszidejével, hanem beépített hangszóróival és állítható magasságával hívja fel a figyelmet magára. A majdnem 11 kilós vastag kartondoboz csak az oldalsó fogantyúkkal volt hajlandó szállíttatni magát, ugyanis ekkora mérethez már talán egy fül is kevés lett volna.

A tápkábelen, VGA kábelen és DVI madzagján kívül helyet kapott még a csomagban egy audio összekötő kábel - a beépített hangszórókhoz és fejhallgató kimenethez -, valamint egy telepítő CD, melyen a drivert, színprofilokat és némi alkalmazás csomagot is találtunk. Az „Adjustment Pattern” az analóg csatlakozáshoz szükséges beállításoknál hivatott segítséget nyújtani, a „NaViSet” szoftvere pedig a gombok nélküli menüvezérlést teszi lehetővé.

A kellékeknek megfelelően megtaláltuk a DVI csatlakozóját is a monitor hátulján a VGA mellett, az audio bemenetet pedig a fejhallgató kimenet szomszédságában sikerült elhelyezni. A füles csatlakozásakor némi kényelmetlenséget jelentett, hogy ezt hátul kell megtenni, de a használhatóságon ez mit sem rontott. A beépített hangszórók igaz, kissé tölcséres hangzást produkáltak, de némi equalizeres rásegítéssel - melyet nem a monitoron állítottunk be, hanem a hangkártyán - sikerült olyannyira tisztességes hangzást elővarázsolni, hogy akár zenére is tudtuk használni. Tápegység kapcsolót nem találtunk, de a maximális 1W-os áramfelvétel kikapcsolt állapotban talán nem terheli meg vészesen a villanyszámlát.

A monitorral összeszerelt talp meglepett minket, ugyanis ötletesen ferde nyaka magasságállítás közben is megtartotta a panel dőlésszögét, megforgatni pedig széles határok közt engedte magát (összesen 340 fokban). A stabilitás majdnem minden esetben kiváló volt, egyedül a panel inogását furcsálltuk, cserébe a monitor dönthetősége is megfelelő értékek közt volt állítható, melyhez határozott mozdulatokra volt szükség - bár a talpat ehhez lefogni sem kellett.

A készülék formaterve nem a dizájnos, hanem a komolyabb megjelenést kedvelőknek fog örömet szerezni. Fekete-ezüst színkombinációja a fényt csak minimális mértékben verte vissza, de az ujjlenyomatok sajnos rendre meglátszottak a káván. A nyomógombok a panel alatt kaptak helyet, használat tekintetében ez nagyon jó döntés volt, ugyanis a feliratok így még sötétben is látszottak a monitor fényétől. A LED a bekapcsoló gombba integrálva teljesítette feladatát, mindezt diszkréten, mégis jól láthatóan tette.

3. NEC 225WXM - OSD és Képminőség

Az egyszerű megjelenésű menü a tájékozódást piktogramokkal segíti, viszont semmilyen különleges képességgel nincs felvértezve, képprofilokat és előnézeti demo lehetőséget sem tartalmaz. Amit az alapfunkciókon kívül beállíthatunk, a képarány kezelése, mely a teljes képernyősön kívül kiterjed a képarány megtartására is. Az analóg csatlakozáskor megjelenő automatikus képbeállítás tökéletesen működött, az automatikus kontraszt viszont nálunk felülbírálásra szorult. A színprofilok közül választható 9300K, 7500K, sRGB, egyéni beállítás, valamint Native mód is, mi utóbbival száz százalékosan elégedettek voltunk. A hangerő beállítása nemcsak szabályozható, de némításra is van lehetőség, bár ezt nem indokolta a beépített erősítő zúgó hangja, így nem éreztük szükségét használat közben.

A kontraszt 35-ös állásban hibátlanul kiemelte a fehér és szürke árnyalatait, a nagy fényerő pedig nappali használathoz is elegendőnek bizonyult, anélkül, hogy a színek megváltoztak volna. A színhűség remek, sem túlerőltetett, sem szokatlanul sötét színárnyalatokkal nem találkoztunk. A panel látószöge a modern TN-ekenek megfelelő, a Samsung T220-as típusához tudjuk hasonlítani – láttunk már jobbat, de nem volt túlzottan zavaró a lefelé történő sötétedés sem. 5 ms-os válaszideje játékokhoz is megfelelő teljesítményt nyújtott, utánhúzása ugyan még éppen látható volt, de zavaró hatásoktól mentes, így bátran ajánlható erre a célra. A fekete mélysége átlagos, alul és felül filmek alatt találkoztunk bevilágítással. Élesség tekintetében, ahogy a T220-nál, úgy itt is többet vártunk, némi elmosódás látható fehér háttér előtt fekete szöveget olvasva, de messziről nem annyira észrevehető, így még a jobb megjelenítők közé tartozik. A felbontás csökkentésével erős homályosulást figyeltünk meg, ezért használata natív megjelenítésben ajánlott.

Ítélet:

A monitort árához viszonyítva (73.623 Ft) szigorúan vizsgáltuk meg és arra a következtetésre jutottunk, hogy az átlagos háttérvilágítás és betekintési szögek nem indokolnak ilyen vételárat – mégha színhűsége, válaszideje és a készülék kialakítása is egy komoly megjelenítőre vall. Sajnos, ahogy a T220 esetében, úgy itt is azt tudjuk mondani, hogy egy reálisabb összegért nagyon jó választás a monitor, de ilyen feltételek mellett tőlünk most csak a „tetszett” minősítést tudta kivívni. A 3 napos pixelhiba garancia az összes NEC megjelenítőre érvényes, így jelen típusra is.

4. NEC 223WM - Áttekintés

Következő delikvensünk a NEC „Value” kategóriás monitorja, mely csak analóg interfésszel rendelkezik, de a beépített hangszórók, fejhallgató kimenet és szoftveres menüvezérlés ennek ellenére sem maradt el. A kisméretű kartondoboz a maga 9 kilójával szintén fogantyú nélkül érkezett, de a vékony kialakításnak és oldalsó bemélyedéseinek hála ez nem jelentett gondot.

Az analóg video és tápkábelen kívül az audio összeköttetéshez nélkülözhetetlen vezetéket, valamint telepítő CD-t találtunk. Utóbbin a driver, színprofil, „Adjustment Pattern” és „NaViSet” alkalmazások voltak fellelhetők, ahogy a drágábbik típus esetében is.

A D-Sub csatlakozón kívül csak az audio bemenet kapott helyett hátul, fejhallgatónk csatlakozása ebben az esetben elől történik a gombok mellett – nem túl esztétikus, de használata nagyon kényelmes volt. A beépített hangszórók cincogó hangja most inkább előnyt jelentett tölcséres hangú társaival szemben, ugyanis így equalizert sem kellett használni ahhoz, hogy nagyjából egyenletes hangszínt kapjunk (mélyhangot ugyanis hiába várnánk ekkora méretű membrántól). Tápkapcsolót ebben az esetben sem találtunk.

A dobozban külön elhelyezett talpat egy könnyed mozdulattal pattintottunk a helyére, stabilitása remek, kár, hogy a panel egy kicsit ennél a típusnál is inog. A dönthetőség széles skálán előre és hátrafelé is állítható - ehhez a mozdulathoz csak hátrafelé kellett lefogni a talpat. Magassága fix, kicsit alacsonynak találtuk, de idővel megszokható.

A fekete-ezüst színkombináció annak ellenére, hogy az ujjlenyomatokat kiemeli, komoly külsőt kölcsönöz a készüléknek, tükröződésmentes bevonatának hála nem kell, hogy a takarítás miatt fájjon a fejünk. A nyomógombok kiválthatók a menüvezérlő alkalmazással, bár ennek szükségét egyszer sem éreztük, mivel nagyon könnyen, mégis megfelelő visszajelzés mellett tudtuk használni azokat, a menü pedig késlekedés nélkül reagált lenyomásukra. A kikapcsoló gombba épített LED egy az egyben megfelel a korábbi típusnál megismerttel, jól látható, mégis diszkrét.

5. NEC 223WM - OSD és Képminőség

OSD funkciók, profilok, képarány kezelés: A monitor a 225WXM modell menüjét kapta meg, szintén csak alapfunkciók állítására nyílik lehetőség, de az analóg video csatlakozás miatt már a képi beállítások és automatikus kontraszt lehetősége is megjelent. A képi módok gyanánt egyedül színhőmérsékletet állíthatunk: 9300K, 7500K, sRGB, Native, valamint egyedi beállítást választhatunk. Mi utóbbit javasoljuk, mivel alapértékeken a monitor enyhén meleg árnyalatokat használ, de a következő beállítással sikerült elérni a kívánt fehéregyensúlyt: R: 94,2%, G: 94,2%, B:100%. A hangszórók némítása és képarány kezelése dicséretes módon szintén elérhető, annak ellenére, hogy csak alapmodellről van szó.

A kontraszt legfeljebb 40-es értékig nyújtott megfelelő képet, ilyenkor átlagos értékkel rendelkezett, fényereje pedig nappali használathoz is jónak bizonyult. Színhűségével nagyon elégedettek voltunk, miután színhőmérsékletét beállítottuk. Látószöge valamivel szűkebb az előző típushoz képest, használata normál körülményekhez még megfelelő. A panel reakcióideje nem véletlenül kapott 5ms-os minősítést, ugyanis enyhe utánhúzása még egy abszolút játszható képernyőt eredményezett. A kissé világos feketéjén némileg enyhít, hogy bevilágítást csak kismértékben láttunk, így a legsötétebb filmeket leszámítva mozizáshoz is jó választás a készülék. Az analóg bemenet használata szövegmegjelenítéskor köszön vissza, ugyanis a rá jellemző pontatlanság enyhén mosott betűkirajzolást eredményezett. Felbontás csökkenésekor durva homályosulást kaptunk eredményül, ezért maximális felbontásában javasoljuk használatát.

[bold] Ítélet:

[/bold]

A megjelenítőt minden hibája ellenére - mint a mosott szövegkirajzolás és alacsony felbontásánál való homályosulás - csak ajánlani tudjuk, mivel a nagyon jó színhűség, enyhe bevilágítás és gyors panel ilyen áron (49.657 Ft) remek ár/érték arányt jelent. A pixelhiba mentesség ráadásul garantált (3 napos), így nem kérdéses, hogy megkapja tőlünk az „ajánlott vétel” minősítést.

6. NEC 22WMGX - Áttekintés

Harmadik szereplőnk a „Lifestyle and Gaming” kategóriát erősíti a termékpalettán. Fő jellemzői az „OptiClear” fantázianevű fényes panel bevonat, 5 ms-os reakcióidő, valamint számos audio és video csatlakozója - köztük a HDMI is. Színes doboza konszolidált méretével, tetején elhelyezett fogantyújával és 8kg-os súlyával nagyban segítette elő a szállítást.

A tápellátáshoz és csatlakozáshoz szükséges video és audio kábeleket rendre megtaláltuk a pakkban, ezen kívül útmutató és telepítő lemez is szerepelt a kellékek közt. Jelen esetben driveren és színprofilon kívül mindössze az „Adjustment Pattern” alkalmazást találtuk a CD-n, pedig a menü szoftveres vezérlése ennél a megjelenítőnél is elérhető.

A csatlakozók táján tényleg megtaláltunk mindent, amire csak szükségünk lehet. VGA, DVI, HDMI, kompozit és komponenssel szerelték fel a video jelekhez, melyek között egyedül S-Video nem szerepel, de valljuk be, ezt ma már senki sem szívesen használja gyenge minősége miatt. A kielégítő minőségű beépített hangszórók megszólaltatásához analóg 3,5mm-es jack, valamint RCA bemenet áll rendelkezésre, fejhallgató kivezetése hátul, a bemenet mellett kapott helyet – kicsit kényelmetlen, de diszkrét megoldás. Tápkapcsolóval ez a készülék sem rendelkezik.

Talpát a monitortól külön csomagolva találtuk meg. Ezt könnyed mozdulattal tettük a helyére, stabilitása megfelelő, üvegfelületet leszámítva viszont hajlamos az elcsúszásra. A panelt dönteni az előző típusoknak megfelelően lehet, nem szükséges hozzá különösebb erőkifejtés. Magassága fix, pivot módot és a talpa körüli megforgatás lehetőségét nem támogatja.

Formáját és színhasználatát a legújabb divat jellemzi, fényes fekete felülettel találkoztunk nemcsak a panelen, hanem az egész káván is. Nyomógombjai vékony és kemény nyomáspontjukkal visszafejlődést jelentenek az előző modellekhez képest, de még így is jól használhatónak bizonyultak - bár a menü kissé lassan reagált lenyomásukra. Az állapotjelző LED szintén gyengébbre sikerült, a monitor bekapcsolt állapotában erős kék fénye elvonhatja a figyelmet, de készenlétnél bíbor színével már nem volt zavaró.

7. NEC 22WMGX - OSD és Képminőség

OSD funkciói a legmodernebb elvárásoknak is megfelel, profiljai közül (Standard, Text, Internet, Game, Movie, Sports) mind megfelelt a kívánt helyzetnek, túlszínezett képbeállítással nem találkoztunk. A színhőmérséklet nemcsak normál, meleg, hideg és sRGB közül választhatjuk ki, hanem egyénileg is keverhetünk, mégpedig Red, Green, Blue vagy Yellow, Cian, Magenta színek százalékos megadásával – utóbbi lehetőségnél szintén a 3 alapszín keverésével állítja elő automatikusan a kívánt színeket. Dinamikus kontrasztvezérlés és a 3 állású gamma tovább gazdagítja a beállítások tárházát, de megtalálható még az audio almenü, melyben a hangerőn kívül balansz, magas és mély hangszín állítására is lehetőség nyílik. A képarány kezelési módok az Expansion, Full és Off állásai minden igényt kielégítenek.

A képminőségről viszont nem mondhatunk ilyen jókat, igaz kontrasztja és fényereje bőséges, ezért nappal nem akadt semmilyen gond az olvashatósággal. Viszont színhűsége a részletes egyéni beállítások ellenére is hagy kívánnivalót maga után, kékes megjelenítése a fényes panellel együtt fárasztja a szemet. Látószöge átlagon felüli, a panel válaszideje pedig 5ms-os specifikációjának megfelel, de némi késést tapasztaltunk az egér mozgatása közben, melyet az elfogadhatónál nagyobb input lag eredményezett. Feketéje mélynek közel sem mondható, bevilágítása pedig felül, alul és oldalt is erős, bár ez csak vékony sávban látható. A szövegmegjelenítés TN panelekhez mérten a lehető legjobb, nagyfokú élességgel és csak nagyon kevés pontatlansággal találkoztunk. Nagy előnye a monitornak, hogy skálázási képessége kiváló, a felbontás csökkenésével alig tudtunk észrevenni homályosodást, szinte megfeledkeztünk arról, milyen felbontást használtunk – bár ez leginkább a 16:10 arányúakra igaz.

Ítélet:

Az értékelésnél sajnos sokat nyomott a latban, hogy a képernyő fehéregyensúlyát képtelenség volt megfelelőre beállítani, játék közben pedig a nem vészes mértékű, de észrevehető input lag éreztette kellemetlen hatását. Így hiába a nagy tudású menü, az éles betűrajzolás és magas kontrasztarány, ha hosszútávon mégsem nyújt kellemes élményt a készülék. A 3 napos pixelhiba garanciája ellenére és a viszonylag magas vételár miatt (75.336 Ft) nem kap „ajánlott vétel” titulust a megjelenítő.

8. Összefoglalás

Végül egy listát állítottunk össze a megjelenítők pozitív és negatív tulajdonságairól, hogy a tesztidőszak alatt szerzett benyomásainkat összefoglaljuk:

NEC 225WXM

Pro:

•    jó színhűség

•    jó kontrasztarány

•    gyors reakcióidő

Kontra:

•    bevilágítás

•    felbontás csökkentésekor homályosulás

NEC 223WM

Pro:

•    jó színhűség

•    gyors reakcióidő

Kontra:

•    pontatlan szövegmegjelenítés

•    felbontás csökkentésekor homályosulás

NEC 22WMGX

Pro:

•    jó kontrasztarány

•    nagy fényerő

•    éles szövegmegjelenítés

Kontra:

•    enyhe, de érezhető input lag

•    kékes színképzés

Végszó:

A teszt végére kikristályosodott bennünk, hogy a legolcsóbb megjelenítővel járunk a legjobban (NEC AccuSync LCD223WM), mely nemcsak a márkán belül, hanem az összes általunk tesztelt monitor közül kimagaslik rendkívül jó ár/érték arányával. Az árban következő MultiSync LCD225WXM is nagyon jó választás lehet mind munka, mind szórakozás szempontjából, komolyabb problémánk egyedül csak a vételárral akadt. Furcsa, de egyedül a legdrágább megjelenítő (AccuSync LCD22WMGX) nem nyerte el tetszésünket, mivel ebben az árkategóriában már sokkal jobb készülékeket is lehet kapni.

A tesztben szereplő termékeket a Cédrus Kft-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönjük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward