2020-ig 25-ször energiahatékonyabbak lesznek az AMD APU-k

Az AMD szakemberei mindent megtesznek, hogy a kitűzött célt elérjék.

2020-ig 25-ször energiahatékonyabbak lesznek az AMD APU-k

Az AMD első embere meglehetősen érdekes tervekről számolt be egy Kínában, egészen pontosan Dalianban megrendezett konferencia alkalmával, ami a CISIS nevet viseli. A vállalat 2020-ig huszonötszörösére szeretné növelni APU egységeinek energiahatékonyságát, ami igen komoly vállalásnak tűnik, hiszen az elmúlt 6 év folyamán, azaz 2008-tól 2014-ig valamivel több, mint tízszeresére sikerült csak növelni a termékek energiahatékonyságát.

Az energiahatékonyság rendkívül fontos terület, hiszen globálisan rengeteg PC-t, illetve egyéb eszközt használnak az emberek, illetve a vállalatok. Az AMD közleménye szerint világszerte hárommilliárd személyi számítógép működik, amelyek az éves teljes energiafogyasztás több, mint 1%-át adják. Szerverek szintjén nagyjából 30 millió konfigurációval lehet számolni, amelyek az éves teljes energiafogyasztás további 1,5%-át képviselik. Mivel az internethasználat növekedésére, illetve a mobileszközök és a felhő alapú audió-, illetve videó tartalmak irányi igények növekedésére lehet számítani az elkövetkező időszakban, így a fentebb említett százalékértékek növekedésnek fognak indulni a következő évek során.

Moore törvénye alapján az adott területen elhelyezhető tranzisztormennyiség nagyjából kétévente duplázódik. Dr. Koomey kutatásai alapján a processzorok energiahatékonysága szorosan követte a Moore törvény által meghatározott fejlődési iramot. Az intelligens energiamenedzsment, illetve az APU egységek felépítéséből eredő előnyök, valamint a gyártástechnológia fejlődése és a tipikus energiahasználatra való odafigyelés következtében az AMD azt várja, a következő időszakban az energiahatékonysággal kapcsolatos fejlődés jelentősen felülmúlja majd a Moore törvény által előrejelzett trendet: 2014 és 2020 között a történelmi mértéknél legalább 70%-kal nagyobb mértékben növekszik majd az energiahatékonyság. Ezt a tervezetet "20x25" névvel is emlegetik, azaz 2020-ig 25-ször energiahatékonyabbá válhatnak az AMD APU egységek, ami rendkívül jól hangzik.

Hogy a gyártástechnológia-fejlődésből eredő előnyök mellett milyen trükkök segítik az AMD-t a kitűzött cél elérésében? A három alappillérre támaszkodó stratégiából kiderül.

Heterogén számítás és fogyasztás optimalizáció: Az APU egységek speciális felépítésének köszönhetően a processzormagok, a GPU, illetve a speciális célú gyorsítók – például digitális jelfeldolgozók és videó kódolók – egyetlen tokozáson belül helyezkedhetnek el, így megspórolhatóak azok a kapcsolatok, amelyek a külső chipekhez kellenének, plusz a HSA jóvoltából a számítási ciklusok száma is csökkenthető, hála annak, hogy a CPU és a GPU egyenrangú félként működhetnek együtt. A hatékonyságot növeli, hogy a rendszer mindig az adott feladathoz legjobban passzoló egységet választhatja ki. Ennek köszönhetően az energiahatékonyság és a teljesítmény növekszik az átlagos terhelésformák esetében. Az eljárásból az irodai alkalmazások mellett a kép- és beszédfelismerő alkalmazások egyaránt profitálhatnak – hogy csak néhányat említsünk.

Intelligens valós idejű energiamenedzsment: A legtöbb számítási feladat esetében jelen van az üresjárati idő: itt a billentyűzetlenyomások és az érintések közötti időre éppúgy gondolhatunk, mint a képernyőn megjelenő tartalom frissítései között eltelő időre. Az egyes feladatok minél gyorsabb végrehajtása rendkívül fontos annak érdekében, hogy a rendszer mihamarabb visszatérhessen üresjárati üzemmódba, az üresjárati fogyasztás csökkentése pedig talán még ennél is fontosabb az energiahatékonyság szempontjából. A legtöbb átlagfelhasználói alkalmazásnál – például szövegszerkesztésnél, fotószerkesztésnél és webböngészésnél – jelen van az úgynevezett "race to idle" viselkedésforma, vagyis az arra való törekvés, hogy a rendszer mielőbb végezzen a feladattal és visszatérjen alacsony energiafogyasztású üzemmódba. A legújabb AMD APU-k valós időben elemzik az éppen aktuális terhelésformákat, illetve alkalmazásokat, majd ennek megfelelően, dinamikusan módosítják órajeleiket annak érdekében, hogy a teljesítmény és a fogyasztás optimális szinten helyezkedhessen el. Hasonló céllal platformhoz alkalmazkodó energiamenedzsment is rendelkezésre áll, amelynél a rendszer processzora ideiglenesen képes magasabb órajelen üzemelni egy adott feladat minél előbbi elvégzése érdekében, hogy aztán mihamarabb visszatérhessen a rendszer alacsonyfogyasztású üzemmódba.

További fejlesztések energiahatékonyság terén: Az energiahatékonyság további fejlesztéséhez technológiai fejlesztésekre is szükség van, amelyek elvégzéséhez több évre is szükség lehet. Az AMD az energiahatékonyság fontosságát már évekkel ezelőtt felismerte, a fejlesztések támogatásához pedig befektetéseket is eszközölt, amelyek azóta nagy jelentőségű szolgáltatásokkal nőtték ki magukat. A vállalat boszorkánykonyhájában több fejlesztés is zajlik, amelyekkel tovább növelhető az energiahatékonyság (Inter-frame power gating, per-part adaptive voltage, voltage islands, stb...) A vállalat emellett a rendszerkomponensek további integrációjával, illetve egyéb fejlesztésekkel is azon lesz, hogy a kitűzött célt 2020-ra mindenképpen sikerüljön elérni.

Mi azt kívánjuk, hogy ez maradéktalanul sikerüljön, hiszen ez a felhasználók érdeke is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward