2015-ben jönnek az Intel vezeték nélküli WiGig dokkolói

A dokkolóknak köszönhetően az adott táblához vagy noteszgéphez vezeték nélkül kapcsolódhat két monitor és számos periféria, ami nagyfokú szabadságot ad.

2015-ben jönnek az Intel vezeték nélküli WiGig dokkolói

Az Intel meglehetősen nagy lehetőségeket lát a vezeték nélküli technológiákban – és itt nem csak az ultrabookok akkumulátorának vezeték nélküli töltésére kell gondolni. A legfrissebb hírek szerint 2015 folyamán végre megérkeznek az Intel WiGig alapú dokkolói, amelyek lehetővé teszik, hogy különböző perifériákat, illetve monitorokat kapcsoljunk az adott konfigurációhoz nagysebességű, vezeték nélküli csatlakozás használata mellett.

A WiGig technológia szerves részét képezi majd az Intel Maple Peak vezeték nélküli infrastruktúrájának, amely több Broadwell alapú noteszgépben és táblában is feltűnhet majd a nem is oly távoli jövőben. A WiGig dokkoló platform várhatóan a következő év első felében rajtol el – segítségével egy ultrabookhoz vagy egy táblához akár két monitor is kapcsolódhat majd, természetesen kábelek használata nélkül, wireless módon.

Az Intel ezzel egy időben persze a noteszgépek és a táblák akkumulátorainak vezeték nélküli töltéséről sem tett le: a Rezence szabvány jóvoltából ezek az eszközök 50 wattnyi töltőteljesítménnyel gazdálkodhatnak. Persze a noteszgépek és a táblák mellett egyéb akkumulátoros perifériák esetében is használható lesz a vezeték nélküli akkumulátortöltés. A rövidesen véget érő Computex alkalmával egy bemutató keretén belül már megcsodálhattak a szerencsés látogatók egy 20 wattos töltőpadot, ami hatékonyan töltve tartotta egy ultrabook akkumulátorát.

A WiGig Docking technológia persze idővel még ütőképesebbé válhat. A Maple Peak után a Douglas Peak, illetve a Pine Peak vezérlők érkeznek, amelyek mindketten a Broadwell utódjául szolgáló Skylake platformban kaphatnak helyet. Az új vezérlők segítségével nagysebességű, stabil vezeték nélküli kapcsolat alakítható ki a mobil konfigurációk, illetve az őket körülvevő vezeték nélküli perifériák között, ami újszerű felhasználói élményt eredményez. Az újfajta vezeték nélküli dokkolók kiválthatják akár a HDMI és a DisplayPort videó kimeneteket is.

Az Intel a siker érdekében többféle változatot is készít az új vezérlőchipekből, amelyek mindannyian más és más konfiguráció formátumok igényeit próbálják hatékonyan kiszolgálni. A vezeték nélküli adatátviteli sebesség elméleti síkon a 802.11ac sebességének akár háromszorosa is lehet.

Az új technológia jóvoltából a Broadwell alapú noteszgéphez, illetve táblához vezeték nélkül kapcsolódhat két monitor, valamint egy egér és egy billentyűzet is, így a mobil konfigurációból teljes értékű asztali számítógép varázsolható. Ez a funkció igazán nagy szabadságot ad: az irodában és otthon elég lesz egy-egy dokkolót elhelyezni, nem lesz szükség a dokkoló fizikai csatlakoztatására, sőt, külön kábelekkel sem kell majd bajlódni – csak letesszük a notebookot, bekapcsoljuk, és már használhatjuk is a vezeték nélküli külső perifériákat.

Persze a WiGig nem most tűnt fel először: az Intel már 2011 óta beszél a szabvány köré épülő dokkolókról, sőt, a Dell Latitude 6430u noteszgépéhez már kapható is WiGig alapú dokkoló.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward