Shop menü

2023 SZEPTEMBERÉBEN JELENHETNEK MEG A KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS AMD RYZEN THREADRIPPER PROCESSZOROK

Az újdonságok várhatóan a HEDT és a munkaállomás szegmensben szállnak harcba a rivális termékekkel szemben.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
2023 szeptemberében jelenhetnek meg a következő generációs AMD RYZEN Threadripper processzorok

Az AMD ZEN 4 architektúrája már elérhetővé vált kereskedelmi forgalomban, ugyanis a RYZEN 7000-es sorozat első tagjai egy ideje kaphatóak, de a kínálat később tovább bővül majd: január folyamán újabb modellek is érkezhetnek. A klienspiacon tehát kezdi bontogatni szárnyait az új fejlesztés, ám a HEDT szegmensben és a munkaállomások terepén még várni kell egy picit a következő generációs RYZEN Threadripper processzorokra, azok ugyanis majd csak valamikor a következő év szeptemberében rajtolhatnak el. Erről egy népszerű, pontos információkat szállító szivárogtató számolt be.

A 2023 harmadik negyedévében érkező újdonságok között lényegében kétféle platform kap helyet, mindkettő a Storm Peak kódnevet viseli majd, ám eltérő felhasználói rétegeket vesz célba. A HEDT verzió, ami a RYZEN Threadripper sorozatú modelleket tartalmazza, várhatóan négycsatornás DDR5-ös memória-támogatással dolgozhat, a processzor fedélzetén található PCIe vezérlő pedig 64 darab PCI Express 5.0-s, illetve 8 darab PCI Express 3.0-s sávot bocsáthat a rendszer rendelkezésére. Ezek a modellek várhatóan tuningolhatóak lesznek.

Egy szinttel feljebb foglalnak majd helyet a munkaállomásokba szánt verziók, ezek jó eséllyel a Threadripper Pro jelölést viselik. A négycsatornás memóriavezérlő helyét itt már egy nyolccsatornás megoldás veszi át, természetesen DDR5-ös memóriamodulok támogatásával, és a PCI Express vezérlő is ütőképesebb lesz, hiszen 64 helyett immár 128 darab PCI Express 5.0-s sávval rendelkezhet. Ezek a processzorok várhatóan nem támogatják a tuningot, illetve a rendszermemória tuningjára sem lehet majd számítani.

Az új processzorok esetében várhatóan 96 processzormagig és 192 szálig terjed a kínálat, ám arra még nem derült fény, hogy az egyes sorozatokban pontosan milyen képességekkel ellátott modellek foglalnak majd helyet. Annyi sejthető, hogy a HEDT szegmensbe szánt verziók 64 magnál és 128 szálnál tetőznek, míg a munkaállomásokba passzoló modelleknél 96 maggal és 192 szállal rendelkező csúcsmodellt találunk.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére