2020 végén jön a ZEN 3 és az RDNA2 architektúra

Ezt maga az AMD jelentette be, ám arról már nem igazán esett szó, pontosan mely termékekkel debütál a két új architektúra.

2020 végén jön a ZEN 3 és az RDNA2 architektúra

Az AMD a legfrissebb pénzügyi jelentésének ismertetésekor két érdekes dolgot is elárult: a vállalat szerint mind a következő generációs ZEN 3-as CPU architektúra, mind pedig a következő generációs RDNA2 GPU architektúra úton van a megjelenés felé, vagyis ezek 2020 végén tiszteletüket tehetik a piacon. Azt sajnos nem részletezték a bejelentés kapcsán, hogy pontosan mely termékek kapják meg elsőként az említett két architektúrát, de tippek azért már bőven vannak.

ZEN 3 fronton készül a műhelyben a Milan sorozatú EPYC szerverprocesszor-család, valamint a Vermeer asztali processzorok és a Cézanne RYZEN mobil APU-k is erre az architektúrára épülnek – a Cézanne természetesen az asztali APU egységek szegmensébe is megérkezik majd a későbbiekben. Az egyelőre rejtély, pontosan melyik sorozat képviselői lesznek az elsők a piacon, de idővel kiderül.

A ZEN 3 architektúra egyébként elég sok változást hoz, például leszámol a most még széles körben alkalmazott négymagos CCX tömbökkel, vagyis egy CCD már nem két darab négymagos alegységből áll majd. A ZEN 3 alapú processzorok és APU egységek következő generációs 7 nm-es csíkszélességgel készülhetnek, természetesen a TSMC műhelyében, így az N7P vagy az N7+ technológia bevetésére lehet számítani.

GPU fronton jelenleg csak a játékkonzolok piacára szánt egyedi SoC egységekről tudhatunk hivatalosan, amelyek a Play Station 5, illetve az Xbox Series X alapját képezik. Ezek a játékkonzolok pont az év vége felé jelenhetnek meg. A bejelentés egyébként érdekes módon GPU-król beszél, vagyis jó eséllyel dGPU-król van szó. Mivel az AMD a GPU piacon jelenleg két IP-t használ – az RDNA a grafikus megoldásokhoz, míg a CDNA a gyorsítókártyákhoz készül –, így az utalás Radeon RX vagy Radeon Pro sorozatú videokártyák megjelenésére utalhat, ám ezzel kapcsolatban konkrét információk még nincsenek. Az RDNA2 egyébként sok változást hoz az első generációs RDNA-hoz képest, így a következő generációs Radeonok már megkaphatják a DirectX 12 Ultimate tanúsítványt is, hiszen lényegében minden olyan technológiát támogatni fognak, amelyre ehhez szükség van.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap