21,5 colos ledes monitorok a tesztasztalon

21,5 inches Full HD felbontású, digitális csatlakozóval ellátott kijelzőket teszteltünk a belépő árkategóriában. A tesztalanyok a BenQ V2220, LG E2240T és Samsung EX2220 voltak.

21,5 colos ledes monitorok a tesztasztalon

1. Bevezető

21,5 inches Full HD felbontású, digitális csatlakozóval ellátott kijelzőket teszteltünk a belépő árkategóriában. A tesztalanyok a BenQ V2220, LG E2240T és Samsung EX2220 voltak.

A készülékadatok a szokásos táblázatban láthatók:

 

2. BenQ V2220H - Áttekintés

BenQ V2220H

Első szereplőnk a BenQ-től érkezett, méghozzá a különlegesen vékony és modern formával megáldott V2220H modellje.

 

Ami a küllemet illeti, nincs miért panaszkodnunk, a BenQ V szériás monitorai mindig is egy kicsit a többi széria fölé emelkedtek, és ez a megújult formatervvel sincs másként. Ez nem jelenti azt, hogy képminőségük is jobb lenne, de meg kell hagyni, hogy a látvány a fekete festés ellenére sem rossz. A kávát kimondottan vékonyra tervezték, amit a ledes háttérvilágítással és a külső tápegységgel sikerült elérniük. A kijelző megtapogatásával sem omlik bennünk össze egy világ, a felhasznált anyagok minősége jó, a műanyagok meg se nyekkennek. Az pedig már szinte természetes, hogy a káva sötét, csillogós felülete gyorsan porosodik, ezzel a szépséghibával sajnos számolnunk kell.

 

A menükezelő nyomógombok jobb oldalt, a panel alján kaptak helyet. A kitapintásban segítségünkre vannak a gombokból kiálló dudorok és a fekete festésen a szürke színű piktogramok is viszonylag jól látszanak. Másrészről viszont jót tenne a minőségérzetnek, ha a gombok nem lötyögnének ennyire, mert ez egy kicsit illúzióromboló, de a feladatukat ettől függetlenül ellátják. Sajnos a gyorsgombok közt sem fényerőállítás, sem bemenetváltás nincs, csupán képprofil váltásra és hangerőszabályzásra nyílik lehetőségünk (utóbbi csak HDMI bemenetnél), emiatt kénytelenek vagyunk egy kicsit tallózni a menüben. A szoftveres menüvezérlésről szintén le kell mondanunk, a BenQ monitorai ugyanis ezt nem támogatják. Így tehát maradnak a közepesen jó nyomógombok, de mivel ezek egészen gyorsan reagálnak és nagyjából kézre állnak, nem tartjuk különösebb problémának. Látványos apróság, hogy az állapotjelző led a bekapcsoló gombot stílusosan fogja körbe. A sárgászöld fény nappal nem zavaró, és a narancsszínű készenléti fény ereje sem vészes, így még az sem gond, hogy nem lehet letiltani.

 

A készüléknek van egy gyenge pontja, ez pedig az állványa, ami nem tragikusan rossz, de tény, hogy nem a legstabilabb építmény, amit egy kijelzőhöz gyártottak. A gombok nyomkodása közben zavaró, hogy a kijelző jobbra-balra inog, ez pedig a talp kis méretének és súlyának tudható be. A kijelző ettől függetlenül ergonómiailag jelesre vizsgázott, mert fix magassága jó helyen van, és ezen kívül lehetőségünk van a panel megdöntésére is, amit előre 5 fokban, hátrafelé 15 fokban állíthatunk be. A portré módtól, elforgatástól és magasságállítástól viszont el kell, hogy tekintsünk.

 

A hátlap tervezését ezúttal sem bonyolították túl, semmi cicoma, középen mindössze a márkajelzés látható, alul pedig a csatlakozók sorakoznak egymás mellett, fedetlenül. A vékony monitoroknál megszokott, hogy nincsenek felfüggesztési lyukak, így a készüléket falra szerelni sem lehet. A csatlakozók repertoárjában egy HDMI, egy DVI és egy VGA bemenet található, ami már ahhoz is elég, hogy állandó jelleggel tudjunk csatlakoztatni egy PC-t és egy konzolt. Az általunk tesztelt H végű típus rendelkezik a HDMI bemenettel, a sima V2220 modellnek csak DVI és VGA csatlakozója van, akinek tehát nem fontos a HDMI, ezzel spórolhat egy kicsit. Kár, hogy a bemenetek merőlegesen állnak ki a készülékből, így nem tudjuk közel tolni a falhoz. Beépített hangszórói nincsenek, de a bemenetek mellett egy fejhallgató kimenetet is találunk, amin a HDMI audio sávja szólal meg, így akik konzolt csatlakoztatnak, az audio kimenetet is élvezhetik. A kijelző mellé kapunk egy telepítő lemezt, amin a kézikönyv és a driver található, továbbá a külső tápegység és egy VGA kábel is helyet kapott a dobozban. Apró kellemetlenség viszont, hogy a digitális madzagról nekünk kell gondoskodni.

 

 

3. BenQ V2220H - OSD és Képprofilok

OSD

A képernyőmenünél a BenQ megszokott szisztémáját alkalmazták. A grafikus OSD a jó tagoltságnak köszönhetően átlátható, így viszonylag gyorsan elvégezhetjük képbeállításainkat. A menüben megtaláljuk a Senseye profilokat is, így az alapvető képbeállításokon felül extra színezést is elérhetünk velük. További különlegesség, hogy a gamma értéke szám szerint állítható be (1,8 és 2,6 között), a HDMI PC Range opcióval pedig a bemeneti tartomány szűkíthető le, értékei: RGB(0-255), RGB(16-235).

Képprofilok

A képprofilokat a Picture Mode almenüben választhatjuk ki, de a gyorsgombbal is váltogathatunk köztük. Ezek a sémák a Movie, Game, Photo és sRGB, melyek nemcsak a színeket, hanem a gamma értékét és az élességet is megváltoztatják. A Movie, Game és Photo módok esetében a dinamikus kontrasztot is bekapcsolhatjuk, de ennek nem sok gyakorlati haszna van. Amikor eme profilok egyikét kiválasztjuk, olyankor a színhőmérséklet, élesség és gamma tulajdonságokat letiltva találjuk a menüben, csupán a fényerő és kontrasztérték állítható át. A Standard profilnál ezeket is megváltoztathatjuk, itt már megtaláljuk a szokásos kékes, pirosas, normál és egyéni színhőmérsékleteket is. Az Eco az előbbi séma klónozott, alacsony fényerejű változata, de a két profil egymástól függetlenül saját ízlésünkre szabható. Érdekes, hogy miután bekalibráltuk a monitort Standard módban és átkapcsoltunk Eco módba, a kép nem sötétebb, hanem kicsit világosabb lett. Ez annak köszönhető, hogy az Eco átvette a kalibrált értékeket a fényerőt kivéve, mert az fixen van beállítva nagyjából 138 cd/m^2-es értékre, így fordulhatott elő, hogy az energiatakarékos séma világosabb lett. Attól tehát nem kell tartanunk, hogy Eco módban túl sötét a kép. A specifikációban megadott 22W-os fogyasztás egyébként az Eco módra értendő, ebből pedig arra lehet következtetni, hogy a monitor fogyasztása a lap alján olvasható beállítások mellett jó eséllyel 20W alatt fog maradni.

Az adatok alapján a gyári képprofilok igen távol állnak az ideális 6500K színhőmérséklettől, 2.2 gammától és 120cd/m^2 fényerőtől, és főként a színek eltérése az aggasztó. Szemmel viszont nem ennyire rossz a helyzet, a Standard és Eco sémák internetezéshez, szövegszerkesztéshez tökéletesen alkalmasak, ha nem akarunk bíbelődni a finombeállításokkal. A Movie séma nevéből adódóan csak filmekhez ajánlott, ugyanis erős élesítése, világos képe, rikító színei miatt szövegolvasásra egyáltalán nem alkalmas, de mozizásra tényleg jó. A Game és Photo profilok is hasonlóak, csak nem ennyire drasztikusak, de szövegolvasásra ezeket sem vennénk elő. Az sRGB mód ezúttal nem váltotta be reményeinket, és bár képe nem rossz, a színhelyesség cseppet sem javult, továbbá a gamma értéke és színhőmérséklet is eltér a kívánatostól. Összefoglalva, nekünk a felsorolt sémák közül a Movie tetszett, de csak filmeknél, internetezéshez, szövegszerkesztéshez pedig a Standard és Eco módokat érdemes választani, de a legjobban akkor járunk, ha saját beállításokkal használjuk a kijelzőt.

A kalibrált állapot mérése arról tanúskodik, hogy érdemes kísérletezni, a 0,6 átlagos eltérés igen jónak mondható.

 

4. BenQ V2220H - Képminőség

Képminőség

És most lássuk a monitor képminőségét. A kontrasztskálán látottak nem kápráztattak el minket. A legsötétebb szürkeárnyalatokat láthatóan nem kedveli a monitor, ezek ugyanis beleolvadnak a fekete háttérbe, ami azt jelenti, hogy a filmek sötét jeleneteit nem lesz nagy élmény nézni. Ezzel ellentétben a világosakkal nincs gondja a kijelzőnek, ezt egyébként majdnem minden esetben be lehet lőni olyan módon, hogy kellőképpen lecsökkentjük a monitor kontrasztját. A kijelző színei már alaphelyzetben is szépek, fakó pirossal vagy erős kék tónussal nem kell számolnunk, ami a ledes háttérvilágítással ellátott monitoroknál még egyelőre ritkaság. A színátmeneti gradiensek is szép folyamatosak, sávosodás nem látható, ami szintén egy jó pont a kijelzőnek. Fényerőtartaléka is elegendő, a fehér képernyőn mért legsötétebb 60 cd/m^2 és a legvilágosabb 225 cd/m^2 sötét szobában és verőfényes napsütésben is megfelelő skálázhatóságot jelent nekünk.

A bemenetek élességére szintén nincs panasz, a DVI-n és HDMI-n tűéles a képés a VGA bemenetet is jó, de a különbség látható, amikor átkapcsolunk, érdemes tehát a digitális csatlakozóknál maradni. A bemenetek egyforma képbeállításokat használnak, és ha az egyiken megszűnik a video jel, akkor a köztük történő váltás is automatikusan történik meg (a HDMI-t kivéve, mert itt letilthatjuk az átkapcsolást).

A kijelző interpolációs képessége nem rossz. Az alacsonyabb felbontások közül nem mindet képes élesen megjeleníteni, de bőven akadnak szövegolvasásra is alkalmas képméretek, mint az 1600*900, 1280*800, 1280*720 és 1024*768-as felbontás, a választék tehát igen bőséges. Az 1680*1050, 1440*900, 1360*768, 1280*1024, 1280*960 felbontások csak játékra ajánlottak, ezek még szépek, de 2D-ben ne várjunk tőlük sokat, enyhe mosottságuk miatt szövegolvasásra már nem ajánlottak. Az 1152*864 képméret már játékra sem alkalmas, a homályos és csúnya megjelenítés miatt jobb, ha kerüljük. A monitor tehát átlagban nagyon szépen interpolál, valósággal vadászni kellett arra a felbontásra, amiben a monitor gyengélkedik. Így ha játszani szeretnénk és emiatt csökkentünk képméretet, gyakorlatilag bármilyen felbontásban használhatjuk a monitort. Már csak azért is, mert a készülék képarány kezelése is jó, elég egyszer átkapcsolni az Aspect módba, a kijelző onnantól kezdve tudja a dolgát és kivétel nélkül mindegyik felbontást helyes képaránnyal jelenít meg.

A panel betekintési szögei nem különlegesen szélesek, de kicsit jobbak az átlagnál. Nagyobb színtorzulás az extrém helyzetektől eltekintve egyik irányból sem látható, ami hátrányként felróható a kijelzőnek az a nagy kontrasztcsökkenés. A legújabb „trendnek” megfelelően felülről ugyanis már viszonylag kis szögben kontrasztszegényebbé válik a kép, de ahogy említettük, legalább színtorzulás nincs. Oldalról szintén csak a kontrasztcsökkenéssel kell számolnunk, ettől azonban még tökéletesen olvasható marad a kép, a minőségromlás nem vészes. Alulról egészen sokáig élvezhető marad a kép, 8-10 fokig csak minimális vörösödés figyelhető meg, tehát a panel viszonylag sokáig megtartja minőségét. Ennél nagyobb szögben már elsötétül a kép és a színtorzulás is drasztikussá válik, de az alsó betekintési szögnél ez a láthatóság még egészen jónak számít TN panel esetén.

A készülék ledes háttérvilágítása szemet gyönyörködtető, se bevilágítás, se foltosodás nem látható egyik oldalról sem. Szabad szemmel tehát semmi kifogásunk nem lehet, de a hibákra érzékenyebb fényképeken már megfigyelhető, hogy oldalról kicsit romlik a helyzet, szemből azonban még így is tökéletes a kép. A szürke és barnateszten sem látható foltosodás, de a függőleges látószög miatt a képernyő teteje és alja nem egyformán világos, ám szemmel ebből sem veszünk észre semmit.

A monitor játékra jó választás, durva utánhúzástól és bemeneti késéstől nem kell tartanunk. Ahogy az 5ms-os monitoroknál lenni szokott, némi elmosódás azért látható gyorsabb mozgásnál, ami egyáltalán nem vészes, a kijelző éppen úgy alkalmas játékra, mint a többi 5ms-os monitor, bemenetei késése pedig nagyon kicsi.

Ezek után lássuk következő monitorunkat, az E2240T típust, mely a LG berkeiből érkezett hozzánk.

 

5. LG E2240T - Áttekintés

LG E2240T

Most ismerkedjünk meg második tesztalanyunkkal, mely az LG ledes E szériájából érkezett hozzánk.

Ha rápillantunk a monitorra, joggal merülhet fel bennünk a gyanú, hogy az LG valószínűleg nem ezzel a formatervvel kívánja letaszítani a trónról a legszebb dizájnmonitorokat, az ormótlanul széles káva látványát még a csillogó fekete festéssel sem sikerült elegánssá varázsolni. Érdekes kettősség, hogy a szemből nem túl látványos monitort külső tápegységgel szerelték fel, ami köztudottan a dizájnmonitorok sajátja, és ennek köszönhetően a panel igen vékonyra sikerült, ettől pedig a kijelző oldalról valóban jól néz ki. A felhasznált anyagok nem vészesen rosszak, de láttunk már ennél jobbat. Döntögetés közben ugyanis recsegések és nyiszogások hallhatóak, ezt leszámítva a felhasznált műanyagokkal nincs komolyabb baj, ám kétségkívül jót tett volna neki, ha egy erősebb kávát kapott volna a monitor. Az állapotjelző led fehéren világít, ami sötétben látványos, a fényforrás pedig egy foltban még az asztalt is bevilágítja. A gombmegvilágítás és hangulatfény együtt tiltható le a menüben, és míg előbbi még készenlétnél villogva sem zavaró, addig az asztalt bevilágító hangulatfény sötétben már kellemetlen.

Érdekes módon, a menükezelő nyomógombok igazán jól használhatóak, még szürkületnél is, pedig első pillantásra nem ezt várnánk tőlük. A gombok ugyanis szorosan követik egymást, segédfeliratok pedig egyáltalán nincsenek hozzájuk, ez pedig – gondolhatnánk – maga a káosz. Ám bármelyik gombot megnyomjuk, az OSD segéd piktogramjai már elő is bukkannak, így közvetlenül a gombok fölött segítenek nekünk megfejteni a gombok jelentését. Ügyes megoldás, láttunk már hasonló próbálkozásokat, de az összes közül ez tűnik a legkezesebbnek. A gombok kitapogatása sem okoz gondot, mivel ezek a káva elején találhatóak. Gyorsgombok nincsenek, ha csak a két gombnyomással előhívható bemenetváltást nem tekintjük annak, de ezen kívül nincs fényerőállítás, ami bizony hasznos lehetne. A felbukkanó piktogramoknál hívhatjuk elő a Mode almenüt, de erről később még szót ejtünk. Összegezve a  menüvezérlés nem rossz, ráadásul az OSD nagyon gyorsan reagál. Ha valaki mégsem lenne vele elégedett, jó hír, hogy a szoftveres menükezelés is elérhető. Igaz, hogy ez nincs rajta a telepítő lemezen, de letölthetjük és együttműködik vele a monitor.

Említettük, hogy a külső tápegység miatt a kijelző igen vékony, ám ennek az előnyét sajnos nem tudjuk kihasználni, mert a kábelek merőlegesen állnak ki a monitor hátuljából, így a készüléket nem tudjuk igazán közel tolni a falhoz. A monitor egy viszonylag nagyméretű, pillekönnyű talpat kapott, amit könnyedén pattinthatunk a helyére. A talp lehetne súlyosabb, ám ettől a kijelző nem lett vészesen ingatag, stabilitása még megfelelő. A fix magasságot jól eltalálták, ezért hosszútávon is kényelmes használni. A kijelző -5 és 15 fok között késztethető bólogatásra. Ez még elegendő, ha nincsenek extra igényeink, de a monitor elég nehezen dönthető meg. A kijelző állványa nem képes extra mutatványokra, így a porté módról, és az elforgatásról is le kell mondanunk.

Ahogy a fali konzolokról is, ugyanis az ehhez szükséges felfogatási lyukak nem találhatók meg a hátlapon. Az E2240T típus nem rendelkezik HDMI bemenettel, de szerencsére a monitornak van egy DVI digitális csatlakozója is a hagyományos VGA mellett. A beépített hangszóró nincs, a csomagban egy VGA kábelt, a külső tápegységet, továbbá egy kézikönyvet és a telepítő lemezt találjuk meg, rajta a driverrel.

[link target="_blank" href="/_userfiles/Image/Terrayon/96%20-%2022%20colos%20monitorok/LG%20E2240T/1/05+.png"]

[/link]

6. LG E2240T - OSD és Képprofilok

OSD

A kijelzőben már az LG megújult menürendszere található, mely szebb és átláthatóbb, mint a régi.

A színhőmérsékleti sémákat és a képmódokat viszont változatlanul megtaláljuk benne és az elrendezésük is a megszokott rendszert követi. A főmenü négy részre van tagolva, a lehetőségek közt pedig az OK gomb helyett a gyártó régi szokását felrúgva a lefelé nyíllal váltogathatunk, szerintünk ez így logikusabb. A főmenüt ezzel ki is merítettük. Kapunk még egy kisebb menüt is, mely a „Mode” névre hallgat. Ez a részleg a különlegességek számára van fenntartva, amik következők:

[list type="unordered"]

[*]Original Ratio: A képarány kezelés immár sokkal intelligensebb a régi 4:3 módnál, minden esetben képes eldönteni a monitor, hogy milyen képarányt alkalmazzon. Két választásunk van: Original és Wide. Előbbit érdemes választani, mert a kijelző minden felbontásban helyes képarányt fog alkalmazni kapcsolgatás nélkül. Ez nagy előrelépés az LG-től, hiszen a 4:3 módot eddig kézzel kellett átkapcsolni minden egyes felbontás váltáskor.

[*]Photo Effect: Ez a részleg a színekkel variál, a Photoshop guruknak ismerős lehet. A Normal séma nem változtatja meg a képet, ez tekinthető az alapállapotnak. A Gaussian Blur, Sepia és Monochrome megjelenítési módokkal érdekes hatást érhetünk el, ha játszani támad kedvünk, de egyéb jelenőségük nincs.

[*]A harmadik részlegben találhatóak az f-Engine képprofilok, ezekkel kicsit részletesebben foglalkozunk alant.

[/list]

Képprofilok

Képprofilok terén most sem nagy a választék, a kijelző csupán három lehetőséget kínál fel, ezek a szokásos Normal, Movie és Internet sémák. A profilokat még a kiválasztás előtt megtekinthetjük: a képernyő jobb oldalán az eredeti, bal oldalán az új kép jelenik meg. Ha a Demo lehetőséget választjuk, akkor az összehasonlítás kedvéért ez állandó jelleggel megmarad.

A képprofilok sajnos nem állnak a helyzet magaslatán, legalábbis ami a helyes színvisszaadást illeti. Internetezéshez és szövegolvasáshoz is ajánlott egyedi sémát használni, mert durva élesítésük, rikító színük és erős fényük miatt ezek nem alkalmasak erre. Filmnézéskor és játékok alatt viszont egyaránt jónak bizonyult a Movie és Internet profil, utóbbi még a sötét jeleneteknek is kedvez. A sémák a mérések alapján még nem is vészesen rosszak, mert viszonylag közel vannak a kívánatos értékekhez (igaz, a Movie 1.5-ös gammája már elég meredek), a probléma inkább a durva színeltérésekkel van, ami már szemmel láthatóan fura megjelenítést okoz. Az extra képhatások tehát filmekhez és játékokhoz jól jönnek, de alaphelyzetben nem javasolt ezeket elővenni, már csak durva élesítésük miatt sem.

Az egyéni kísérletezések ezúttal is kifizetődnek, mert könnyedén helyrehozható a kép és így maximálisan kihasználhatjuk a monitor képességeit. Lássuk, mik ezek.

 

7. LG E2240T - Képminőség

Képminőség

A kijelzőnek alapbeállításon csúnya kékes tónusa van, de megfelelő beállításokkal a színek rendbe hozhatóak. Ehhez viszont egyedi beállításokra van szükség, mert ahogy említettük, a gyári profilok nincsenek a helyzet magaslatán. A kijelző színei így már szépek, és a színátmeneti gradienseken is csak leheletnyi sávosodás látható. A monitor a kontrasztskála három legsötétebb szürkeárnyalatát nem tudja elkülöníteni a fekete háttértől, a sötét jelenetek tehát nem a kijelző kedvencei. A világosakkal semmi baja nincs, ezeket szépen elkülöníti egymástól. A monitor fényerőtartaléka kicsit lehetne nagyobb, az adott beállítások mellett fehér képernyőn legfeljebb 208 cd/m^2 fényerőt mértünk. A legalacsonyabb 71 cd/m^2 érték viszont kellően szemkímélő ahhoz, hogy sötét szobában is kontrasztcsökkentés nélkül használhassuk a monitort. A monitornak van egy nagyobb problémája is viszont, a képe vibrál. Olyan, mintha egy 85 Hz-es CRT monitort néznénk, tehát nem szőrszálhasogatásról, hanem jól látható jelenségről van szó, ezzel sajnos nem tudunk mit kezdeni, bár lehet csak a miénk volt hibás példány.

A kép élességével szintén adódott egy kis gond. A monitor élességével még a DVI bemenetén sem voltunk maradéktalanul elégedettek. Ugyanis alaphelyzetben túlélesített a kép, ha pedig az élességet lejjebb vesszük egy fokozattal, akkor homályossá válik. De legalább nem romlik tovább a minőség, ha átkapcsolunk a VGA bemenetre. A video bemenetek egyforma képbeállításokat használnak. Ha az egyiken megszűnik a video jel, akkor a monitor nem kapcsolgat magától, hanem készenléti állapotba vált (szerintünk ez a jobbik megoldás), ha pedig bármelyik gombját megnyomjuk, a monitor rögtön átvált a másik bemenetére.

A kijelző az alacsonyabb felbontások közül csupán az 1024*768-at tudja igazán szép minőségben elénk tárni, ezt némi kompromisszummal szövegolvasásra is elővehetjük. Az 1680*1050, 1280*1024 és 1280*960-as képméretek minősége játékra elég lehet, de szövegolvasáshoz már csúnyácskák. Szintén ebbe a minőségbe tartoznak az 1360*768 és 1280*720 felbontások, de ezeket a jobb képminőség érdekében a monitor egy fekete kerettel jeleníti meg, így kisebb mérettel kell beérnünk. Az 1440*900, 1280*800 és 1152*864-es felbontások már játékra is gyengék, ezeket jobb elkerülni, vagy ha ragaszkodunk hozzájuk, akkor videokártyánk skálázási képességére kell hagyatkoznunk. A képarány kezelés nagyon intelligens módon történik, elég egyszer kiválasztani az Original módot, onnantól kezdve a kijelző az összes felbontást helyes képaránnyal jelenti meg. Összességében a monitor interpolációja közepes, jó lett volna, ha legalább az 1280*720 felbontást tudná igazán jó minőségben, fekete keret nélkül.

A panel látószögei viszonylag szélesek. Oldalirányban meglepően jók a betekintési szögek, színtorzulás nincs, és a sötétedéshez is extrém helyzetre van szükség. Alulról már 2-3 fokban elkezdődik az enyhe elszíneződés, de ezt legalább sokáig képes megtartani, egészen 8-10 fokig, innentől már élvezhetetlenül sötétté válik a kép teteje. Függőlegesen látható erősebb kontrasztcsökkenés, de a kép minősége nem romlik drasztikusan, tehát normál használathoz még elég. Összefoglalva a panel látószögei nem rosszak, függőlegesen kicsit gyorsabban sötétedik a kép, mint szerettük volna, de legalább színtorzulástól nem kell tartani (az extrém helyzeteket leszámítva).

A monitor ledes háttérvilágítása nagy dicséretet érdemel, mert szinte tökéletes, szemből semmilyen bevilágítás nem látható a képernyőn. Ha kukacoskodni akarunk és oldalról nézzük a panelt (elég ritkán teszünk ilyet), akkor enyhe foltosodást is felfedezhetünk rajta, ami csak akkor látható, ha kifejezetten ezt keressük. A barna és szürke teszten is csak a függőleges látszószög gyengesége látható, a foltosodás minimális.

A készülék játékra is tökéletesen alkalmas, ha eltekintünk az keményvonalas játékosok extra igényeitől. A kijelző utánhúzása ugyanis egyáltalán nem nagy, az 5ms-os, gyorsítás nélküli készülékek közt megállja helyét, sőt, nagyon kicsi bemeneti késése miatt inkább a jobbak közé soroljuk. Bár az E2240T modell a gyorsítással ellátott monitorokkal nem veszi fel a versenyt (gyors mozgásnál kis elmosódás is látható), ezt többnyire csak a sasszeműek fogják észrevenni, ezért ilyen tekintetben megérdemli a dicséretet.

 

8. Samsung EX2220 - Áttekintés

Samsung EX2220

Végül lássuk a Samsung ledes kijelzőjét, az EX2220 típusa, mely az imént bemutatott kijelzőkkel van egy súlycsoportban a legkisebb árcetlivel érkezett.

A formatervezési csodák kavalkádjában néha öröm rábukkanni a Samsung hagyományos, szögletes küllemű monitoraira és az EX széria egyszerű letisztult vonalaira. A monitor festése matt fekete, ennek hála a por nem látszik meg rajta annyira könnyen és az ujjlenyomatokat is egészen jól tűri. Az anyagminőséggel közepesen elégedettek voltunk, a felhasznált műanyagok vastagabbak is lehetnének, a döntögetés ugyanis némi zajjal jár. Ugyanezzel a kávavastagsággal a 19 colos típus még viszonylag masszívnak érződött, úgy tűnik a nagyobb méret egyben nem jelent vastagabb anyaghasználatot, ami a végeredményen sajnos meglátszik.

A kijelző menüvezérlő nyomógombjai a panel alján, jobb oldalon találhatóak. Ezeket csak nappal tudjuk elégedetten használni, félhomályban már tapogatózni kell, tehát megszokást igényelnek. Bár a káván piktogramok is segítenek nekünk a tájékozódásban, de ezek csak napsütésben láthatóak jól, ezért muszáj a dudorokra hagyatkozni. Az OSD részeként a felbukkanó piktogramok is a segítségünkre sietnek, de túl messze vannak a gomboktól (az LG megoldása sokkal használhatóbb volt). A kattogós és kemény nyomáspontú gombokat egyébként sem nagy élmény használni, mert kissé lötyögősek, nem állnak valami stabilan a helyükön. Szerencsére a gyártó jó szokásához híven ezúttal is mellékelte a MagicTune szoftveres menükezelőjét, amivel kiválthatjuk a gombokat. A gyorsgombok viszont még hasznunkra lehetnek, a legfontosabbak (mint bemenet váltás, fényerőállítás, tetszőleges gyorsgomb) ugyanis megtalálhatók a kijelzőn. Az állapotjelző erős kék fénye lehetne kicsit halványabb, sajnos ezt sem lecsökkenteni, sem letiltani nem lehet a menüben.

A monitor állványa egyszerű képességekkel rendelkezik, tehát magassága fix és ezúttal a talpforgatás képességét is mellőznünk kell. Az egyetlen ergonómiai képesség, melyre a monitor képes, a panel döntögetése, de azt legalább kényelmesen és könnyen teszi. Bólogatási tartománya átlagos, előre 1 fokban, hátrafelé 20 fokban képes megdőlni. Ahogy említettük, a monitor testreszabhatósága lehetne szélesebb, de mivel a kijelző fix magasságát jól eltalálták, ez nem jelent problémát, a kijelzőt hosszútávon sem fárasztó nézni. Az állvány stabilitásával is elégedettek voltunk, a talp kellően súlyos ahhoz, hogy megtartsa a panelt, maga a kijelző pedig meglehetősen könnyűre sikerült, pedig beépített tápegységgel rendelkezik. Emiatt az EX2220 nem kifejezetten vékony, sőt, inkább a vastagabb modellek közé sorolhatjuk, de mivel a kábelek lefelé néznek, a monitort viszonylag közel tolhatjuk a falhoz, így helyet spórolhatunk az asztalon.

A monitor állványra is felcsavarozható, ugyanis támogatja a fali konzolokat, méghozzá a VESA 75 szabvány szerint. A csatlakozók közt csupán egy VGA és egy DVI bemenet található. A választék tehát nem túl nagy, de legalább van egy digitális bemenete is a monitornak. Beépített hangszórói nincsenek, az ilyen extrákról le kell mondanunk. A monitorhoz egy használati útmutatót, egy telepítő lemezt és egy VGA madzagot is kapunk, de a digitális kábelt nekünk kell beszerezni, sajnos egyre többen szoknak le arról, hogy adják a kijelzőjük mellé. A korongon a driver, az említett MagicTune menükezelő alkalmazás és a MultiScreen (képernyőfelosztó) program is megtalálható.

 

9. Samsung EX2220 - OSD és Képprofilok

OSD

A monitorban a gyártó megszokott fekete-szürke színű grafikus képernyőmenüje található, ami átlátható, lehetőségeit pedig tematikusan elválasztva találjuk meg benne. A menü extrái közt a régebbi hasznos funkciók mellett az újdonságok is felbukkannak. A már megszokott kikapcsolás időzítőt és ColorEffect-et ismerjük, utóbbi Grayscale, Green, Aqua, Sepia módjai fényképek megjelenítésénél lehetnek hasznunkra, ha unatkoznánk. A MagicColor színkezeléssel a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni, de mesterkélt színeket okoz, ezért a valódi megjelenítést kedvelőknek nem ajánlott, a látványos extra inkább filmeknél jöhet jól. A PC/AV mode AV állásnál a képernyő közepét nagyítja fel számunkra, kissé homályos megjelenítés mellett, viszont a PC módtól eltérő képi beállításokat (szín, fényerő, stb.) használhatunk. Az egyedi gyorsgomb (Customized Key) beállításánál a következők közül választhatunk: MagicBright (képprofil váltás), Image Size (képarány kezelés módja), és a nemrég bevezetett MagicAngle és MagicEco.

A MagicAngle segítségével a panel látószögén javíthatunk aszerint, hogy milyen irányból szeretnénk nézni a monitort. Nagy csodára ne számítsunk, de tény, hogy bizonyos helyzetekből javíthatunk a képminőségen, csak cserébe az ellenkező irányból lesz csúnya a kép. Ez egy kényszermegoldás, de néha azért hasznát vehetjük. A MagicEco-val a fényerő értékét állíthatjuk be fixen 50, 75, 100%-os értékre, aminek nem sok haszna van, hiszen a fényerőt eddig is lecsökkenthettük, ha akartuk. A típusban először a gombismétlés sebességét is beállíthatjuk, ami a hosszú listás tallózásnál lehet hasznunkra.

Képprofilok

A MagicBright képprofilok színhelyességét ezúttal is megvizsgáltuk, a diagramokon a Standard, Game, Cinema és Dynamic Contrast értékei láthatók.

Bár a mérések alapján egyik profilnál sem lehetünk nyugodtak afelől, hogy helyes a színmegjelenítés, azért választhatjuk a Standard és Game módokat mindenféle változtatás nélkül. Szemre az említett profilok színei rendben vannak, a gamma 2.2 és a színhőmérséklet is 6500K körül van. A Cinema profil már nem ilyen szép, túlélesített és rikító színei szövegolvasásra alkalmatlanok, de mozizásra tényleg jó, ezt érdemes ilyenkor elővenni. A Dynamic Contrast színeltérései sem jobbak, nagyjából olyan, mint az előző két profil csak színei élénkebbek és értelemszerűen itt kihasználhatjuk az 1 milliós virtuális kontrasztot is, de mi továbbra is egy jól beállított Custom profilra esküszünk.

A kalibrálással nem meglepő módon tovább javíthatunk a monitor színein, az átlagos és a legnagyobb színeltérést is sikerült szépen leszorítani.

 

10. Samsung EX2220 - Képminőség

Képminőség

Most pedig lássuk a monitor képminőségét. A Samsung eme szériájához már volt egyszer szerencsénk, ezért bíztunk benne, hogy a nagyobb típus is beváltja reményeinket. Ahogy említettük, a gyári beállítások nem vészesen rosszak, de egy kis finomhangolással a helyzet tovább javítható. A kijelző színeivel elégedettek voltunk, mert kellően élénkek, ráadásul a színátmeneti gradienseken sávosodás sem látható. A kontrasztskála elemei közül csak a legsötétebb szürkeárnyalatok olvadnak bele a fekete háttérbe, de a többi jól látható, összességében ez egy TN paneltől nem rossz. Az adott kontrasztbeállítás mellett a legmagasabb fényerő, amit egy fehér képernyőn mértünk 234 cd/m^2 volt, és ez már kellően magas érték ahhoz, hogy napsütésben is látható legyen a képernyő. A legkisebb fényerőnek 29 cd/m^2 értéket mértünk, ez nagyon jól jön, amikor szemkímélő képet szeretnénk nézni a sötétben.

A kijelző natív felbontásán szép éles a szövegmegjelenítés, legalábbis ami a DVI bemenetét illeti. A VGA bemenet minősége ettől csak kicsivel marad el, így akár két teljes értékű bemenettel is számolhatunk, de tény, hogy a digitális bemenet közelről nézve egy kicsit jobb. A bemenetek egyforma képbeállításokat használnak, és ha valamelyiken megszűnik a jel, akkor a monitor automatikus keresésbe kezd, amit le is tilthatunk a menüben.

A kijelző az alacsony felbontásokat nagyon jó minőségben tárja elénk, az 1280*800, 1280*768, 1280*720 és 1024*768-as felbontások szövegolvasásra is alkalmasak. Az 1680*1050, 1440*900, 1280*1024, 1280*960, 1152*864-es képméretek játékra megfelelőek, ilyenkor az enyhe homályosság még belefér. Az 1360*768-as felbontást fekete keretben jeleníti meg a monitor, így ennek is egészen tűrhető a minősége. Ezúttal nem találtunk olyan felbontásokat, amelyeket jobb lenne elkerülni, a kijelző minden képméretet legalább közepes minőségben képes megjeleníteni, ami ritkaság. A monitor képarány kezelése a szokásos: attól függően, hogy Wide vagy Auto módot állítunk be, a kép teljes képernyőn széthúzva vagy helyes képaránnyal fog megjelenni. A kijelzőnek a 16:10, 5:4 és 4:3 arányokkal sem akad gondja, ezeket megkülönbözteti egymástól, ráadásul a képarány kezelés automatikusan történik.

A monitor látószögei szintén nem rosszak. A panel legnagyobb gyengesége csupán a nagy kontrasztcsökkenése, erre viszont minden irányból számítanunk kell. Bár oldalról ez nem vészesen nagy, kétségtelen, hogy ez sem tesz jót a látványnak. Ilyenkor kicsit leromlik a kép, de még bőven olvasható marad és színtorzulás sem látható. Alulról a szokásos minőségromlásra kell számítani, nagyjából 6-7 foktól kezdődik meg az enyhe színtorzulás, így a panelt néhány fokban alulról is nézhetjük. Felülről is élvezhető marad a kép, az extrém helyzetektől eltekintve színtorzulás ilyenkor sem látható, a kontrasztcsökkenéssel viszont számolnunk kell, úgy tűnik, egy monitor sem lehet tökéletes. A Samsung viszont próbálkozik, hogy az legyen, az újabb szériáinál már megtalálható a MagicAngle funkció, vagyis a látószögjavítás lehetősége, ez pedig az EX sorozat modelljeiből sem maradhatott ki. Lényege, hogy a betekintési szögeket bizonyos irányból feljavíthatjuk, a kapcsolgatás pedig egyáltalán nem körülményes, mert gyorsgombot is beállíthatunk hozzá. A probléma inkább azzal van, hogy a javulásért cserébe a másik oldal romlásával kell fizetnünk, de a többi monitorral szemben itt legalább van lehetőségünk állítani (például ha ágyban fekve, lentről nézzük a monitort ez segíthet egy kicsit).

Most pedig lássuk, mennyire homogén a készülék háttérvilágítása. Úgy tűnik, a ledes technológia egyre kiforrottabb, ugyanis mai tesztalanyainkon csak minimális hibákat sikerült felfedezni, jó lenne, ha tovább folytatódna ez a tendencia. A Samsung kijelzőjének háttérvilágítása szintén megérdemli a dicséretet, csak apró hibákat tudtunk felfedezni rajta. Bevilágítás egyik szélről sem látható, ahogy foltosodás sincs rajta, legalábbis szabad szemmel nem látható. A szürke és barnateszten szintén csak a függőleges látószögből fakadó fényerőkülönbség látható, ezt leszámítva a képernyő egész területe homogén.

A monitor, ahogy a többiek szintén 5ms-os válaszidővel rendelkezik, tehát nincs meg benne a válaszidő-gyorsítás képessége. Ettől még a kijelző utánhúzása egyáltalán nem rossz, hozza a kategóriában elvárt szintet. Sasszeműeknek ennél gyorsabbat is választhatnak, de a többieknek ugyanolyan jó lesz ez is, ráadásul a túl nagy bemeneti késéstől sem kell tartanunk, a kijelző ilyen tekintetben átlagos.

 

11. Értékelés

BenQ V2220H

A BenQ eme típusa háttérvilágításával és kiváló interpolációs képességével tud kiemelkedni a mezőnyből. A bevilágítás- és foltmentes háttérvilágítás filmnézéskor különösen jól jön, emellett a kijelző színeivel sem szégyenkezhet. Egyedül a sötét jelenetek okoznak némi problémát neki, ezt leszámítva a kijelző filmnézésre is alkalmas, és ebben a viszonylag széles látószögei is partnerek. Játszani is jól tudunk a kijelzővel, utánhúzása nem vészes, bemeneti késése nagyon kicsi, és ahogy említettük, kiválóan skáláz, ezért az alacsony felbontásokat is szépen tárja elénk. Ami tehát a BenQ V2220H kijelzőjét illeti, képminőség szempontjából kicsivel az átlag fölé tudott emelkedni, ellenben nem kápráztatott el minket különleges menüvezérléssel vagy széles ergonómiai képességekkel. Jóllehet fix magasságát jól eltalálták, az állvány még így is korrekcióra szorul, mert hajlamos a billegésre, főleg a menüvezérlő gombok nyomkodása közben. Az összeszerelési minőségére és a küllemre viszont nem lehet panaszunk, ráadásul az állapotjelző led villogása sem zavaró. A monitor csatlakozói közt két digitális bemenet is szerepel, ebből egy HDMI, így átalakító nélkül tudunk konzolt vagy DVD lejátszót csatlakoztatni, plusz ilyenkor még egy audio kimenet is a rendelkezésünkre áll. A monitor összességében 71 pontot kapott értékelésünkben, ami nem rossz, már csak azt sajnáltuk, hogy a digitális kábelről nekünk kell gondoskodni, és hogy nem jár hozzá a három napos pixelhiba-garancia.

Webshop: BenQ V2220H

Hivatalos honlap

LG E2240T

Az LG E2240T típusa bizonyos szempontból csalódást okozott nekünk. Bár a monitor képminősége alapvetően nem rossz, lehet vele játszani és még filmnézésre sem utolsó, azzal a legfontosabb képességgel, hogy szemkímélő legyen, nem rendelkezik. A kép élességét nem tudjuk tökéletesre belőni, ugyanis a túlélesített (enyhe szellemképes) vagy homályos megjelenítés közül kell választanunk. Nem tetszett továbbá a vibráló kép sem, bár ezt nem feltétlenül veszi észre mindenki, az érzékenyebb szeműek miatt mégis fontos megemlíteni. Ha eltekintünk a fenti hibákról és nem tartozunk a sasszeműek közé, akkor bizonyára értékelni fogjuk a monitor viszonylag széles látószögeit és szép színeit, bár utóbbihoz kell egy kicsit matatni a menüben, mert a gyári képprofilok nem túl jók. Filmnézésre akár több személynek is alkalmas a monitor, azzal viszont számolnunk kell, hogy a készülék nem a sötét jelenetek első számú rajongója. A kijelzőt játékra is elővehetjük, mert utánhúzása kicsi, bemeneti késése pedig annál is kisebb. Azt viszont érdemes meggondolni, hogy milyen felbontásban játszunk rajta, mert a monitor az alacsonyabb képméretekkel válogatósan bánik, ezek képminősége nem egyformán jó. A készülék formaterve nem díjnyertes, ergonómiája viszont jó. Bár az állványnak nincsenek extra képességei, a kijelzőt jól belőtt magassága miatt hosszútávon sem fárasztó használni. A csatlakozók közt csupán egyetlen digitális bemenet vár minket, ám ahogy említettük ez sem áll a helyzet magaslatán. A kijelzőhöz nem jár digitális kábel, ezt nekünk kell megvenni hozzá, viszont a 3 napos pixelhiba-garanciát megkapjuk hozzá, ahogy a többi LG monitorhoz is.

Webshop: LG E2240T

Hivatalos honlap

Samsung EX2220

A Samsung EX szériájával újfent elégedettek voltunk, a 19 inches típus után a 22 colos modell is bebizonyította, hogy van keresnivalója ledes kijelzők közt. Jóllehet, a készülék formaterve nem túl divatos, viszont akik a hagyományos monitor küllemre esküsznek, azoknak ez kifejezetten előny lehet. Az ergonómiai képességek tárháza nem túl széles, az alapvető döntögetésen és megfelelő magasságon kívül a monitor egyéb extrákat nem tud felmutatni. Sajnáltuk, hogy csatlakozói közt nem üdvözölhettük a HDMI bemenetet, így a monitor csak egy DVI bemenettel rendelkezik, ráadásul még a digitális kábelről is nekünk kell gondoskodni. Ám ezzel ki is merítettük a kijelző összes hátrányát, innen már csak dicséret következik. A monitor filmnézésre a viszonylag tág betekintés szögei, szép színei és bevilágításoktól mentes háttérvilágítása miatt ajánlott, és még a sötét jelenetektől sem kell tartanunk, mert a kijelző ezeket is viszonylag jól láthatóan képes elénk tárni. A monitorral játszani sem rossz, mert utánhúzása kicsi, túl nagy bemeneti késéstől sem kell tartanunk, továbbá skálázási képessége is kiváló, így az alacsony felbontások is szépek maradnak. Érdekes módon tesztünk legolcsóbb kijelzőjének, a Samsung EX2220 típusának sikerült a legjobb értékelést kivívnia magának, ráadásul úgy, hogy ebbe a 3 napos pixelhiba-garancia is belefért.

Webshop: Samsung EX2220

Hivatalos honlap

A monitorokat a Cédrus Számítástechnikai Kft-től kaptuk tesztre, köszönjük!

                                     

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward